Malmø
SPONSORERET indhold

Budgetvenlige tips til Malmø

Kryds Øresund til vores ­svenske ­naboer, og mæsk dig i ­kulinariske ­oplevelser og ­shopping til lavere priser end ­herhjemme. Vi ­tipper til ­budgetvenlige ­indslag på din tur til Malmø.

Af:: Monica Steffensen Foto: PR
18. nov. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Rustik frokost
Konceptet i Saltimporten Canteen er helt enkelt: en frokostkantine, der hver dag serverer én enkel, rustik ret, tilberedt på friske, lokale råvarer og til en fair pris (under 100 kr.). Og det er et koncept, der holder, for stedet er utroligt populært.
Det er grundlagt af de to svenske, internationalt anerkendte kokke Ola og Sebastian. Ideen var først at arrangere events, madlavningskurser, middage mv., men på grund af forsinkelser under konstruktionen af restauranten begyndte de at tilberede en enkel ­frokostret hver dag til de folk, der arbejdede i Saltimportens øvrige lokaler. Det blev hurtigt en succes og senere til det koncept, der i dag.
Tag plads ved et af de lange, rustikke træborde, hvor du sidder side om ­side med lokale business-folk og trendy unge. Der bliver ­afholdt forretningsmøder hen over frokosten, og veninder mødes i deres pause for at ses og samle op på ugens ­begivenheder. ­Stedet er travlest mellem 12 og 13, og du kommer nemmest dertil på ­cykel eller i bil. Det tager dog ­ikke mere end 15 minutter at gå hertil fra Malmø hovedbanegård.

Saltimporten Canteen, Hullkajen, Grimsbygaten 24
Åben mandag-fredag fra kl. 12-14

LÆS OGSÅ: Giv et abonnement i gave

Kaffe med stemning
I en rolig gade i centrum gemmer Noir Kaffekultur sig, en kaffebar, der med sin hyggelige terrasse bærer præg af parisisk fortovscafestemning (på en solskinsdag, vel at mærke). Selve lokalet er ganske småt og intimt, og personalet utroligt venligt og altid klar til at anbefale en drik fra kaffekortet. Hvis man hellere ­springer kaffen over byder Noir Kaffekultur ­også på farverige, friskpresset juicer, samt lidt til den søde tand, ikke mindst.

Noir Kaffekultur, ­Engelbrektsgatan 6
Åben mandag-fredag 8-18, ­lørdag 10-17 og søndag 11-16

Skandinavisk menu
Restauranten Västergatan ligger i, ja, Västergatan, et par minutters gang fra Malmø hovedbanegård. Det er Olle og hans kone, der ejer den relativt nye adresse (åbnede september 2015), efter at have haft succes med et mindre foretagende i en lille, svensk ferieby, hvor de kun holdt åbent i sommerhalvåret.
Västergatan er en lille og intim restaurant med møbler i lyst, blødt træ; sorte, svenske pindestole, og lamper af enkle fatninger med blottede pærer. Udefra er restauranten en smule svær at spotte. Facaden er et stort vindue, hvor navnet ikke fremgår.
For 400 SEK får man en 4-retters skandinaviskpræget menu, der varierer alt efter årstid. Alle retter er tilberedt på lokale råvarer, og det er helt tydeligt, at der er lagt spandevis af kærlighed i de deliciøse retter.

Västergatan, Västergatan 16
Åben tirsdag-lørdag fra kl. 17

Byens bedste burger
På Surf Shack serveres Malmøs nok bedste burger. Stedet er californiskinspireret, og hvor du i København får svært ved at finde en burger med menu til under 100 kr., lyder frokosttilbuddet hos Burger Shack på burger, fritter og valgfri ­drikkevare til små 85 SEK (ca. 66 kr.) Vælg selv burgerens indhold blandt gratis toppings og toppings til 10 kr. Det er unge, flotte fyre, der betjener de mange munde, som gæster den populære burgerrestaurant. Og der er travlt. Omkring 13.30 undgår du den værste kø og travlhed.

Surf Shack, Västergatan 9A
Åben mandag-torsdag kl. 11-21, ­fredag-lørdag 11-22 og søndag 12-20

Grønt marked
Der er næppe noget ­hyggeligere end små, ­lokale bymarkeder. Og sådan et finder man på Möllevångstorget, små 25 minutters gang fra ­banegården. Her byder de små markedsboder på primært frugt, grønt og ­blomster. Er vejret mildt og solrigt kan det nærmest ­føles som et fransk frugt og ­grønt-marked, og så kan man sætte sig på en af de nærliggende ­cafeer og nyde den idylliske stemning, mens man kigger på mennesker.

Möllevangstorget
Åbent mandag-lørdag

LÆS OGSÅ: Berlin på budget

Kunst på slottet
Malmøhus er nordens ældste bevarede renæssanceslot fra 1526-1530. I dag huser det Malmøhus-museerne, som blandt andet omfatter møbelkunstens stilhistorie med en af Sveriges største samlinger af nordisk kunst fra den anden halvdel af 1800-tallet og frem til i dag. Her holdt danske kongelige vilde fester i 1500-tallet da Frederik II boede på det lille slot.
Malmøhus-museerne består af ­Slottsholmen (Malmøhus slot), ­Teknikens og Sjöfartens hus, ­Kommendanthuset og ­akvariet, der ­rummer i alt 60 terrarier og akvarier.
Slut museumsbesøget af med en ­slentretur i den fine Kungspark, der ­ligger lige ved siden af Slotsholmen.

