Efterårsferie med børn
Foto: Getty Images Der findes masser af hyggelige efterårs-aktiviteter for hele familien.

Guide til efterårsferien 2019

Efterårsferie med børn: 25 sjove og kreative oplevelser for hele familien

Uge 42 er lige om hjørnet, men hvad skal du og børnene lave i efterårsferien? Vi har samlet vores bedste bud på kreative og hyggelige ideer fra hele landet til en familievenlig efterårsferie 2019 - og mange er endda gratis!

Ungerne har fri, fritten er halvtom og kedelig, og du bryder din hjerne med, hvordan i alverden du skal finde på solid underholdning til børnenes efterårsferie.

Bare rolig. Uge 42 kan sagtens være fuld af sjov og ballade, selvom den hverken byder på en tur til lunere himmelstrøg eller i sommerhus – og så behøver den slet ikke at koste en formue.

Design jeres egen, farverige drage, byg flotte LEGO-tårn eller sving jer som aber i trækronerne. I kan også udfordre motorikken på Cirkusmuseet, lade uhyggen sprede sig i Tivoli eller bruge efterårsnaturen til kreative hobbyprojekter over en lun kop kakao med skumfiduser.

Vi har samlet 25 bud på sjove oplevelser for børn i efterårsferien 2019. Der er både gratis underholdning, billige oplevelser og ideer, der kræver, at du spenderer en mønt eller to.

Indendørs efterårsaktiviteter med børn:

1. Design din egen drage

Efterårsferien tager gerne friske vindpust med sig, og hvad bedre at lave i blæsevejr end at sende en drage til vejrs? Hos Dansk Designmuseum kan I designe og bygge jeres helt egen, fantasifulde korsdrage, inden I tager ud i efterårslandet og lader den flyve højt på himlen. Museet sørger for alt, hvad I får brug for af sejlgarn, pinde og papir, og drageværkstedet er både for børn og barnlige sjæle, der blot vil hjælpe til eller holde fat i saksen. Det koster 20 kroner at være med og tager omkring en time at bygge sin egen, farvestrålende drage, der kan lyse efterårshimlen op.

Drageværksted hos Dansk Designmuseum
Bredgade 68
1260 København K

GettyImages-672826820.jpg
Foto: Getty Images

2. Bryd ud af fængslet

Find jeres indre udbryderkonge frem og se, om I kan undslippe fængslets tykke mure. I Arresten i Faaborg kan hele familien få en lærerig oplevelse, når I i fællesskab skal forsøge at bryde ud af lovens lange arme med hjælp fra tidligere indsatte. I skal løse gåder, træffe vigtige valg og naturligvis undgå at blive fanget af fængselsbetjenten! ”Storm Murene” hedder legen, som er inspireret af Faaborgs helt egen udbryderkonge, Harald Storm Nielsen. Ham kan I også lære mere om i Arresten, hvor børn kan blive klogere på, hvornår og hvorfor vi spærrer folk inde.

Arresten, Øhavsmuseet Faaborg
Banegårdspladsen 2B
5600 Faaborg

3. Grin og gøgl på Cirkusmuseet

Artisten Gugge kan jonglere bordtennisbolde med munden, spille fodbold i slow motion og lave seje trapezkunstner. Hvad kan I? I efterårsferien kan børn lade sig fascinere af Gugges fjollede artisteri og prøve kræfter med cirkusdisciplinerne til Cirkusleg, hvor de kan udfordre deres mod i trapezen, deres balance på linen eller deres koordination med jongleringen. Er ungerne til de mere rolige sysler, kan I også besøge værkstedet, hvor I kan kreere flotte cirkuscollager, eller tage på sjov skattejagt i udstillingen. Alle aktiviteter undtagen forestillingen er inkluderet i entréprisen. Forestillingen med Gugge koster 20 kr. ekstra.

Cirkusmuseet
Hovedporten 6
2650 Hvidovre

4. Tag en tur i teater

Ligegyldigt hvor gammelt dit barn er, er teateret garant for god underholdning. Der findes et hav af lokale teatre med børneforestillinger rundt om i landet, som absolut er et besøg værd. Tag for eksempel ind og se den stort opslåede ”Skatteøen” på Folketeateret, hvor publikum bliver ført ud på det Caribiske hav og møder både eneboere, pirater, søulke og den fæle sørøver John Silver. For de allermindste er ”Kom Bamse, nu balletter vi!” på Det Kongelige Teater et sikkert hit. For hvem vil ikke gerne danse ballet med vores allesammen store, gule Bamse med det røde slips?

