Nybagte forældre
Foto: Colourbox Det er hårdt at blive forældre, for manglen på søvn driver os ud i skænderier om særligt én ting.

Nybagte forældre

Blog: Det her skændes vi om som nybagte forældre

Der er især én ting, der får bølgerne til at gå højt hjemme hos Amalie Nebelong, efter de er blevet forældre.

Scenariet er lige til en gyserfilm: En mand og en kvinde, der bliver fratvunget den dybe kontinuerlige søvn i flere måneder og på samme tid skal de samarbejde om et meget udfordrende projekt, som de ikke har nogen forudgående erfaring med. Oveni er deres følelser involveret 100 procent i projektet, så de vil for alt i verden have det til at lykkes helt perfekt.

LÆS OGSÅ: 10 ting, jeg gerne ville have vidst som nybagt mor

At være nybagte forældre er mildest talt udfordrende for et parforhold, for når mennesker ikke får deres søvn, kan de blive noget, der minder om sindssyge. Skænderier er ikke længere en unaturlig del af parforholdet, men en helt naturlig del af hverdagen. Og for mit vedkommende har især ét emne sat udgangspunktet for konflikterne hjemme hos os. Og ja, det er åndssvagt, irrationelt og dybt barnligt. Men du kender det måske fra dig selv og din udkårnes skænderier. Nemlig: HVEM HAR DET HÅRDEST?

Nybagte forældre – og helt udkørte

Da vi lige havde fået vores førstefødte, var jeg ofte kørt helt ned til sokkeholderne. I sådanne situationer havde jeg brug for anderkendelse for mit slid, og omsorg der kunne få mig tilbage til hægterne igen. Desværre kunne min mand ikke altid give mig det – og fair nok, for han var selv lige så træt som mig.

Derfor var det som om, vi langsomt fik opbygget et dumt mønster, der hed, at hvis jeg beklagede mig til ham, eller han beklagede sig til mig, så ville samtalen på mystisk vis hurtigt komme til at dreje sig om, hvem der havde det hårdest. Det blev en form for konkurrence, ingen andre end os var vidne til (heldigvis for det!). For sandheden var, at vi begge to indimellem var helt udkørte, og ingen af os kunne overlegent hive vindertrofæet hjem.

Når jeg selv var fuldkommen færdig, havde jeg svært ved at indse, at min mand havde det på samme måde. For hvis det var tilfældet, kunne jeg så kræve, at han overtog ansvaret for vores søn – fordi jeg havde brug for at sove, shoppe eller slappe af? Indimellem har du bare brug for en pause fra moderskabet. Om det så bare er en halv time, hvor du går rundt om blokken eller sidder på toilettet og tjekker Instagram. For jeg har det selvfølgelig lidt hårdere end ham. 

LÆS OGSÅ: 5 typiske konflikter: Sådan stopper i skænderierne

LÆS OGSÅ: Lyt til dit barns behov – og undgå konflikter

LÆS OGSÅ: Parforhold: Sådan overlever i det første år med barn

Se, hvad vi ellers skriver om: Baby, Familieliv, Barsel og Parforhold