Efterårsferie med børn
SPONSORERET indhold

Efterårsferie med børn: 29 sjove og kreative oplevelser for hele familien

Uge 42 er lige om hjørnet, men hvad skal du og børnene lave i efterårsferien? Vi har samlet vores bedste bud på kreative og hyggelige ideer fra hele landet til en familievenlig efterårsferie 2023 - og mange er endda gratis!

Af: Redaktionen Foto: Getty Images
04. okt. 2023 | Børn | Vores Børn

Ungerne har fri, fritten, børnehaver og vuggestuer er halvtomme og kedelige, og du bryder din hjerne med, hvordan i alverden du skal finde på solid underholdning til børnenes efterårsferie.

Bare rolig, vi hjælper dig!

Uge 42 kan sagtens være fuld af sjov og ballade, selvom den hverken byder på en tur til lunere himmelstrøg eller i sommerhus – og så behøver den slet ikke at koste en formue. Det bugner med børnevenlige aktiviteter i efterårsferien 2023 – både gratis aktiviteter i efterårsferien for børn, billig underholdning og familieaktiviteter, der koster lidt. Og både indendørs og udendørs.

Tag med tilbage til fortiden og se, hvordan de levede, og prøv på egen krop, hvordan de festede. Kom til uhyggeligt cirkus eller sving jer som aber i trækronerne. I kan også bryde ud af et fængsel, lade uhyggen sprede sig i Tivoli eller bruge efterårsnaturen til kreative hobbyprojekter over en lun kop kakao med skumfiduser. Mulighederne er mange!

Vi har samlet 29 bud på sjove oplevelser for børn i efterårsferien 2023.

Indendørs efterårsaktiviteter med børn:

1. Tag på gådefuld skattejagt på Esrum Kloster

På det gamle kloster i Esrum kan ungerne kaste sig ud i gådespillet "De hvide munkes hemmelighed". Gådespillet består af en række breve, puslespil og koder, der sender alle små opdagere rundt på hele klostret og på området udenfor. Opgaverne skal løses, så I kan få adgang til en hemmelighed, der har været bevaret i 800 år. Gådespillet anbefales til børn fra cirka 8 år, men der er hjælpende ledetråde og hints undervejs, så alle kan være med. Alle aldre er velkomne i skriveværkstedet, hvor I kan male med blækpenne, eller også kan I få varmen omkring bålet og bage en smagfuld småkage over ild. Og hvis I tør, kan I også lytte nogle mystiske historier nede i den munkenes kælder.

Læs mere her.
Klostergade 11-12
3230 Græsted

2. Hylemorsomt Halloween Cirkus

Det var en skræmmende succes sidste år, og nu er de tilbage! Er du til musikalske ørehængere, farlige cirkustricks, ildkanoner og skrupskørt skuespil, så er dette anderledes og farlige cirkus noget for jer. I en humoristisk revy mødes Draculas varmblodede temperament, med den iskolde og beregnende, vestlige vampyrunion. Dracula må stampe alle sine farligste (cirkus)krigere op fra jorden for at drage til det store slag på slagmarken, hvor det én gang for alle skal afgøres, hvem der er verdens største vampyr. Der er lagt op til to timers imponerende underholdning, der samler hele familien om en morsom og livsbekræftende oplevelse. Dracula drager Vestpå er fra 5 år og billetterne koster mellem 200-400 kroner.

Læs mere her.

Cirkuspladsen ved Bellahøj
Hulgårdsvej 117
2400 København

3. Tag en tur i teater

Ligegyldigt hvor gammelt dit barn er, er teateret garant for god underholdning, og her er altid hyggeligt - særligt når efterårsvinden rusker udenfor. Der findes et hav af lokale teatre med børneforestillinger rundt om i landet, som absolut er et besøg værd.
På Teater V i Valby genopsættes klassikeren Karius og Baktus – om de to drillesyge tandtrolde, der bor inde i munden på drengen, Jens. De elsker søde sager, men hader tandbørsten og tandlægen. Forestilling er for børn fra 4 år.
I kan også se med, når Lille Frøs narrestreger udstilles som store kunstværker, og hvor vi følger hans rejse ud og hjem igen. En forestilling, som handler om at være god nok, som man er – også selv om man sommetider er en slem lille frø. Forestillingen er fra 4 år. Læs mere her.