Find mange flere teaterforestillinger her

Foto - Det Kgl Teater 1.jpg
Foto: Det Kongelige Teater

5. Spil brætspil på Bastard

Efterårsferie er lig brætspil! Men er I trætte af de gamle, slidte spil i skabet, som børnene efterhånden kan i søvne, kan en tur på spil-café måske være jeres redning? Prøv for eksempel Bastard Café, som har mere end 2100 brætspil at vælge imellem i alverdens kategorier og til alverdens aldre. Mens I spiller og familiehygger for fuld skrue, kan I mæske jer i varm kakao, kaffe, nachos og burgere. En fuld dag med spil koster 25 kroner per næse for alle over 12 år.

Bastard Café
Rådhusstræde 13
1466 København K

LÆS OGSÅ: 9 sjove brætspil til store og små

6. Skrædder for en dag

Hvem kunne ikke bruge en fin prinsessekjole til favoritdukken, sjove superheltekapper eller bare en ny knap til jakken? Kom med, når Arbejdermuseet inviterer til systue for hele familien. Her kan ungerne prøve kræfter med fingerfærdighederne og fylde udklædningskassen med hjemmelavede nyheder. Elever fra beklædningshåndværkeruddannelsen vil stå klar med skræddersyede udfordringer, der lærer børn og deres voksne om de mest basale udfordringer i skrædderes univers. Når syslerierne er overstået, kan I lege købmand eller andre sjove lege i Børnenes Arbejdermuseum.

Arbejdermuseet
Rømersgade 22
1362 København K

Foto - arbejdermuseet.jpg
Foto: Arbejdermuseet

7. Saml familien til fri LEGO-leg

Skal I holde efterårsferie i det midtjyske, skal I tage børn og bedsteforældre under armen og slå et smut forbi Skanderborg. Her slår Kulturhuset nemlig dørene op for fri leg med LEGO i enorme mængder. Uanset om du er 1 eller 100 år, er du mere end velkommen – LEGO-leg er nemlig for alle. Hvis I er rigtig dygtige, kan det være, at I vinder byggekonkurrencen i at fremstille bygningsværker af LEGO. Kom forbi den 16. og 17. oktober, hvor det er ganske gratis at deltage.

Opholder I jer i København, kan I også bygge tårne hele vejen til Mars, når Dansk Arkitekturcenters værksted åbner for deres store LEGO-bassin. 

LEGO i Kulturhuset Skanderborg
Parkvej 10
8660 Skanderborg

Foto - Kulturhuset Skanderborg.jpeg
Foto: Kulturhuset Skanderborg

8. Prøv dig selv af som gamer

Gaming har taget verden med storm, og måske er det barn dybt betaget af Youtube-kanaler som Trier-Gaming og MadsenGaming, optaget af FIFA 20 eller bare stor fan af det danske e-sportshold Astralis. I så fald er det måske en idé at svinge forbi det københavnske shoppingcenter Fisketorvet, som inviterer til en vaskeægte gaming-festival med alt fra Fortnite Dans, Virtual Reality, Streamingevent i CinemaxX, Just Dance-konkurrence og meget mere.

Fisketorvets Game Week er gratis for alle, og begivenhederne finder sted i hele centerets åbningstid fra kl. 10-20 i uge 42.

Fisketorvet
Kalvebod Brygge 59
1560 København

9. Invitér i hjemmebio

Skal den indendørs underholdning helst være gratis, kan I gøre det til et helt efterårsferie-event, at I skal se den nye tegnefilm, børnene har snakket om i ugevis. Lav billetter, popcorn og forbered stuen til en lille biografsal med nedrullede gardiner, bløde madrasser og masser af puder. Lad børnene indrette biografen efter deres fantasi og sørg for at popcornene serveres i en ægte, amerikansk papholder. Det er hyggeligt for hele familien.

Udendørsaktiviteter til efterårsferie med børn:

10. (U)hyggelig Halloween i Tivoli og Tivoli Friheden

Københavns Tivoli er mester i at levere sjov for alle aldre, og i efterårsferien kan I gå på opdagelse blandt mere end 20.000 græskar i alle farver og nuancer, svævende koste og små svampehuse, hvor de mindste kan lege gemmeleg. Der er nemlig dømt Halloween i den gamle have, hvor alle forlystelser er åbne, Rasmus Klump sørger for sjov på plænen og monstrene har travlt med at skræmme gæsterne fra vid og sans.

Tilbringer I efterårsferien nær Århus, kan I også lade uhyggen sprede sig i Tivoli Friheden, der efter sigende skaber mere gys og gru end nogensinde før. Lyt til gyserhistorier, tag på lanternevandring i skoven, skær gruvækkende græskarlygter og mæt sultne maver i usunde sager. Vi tør godt love, at det bliver (uuuu)hyggeligt!

