Gravid uge for uge
SPONSORERET indhold

Følg din graviditet – uge for uge

Fra det mirakuløse øjeblik efter ægløsning, hvor du er gravid, arbejder din krop på højtryk. Følg med i udviklingen af din graviditet uge for uge.

Af: Nina Sepstrup og Katrine Boyer, Vores Børn Gravid, januar 2015 Foto: Illustration Nana Torp
23. mar. 2015 | Børn | Vores Børn

Uge 1

Du er ikke gravid endnu, men det er din menstruations første dag, som lægen brug­er til at fastsætte din termin. Når vi siger, at en graviditet varer 40 uger, medregnes altså de to uger, der ligger før din ægløsning og selve befrugtningen. Din livmor er på størrelse med en lille pære.

Læs mere: Uge 0 og 1: Du er ikke gravid endnu

Uge 2

Et æg i æggestokken er ved at modnes. Det løsnes og ledes ud i æggelederen. Mange kvinder mærker en let smerte i underlivet i dagene omkring ægløsningen. Ægget indeholder halvdelen af de arveanlæg, dit kommende barn vil få, sædcellen indeholder den anden halvdel. Gennem æggelederen føres ægget ind i livmorhulen. Hvis ægget ikke befrugtes inden for 12-18 timer, går det til grunde. Sædcellerne kan derimod ligge i flere dage i æggelederen og vente på et æg.

Læs mere: Uge 0 og 1: Du er ikke gravid endnu

Uge 3

Tillykke, nu er du ‘rigtigt’ gravid. Du ser ikke anderledes ud og føler formentlig ing­en forandring, men inden i dig er der fuld gang i miraklerne. En sædcelle er smeltet sammen med ægget og blevet til en ‘zygote’ (befrugtet æg). Den vandrer ned gennem æggelederen og videre mod livmoren, hvor den sætter sig fast i slimhinden. Nogle bløder en lille smule, når det sker. Om det bliver en dreng eller pige, er allerede afgjort nu.

Læs mere og se videoen: Uge 3: Kønnet er nu afgjort

Uge 4

Du begynder måske at få mistanke om, at du er gravid, men kan først teste sikkert i næste uge. Du kan opleve en murren i underlivet, som om menstrationen er på vej. Det befrugtede æg, der har udviklet flere hundrede celler, deler sig nu i to. Den ydre del af ægget bliver til moderkagen og den indre del til fosteret. Slimproppen dannes og beskytter gennem hele graviditeten dit barn mod infektioner. Fosteranlægget kaldes et embryo og er cirka en halv millimeter langt, og der er allerede dannet anlæg til fostrets nerve­system, lunger og tarmkanal.

Læs mere og se videoen: Uge 4: Har du mistanke om at være gravid?

Uge 5

Din menstruation udebliver, og tager du en graviditetstest nu, vil den højst sandsynligt afsløre, at du er gravid. Fostret er på nuværende tidspunkt cirka to millimeter langt og kan ses med det blotte øje. Det ligner endnu ikke et barn, men både kraniet og anlæg til ben, arme og rygrad er ved at blive dannet. Hjern­en har delt sig i de to hjernehalvdele, og lever, nyrer, muskler og knogler begynder at blive udviklet. Mellem livmorens og moder­kagens blodkar siver ilt og nærings­stoffer over i fostrets blodbane. Dit foster får altså en dosis af alt, hvad du indtager, så tænk over, hvad du spiser. Sundhedsstyrelsen anbefaler igennem hele graviditeten et dagligt tilskud D-vitamin på 10 mikrogram.

Læs mere og se videoen: Uge 5: Kosttilskud til peberkornet

Uge 6

Hormonerne kører på højtryk, og hos nogle begynder graviditetssymptomerne at melde sig. Måske har du følelsen af, at du hele tiden skal tisse, du er træt og har kvalme og/eller lider af pludselige humørsvingninger. Fostret måler cirka fem millimeter og ligner næsten en haletudse. Nyrer og lever fortsætter deres udvikling, og hovedet er ved at tage form. Anlæg til tænder begynder at dannes. Arme og ben viser sig som buler på kroppen. Det lille fosters hjerte begynder at slå i denne uge.