På det lille teater kan I se forestillingen Lille Bi, som er et musikalsk og meget aktuelt klimaeventyr om mennesker, dyr og vores fælles natur. Forestillingen er for børn mellem 4-10 år. Læs mere her.

Se flere forestillinger her

4. Kom med bag tremmer

Kom med på rundvisning Arresten i Faaborg og bliv klogere på, hvad der foregik i gamle dage. Hør spændende fortællinger om gamle dage, om hvorfor man bliver spærret inde og om der mon engang har været fangeflugt. Rundvisningen foregår mandag den 16. til fredag den 20. oktober kl.13. Er børnene lidt ældre, kan I være med til at opklare ”Mordet i Arresten” via en iPad, der kan lejes. Den fiktive mordgåde udspiller sig lige efter 2. verdenskrig og egner sig perfekt for hele familien, da der er plads til fem personer pr, iPad.

Det er gratis at deltage i rundvisningen, hvis man har billet til Arresten. Entré til Arresten koster 75 kr. for voksne, mens der er fri entré for børn.

Læs mere her.
Banegårdspladsen 2B
5600 Faaborg

5. Fuld fart på i Dansk Arkitektur Center

Ferietid kan hurtigt også blive noget med krudt i rumperne hos de mindste. Når det bliver tilfældet, så pak bare familien sammen og sus afsted til sjove og aktive dage i Dansk Arkitektur Center. Her kan store som små få afløb for lopperne på den fire etagers høje kunstrutsjebane, gå planken ud i virtual reality og i det hele taget få sanserne i spil, når kunst, design og arkitektur udforskes på nært hold i udstillingerne eller fx på guidet tur ud i byen, der afsluttes med en varm kop chokolade. I kan også prøve egne, kreative evner af og designe jeres eget værelse i familieværkstedet eller bygge arkitektur til Månen i den store LEGO-workshop. Der er gratis entré for børn.

Læs mere her.

Bryghuspladsen 10
1473 København K

DAC_3.jpg
Foto: Dansk Arkitektur Center

6. Sæler og nuttede pingvinunger

På kattegatcentret kan I se frem til mange spændende aktiviteter i efterårsferien, hvor der er et spændende program hver eneste dag. Du kan blandt andet lave flotte havtryk, være med til at fodre fiskene, overvære sælernes træning og bare generelt blive klogere på havet. Og så må I endelig ikke glemme at besøge de to nuttede pingvinunger, der meget snart er store nok til at lære at svømme i det 200.000 liter store bassin. Altså, en dag for hele familien.

Læs mere her.

Færgevej 4
8500 Grenå

Kattegatcentret efterårsferie
Foto: Kattegatcentret

7. Bolsjebesøg

Skal efterårsferien ikke forsødes med et besøg på en vaskeægte bolsjefabrik, hvor I både kan se og dufte, hvordan produktionen forgår? Hos Sømods bolsjer kan I få lidt af en oplevelse, når I træder ind i den gamle bolsjebutik, der ligger i en baggård til Nørregade i København. Her får I som gæster lov til at se, hvordan bolsjerne bliver til på helt gammeldags manér ved håndkraft og efter samme hundrede år gamle opskrift baseret på perlesukker. Der er produktion mandag-fredag, men tjek hellere Facebook-gruppen for nærmere information omkring besøgstider.

Læs mere her: https://www.facebook.com/Soemodsbolcher/

Og her: https://soemods-bolcher.dk/

Nørregade 36B
1165 København K

LÆS OGSÅ: 9 sjove brætspil til store og små

SMK
Foto: Statens Museum for Kunst

8. Gå barok-amok på Statens Museum for Kunst

Fantasien bliver sluppet løs på Statens Museum for Kunst i efterårsferien, hvor der er fyldt med drama og stærke følelser, når den står i barokkens tegn. Der kan tegnes, modelleres, klippes, klistres og males i Børnenes Værksted, hvor børn ned til 3 år er velkomne.