Halloween i Tivoli
Vesterbrogade 3
1630 København V

Halloween i Tivoli Friheden
Skovbrynet 5
8000 Århus C

Foto - Tivoli.jpg
Foto: Tivoli

11. Leg aber i trækronerne

Er I udstyret med en god portion mod, skal I tage at slippe familiens indre aber løs. Kravl højt op i trækronerne og sving jer fra gren til gren med karabinhagerne godt klikket fast til linerne i en af de mange klatreparker rundt om i landet. I kan f.eks. lægge vejen forbi GoMonkey i Søborg, GorillaPark i Svendborg eller Camp Adventure i Rønnede, hvor I også kan besøge det populære Skovtårn. Er du ikke selv den store adrenalin-haj, kan du tage en god picnic-kurv under armen og se på, mens ungerne suser afsted i trætoppene. Der findes baner til alle aldre og i alle sværhedsgrader.

12. Gå på skattejagt

Hvis en almindelig gåtur bliver lidt for kedelig, vil familiens mindste helt sikkert elske, at I er ude for at jage en skjult skat – og lige netop dét kan Geocaching hjælpe jer med. Udstyret med en telefon med GPS kan I gå på jagt efter massevis af gemte skatte i netop det område, hvor I befinder jer. Når skatten er fundet, er den ofte udstyret med små hilsner og souvenirs ilagt af andre skattejægere. I kan også lægge jeres bidrag i skatten til nye eventyrere. Se, hvad det går ud på i denne video.

13. Følg i dyrepasserens fodspor

Er du udstyret med en fuld arbejdsuge, mens dit barn har en halvtom børnehave eller fritter i kikkerten, kan Københavns Zoo være jeres redning. Gennem en 3 dages Zoocamp kan ungerne både få nye kammerater og lære en masse om alverdens spændende dyr. Der skal muges ud, fodres, aktiveres og klappes i samarbejde med havens dyrepassere, og alle dagene foregår helt tæt på havens mange interessante væsener. En sjov oplevelse for børn, der er udstyret med en god portion nysgerrighed og krudt bagi. Campen er ganske vist en anelse til den pebrede side – til gengæld er der garanteret hele tre dages sjov med både to- og firbenede venner. Børn mellem 8 og 10 år kan deltage, og det koster 1.950 kroner at være med. Husk at hold eftermiddagen fri den sidste dag, hvor der er oplevelser for hele familien.

Zoocamp, Zoologisk Have
Roskildevej 32
2000 Frederiksberg

Foto - Zoo.jpg
Foto: Zoologisk Have, København

14. Find trækæmperne

Der gemmer sig seks imponerende trækæmper i skovene omkring Vestegnen. Teddy Venlig, Thomas på Bjerget og deres fire søskende har fundet til ro på bakketoppene i idylliske omgivelser og venter bare på at få besøg fra nysgerrige børn. Lav et skattekort og tag ungerne med på jagt efter de glemte kæmper, som både er et imponerende syn og samtidig er ganske sjove at klatre rundt på eller gemme sig indeni. Skal I opleve alle seks kæmper, er det en god idé at alliere jer med en bil.

Find trækæmpernes præcise lokationer her

15. Tag på bondegårdsvisit

Trænger I til at snuse lidt landlig duft ind, klappe en ko og nusse en kanin, så tag en dag på bondegårdstur – børnene vil elske det! På stråtækkede Grønnehavegård i Frederiksværk kan ungerne både få en tur på hesteryg, kæle med marsvin, kaninunger, kyllinger, katte, ællinger og lam. Der er guidet rundvisning på gården, og man også kan komme på en tur i traktorens ladvogn ud over engene. Pris: 75 kr. for alle, der er fyldt 2 år.

Grønnehavegård
Helsingevej 98
3300 Frederiksværk

16. Stå på ski på Amager

Vinterferien plejer ganske vist at være højsæson for skiture, men nu kan I også tage på skiudflugt i efterårsferien – helt uden at rejse langt, langt væk og helt uden hvid puddersne. Københavns første skibakke, Copenhill, slår nemlig dørene op med et stort åbningsarrangement allerede den 4. oktober, så der skulle være rig mulighed for at lade ungerne finpudse deres slalom, når ferien nærmer sig. En god og aktiv oplevelse for både børn og deres voksne!

CopenHill
Kraftværksvej 25
2300 København S

Foto - Copenhill 2.jpg
Foto: Copenhill

17. Pluk-selv græskar og Halloween-hygge

Ingen efterårsferie uden Halloween-forberedelser, og ingen Halloween uden flotte, udskårne græskar. Men hvad med at gøre det til en dagsudflugt at indkøbe jeres græskar? Ved pop-up cafeen Lønnebjerg kan I høste jeres egne græskar på marken, samle kastanjer i hobetal og farve jeres helt egne lys til efterårshyggen. Legesyge sjæle kan desuden prøve kræfter med græskarbowling og græskar-kryds og bolle! Nyd en varm kakao til et godt stykke kage, når kulden har fået fat i maven.