Læs mere og se videoen: Uge 6: Træt og ømme bryster

Uge 7

Du kan formentlig sove døgnet rundt – og på en stol, hvis det skulle være. Der er ikke andet at gøre end at acceptere, at sådan er det lige nu. Er din kvalme slem, kan du mindske den ved at spise små og hyppige måltider. Dit hjerte slår hurtigere. Fostret vokser nu cirka en halv millimeter om dagen og måler cirka otte millimeter fra hoved til hale. Det er nærmest gennemsigtigt på

grund af den tynde hud. Ansigtet er ved at blive dannet; de to mørke pletter på hver side af hovedet bliver senere til øjne, og de to huller midt i ansigtet bliver til næsebor.

Læs mere og se videoen: Uge 7: Du har sandsynligvis kvalme  

Uge 8

Måske har du lidt øget udflåd. Det er helt normalt og skyldes, at livmorhalsslimhind­en bliver tykkere og producerer mere sekret. Det behøver ikke at være et tegn på abort, hvis du begynder at pletbløde. Mange kvinder pletbløder for eksempel, hvis de har haft sex, fordi slimhinden bliver mere følsom ved berøring. Alligevel bør du altid ringe til din læge, hvis du bløder. Fostret er nu cirka 10 millimeter langt fra hoved til hale, og alle de vigtigste indre organer er i gang med at udvikle sig.

Læs mere og se videoen: Uge 8: Har du været hos lægen?  

Uge 9

Selv om din livmor er blevet cirka dobbelt så stor, er det ikke den, der er skyld i en even­tuel lille mave, men derimod den øgede blodgennemstrømning til livmoren. Fostret er cirka 15 millimeter langt fra hoved til hale, og hovedet er næsten halvt så stort som den totale længde. Fostrets fingre og tæer kan skelnes fra hinanden, og man kan se den lille næsetip.

Læs mere og se videoen: Uge 9: Strammer bukserne?

Uge 10

Graviditeten er en kæmpe omstillingsproces for både dig og din mand, og det kan give humørsvingninger hos jer begge. Samtidig med glæden over at være gravid, føler du dig sandsynligvis mere sårbar end vanligt og har måske bekymringer om fremtiden. Det er helt normalt. Din livmor er nu på størrelse med en appelsin, og det lille fosters hjerte slår omkring 150 slag i minuttet, hvilket er dobbelt så hurtigt som hos en voksen. I slutningen af denne uge er alle fostrets anlæg til organer færdigdannet. Det betyder, at risikoen for alvorlige misdannelser og spontan abort er nedsat. Fostret måler 22 milli­meter og vejer cirka 2,8 gram.

Læs mere og se videoen: Uge 10: Positive og negative tanker

Uge 11

Har du haft kvalme og været træt, oplever du måske, at det aftager. Du har muligvis haft næseblod, eller dit tandkød begynder at bløde, når du børster tænder. Det skyldes den forøgede blodmængde i din krop og hormonernes påvirkning af slimhinderne. Fostret måler 30 millimeter fra hoved til hale og vejer cirka otte gram. Fingerneglene og håret er ved at komme frem. Barnet kan åbne munden og synke, sutte og gabe.

Læs mere og se videoen: Uge 11: Tid til test og scanning

Uge 12

Du har måske taget nogle kilo på, og er det ikke første gang, du er gravid, er der sikkert en bule på maven og ikke meget talje at ane mere. Det er snart tid til at besøge jordemoren, som jævnligt vil følge dig gennem hele graviditeten. Fostret måler nu cirka 42 millimeter, vejer omkring 20 gram og kan synke små mængder fostervand. Alle organerne er færdigdannede, men de vokser og udvikler sig stadig. Barnet kan smile og sutte på tommelfinger.

Læs mere og se videoen: Uge 12: Barnet sutter på tommelfinger

Uge 13

Tillykke endnu en gang. Du er nået over den kritiske fase. Langt de fleste aborter sker inden for de første tre måneder. Din krops forandringer tager for alvor fart i takt med, at dit barn vokser. Fostret måler 55 milli­meter og har alle knogler. Er barnet en pige, vil æggestokkene nu indeholde alle de æg, hun nogensinde vil få.

