Signe Wenneberg

Foto: Ditte Isager

Signe Wenneberg

Signe Wenneberg: "Facebook er blevet et brunt værtshus på de tidlige morgentimer"

Signe Wenneberg er kommunikationsrådgiver, foredragsholder og medstifter af internetmediet POV International. Og havemenneske, der elsker blomster og er ved at skrive en bog om bæredygtighed. Her fortæller hun om hemmeligheden bag grønne fingre, hvordan du springer ud som iværksætter, og hvorfor hun sjældent er på Facebook.

Hvordan holder du bedst fri?
"Hvor som helst udendørs. Og ved mit sommerhus. Hvis jeg er i haven, kan jeg glemme tiden, og pludselig er der gået et par timer. Her er jeg virkelig fri."

Hvad er det med dig og blomster?
"Blomsterne er essensen af alt det smukke i naturen. Det er her, den virkelig gør sig umage og viser sig frem. Jeg elsker de allersidste roser i december, kejserbusken i januar, de første vintergækker i februar osv. Blomster repræsenterer årshjulet, og jeg går jo sådan set altid og venter på noget godt: På at den og den blomst skal blomstre, eller der skal sættes løg, som så skal blomstre til foråret. Det er en meget stor glæde altid at have noget at se frem til. Jeg laver altid buketter – helst gratis – og naturlige. Sådan var det også med min brudebuket, som jeg satte sammen af ukrudt og stauder fra haven."

Hvordan får man grønne fingre?
"Alle har grønne fingre. Det handler slet ikke om fingre. Det handler om at se – på naturen, på blomster, på planter. Man kan endda også høre dem, hvis man virkelig stiller ind på den rette frekvens. Så siger de måske, at de er tørstige eller trænger til mere plads. Eller også viser de det. Det er ikke spor svært."

Hvilke tanker gør du dig om at blive ældre?
"Som læsehest og havemenneske er det langt nemmere at blive ældre, end det må være for en bokser eller balletdanser, tænker jeg. Men når det er sagt, havde jeg krise over det her i foråret, da det gik op for mig, at begge mine sønner ville være væk hjemmefra i år, fordi den yngste er på efterskole. En epoke sluttede. Og hvad skulle jeg så? Men så mødte jeg kærligheden og glemte at bekymre mig om alder igen. Nu glæder jeg mig bare. Endelig får jeg tid til at se sine venner, læse romaner i sengen om morgenen og tage til Italien eller Californien i ugevis. Jeg kan ikke finde noget dårligt at sige om at blive ældre lige nu."

LÆS OGSÅ: Helle Thorning-Schmidt om sit nye liv: “Det var en trist periode og en tomhedsfornemmelse”

Hvad er dit bedste råd til kvinder, der drømmer om at blive iværksættere?
"Gør det! Og lad være med at tænke for meget over det. Da vi søsatte POV International (digital avis, red.), havde vi tænkt over det i en lille måned. Vi er tre stiftere bosat i Los Angeles, Washington og København. Vi holder møder over Skype og var første gang i samme tidszone, da vi havde været i gang med vores virksomhed i to måneder. Vi arbejder helt vildt. Syv dage om ugen. Får ingen løn. Har ingen kapital. Har ikke søgt mediestøtte. Har intet kontor. Men vi har det sjovt, og vi er med til at skabe mediehistorie. Og vi har virkelig mange læsere."

Hvad er den største barriere for det gode parforhold?
"Det værste er, hvis man ikke er en god kammerat og ikke kan sætte sig i den andens sted. Morgensurhed og millimeterdemokrati er også dumt. Løgne er rigtig svære. Nærighed er en meget stor barriere. Hvis man er nærig, er man det med alt: Med økonomi, hjælpsomhed, kram, kys, venlighed, rummelighed."

Hvilken værdi har ægteskabet for dig?
"Det er en meget fin måde at sige: "Ja tak. Jeg vil dig. Og jeg synes, vi skal gøre os ret meget umage med at være kærester.""

Hvad er det værste, du ved?
"Alle former for intolerance, skidtsnak og uvenlighed. Jeg er mere eller mindre holdt op med at læse med på Facebook. Jeg holder ikke ud at se de modbydeligheder, der går ud over alle og enhver, som har noget på hjerte. Hvis man ikke har noget pænt at sige, kan man jo med fordel holde sin kæft. Facebook er blevet et brunt værtshus på de tidlige morgentimer, hvor alt for mange siger alt for meget, de ikke skulle have sagt, rager på bartenderen, der bare passer sit job, eller sender snapshots af deres kønsdele. Kønt er det ikke."

Hvor god er du til at være offline?
"Jeg kan slukke i dagevis. Det er ikke altid en god idé, når man driver en virksomhed og i sidste ende lever af at være på. Men jeg elsker at slukke for alt, læse bøger, gå ved vandet og have gæster, som får forbud mod at fotografere maden ved bordet. Jeg kan godt lide at være sammen uden at tjekke ind og ud af den parallelle virkelighed, der foregår på skærme."

LÆS OGSÅ: Ellen Hillingsø om sin mand: “Christoffer og jeg har valgt hinanden, og nu holder vi sammen”

LÆS OGSÅ: Ditte Hansen og Louise Mieritz: “Guldet ligger i alt det grimme”

LÆS OGSÅ: Mie Moltke om sin skilsmisse: “Hele min verden ramlede”

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview