Efterårsferie med børn

Foto: Getty Images Der findes masser af hyggelige - og uhyggelige! - efterårsaktiviteter for hele familien.

Guide til efterårsferien 2020

Efterårsferie med børn: 29 sjove og kreative oplevelser for hele familien

Uge 42 er lige om hjørnet, men hvad skal du og børnene lave i efterårsferien? Vi har samlet vores bedste bud på kreative og hyggelige ideer fra hele landet til en familievenlig efterårsferie 2020 - og mange er endda gratis!

Ungerne har fri, fritten, børnehaver og vuggestuer er halvtomme og kedelige, og du bryder din hjerne med, hvordan i alverden du skal finde på solid underholdning til børnenes efterårsferie. Og kan man overhovedet finde aktiviteter i denne corona-tid?

Bare rolig, det kan man rent faktisk! Uge 42 kan sagtens være fuld af sjov og ballade, selvom den hverken byder på en tur til lunere himmelstrøg eller i sommerhus – og så behøver den slet ikke at koste en formue. Og arrangørerne af børneaktiviteterne skriver på deres respektive hjemmesider, hvordan de har gjort sig umage for at overholde corona-restriktionerne, så det bliver en god oplevelse for alle.

Tag med tilbage til fortiden og prøv kræfter som bybud eller kontordame, undersøg knogler fra hvaler, mus og mennesker eller sving jer som aber i trækronerne. I kan også bryde ud af et fængsel, lade uhyggen sprede sig i Tivoli eller bruge efterårsnaturen til kreative hobbyprojekter over en lun kop kakao med skumfiduser.

Vi har samlet 29 bud på sjove oplevelser for børn i efterårsferien 2020. Der er både gratis underholdning, billige oplevelser og ideer, der kræver, at du spenderer en mønt eller to.

Indendørs efterårsaktiviteter med børn:

1. Bryd ud af fængslet

Find jeres indre udbryderkonge frem og se, om I kan undslippe fængslets tykke mure. I Arresten i Faaborg kan hele familien få en lærerig oplevelse, når I i fællesskab skal forsøge at bryde ud af lovens lange arme med hjælp fra tidligere indsatte. I skal løse gåder, træffe vigtige valg og naturligvis undgå at blive fanget af fængselsbetjenten! ”Storm Murene” hedder legen, som er inspireret af Faaborgs helt egen udbryderkonge, Harald Storm Nielsen. Ham kan I også lære mere om i Arresten, hvor børn kan blive klogere på, hvornår og hvorfor vi spærrer folk inde.

Arresten, Øhavsmuseet Faaborg
Banegårdspladsen 2B
5600 Faaborg

2. Mød Mimbo Jimbo og alle vennerne

Elsker børnene Mimbo Jimbo, så er der en god grund til at lægge vejen forbi Statens Museum for Kunst i efterårsferien. Her kommer den elskelige elefant nemlig på besøg sammen med sine venner og laver to teaterforestillinger. Mimbo Jimbo skal sammen med sine venner lave kunst - og der bliver ikke sparet på malingen på det store lærred. Ud over fint elefantbesøg kan man komme på familieture i museets store kunstsamling og slippe fantasien løs i hele tre forskellige værksteder i uge 42.

Statens Museum for Kunst
Sølvgade 48-50
1307 København K

Mimbo Jimbo SMK efterårsferie
Foto: Malle Madsen

3. Bliv bidt af en haj

Det lyder drabeligt, men i efterårsferien kan man faktisk komme ret tæt på vaskeægte hajer. Også dem lever i de danske farvande! Tag mod til dig og ræk ud efter hajerne i rørebassinet i Kattegatcentret. Det er lidt af en oplevelse at mærke, hvordan hajernes hud er dækket af tusindvis af små hudtænder - det føles ru som sandpapir. Mød også den lille legesyge sælunge, som blev født i juli, eller meld jer til den særlige C.A.R.E Expedition for børn mellem 6-10 år. Denne camp dækker over en dag i Ree Park Safari og en dag i Kattegatcentret, som altså tager naturelskende børn med til lands og til vands, når de lærer at forstå naturen endnu bedre.

