Getty Images
Der findes masser af hyggelige efterårs-aktiviteter for hele familien.

Efterårsferie med børn: 22 sjove oplevelser for hele familien

Uge 42 er lige om hjørnet, men hvad skal vi lave i efterårsferien? Vi har samlet vores bedste bud på både kreative, kulturelle, hyggelige og fysiske ideer til familievenlig efterårsferie 2018.

Indendørs efterårsaktiviteter med børn:

1. Oplev girlpower på Frederiksborg Slot 

På Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot i Hillerød sættes der denne efterårsferie fokus på historiens heltinder og de kvinder, som har haft stor betydning for Danmark. Trænger børn og voksne til en dosis historisk forankret girlpower, så slå et smut forbi rundvisningen. Der er også en sjov sporleg for familiens små, og alle børn kan blive klædt ud som renæssanceprinser og -prinsesser. Entré koster 75 kr. for voksne og 20 kr. for børn, eller I kan nuppe en familiebillet til to voksne og tre børn til 150 kr. Udstillingen opleves fra 13.-21. oktober 2018.

Adresse: Frederiksborg Slot 10, 3499 Hillerød

2. Tag i ballet for børn
Kan vores allesammens store, gule Bamse med rødt slips finde ud af at danse ballet? Ja da! Hør Bamses fortælling om dengang, han gik til ballet med sine venner i forestillingen ”Kom Bamse, nu balletter vi!”. Ballet er nemlig for alle – også de allermindste. Se selv, når forestillingen danser over den Gamle Scene i Det Kongelige Teater. Billetter koster fra 80-300 kr., og forestillingen kan opleves fra 11.-15.oktober 2018.

Adresse: Kongens Nytorv 9, 1050 København K.

3. MotorikMagi event.

Træn motorik med dit barn og hav det sjovt imens. Har du små børn kan du passende bruge efterårsferien i selskab med Popsi og guitar-Krelle. Børnene udfordres i gøremål fra hverdagen, og Popsi og Guitar-Krelle sætter gang i lege og aktiviteter med rytmiske bevægelsessange. Alt sammen med det formål at sætte fokus på, hvordan man kan lette hverdagen og bringe mere leg, sjov og bevægelse ind i de daglige gøremål, uden at det behøver at tage ekstra tid.

Se mere her: Motorik Magi event

4. Oplev riddere og renæssance
Skal familien have en spændende og historisk efterårsferieaktivitet i programmet, så er der ridderturneringer, bueskydning, fægtetræning og historiske børnelege i bedste renæssancestil på Kronborg slot. Der er også markedsplads, hvor store som små kan mæske sig i lune pølser og friskbagte pandekager, når ridderaktiviteter og strabadser skal have en pause. Renæssancefestivalen opleves fra 15.-19. oktober, og billetter koster 0-125 kr. per person.

Adresse: Kronborg 3 C, 3000 Helsingør

5. Tag en tur i teater
Rundt om i landet er der masser af fine, lokale teatre med børneforestillinger, som er værd at besøge. Prøv for eksempel Teatret fair Play i Holbæk, som viser forestillingen ”Tamme Tigre findes ikke” om forældreløse Mabel, der kæmper for at blive tigertæmmer i cirkus. Forestillingen er for børn fra 7 år og den varer 1 time uden pauser. Forestillingen spiller kun den 13. oktober og billetprisen 135 kr. for voksne og 60 kr. for alle under 25 år.

Adresse: Borchsvej 3, 4300 Holbæk

6. Spil brætspil på Bastard
Ingen efterårsferie uden brætspil! Men hvis I er trætte af at sidde derhjemme ved brændeovnen, hvad så med at tage en tur på spil-café? Prøv for eksempel Bastard Café, som har mere end 1300 brætspil at vælge imellem. Mens I spiller og familiehygger for fuld skrue, kan I mæske jer i varm kakao og kaffe, nachos og burgere.

