Sovedyr til små børn

Foto: Istock Hvilket sovedyr skal du vælge til dit lille barn?

Sovedyr til små børn

Det skal du se efter, når du køber sovedyr til dit barn

Med et sovedyr i armene har dit barn en slags erstatning for de vigtigste i verden – mor og far. Det giver barnet tryghed, når I ikke er inden for rækkevidde.

For 200 år siden lagde børn sig trygt til at sove med armene om et levende dyr – for eksempel en gås, ræv eller kat. Gennem historien har vi altid haft kæledyr, som gav os tryghed. I dag er et sovedyr som regel af stof, plys og plastik, men funktionen er den samme, fortæller Jørn Martin Steenhold, der er forfatter, fremtidsforsker og forskningschef i virksomheden Excellent Play. 

– Sovedyr er en slags erstatning for den nære kontakt til forældrene, som giver barnet en følelse af sikkerhed, når det skal sove, forklarer han.

Når dit barn knytter sig til et sovedyr, får det en trofast ven, som kan følge barnet i tykt og tyndt – og ikke mindst være der i situationer, hvor mor og far ikke er inden for rækkevidde. Det gælder for eksempel, når barnet skal sove eller passes af andre. Sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen, der driver netsundhedsplejerske.dk, opfordrer derfor til, at I tager sovedyret med over alt, hvor barnet færdes.  

– Lad det komme med i bilen, i sengen og i sofaen og giv det til barnet, når det er træt eller ked af det. På den måde bliver sovedyret en fast ting, som barnet forbinder med tryghed, trøst og ro, siger Helen Lyng Hansen.

En bamse, en klud – eller bøger

Mange helt små børn bliver puttet med en klud eller en lille bamse, som måske bliver barnets foretrukne sovedyr. Det er dog som regel først, når barnet er mellem 12 og 18 måneder, at det er klar til at tage et bestemt sovedyr til sig.

– I den alder vil barnet begynde at spørge efter sovedyret, når det har brug for tryghed. Selv om det måske ikke har så meget sprog endnu, kan det sagtens give udtryk for, at det skal have sovedyret hos sig, fortæller Helen Lyng Hansen.

For mange børn er et godt sovedyr blødt og har lange ører eller andet, som barnet kan nulre og putte med. Nogle børn kaster dog deres kærlighed på noget helt andet end en bamse, mens andre slet ikke viser interesse for at have et sovedyr, og det hele er helt fint, så længe det virker for barnet, siger Helen Lyng Hansen, hvis egen datter i en periode sov med bøger i stedet for sovedyr.

– Når hun skulle puttes, læste vi bøger, og hver gang vi var færdige med en, lagde hun den på sin mave. Til sidst lå hun med en hel bunke bøger på maven, og jeg tænkte, at dem kunne hun da ikke sove med – men det kunne hun godt. Senere valgte hun en bamse som sovedyr, men i en periode var det bøgerne, som gav hende tryghed, fortæller hun.

Både hun og Jørn Martin Steenhold opfordrer til, at du giver dit barn nogle gode sovedyrskandidater at vælge mellem, og derefter lader barnet træffe det endelige valg.

– Barnet finder selv ud af, hvad der giver mest tryghed, og som forældre skal vi acceptere det valg og hjælpe barnet med at inddrage sovedyret i sit liv ved for eksempel at finde et navn til det. Giv det også gerne jeres efternavn, så det virkelig bliver en del af familien, siger Jørn Martin Steenhold. 

Faktaboks

Det skal du se efter, når du køber sovedyr til dit barn.

LILLE NOK

Sovedyret må ikke være så stort, at barnet ikke selv kan flytte det, hvis det for eksempel falder ned over barnet i sengen.

SIKRE DIMSER

Øjne, næse, knapper osv. skal sidde forsvarligt fast, så barnet ikke kan sluge dem. Tjek dem jævnligt.

HØJ NUSSEFAKTOR

Mange børn er glade for lange ører eller en hale, som er gode at nusse med.

EKSTRA VEN

Køb gerne et ekstra eksemplar af sovedyret, så originalen kan erstattes, hvis uheldet er ude.

GODE ARME

Det er en god ide at vælge et sovedyr med arme og ben, som er nemme og bløde at holde fast i med små børnehænder.

TJEK MÆRKET

Gå altid efter CE-mærket. Det er producentens garanti for, at sovedyret lever op til reglerne i EU’s legetøjsdirektiv.

NUL HULLER

Hvis syninger eller andet går i stykker, så reparer dem med det samme.

NEM RENGØRING

Det er smart, hvis sovedyret kan komme i vaskemaskinen. Følg dog altid vaskeanvisningerne, da det er vigtigt for sikkerheden.

Kilder: Sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen og forskningschef Jørn Martin Steenhold.

Se, hvad vi ellers skriver om: Baby, Børns søvn, Venner og Tumling