Kattegatcentret
Færgevej 4
8500 Grenå

Kattegatcentret efterårsferie
Foto: Kattegatcentret

4. Tag en tur i teater

Ligegyldigt hvor gammelt dit barn er, er teateret garant for god underholdning. Der findes et hav af lokale teatre med børneforestillinger rundt om i landet, som absolut er et besøg værd. Tag for eksempel ind klassiskeren "Robin Hood" på Folketeateret i en livlig og humoristisk version om den tapre bueskyder og hans bande, som huserer i Sherwoodskoven og stjæler fra de rige for at give til de fattige.
På Teater V genopsættes endnu en klassiker - nemlig "Karius og Baktus" - to drillesyge tandtrolde, der bor inde i munden på drengen Jens. De elsker søde sager, men hader tandbørsten og tandlægen.
Årets børneballet på Det Kongelige Teater er forestillingen "De glemte børn", som handler om en balletpige, som pludselig ser noget i spejlet, som er ganske ualmindeligt; nemlig et spøgelsesbarn. Følg med balletpige ind i en spøgelsesverden, når hun skal befri de glemte børn.
I efterårsferien er det også muligt at fange  den stort opslåede "Storm over Ramasjang" på Øster Gasværk Teater, hvor Onkel Reje, Hr. Skæg og Motor Mille lover at blæse publikum omkuld med en forestilling, der giver børnene et selvtillidsboost og troen på, at de er seje, stærke og helt uundværlige uanset, hvilke storme de hvirvles ind i.

Storm over Ramasjang efterårsferie
Foto: Østerbro Teater

Find mange flere teaterforestillinger her

5. Spil brætspil på Bastard

Efterårsferie er lig brætspil! Men er I trætte af de gamle, slidte spil i skabet, som børnene efterhånden kan i søvne, kan en tur på spil-café måske være jeres redning? Prøv for eksempel Bastard Café, som har mere end 2100 brætspil at vælge imellem i alverdens kategorier og til alverdens aldre. Mens I spiller og familiehygger for fuld skrue, kan I mæske jer i varm kakao, kaffe, nachos og burgere. En fuld dag med spil koster 25 kroner per næse for alle over 12 år.

Bastard Café
Rådhusstræde 13
1466 København K

LÆS OGSÅ: 9 sjove brætspil til store og små

6. Tilbage til fortiden

Det kan være svært at forestille sig livet meget anderledes, end det ser ud for børn i dag. På Arbejdermuseet kan familien få et indblik i fortiden. I efterårsferien kan børnene følge livet for Christian Christensen - en dreng, der voksede op på Nørrebro for over 100 år siden. Gennem sjove aktiviteter bliver ungerne taget med tilbage til gamle dage - for eksempel ved at lære at lave deres eget legetøj eller ved at prøve kræfter med jobbet som tobaksarbejder. På museets loft bliver der læst højt fra Christians barndomserindringer, mens alle drikker varm kakao, ligesom det er muligt at komme med på skattejagt. Der er gratis éntre og aktiviter for alle børn på Arbejdermuseet.

Arbejdermuseet
Rømersgade 22
1362 København K

Arbejdermuseet efterårsferie
Foto: Arbejdermuseet

7. Tag på oplevelse i Dansk Arkitektur Center

I Kids' city i Dansk Arkitektur Center bliver dag til nat i efterårsferien, når mørket sænker sig over udstillingen og laver den om til en uhyggelig by, hvor både spøgelser og edderkopper bor. Heldigvis er der også andre sjove - mindre uhyggelige - aktiviteter på programmet, hvis spøgelser bliver lidt for farlige for familiens yngste. Man kan nemlig også opleve blandt andet Kalles Store Trommeshow, “MGP potpourri" eller lyt til Villads fra Valby, når forfatter Anne-Sofie Hammer læser højt. Der vil også være familieværksteder, hvor man kan lave edderkoppespind og tegne mystiske byer om natten. Eller prøve kræfter med at lave sin helt egen LEGO®-robot og kode den til at lave vilde ting.

Børn har gratis entré og alle workshops og aktiviteter er også gratis.