Pluk-selv-græskar hos Kastanielys
Søndervangvej 39
4583 Sjællands Odde

Inspiration til kreativ og gratis efterårsferie:

18. Lav snobrød over bål

Få ting er mere hyggeligt end at lave bål med børnene. Skru ned i gear og lyt til bålets knitren, put jer i varme tæpper og fortæl gode røverhistorier, mens I rister snobrød og skumfiduser. En efterårsferieaktivitet, hele familien er vilde med! Få gode idéer til spændende snobrødsopskrifter lige her – prøv for eksempel sprøde snobrød med hjemmelavet chokodyp. HAPS, siger vi bare!

GettyImages-1154780847.jpg
Foto: Getty Images

19. Lav efterårskranse

Efterårets blade kan forvandles til farverige og dekorative kranse, som kan pynte på hoveddøren. De er både fine og sjove at lave helt au naturel, men I kan også fatte maling og pensler eller lim og glimmer. Alt, I skal bruge, er en cirkel ståltråd, en stor mængde efterårsfarvede blade og eventuelt lidt ekstra pynt - og så ellers bare jeres kreative evner.

20. Mal på sten

Både store og små kan få en hyggelig eftermiddag til at gå med at male og tegne på sten, I selv har været ude at samle. Sten kan forvandles til alt fra biller og mariehøns til små hilsner eller abstrakte kunstykker. Som bonus er det også enormt afstressende for forældre!

Sten-maling.jpg
Foto: Getty Images

21. Bag uhyggelige småkager

Med Halloween lige om hjørnet kan I forvandle sødt hjemmebag til uhyggelige spøgelser, orange græskar eller skøre skeletter, som får det til at hvine sødt i tænderne og risle koldt ned ad ryggen. Hjælp ungerne med at samle en god småkagedej, lad dem forme den med sjove udstikkere og mal til sidst de mest uhyggelige motiver, I kan komme på. Det skader jo heller ikke, at denne aktivitet er næsten lige så sjov at sætte tænderne i efterfølgende, som den er at lave! I kan finde gode opskrifter her.

22. Lav huler i skoven

Omring jer af efterårets flotte farver i skoven, gå på jagt efter store grene, småpinde og løvfald, der kan fungere som gulv, og hjælp så hinanden med at kreere en stor hule mellem træerne, der har plads til jer alle sammen. Tag picnickurven under armen, så I kan nyde jeres kreation, og lad røverhistorierne gå på runde. Superhyggeligt!

LÆS OGSÅ: Klumme: Min indre morfar

23. Lav fine kastanjedyr

Efterår går hånd i hånd med kastanjer, så glem ikke at tage ungerne med på kastanjejagt, der giver sjov underholdning til hele dagen. Ifør jer en varm sweater og gå på jagt i skoven. Derefter kan I lune jer på varm kakao og lave sjove, søde og skøre kastanjedyr hjemme ved køkkenbordet. Det kræver ikke meget mere end en syl, lim, tændstikker - og så selvfølgelig masser af kastanjer! Er I ekstra kreative, kan I toppe kastanjedyrene med påklistrede øjne og garnrester eller forlænge hyggen ved at tegne en landsby til figurerne med kridt på terrassen. Find inspiration til flere flotte kastanjedyr her.

24. Hold kunststue med smukke bladtegninger

Efterårets flotte løvfald kan bruges til en masse sjove og børnevenlige, kreative projekter. Prøv at lægge nogle blade under et stykke papir og farvelæg med farvekridt i let hånd ovenpå, og vupti – bladenes konturer og forgreninger træder frem. Man kan også tegne en flot løve eller hest og lave løvemanke og man af påklistrede blade i alskens farver. Superhyggeligt og supernemt!

25. Skær græskarlygter

At lave græskarlygter er nærmest en obligatorisk efterårsferieaktivitet. I kan få flere timer til at gå med projektet, og bagefter kan græskarlanternerne pynte og skabe (u)hygge på jeres dørtrin og terrasse. Ungerne vil ikke være til at skyde igennem! Find inspiration til gakkede græskarudskæringer her

GettyImages-852023172.jpg
Foto: Getty Images

 

Psst…! Husk at bruge græskarkødet til at koge en god græskarsuppe - og nyd så jeres efterårsferie! 

Se, hvad vi ellers skriver om: Efterår, Familieliv og Aktiviteter for børn