Malmöhus, Malmöhusvägen 6
Åbent alle dage 10-17

Grønt åndehul
Pildammsparken er Malmøs største og ­ældste park. Den ­måler 45 hektar og rummer to ­store ­søer, der tidligere ­forsynede ­byen med friskt vand. Det gamle vandtårn i parkens ene ­hjørne rummer i dag kunstgalleriet Pildammstornet, som ­også er et besøg værd. Start dagen med en løbetur eller nyd ­frokosten picnic-style i de grønne omgivelser.

LÆS OGSÅ: De smukkeste 24 timer i Stockholm

3 fine concept stores


1. APLACE

APLACE startede som et magasin, der havde til formål at showcase skandinaviske modefolk. Siden 2007 har APLACE dog eksisteret som forretningen, der i dag ligger i Davidshallsgatan, hvor den tiltrækker lokale såvel som ­besøgende modeentusiaster. Her kan du lade dig ­friste og forføre af skandinaviske og ­internationale brands som Ganni, Filippa K, Henrik Vibskov, Whyred, og meget mere.
Det er primært tøj, du finder hos APLACE ­(og hovedsageligt svenske og ­danske af slagsen), men her er også et mindre ­udbud af blandt andet tasker, accessories, og ting som notesbøger og andet æstetisk ­designnips.

Davidshallsgatan 14
Åbent mandag-fredag 11.30-18 og ­lørdag 11-17

2. Olsson & Gerthel
Er du vild med design? Så MÅ du et smut forbi Olsson & Gerthel. I slutningen af 80'erne åbnede Susanne Gerthel og ­Håkan Olsson Sveriges første design-, arkitektur-, og kunstgalleri. Galleriet fik vokseværk og udvidede med salg af design og møbler fra ­primært Skandinavien, men også ­Spanien, Italien og Schweiz.
I dag kan du shoppe løs blandt et kæmpe udvalg af belysningsartikler, møbler, design og fagbøger samt gå på eventyr i rum med fine møbeludstillinger.

Olsson & Gerthel, Engelbrekts-gatan 9
Åbent mandag-fredag 11-18 og ­lørdag 11-16

3. ABSmåland
Denne perle af en konceptforretning er inspireret af ejeren Brunos opvækst i Småland, hvor bæredygtighed og genbrug var i centrum. Nysgerrighed og kreativitet blev til design- og produktudvikling, og i dag ses Brunos passion og livslange projekt i form af ABSmåland. Håndplukket design, nyt som gammelt, bæredygtig kvalitetsmode, planter og blomster pryder den store forretning.
I butikkens workshop kan man lege og eksperimentere med sin kreativitet, og dekorere møbler og tekstil m.m. ABSmåland har også en cafe ­tilknyttet, hvor der primært bruges økologiske ­ingredienser. Her kan gluten- såvel som laktoseintolerante – og selvfølgelig vegetarer og veganere – nyde sødt og salt, kaffe og kage, sandwiches og tærter. Og så er her bare hyggeligt.

ABSmåland, Södra Förstadsgatan 34
Åbent mandag-fredag 10-19, lørdag 10-17 og søndag 12-16

Shop løs
Langt de fleste af Malmøs ­butikker finder du i hyggelige gader og ­stræder i centrum som Davidshallstorg, Södergatan, ­Södra Förstadsgatan. Byen er også rig på cool konceptforretninger, der blander mode og livsstil.

Prøv også...
Lilla Kafferosteriet, der ligger i et hyggeligt, lille gårdhus og serverer en suveræn kop kaffe.
Baltzargatan 24A.

Uggla Kaffebar – ­endnu en lille ­kaffebar, der er populær blandt lokale. Baristaerne kan deres kram og ­serverer desuden hjemmelavet bagværk.
St Knuts Torg 16.

Barista Fair Trade ­Coffee, hvor kaffen er økologisk, og du kan drikke den med god samvittighed fordi den er fairtrade. Flere ­steder i Malmø.
Barista.se

Bo billigt og godt
Nyd 4-stjernet ­komfort i hjertet af Malmø fra kun 700 SEK (ca. 550 kr.) pr. nat for et ­dobbeltværelse. ­Hotel Savoy er et af ­byens ældste hoteller, og ­store personligheder som Judy Garland, ­Lenin, Sammy Davis Jr. mfl. har boet her gennem ­tiden.
Elite Hotel Savoy, ­Norra Vallgatan 62, Elite.se

Smut over broen
Tag toget over ­sundet med DSB fra ­København for 80 kr. pr. vej. Selve ­turen tager omtrent 35 ­minutter, men grundet pastjek i Københavns lufthavn skal man skifte tog, hvilket forlænger rejsetiden en smule.

LÆS OGSÅ: Tag med til farverige Marrakech

LÆS OGSÅ: Sydfransk storcharmør: Weekendtur til Montpellier

LÆS OGSÅ: 8 hemmelige hotspots i Barcelona