Læs mere og se videoen: Uge 13: Tillykke, du er nået til 2. trimester

Uge 14

Livmoren vokser i takt med dit barn og er på størrelse med en grapefrugt. Mange be­gynd­er at kunne ane en mørk streg på mav­en (linea nigra) fra navlen og ned. Den er hormonbetinget, og for langt de fleste forsvinder den efter fødslen. Måske har du hørt dit barns hjerte gennem en doptone hos jordemoren. Barnet får gennem hele graviditeten ilt fra dig via moderkagen gennem navlesnoren, men laver allerede nu vejrtrækningsbevægelser for at forberede sig til en tilværelse uden for livmoren.

Læs mere og se videoen: Uge 14: Farvel til cowboybukserne

Uge 15

Dit hjerte slår nu fem-ti slag hurtigere end normalt på grund af den øgede blodmængde, og du kan føle dig stakåndet og have hjertebanken. Det hjælper at sætte sig og trække vejret roligt. Måske kan du allerede nu mærke liv. Det mærkes som små bobler og kan let forveksles med maverumlen. Barnet måler cirka otte centimeter. Dets hud er helt tynd, og kroppen er så småt dækket af lanugohår, der hjælper det med at regulere kropstemperaturen. De forsvinder, inden barnet er fuldbårent.

Læs mere og se videoen: Uge 15: Måske kan du mærke liv

Uge 16

Det er ikke ualmindeligt at få enorm lyst til bestemte madvarer, ligesom dit hår og din hud kan ændre sig på grund af hormonmængden. Du har måske også stikkende smerter langs siden af maven. Det er et tegn på, at de bånd (ligamenter), der holder livmoren på plads i bækkenet, giver sig, i takt med at din baby – og dermed også din livmor – vokser. Fosteret måler cirka 14 centimeter og vejer cirka 100 gram. Barnets køn kan afgøres ved en ultralydsskanning.

Læs mere og se videoen: Uge 16: Barnets køn kan ses

Uge 17

Har du endnu ikke mærket bevægelse, skal du ikke fortvivle. Mange mærker først liv omkring 18.-20. uge. Har du kramper i benene, især om natten, skyldes det, at dine lægmuskler trækker sig sammen. Du kan forebygge kramperne med venepumpeøvelser og udstrækning før senge­tid. Nogle har glæde af et kalcium- og magnesiumtilskud. Tal med din læge om det. Fostret er 16 centimeter langt og vejer cirka 140 gram. Hovedet begynder at være mere i proportion med kroppen.

Læs mere og se videoen: Uge 17: Har du kramper i benene og tilstoppet næse?

Uge 18

Din energi er sikkert ved at være normal igen, og din lyst til sex er måske større. Der er heldigvis ingen fare for fostret ved at dyrke sex. Dit barn er meget aktivt nu. Bevægelserne begynder at blive mere koordinerede, barnet undersøger omgivelserne med hænd­erne og sutter flittigt på fingre. Mønsteret i huden er ved at blive dannet, og barnets fingeraftryk træder efterhånden frem. Vægten er nu 180 gram, længden er 18 centimeter.

Læs mere og se videoen: Uge 18: Større sexlyst

Uge 19

Er du frustreret over, at bagdelen vokser lige så hurtigt som maven? Bare rolig, du fortsætter ikke med at vokse lige så meget her som foran. Måske er du begyndt at svede mere. Det skyldes stofskifteændringer. Hvis du mærker efter, kan du måske selv føle toppen af livmoren lige ved navlen. Barnet måler cirka 20 centimeter og vejer 230 gram. Dets smagssans er under udvikling, og man mener, barnet nu kan skelne forskellige smagsstoffer.

Læs mere og se videoen: Uge 19: Du kan mærke livmoderen

Uge 20

Tillykke, du er halvvejs i mål! Nogle føde­steder giver tilbud om jordemorbesøg nu. Hvis du ikke allerede har været til skanning, er det sikkert i denne uge, det skal ske. Hvis det er dit første barn, vil du kunne mærke de første spark omkring denne uge. Din livmor har størrelse som en mindre melon. Barnet måler cirka 22 centimeter og vejer cirka 280 gram.

Læs mere og se videoen: Uge 20: Du er halvvejs!

Uge 21

Spiser du for to? Det behøver du ikke. Det vigtigste er, at du spiser sundt og varieret og undgår for mange tomme kalorier fra chips, is og chokolade. Det er helt normalt at tage et halvt kilo på om ugen i de kommende uger. Fostret vejer nu 350 gram. Det har stad­ig rigeligt med plads til at slå kolbøtter, så du vil kunne mærke liv i barnets vågne perioder.