I kan også tage på en fantasifuld familietur i museets store samling af barok-kunst, kranier, sommerfugle, sæbebobler og meget andet, hvor I undervejs skal lave små aktiviteter, så både krop og fantasi sættes i gang. Der foregår mange spændende for børn og deres voksne, som kan underholde mange aldre og interesser. Se og læs mere:

Læs mere her.
Sølvgade 48-50
1307 København K

9. På café med brætspil

Efterårsferie er lig brætspil! Men er I trætte af de gamle, slidte spil i skabet, som børnene kan i søvne, kan en tur på spil-café måske være jeres redning? Der findes efterhånden mange brætspils-caféer rundt omkring i landet, så det bør være muligt at finde en tæt på jer. Prøv eksempelvis Bastard Café, som har mere end 2100 brætspil at vælge imellem i alverdens kategorier og til alverdens aldre. Mens I spiller og familiehygger for fuld skrue, kan I mæske jer i varm kakao, kaffe og burgere.

Eller måske i Aarhus på Århus Brætspilscafé, hvor den samme form for hygge står på menuen. Her er det i øvrigt tilladt at medbringe egne madpakker.

En fuld dag med spil koster 25 kroner per næse for alle over 12 år, 20 kr. for yngre børn.

Bastard Café
Rådhusstræde 13
1466 København

Læs mere her.

Århus Brætspilscafé
Vestergade 58A
8000 Århus

Læs mere her.

10. Fest løs som i gamle dage

På Arbejdermuseet byder de op til en vaskeægte arbejderfest i børnehøjde i efterårsferien. Lad ungerne prøve kræfter med at lave genbrugsgaver og deres egne indbydelser med inspiration i de mange fester, som den gamle festsal har rummet over årene. De små kan også sidde med til voksenfest og få læst gode festminder højt, mens de slubrer varm kakao. Husk også danseskoene, så I kan indtage Per Rocks danseskole, hvor ingen dansetrin længere er forbudte. I kan også på nærmeste hold se, hvordan familien Sørensen levede i København for 150 år siden, hvor børneværelset er meget, meget langt fra dem, vi kender i dag.

Læs mere her.

Rømersgade 22
1362 København K

Arbejdermuseet
Foto: Malthe Folke Ivarsson / Arbejdermuseet

11. Byg bæredygtigt i ferien

I ARKENS nye arkitektværksted Brick and Pieces kan du være med til at bygge og drømme fremtidens boformer og fællesskaber frem. Du kan bygge med murstensbrokker, ler og andre genbrugsmaterialer, og har du en arkitekt gemt i dig, kan du få afløb på den store tegnevæg.

Byggeværkstedet er både for børn og voksne, og det er gratis at deltage for alle med entre til museet. Åbent hele uge 42 fra kl. 11-16.30

Læs mere her.

Skovvej 100,
2635 Ishøj

LÆS OGSÅ: Hjemmebio i ferien? Her er 20 gode børnefilm I kan se sammen - helt gratis

12. Grin og gøgl på Cirkusmuseet

Er der en lille cirkusartist gemt i dit barn - eller måske i dig selv? På Cirkusmuseet er der alle muligheder for at indfri drømmen og prøve kræfter med de klassiske cirkusdiscipliner. I uge 42 skyder Cirkusmuseet nemlig efteråret i gang med cirkusdage med forestilling (mandag til fredag) og cirkusleg (søndag til fredag), hvor I selv kan pudse jeres indre cirkusartister af i manegen. Kom med ind i cirkussalen, hvor hele familien kan boltre sig og afprøve alverdens cirkusudstyr - alt lige fra trapezer og liner til kegler, diablo’er og hulahopringe. Hvis du har mod på det, kan du svinge dig højt under loftet eller afprøve, hvor mange bolde du kan have i luften på én gang - alt sammen under kyndigt opsyn af en professionel cirkusartist. Herudover er det også muligt at gå en tur i kreaværkstedet, ligesom at cirkusudstillingen holder åbent i efterårsferien. Voksenbilletter koster 90 kroner, mens børn koster 20 kroner.