Adresse: Rådhusstræde 13, 1466 København

7. Saml familien til fri LEGO-leg
Skal I holde efterårsferie i det midtjyske, så kunne en god dagsaktivitet være, at tage børn og bedsteforældre under armen, og slå et smut ind om Skanderborg. Her slår Kulturhuset dørene op for fri leg med LEGO i enorme mængder. Alle kan være med – LEGO-leg er nemlig for alle aldre, så uanset, om man er 1 eller 100 år, er man mere end velkommen. Fordyb jer, sæt fantasien fri og byg på livet løs og hyg jer sammen. Hvis I er rigtig dygtige, kan det endda være, I er blandt de to vindere af byggekonkurrencen i at fremstille bygningsværker af LEGO. Den frie LEGO-leg foregår den 17. og 18. oktober og det er ganske gratis at deltage.

Adresse: Parkvej 10, 8660 Skanderborg

 

Udendørs aktiviteter til efterårsferie med børn:

8. Uhyggelig Halloween i Tivoli

I Tivoli kan du opleve mere end 20.000 græskar i alle farver og nuancer, svævende koste, og små svampehuse; lige til at lege gemmeleg i for de mindste. Alle forlystelser er åbne under Halloween-sæsonen, der også byder på særlige Halloween-aktiviteter såsom DM i kæmpegræskar. Til de mindste er der en ny Rasmus Klump-forestilling (pandekageskurken). Når mørket falder på er lyset til Halloween-sæsonen noget helt særligt, og Haven forvandler sig på magisk vis. Tusindvis af lys forvandler himlen i Kinaområdet, og overalt i Haven er der tænkt over lyset, så det skaber den helt rigtige Halloween-stemning. Om aftenen er der festlige illuminationer på Tivoli-Søen.

9. Oplev dragefestival i Dyrehaven
Efterårsferie i Danmark byder som regel på en god del blæsevejr, og hvad bedre at lave i blæsevejr end at flyve med drager? Hvis I vil se nogle ekstraordinært flotte af slagsen med nogle ekstraordinært dygtige drageførere nedenunder, så skulle I tage at besøge dragefestivallen på Eremitagesletten i Dyrehaven lørdag den 20. oktober fra 10-16.

10. Gå på skattejagt
Har I hørt om Geocaching? Hvis en almindelig gåtur bliver lidt for kedeligt, familiens børn helt sikkert elske, at I er ude for at jage en skjult skat. Geocaching er nemlig præcis dét. Udstyret med en telefon med GPS kan I gå på jagt efter massevis af gemte skatte i netop det område, hvor I befinder jer. Når skatten er fundet er den tit udstyret med små hilsner og souvenirs ilagt af andre skattejægere. I kan også lægge jeres bidrag i skatten og lægge den tilbage til nye eventyrere.

Se, hvad det går ud på i denne video.

11. Se sandskulpturer i Zoo
En tur i Zoologisk have giver lidt ekstra på oplevelsesbarometeret denne efterårsferie. Frem til den 31. oktober kan man nemlig foruden havens mange dyr, også opleve kæmpemæssige sandskulpturer af vilde dyr. I alt 625 tons sand har femten internationale kunstnere forvandlet til alt fra enorme tigre til imponerende, detaljerede bistader. Formålet med sandskulpturudstillingen er at sætte fokus på de mange truede dyrearter i verden. Entré til hele Zoo koster 180 kr. for voksne, og 100 kr. for 3-11-årige.

Adresse: Roskildevej 32, 2000 Frederiksberg

12. Vær tingfindere på stranden
Der er masser af spændende og flotte ting at finde på stranden, så hvad med at gøre det til en familieudflugt at tage ud og finde smukke sten, fossiler og måske endda rav langs de danske kyster? Bliver nordisk guld, kalk- flint eller sandsten? Eller hvad med at lede efter hulsten, der kan blive til flotte halskæder eller terrasse-udsmykning. Hvem finder flest naturskatte?

13. Tag på bondegårdsvisit
Trænger I til at snuse lidt landlig duft ind, klappe en ko og nusse en kanin, så tag en dag på bondegårdstur – børnene vil elske det! På stråtækkede Grønnehavegård i Frederiksværk kan ungerne både få en tur på hesteryg, kæle med marsvin, kaninunger, kyllinger, katte, ællinger og lam. Der er guidet rundvisning på gården, og man også kan komme på en tur i traktorens ladvogn ud over engene. Der er desuden en café, når sult og tørst melder sig. Pris: 75 kr. per person.