Læs mere og se videoen: Uge 21: Spiser du for to?

Uge 22

Nu kan far snart også mærke den lille, der bevæger sig stadig livligere, især når du hviler. Nogle gravide slipper ikke for halsbrand og sure opstød. Det skyldes både hormonerne, og at livmoren vokser og skubber tarmene op mod mavesækken. Du kan mindske symptomerne med syreneutraliserende midler til gravide, som kan købes på apoteket. Forstoppelse er også en klassiker. Ud over masser af væske (mindst to liter dagligt), motion og fiberrig kost kan du hjælpe systemet på vej ved at spise mange små måltider og gå små ture efter maden. Måske er dine bryster begyndt at lække lidt mælk. Det er den første råmælk. Denne uge er en milepæl, for barnet betragtes nu som et barn og ikke et foster. Det kan høre din stemme, så du kan synge og tale til det.

Læs mere og se videoen: Uge 22: Halsbrand og sure opstød

Uge 23

Det er normalt at få hævede fødder og ben. Det skyldes, at blodtilførslen til og fra benene hæmmes af livmoren. Det kan også give hæmorider og åreknuder. Åreknuder kan forebygges med støttestrømper og øvelser, der styrker blodomløbet. Hæmorider kan forebygges med fiberrig kost, rigelig væske og meget motion. De forsvinder som regel af sig selv efter fødslen. Barnet måler 27 centimeter og vejer 450 gram. Det be­gynd­er at åbne sine øjne, og fine øjenvipper er vokset frem.

Læs mere og se videoen: Uge 23: Hævede ben

Uge 24

Hvis du ikke allerede har gjort det, vil du måske snart mærke enkelte plukveer. De føles som en stramning hen over maven, og livmoren bliver helt hård. Formålet med plukveer er, at livmoren bliver trænet i at trække sig sammen, som den skal kunne, når dit barn skal fødes. De kan komme uprovo­keret, eller hvis du stresser, bevæger dig meget eller får orgasme. Plukveer kan nive lidt, men de må ikke gøre ondt eller være regel­mæssige som veer. Er de det, skal du ringe til læg­en. Barnet måler 28 centi­meter og vejer 550 gram. Ansigtstrækkene er færdigdannede.

Læs mere og se videoen: Uge 24: Enkelte plukveer 

Uge 25

Den øverste del af livmoren når lidt op over navlen. Har du planer om at rejse til udland­et, inden du føder, er det ved at være sidste chance. Mange flyselskaber vil ikke have gravide med fra og med 28. uge – i hvert fald ikke uden lægeerklæring. Dit barns knogler er begyndt at blive faste, og de permanente tandanlæg langt inde i gummerne er nu ved at blive dannet.

Læs mere og se videoen: Uge 25: Mælk i brysterne

Uge 26

Tre ud af fem gravide kvinder får strækmærker under graviditeten, og hvis du er en af dem, er det nu, de begynder at vise sig, især på mave, bryster og lår. Strækmærker er hormonelt betingede, og der er derfor ikke så meget, du kan gøre ved dem. Man kan nu høre dit barns hjerteslag ved at lytte til din mave. Barnet vejer omkring 700 gram og måler 31 centimeter.

Læs mere og se videoen: Uge 26: Er der kommet strækmærker?

Uge 27

Mange gravide får i dette stadie svært ved at sove, fordi barnet er meget livligt. Den lille vejer nu knap et kilo og er cirka 32 centi­meter i fuld længde. Hjernen er så udviklet, at barnet kan huske ting, blandt andet sanseindtryk. Barnet træner sin mundmuskulatur ved at sutte på tommelfingeren. Lungerne vokser stadig, men er fuldt udviklede. Øjnene kan nu producere tårer og reagerer på lys.

Læs mere og se videoen: Uge 27: Det kan være svært at sove

Uge 28

Livmoren er nu så stor som en vandmelon og presser mod de nederste ribben, hvilket kan føles ubehageligt. Hvis du puffer til mav­en, kan barnet sparke igen. Du skal til jordemor-undersøgelse omkring dette tids­punkt. Skriv eventuelle spørgsmål ned ind­en, så du husker at få det hele med. Barnet kan nu drømme. Lungerne kan ånde, men ikke tilstrækkeligt til, at barnet vil kunne klare sig uden hjælp.