Cirkusmuseet
Hovedporten 6
2650 Hvidovre

Cirkusmuseet
Foto: Cirkusmuseet

13. (U)hyggelige LEGO-legeaftaler

Er der nogle LEGO-fans på linjen? I kan nemlig også fordrive en efterårsferiedag med hygge-uhygge i LEGO House og klodser så langt øjet rækker. I hele oktober er der halloween-tema med masser af spændende LEGO-leg. Hvem kan bygge det fedeste eller mest uhyggelige LEGO-græskar, eller de allerhæsligste mini-hekse, monstre og zombier? Man kan også konstruere sine egne uhyggelige historier i Story Lab eller gå på LEGO-spøgelsesjagt og hjælpe med at finde alle de vildfarne spøgelser i World Explorer. Se priser og bestil billetter på hjemmesiden.

LEGO House
Ole Kirks Plads 1
7190 Billund

LEGO
Foto:© LEGO House

14. Invitér i hjemmebio

Skal den indendørs underholdning helst være gratis, kan I gøre det til et helt efterårsferie-event, at I skal se den nye tegnefilm, børnene har snakket om i ugevis. Lav billetter, popcorn og forbered stuen til en lille biografsal med nedrullede gardiner, bløde madrasser og masser af puder. Lad børnene indrette biografen efter deres fantasi og sørg for at popcornene serveres i en ægte, amerikansk papholder. Det er hyggeligt for hele familien.

Udendørsaktiviteter til efterårsferie med børn:

15. (U)hyggelig Halloween i Tivoli og Tivoli Friheden

Tivoli i København er mester i at levere sjov for alle aldre, og i efterårsferien kan I gå på opdagelse blandt mere end 20.000 græskar i alle farver og nuancer, svævende koste, masser af halloween-leg og forlystelser forklædt som græskar. Der er nemlig dømt Halloween i den gamle have, hvor alle forlystelser er åbne. Er du til gys og gru? Så er Halloween i Tivoli lige noget for dig! Er du modig nok til at besøge Villa Vendetta, hvor den glemte familie har mistet forstanden eller måske tør du tage turen gennem det hjemsøgte hospital, hvor de indlagte aldrig slap ud? Der er masser af skræmmende eventyr i vente, når heksene forvandler haven. Rasmus Klump sørger for sjov på plænen for de mindste med sine to Halloween-shows, der kører flere gange om dagen - hver dag.

Tilbringer I efterårsferien nær Aarhus, kan I også lade uhyggen sprede sig i Tivoli Friheden. Skær gruvækkende græskarlygter, bliv forvandlet til et farligt monster og mæt sultne maver i usunde sager. Når mørket falder på, er Tivoli Friheden stedet for uhyggelige skikkelser, behårdede edderkopper og hvindende spøgelser. Og er det ikke uhyggeligt nok, så skal du kigge forbi Cirkus Dystopia, hvor du kan få dit livs gys… Vi tør godt love, at det bliver (uuuu)hyggeligt! For de yngre børn kigger Kristian og Ramasjang Mysteriet heldigvis også forbi og laver show alle dage i efterårsferien klokken 14.00.

Halloween i Tivoli
Vesterbrogade 3
1630 København V

Halloween i Tivoli Friheden
Skovbrynet 5
8000 Århus C

Tivoli
Foto: Tivoli

16. Leg aber i trækronerne

Er I udstyret med en god portion mod, skal I tage at slippe familiens indre aber løs. Kravl højt op i trækronerne og sving jer fra gren til gren med karabinhagerne godt klikket fast til linerne i en af de mange klatreparker rundt om i landet. I kan f.eks. lægge vejen forbi GoMonkey i Søborg, GorillaPark i Svendborg og Vejle eller Camp Adventure i Rønnede, hvor I også kan besøge det populære Skovtårn. Er du ikke selv den store adrenalin-haj, kan du tage en god picnic-kurv under armen og se på, mens ungerne suser afsted i trætoppene. Der findes baner til alle aldre og i alle sværhedsgrader.