Dansk Arkitektur Center 
Bryghuspladsen 10
1473 København K

Dansk Arkitektur Center efterårsferie
Foto: Dansk Arkitektur Center

8. Rejs med kunsten ud i verden

Hvem drømmer ikke om at rejse til varmere himmelstrøg - og på kunstmuseet Louisiana er det muligt! Sådan næsten da. I efterårsferien kan alle børn, der besøger Børnehuset, tage med på en rejse med kunsten ud i verden. Med et særligt rejsepas i hånden, besøger I lande som Indien, Japan, Mexico og Danmark - alt sammen gennem kunsten. Børnene kan få lov at bygge små indiske huse med inspiration fra arkitekten Anupama Kundoo, udforske dyrearter i udstillingen med japanske Tetsumi Kudo og male portrætter og drømmelandskaber med de mexicanske surrealister. Med det særlige pas er det også muligt at rejse ud i Louisianas Søhave, hvor der kan bages og spises mexicanske slange-snobrød. 

Louisiana
Gl Strandvej 13
3050 Humlebæk

9. Invitér i hjemmebio

Skal den indendørs underholdning helst være gratis, kan I gøre det til et helt efterårsferie-event, at I skal se den nye tegnefilm, børnene har snakket om i ugevis. Lav billetter, popcorn og forbered stuen til en lille biografsal med nedrullede gardiner, bløde madrasser og masser af puder. Lad børnene indrette biografen efter deres fantasi og sørg for at popcornene serveres i en ægte, amerikansk papholder. Det er hyggeligt for hele familien.

LÆS OGSÅ: Hjemmebio i ferien? Her er 20 gode børnefilm I kan se sammen - helt gratis

10. Grin og gøgl på Cirkusmuseet

Er der en lille cirkusartist gemt i dit barn - eller måske i dig selv? På Cirkusmuseet er der alle muligheder for at indfri drømmen at prøve kræfter med de klassiske cirkusdiscipliner. I uge 42 skyder Cirkusmuseet nemlig efteråret i gang med en massiv dosis cirkusleg. Kom med ind i cirkussalen, hvor hele familien kan boltre sig og afprøve alverdens cirkusudstyr - alt lige fra trapezer og liner til kegler, diablo’er og hulahopringe. Hvis du har mod på det, kan du svinge dig højt under loftet eller afprøve, hvor mange bolde du kan ha’ i luften på én gang - alt sammen under kyndig opsyn af en professionel cirkusartist. Herudover er det også muligt at gå en tur i kreaværkstedet, ligesom at cirkusudstillingen holder åbent hele efterårsferien.

Cirkusmuseet
Hovedporten 6
2650 Hvidovre

Cirkusmuseet efterårsferie
Foto: Cirkusmuseet

11. Kom i lære som spion

Har ungerne en hemmelige drøm om at blive spion, så er det i efterårsferien, den kan blive opfyldt. Her bliver Krigsmuseet nemlig omdannet til en vaskeægte spionskole, hvor børnene bliver oplært i at arbejde undercover som spioner i Sovjetunionen under Den Kolde Krig. Børnene skal igennem syv poster, inden de er klar til at arbejde undercover i Sovjetunionen. De skal ind bag fjendens linjer og snige sig forbi patruljerende soldater, de skal finde en hemmelig militærbase på et kæmpestort satellitbillede, og de skal fotografere russiske spioner, der har infiltreret Krigsmuseet. Der er skydetræning med neuf guns og alle børn får lov at holde et ægte våben fra Den kolde Krig. Så har I, hvad der skal til for at arbejde som spion?
Spionskolen anbefales til børn mellem 6-10 år.

Krigsmuseet
Tøjhusgade 3
1220 København K

Krigsmuseet efterårsferie
Foto: Krigsmuseet

12. Uhyggelige klodser

I Lego House er efterårsferien særligt uhyggelig i år - den store Halloween-udstilling åbner nemlig, og børn kan bygge LEGO græskar i Creative Lab, minihekse i Character Creator og grufulde fortællinger i Story Lab. Der er desuden spøgelsesjagt og gratis aftensmad for de mindste. Ved indgangen til LEGO House er der som noget nyt opført en kæmpe globus med 430 små modeller, som børn fra hele verden byggede, da corona lukkede verden ned i foråret 2020. Hele 350.000 farverige byggeklodser er brugt for at skabe kunstværket, og fire erfarne modelbygger har brugt 2.700 timer på at bygge den enorme globus.