Læs mere og se videoen: Uge 28: Ikke længere et foster

Uge 29

Din krops tyngdepunkt har flyttet sig, og det belaster din ryg. Gå i flade sko, så du ikke så let mister balancen, og døjer du med hævede ankler og fødder, så husk med jævne mellemrum at hvile med fødderne oppe. Jordemor og læge har gode chancer for at mærke, hvor stort dit barn er. De kan også med rimelig stor sandsynlighed mærke sig frem til, hvad der er ryg, hoved og numse. Vægten er cirka 1.200 gram, og længden er 35 centimeter.

Læs mere og se videoen: Uge 29: Skift til flade sko

Uge 30

Din livmor når nu cirka 12 centimeter over navlen. På grund af stort pres på dine vener, kan du risikere at få åreknuder. Plukveer er helt normale, og har du nogle, vil de typisk vise sig, hvis du gør en hurtig bevægelse. Overvej allerede nu, hvilke forventninger du har til fødslen. Du kan blandt andet tænke over fødestillinger og smertelindring. Barnet vejer cirka 1400 gram og måler 36 centimeter. Mange børn vil allerede nu indtage fødestilling ved at placere sig med hovedet nedad.

Læs mere og se videoen: Uge 30: Barnet vender sig 

Uge 31

Din livmor er nu så stor, at den kan trykke på ribbenene, og du kan føle ømhed på ydersiden af dem. Måske er du mere glemsom end normalt, måske har du svært ved at koncentrere dig. Følger du gennemsnittet, har du nu taget mellem otte og ti kilo på, og du bliver hurtigt forpustet og træt i ryggen og benene, hvis du står eller sidder længe i samme stilling. Nogle fostre bevæger sig ikke så meget rundt som tidligere, men du skal mærke liv hver dag. Vejrtrækningsrefleksen er til stede, men er ikke modnet, og lungerne er ikke fuldt udviklede. Barnet vejer omkring 1.600 gram og måler cirka 37 centimeter.

Læs mere og se videoen: Uge 31: Er du også blevet mere glemsom?

Uge 32

Nogle overenskomster giver gravide kvinder mulighed for at stoppe med at arbejde otte uger før forventet fødsel, men ifølge loven er du først sikret ret til graviditetsorlov fire uger før forventet fødsel. Dit maveskind, dine hænder og fødder kan have tendens til at klø. Det forsvinder almindeligvis, så snart du har født, men indtil da må du klø forsigtigt igen og eventuelt lindre med creme. Of­test er det harmløst, men hos nogle få kan det udvikle sig og skal behandles, idet det ellers kan være skadeligt for barnet. Tal derfor altid med din læge eller jordemor om det. Barnet er 39 centimeter langt og vejer 1.800 gram. Hvis du føder nu, er der rigtig gode chancer for, at barnet overlever uden men.

Læs mere og se videoen: Uge 32: Maveskindet klør

Uge 33

Er dine fødder pludselig vokset en skostørrelse? Det er der ikke noget usædvanligt i. Ødemer, det vil sige væskeansamlinger i kroppen, gør, at ben og fingre hæver og særligt, at skostørrelsen stiger. Det er helt normalt. Ødemerne kommer typisk i løbet af dagen og er ofte – men ikke altid – forsvundet igen om morgenen, hvor du har ligget på langs hele natten. Barnet hikker ofte nu, og det mærkes helt tydeligt som små regelmæssige ryk i maven. Barnet vejer cirka to kilo og måler 40 centimeter.

Læs mere og se videoen: Uge 33: Dine fødder er sikkert vokset

Uge 34

Du mærker måske ømhed i ryggen, fordi dine ledbånd og muskler bliver slappere som forberedelse til fødslen. De fleste fødselsforberedelseskurser er lagt an på, at du starter seks-otte uger før fødslen, så forhåbentlig er du allerede tilmeldt – ellers kontakt dit jordemorcenter. Barnet placerer sig på dette tidspunkt oftest med hovedet nedad og udnytter på den måde den trange plads i livmoren bedst. Barnet skelner mellem lys og mørke. Det vejer cirka 2.200 gram og måler 45 centimeter.