17. Find trækæmperne

Der gemmer sig seks imponerende trækæmper i skovene omkring Vestegnen. Teddy Venlig, Thomas på Bjerget og deres fire søskende har fundet til ro på bakketoppene i idylliske omgivelser og venter bare på at få besøg fra nysgerrige børn. Lav et skattekort og tag ungerne med på jagt efter de glemte kæmper, som både er et imponerende syn og samtidig er ganske sjove at klatre rundt på eller gemme sig indeni. Skal I opleve alle seks kæmper, er det en god idé at alliere jer med en bil. Der findes i alt 11 danske trolde rundt om i landet. Find trækæmpernes præcise lokationer her.

18. Gå på skattejagt

Hvis en almindelig gåtur bliver lidt for kedelig, vil familiens mindste helt sikkert elske, at I er ude for at jage en skjult skat – og lige netop dét kan Geocaching hjælpe jer med. Udstyret med en telefon med GPS kan I gå på jagt efter massevis af gemte skatte i netop det område, hvor I befinder jer. Når skatten er fundet, er den ofte udstyret med små hilsner og souvenirs ilagt af andre skattejægere. I kan også lægge jeres bidrag i skatten til nye eventyrere. Se mere om, hvad det går ud på her.

19. Masser af (u)hygge i ZOO i København

De er hoppet i Halloween-kostumet hos Zoologisk Have i København, og der er blevet pyntet op med spindelvæv, kryb, kravl og store edderkopper. Gå på opdagelse i Haven fyldt med græskar og uhyggelige oplevelser for hele familien, hvor de allermest modige har mulighed for at se deres frygt i øjnene… Du kan også skabe dit eget slim, hjælpe Pelle og Kaya med en Halloween-gåde og være med til at skære græskar til beboerne i Haven, nemlig dyrene.  Der er masser at komme efter fra den 7.-31. oktober til børn i alle aldre!

Læs mere her.
Roskildevej 32
2000 Frederiksberg

20. Giftig efterårsferie

De er både skræmmende og fascinerende på samme tid - de giftige dyr. 
I efterårsferien sætter vi fokus på de giftige dyr både fra Danmark og udlandet. I kan komme helt tæt på slanger, pilegiftfrøer og skorpioner og lære om giftige dyr gennem sjove aktiviteter. Hvor farlige og hvor giftige er de? Og hvilket giftigt dyr dræber flest mennesker?

Traditionen tro vil der være Halloween-stemning i parken. Der bliver sat masser af græskar, lyng, edderkopper og andet pynt op. I næsehornshytten kan du købe lækker græskarsuppe, lune dig med varm kakao og måske skære din egen græskarlygte til at tage med hjem, så den kan pynte og lyse i efterårsmørket.

I efterårsferien kan du også få en ganske usædvanlig oplevelse, da det er muligt at komme bag facaden og besøge de spændende dyr fra morgenstunden inden, resten af parken åbner. Der skal købes billet på forhånd. 

Læs mere her.

Løveparkvej 3
7323 Give

21. Dyr, natur og hygge for hele familien

Der er rig mulighed for at hygge jer på Birkegårdens Familiepark, hvor der er noget til alle aldre. I kan hilse på Birkegårdens dyr, lege løs på en af de seks store naturlegepladser, fodre fisk, ride på æsel eller måske spille lidt minigolf? I efterårsferien vil der være pyntet op til Halloween, så meget af haven vil være dækket til med edderkoppespind og græskar. Der vil være skattejagt, græskarskæring, spøgelseslabyrint, ansigtsmaling og meget, meget andet. I kan sagtens få en hel dag til at gå her.

Læs mere her.

Tågerupvej 4
4291 Ruds Vedby

22. Stå på ski på Amager

Vinterferien plejer ganske vist at være højsæson for skiture, men nu kan I også tage på skiudflugt i efterårsferien – helt uden at rejse langt, langt væk og helt uden hvid puddersne. Københavns første skibakke, Copenhill, giver nemlig rig mulighed for at lade ungerne finpudse deres slalom, når ferien nærmer sig. En god og aktiv oplevelse for både børn og deres voksne!