LEGO House
Ole Kirks Plads 1
7190 Billund

LEGO efterårsferie
Foto: LEGO

Udendørsaktiviteter til efterårsferie med børn:

13. (U)hyggelig Halloween i Tivoli og Tivoli Friheden

Københavns Tivoli er mester i at levere sjov for alle aldre, og i efterårsferien kan I gå på opdagelse blandt mere end 20.000 græskar i alle farver og nuancer, svævende koste og små svampehuse, hvor de mindste kan lege gemmeleg. Der er nemlig dømt Halloween i den gamle have, hvor alle forlystelser er åbne, Rasmus Klump sørger for sjov på plænen og monstrene har travlt med at skræmme gæsterne fra vid og sans.

Tilbringer I efterårsferien nær Århus, kan I også lade uhyggen sprede sig i Tivoli Friheden, der efter sigende skaber mere gys og gru end nogensinde før. Skær gruvækkende græskarlygter, bliv forvandlet til et farligt monster og mæt sultne maver i usunde sager. Når mørket falder på, er Tivoli Friheden stedet for uhyggelige skikkelser og skrækindjagende genfærd. Vi tør godt love, at det bliver (uuuu)hyggeligt!

Halloween i Tivoli
Vesterbrogade 3
1630 København V

Halloween i Tivoli Friheden
Skovbrynet 5
8000 Århus C

Tivoli efterårsferie
Foto: Tivoli

14. Leg aber i trækronerne

Er I udstyret med en god portion mod, skal I tage at slippe familiens indre aber løs. Kravl højt op i trækronerne og sving jer fra gren til gren med karabinhagerne godt klikket fast til linerne i en af de mange klatreparker rundt om i landet. I kan f.eks. lægge vejen forbi GoMonkey i Søborg, GorillaPark i Svendborg og Vejle eller Camp Adventure i Rønnede, hvor I også kan besøge det populære Skovtårn. Er du ikke selv den store adrenalin-haj, kan du tage en god picnic-kurv under armen og se på, mens ungerne suser afsted i trætoppene. Der findes baner til alle aldre og i alle sværhedsgrader.

15. Knogleskør efterårsferie

Knogler kan være fascinerende, spændende, skøre og måske også lidt uhyggelige! I Givskud Zoo rasler de skøre, gamle knogler, når parken byder indenfor til en efterårsferie i knoglernes tegn. Her kan børnene komme helt tæt på skelettet fra både en kat og et menneske. Der er kæmpestore knogler fra en kaskelothval og en elefant. Der er menneskeskelet-puslespil og bittesmå knogler fra mus, der skal findes i uglegylp. For de kreative kan der laves knogleskøre skabninger af papir, og I kan male uhyggelige dødningehoveder i ansigtet på hele familien.

Givskud Zoo
Løveparkvej 3
7323 Give

givskudzoo efteraarsferie
Foto: Givskud Zoo

16. Gå på skattejagt

Hvis en almindelig gåtur bliver lidt for kedelig, vil familiens mindste helt sikkert elske, at I er ude for at jage en skjult skat – og lige netop dét kan Geocaching hjælpe jer med. Udstyret med en telefon med GPS kan I gå på jagt efter massevis af gemte skatte i netop det område, hvor I befinder jer. Når skatten er fundet, er den ofte udstyret med små hilsner og souvenirs ilagt af andre skattejægere. I kan også lægge jeres bidrag i skatten til nye eventyrere. Se, hvad det går ud på i denne video.

17. For børn med bankende hjerter for dyr

Hvem drømmer ikke om at være dyrepasser for en dag? De fleste børn har heldigvis store dyrehjerter, og derfor er det også oplagt at tage en tur i zoologisk have i forhåbentlig smukt efterårsvejr. Er du i omegnen af Aalborg, kan ungerne få lov at følge en dyrepasser rundt i Aalborg Zoo, når havens dyr skal fodres, og når deres anlæg skal rengøres - ikke mindst. 