Læs mere og se videoen: Uge 34: Tid til fødselsforberedelse

Uge 35

Graviditetshormonerne er i gang med at blødgøre dine led, så de kan give sig under fødslen. Det kan også give dig ondt i ryggen eller smerter over skambenet. Hvil lidt ekstra, eller rejs dig op, og gå lidt omkring, hvis du har skrivebordsarbejde. Barnets lunger er som regel fuldt funktionsdygtige i denne uge, og 99 procent af alle børn, der fødes på dette stadie, overlever uden større pro­blemer. Barnet vejer nu omkring 2.400 gram og måler cirka 44 centimeter.

Læs mere og se videoen: Uge 34: Tid til fødselsforberedelse

Uge 36

Pladsen i livmoren er trang, og det er langt sværere for barnet at vende og dreje sig. Til gengæld er babys bevægelser kraftigere. Hvis barnets uro generer dig, så prøv med et langt afslappende bad og se, om det hjælper. Din livmor er nu ved at toppe i størrelse og kan sammenlignes med et græskar. Barnet er næsten fuldbårent. Det er cirka 45 centimeter langt og vejer cirka 2.600 gram. Hovedet er cirka ni centimeter i diameter og synes ikke længere så stort i forhold til kroppen.

Læs mere og se videoen: Uge 36: Alle kan nu gå på barselorlov

Uge 37

Barnet har måske lagt sig til rette til fødslen, så hovedet står fast i bækkenet. Er du i tvivl om, hvorvidt barnet bevæger sig nok i forhold til, hvad det plejer, skal du ringe til dit fødested, hvor man med ultralyd kan undersøge nærmere, hvordan barnet har det. På mange fødesteder tilbyder man nu jorde-

morundersøgelse hver eller hver anden uge. Dit hjerte slår 15 slag mere pr. minut end hos en ikke-gravid. Barnet vejer omkring 2750 gram, måler cirka 46 centimeter fra hoved til hæl og ligner en nyfødt.

Læs mere og se videoen: Uge 37: Måske har barnet lagt sig til rette

Uge 38

Jordemoren vil kunne skønne barnets vægt ved at mærke på dig, men husk, at det kun er og bliver et skøn. Barnet kan tage op til 30 gram på om dagen! Hvis du føder i perioden fra og med uge 38 og til og med uge 42, betegner man det, som at du føder til tiden. Dine plukveer tager til, og er du førstegangsfødende, kan det i begyndelsen være svært at adskille en plukve fra det, du tror, er en rigtig ve. Når du først har haft rigtige veer, er du dog næppe i tvivl om forskellen. Hvis dit barn endnu ikke ligger med hovedet ned­ad, vil man måske forsøge at manipulere barnet til at vende sig ved at påvirke det udefra.

Læs mere og se videoen: Uge 38: Utålmodigheden tager til

Uge 39

Livmormunden er ved at blive blød, og barnet kan trykke så meget mod din blære, at du føler tissetrang ofte. Mange kvinder lider af vand i kroppen i de sidste uger af graviditeten. Det kan spænde og gøre ondt, særligt i hænder og fødder. Sørg for at slappe af, og læg benene op, når du sidder. Næsten alt barnets lanugohår er væk.

Læs mere og se videoen: Uge 39: Gem energien til fødslen

Uge 40

Tillykke, du er nu kommet til din terminsuge. Fødslen nærmer sig med andre ord, og du er formentlig mere end klar til at mærke de første veer. Bemærk dog, at langt de fleste førstegangsfødende føder i 41. eller 42. uge. Kun fem procent føder til tiden, så for­tvivl ikke, hvis dagene går, og der ingenting sker. Du kan opleve en del slimet udflåd. Det er slimproppen, der løsner sig. Måske begynder du også at bløde lidt, fordi livmormunden åbner sig. Alt sammen tegn på, at fødslen er ved at gå i gang. Din krop er helt klar – og det samme er barnet, der vejer omkring 3.500 gram og er cirka 52 centimeter langt.

Læs mere og se videoen: Uge 40: Er du klar til de første veer?

Psst! Er du gået over tid? Du er ikke alene. Din graviditet kan godt vare en uge mere uden den mindste tegn på fødsel, hvis du er førstegangsfødende. Spørg dit fødested, hvad deres politik er for igangsættelse efter uge 40, så du er forberedt på forløbet også i slutningen af din gravdiitet.

LÆS OGSÅ: 33 tips til en sund graviditet

LÆS OGSÅ: 8 pinlige lidelser gravide skjuler

LÆS OGSÅ: Få svar i vores gravid-leksikon