Adresse: Helsingevej 98, 3300 Frederiksværk

14. Oplev sort sol
Har I nogensinde oplevet sort sol? Det er magisk! Sort sol er, når stærene samles i store flokke i fascinerende mønstre over marsken, lige før solen går ned om foråret og om vinteren. De største dansende stæreflokke oplever man i Tøndermarsken i det sydvestlige Jylland, men sort sol kan også opleves flere andre steder op langs vestkysten. Måske skal I alligevel holde efterårsferie i det jyske – og hvis ikke, er det faktisk værd at rejse efter alligevel.

15. Pluk-selv græskar og veterantraktorer
Ingen efterårsferie uden Halloween-forberedelser, og ingen Halloween uden flotte, udskårne græskar. Men hvad med at gøre det til en dagsudflugt at indkøbe jeres græskar? Ved pop-up cafeen Lønnebjerg kan I høste jeres egne græskar på marken, samle kastanjer i hobetal og farve jeres helt egne lys til efterårshyggen. Alle traktor-fans kan desuden opleve seje veterantraktorer pløje markerne den 13.-14. oktober, og madentusiasterne kan hele uge 42 shoppe lokale delikatesser og frokostretter, og nyde en varm kakao eller kaffe til et godt stykke kage.

Adresse: Søndervangvej 39, 4583 Sjællands Odde

Inspiration til kreativ og gratis efterårsferie:

16.Lav snobrød over bål
Få ting er mere hyggelige end at lave bål med børnene. Bare ned i gear og lytte til bålet knitre, putte sig i varme tæpper og fortælle røverhistorier, mens man rister snobrød og skumfiduser. En efterårsferieaktivitet hele familien er vilde med. Få gode idéer til spændende snobrødsopskrifter lige her – prøv for eksempel sprøde snobrød med hjemmelavet chokodyp. HAPS, siger vi bare!

17. Lav kastanjedyr
Efterårsferie og kastanjer går hånd i hånd, så glem ikke at tage på kastanjeindsamling og lav sjove, søde og skøre kastanjedyr sammen. For at lave kastanjedyr skal I bruge en syl, lim, tændstikker og så selvfølgelig masser af kastanjer. Man kan også toppe kastanjedyrene med påklistrede øjne eller garnrester.

18. Mal på sten
Både de store og de små børn kan få en hyggelig eftermiddag til at gå med at male og tegne på sten, I forinden har været ude og samle. Sten kan blive til at fra biller til mariehøns, små hilsner eller abstrakte små kunstykker. Som bonus er det også enormt afstressende for forældre!

19. Hold kunststue med smukke bladtegninger
Efterårets flotte løvfald kan bruges til en masse sjove og børnevenlige kreative projekter. Prøv at lægge nogle blade under et stykke papir og farvelæg med farvekridt i let hånd ovenpå, og vupti – bladenes konturer og forgreninger træder frem. Man kan også tegne en flot løve eller hest og lade løvemanke og man være påklistrede blade i alskens farver. Superhyggeligt og supernemt!

20. Hold hjemmebio
Gør det til et helt efterårsferie-event, at I skal se den nye tegnefilm, børnene har snakket om i ugevis. Lav billetter, popcorn, og forbered stuen til en helt lille biografsal med madrasser og puder. Det er hyggeligt for absolut hele familien.

21. Lav efterårsguirlander
Efterårets blade kan også forvandles til farverige og dekorative guirlander. De er både fine og sjove at lave au naturel, men I kan også prøve at fatte maling og pensler eller lim og glimmer. I skal bruge nål og tråd, en masse blade og eventuelt maling, pensler, lim og glimmer og så ellers bare jeres kreative evner.

22. Skær græskarlygter
At lave græskarlygter er nærmest en obligatorisk efterårsferieaktivitet. I kan få flere timer til at gå med projektet, og bagefter kan græskarlanternerne pynte og skabe (u)hygge på jeres dørtrin og terrasse. Ungerne vil ikke være til at skyde igennem!

Psst…! Husk at bruge græskarkødet til at koge en god græskarsuppe! 

Se, hvad vi ellers skriver om: Efterår, Familieliv og Aktiviteter for børn