CopenHill
Kraftværksvej 25
2300 København S

Inspiration til kreativ og gratis efterårsferie:

23. Lav snobrød over bål

Få ting er mere hyggeligt end at lave bål med børnene. Skru ned i gear og lyt til bålets knitren, put jer i varme tæpper og fortæl gode røverhistorier, mens I rister snobrød og skumfiduser. En efterårsferieaktivitet, hele familien er vilde med! Få gode idéer til spændende snobrødsopskrifter lige her – prøv for eksempel sprøde snobrød med hjemmelavet chokodyp. HAPS, siger vi bare!

GettyImages-1154780847.jpg
Foto: Snobrød

24. Mal på sten

Både store og små kan få en hyggelig eftermiddag til at gå med at male og tegne på sten, I selv har været ude at samle. Sten kan forvandles til alt fra biller og mariehøns til små hilsner eller abstrakte kunststykker. Som bonus er det også enormt afstressende for forældre!

Sten-maling.jpg
Foto: Getty Images

25. Bag uhyggelige småkager

Med Halloween lige om hjørnet kan I forvandle sødt hjemmebag til uhyggelige spøgelser, orange græskar eller skøre skeletter, som får det til at hvine sødt i tænderne og risle koldt ned ad ryggen. Hjælp ungerne med at samle en god småkagedej, lad dem forme den med sjove udstikkere og mal til sidst de mest uhyggelige motiver, I kan komme på. Det skader jo heller ikke, at denne aktivitet er næsten lige så sjov at sætte tænderne i efterfølgende, som den er at lave! I kan finde gode opskrifter her.

LÆS OGSÅ: 18 ting du kan lave i København med børn

26. Lav fine kastanjedyr

Efterår går hånd i hånd med kastanjer, så glem ikke at tage ungerne med på kastanjejagt, der giver sjov underholdning til hele dagen. Ifør jer en varm sweater og gå på jagt i skoven. Derefter kan I lune jer på varm kakao og lave sjove, søde og skøre kastanjedyr hjemme ved køkkenbordet. Det kræver ikke meget mere end en syl, lim, tændstikker - og så selvfølgelig masser af kastanjer! Er I ekstra kreative, kan I toppe kastanjedyrene med påklistrede øjne og garnrester eller forlænge hyggen ved at tegne en landsby til figurerne med kridt på terrassen. Find inspiration til flere flotte kastanjedyr her.

27. Dekorativ bladkrans
Det kan godt være efteråret rusker, men det er altid hyggeligt at tage en tur i skoven. Så tag ungerne under armen, tag en pose med – og saml masser af fine blade ind. Naturens farver i denne tid er så smukke, og de kan faktisk leve længere, end du måske går og tror. Ved hjælp af et stykke ståltråd, kan børnene lave den fineste bladkrans til at hænge på hoveddøren eller måske give som gave til bedsteforældre. Det er ligesom at sætte perler på snor – blot blade på tråd.

Se mere her.

28. Hold kunststue med smukke bladtegninger

Efterårets flotte løvfald kan bruges til en masse sjove og børnevenlige, kreative projekter. Prøv at lægge nogle blade under et stykke papir og farvelæg med farvekridt i let hånd ovenpå, og vupti – bladenes konturer og forgreninger træder frem. Man kan også tegne en flot løve eller hest og lave løvemanke og man af påklistrede blade i alskens farver. Superhyggeligt og supernemt!

29. Skær græskarlygter

At lave græskarlygter er nærmest en obligatorisk efterårsferieaktivitet. I kan få flere timer til at gå med projektet, og bagefter kan græskarlanternerne pynte og skabe (u)hygge på jeres dørtrin og terrasse. Ungerne vil ikke være til at skyde igennem! Find inspiration til gakkede græskarudskæringer her

Pumpkin-foto.jpg
Foto: Getty Images

Psst…! Husk at bruge græskarkødet til at koge en god græskarsuppe - og nyd så jeres efterårsferie! 

 

Anbefalet til dig