I Zoologisk Have København bliver der masser cuteness-factor, når isbjørneungen, næsehornsungen, løveungerne, de store leopardunger – og formentlig i løbet af efterårsferien de helt små leopardunger - får lov til at komme ud og møde publikum for første gang. Derudover er ZOOLAB åben hver dag. Her kan du møde hvæsende kakerlakker, lave din egen stop-motion film og lære mere om vores store bladskærermyrekoloni, der bor i huset.

Aalborg Zoo
Mølleparkvej 63
9000 Aalborg

Zoologisk Have København
Roskildevej 32
2000 Frederiksberg

Zoolab efterårsferien
Foto: Zoologisk Have København

18. Find trækæmperne

Der gemmer sig seks imponerende trækæmper i skovene omkring Vestegnen. Teddy Venlig, Thomas på Bjerget og deres fire søskende har fundet til ro på bakketoppene i idylliske omgivelser og venter bare på at få besøg fra nysgerrige børn. Lav et skattekort og tag ungerne med på jagt efter de glemte kæmper, som både er et imponerende syn og samtidig er ganske sjove at klatre rundt på eller gemme sig indeni. Skal I opleve alle seks kæmper, er det en god idé at alliere jer med en bil.

Foruden de seks allerede eksisterende trækæmper vil kunsteren Thomas Dambo bygge mellem 10 og 12 nye trolde forskellige steder i København. Allerede nu er den første af disse trolde færdig, og den er blevet opsat et sted i Nordhavn.

Find trækæmpernes præcise lokationer her

19. Tag på bondegårdsvisit

Trænger I til at snuse lidt landlig duft ind, klappe en ko og nusse en kanin, så tag en dag på bondegårdstur – børnene vil elske det! På stråtækkede Grønnehavegård i Frederiksværk kan ungerne både få en tur på hesteryg, kæle med marsvin, kaniner, kyllinger, katte, ællinger og gæslinger. Der er guidet rundvisning på gården, og man også kan komme på en tur i traktorens ladvogn ud over engene. Pris: 75 kr. for alle, der er fyldt 2 år.

Grønnehavegård
Helsingevej 98
3300 Frederiksværk

På bondegaard efterårsferie
Foto: Getty Images

20. Stå på ski på Amager

Vinterferien plejer ganske vist at være højsæson for skiture, men nu kan I også tage på skiudflugt i efterårsferien – helt uden at rejse langt, langt væk og helt uden hvid puddersne. Københavns første skibakke, Copenhill, giver nemlig rig mulighed for at lade ungerne finpudse deres slalom, når ferien nærmer sig. En god og aktiv oplevelse for både børn og deres voksne!

Hvis dit barn er mellem 6-10 år, kan de i efterårsferien komme på ski-camp, hvor børn får 3 timers undervisning dagligt, som veksler mellem tekniktræning, freestyle-træning og portbanekørsel. Det er ikke et krav, at børnene har kørt på ski før, da børnene bliver delt ind på hold efter deres niveau. 

CopenHill
Kraftværksvej 25
2300 København S

Copenhill efterårsferie
Foto: Copenhill

21. Pluk-selv græskar og Halloween-hygge

Ingen efterårsferie uden Halloween-forberedelser, og ingen Halloween uden flotte, udskårne græskar. Men hvad med at gøre det til en dagsudflugt at indkøbe jeres græskar? Ved pop-up cafeen Lønnebjerg kan I høste jeres egne græskar på marken, samle kastanjer i hobetal, som hjemme kan laves til kastanjedyr og køb fine lys med hjem, som kan dekoreres med tuscher til efterårshyggen. Legesyge sjæle kan desuden prøve kræfter med græskarbowling og græskar-kryds og bolle! Nyd en varm kakao til et godt stykke kage, når kulden har fået fat i maven.

Pluk-selv-græskar hos Kastanielys
Søndervangvej 39
4583 Sjællands Odde

Inspiration til kreativ og gratis efterårsferie:

22. Lav snobrød over bål

Få ting er mere hyggeligt end at lave bål med børnene. Skru ned i gear og lyt til bålets knitren, put jer i varme tæpper og fortæl gode røverhistorier, mens I rister snobrød og skumfiduser. En efterårsferieaktivitet, hele familien er vilde med! Få gode idéer til spændende snobrødsopskrifter lige her – prøv for eksempel sprøde snobrød med hjemmelavet chokodyp. HAPS, siger vi bare!

Snobrød efterårsferie
Foto: Getty Images

23. Lav efterårskranse

Efterårets blade kan forvandles til farverige og dekorative kranse, som kan pynte på hoveddøren. De er både fine og sjove at lave helt au naturel, men I kan også fatte maling og pensler eller lim og glimmer. Alt, I skal bruge, er en cirkel ståltråd, en stor mængde efterårsfarvede blade og eventuelt lidt ekstra pynt - og så ellers bare jeres kreative evner.

24. Mal på sten

Både store og små kan få en hyggelig eftermiddag til at gå med at male og tegne på sten, I selv har været ude at samle. Sten kan forvandles til alt fra biller og mariehøns til små hilsner eller abstrakte kunstykker. Som bonus er det også enormt afstressende for forældre!

male på sten efterårsferie
Foto: Getty Images

25. Bag uhyggelige småkager

Med Halloween lige om hjørnet kan I forvandle sødt hjemmebag til uhyggelige spøgelser, orange græskar eller skøre skeletter, som får det til at hvine sødt i tænderne og risle koldt ned ad ryggen. Hjælp ungerne med at samle en god småkagedej, lad dem forme den med sjove udstikkere og mal til sidst de mest uhyggelige motiver, I kan komme på. Det skader jo heller ikke, at denne aktivitet er næsten lige så sjov at sætte tænderne i efterfølgende, som den er at lave! I kan finde gode opskrifter her.

26. Lav huler i skoven

Omring jer af efterårets flotte farver i skoven, gå på jagt efter store grene, småpinde og løvfald, der kan fungere som gulv, og hjælp så hinanden med at kreere en stor hule mellem træerne, der har plads til jer alle sammen. Tag picnickurven under armen, så I kan nyde jeres kreation, og lad røverhistorierne gå på runde. Superhyggeligt!

LÆS OGSÅ: Klumme: Min indre morfar

27. Lav fine kastanjedyr

Efterår går hånd i hånd med kastanjer, så glem ikke at tage ungerne med på kastanjejagt, der giver sjov underholdning til hele dagen. Ifør jer en varm sweater og gå på jagt i skoven. Derefter kan I lune jer på varm kakao og lave sjove, søde og skøre kastanjedyr hjemme ved køkkenbordet. Det kræver ikke meget mere end en syl, lim, tændstikker - og så selvfølgelig masser af kastanjer! Er I ekstra kreative, kan I toppe kastanjedyrene med påklistrede øjne og garnrester eller forlænge hyggen ved at tegne en landsby til figurerne med kridt på terrassen. Find inspiration til flere flotte kastanjedyr her.

28. Hold kunststue med smukke bladtegninger

Efterårets flotte løvfald kan bruges til en masse sjove og børnevenlige, kreative projekter. Prøv at lægge nogle blade under et stykke papir og farvelæg med farvekridt i let hånd ovenpå, og vupti – bladenes konturer og forgreninger træder frem. Man kan også tegne en flot løve eller hest og lave løvemanke og man af påklistrede blade i alskens farver. Superhyggeligt og supernemt!

29. Skær græskarlygter

At lave græskarlygter er nærmest en obligatorisk efterårsferieaktivitet. I kan få flere timer til at gå med projektet, og bagefter kan græskarlanternerne pynte og skabe (u)hygge på jeres dørtrin og terrasse. Ungerne vil ikke være til at skyde igennem! Find inspiration til gakkede græskarudskæringer her

Græskarhoveder efterårsferie
Foto: Getty Images

 

Psst…! Husk at bruge græskarkødet til at koge en god græskarsuppe - og nyd så jeres efterårsferie! 

Se, hvad vi ellers skriver om: Efterår, Familieliv og Aktiviteter for børn