GODE RÅD FRA EKSPERTERNE
Hvad gør du hvis babygråd og søvnmangel er ved at slide parforholdet op? og er det helt normalt, hvis dit barn kalder dig ved navn i stedet for mor?
PARTERAPEUTEN
SUR OG GNAVEN MOR
Vi er et par på 34 og 30 år, der har Emilie på et halvt år. Hun har indtil videre stort set ikke sovet igennem. Problemet er, at jeg ikke kan eksistere på så lidt søvn, selv om jeg ved, det er en kortere periode. Emilie sover maksimalt tre timer om dagen fordelt over tre-fire små lure, så det er svært at sove. Jeg har ufattelig kort lunte over for min mand. Jeg giver absolut al min energi til vores datter. Jeg er ked af at være sur og gnaven over for min mand, men jeg føler mig slidt godt ned, når jeg kun har fået to sammenhængende timers søvn på to uger. Hvad gør jeg? Jeg vil så gerne nyde min lille familie.
Venlig hilsen Dorte
Kære Dorte,
Mange af os mødre har en forestilling om det perfekte moderskab. Vi vil gerne kunne undertrykke eller udskyde egne behov. Vi vil gerne være der for vores børn. Men forestillingen om det perfekte kan blive en spændetrøje, der ikke matcher virkeligheden.
Pågode dage kan vi måske føle os som uerstattelige modergudinder. Men på dårlige dage kan vi opleve skyld og skam, når vi ikke lever op til idealet. Jo større afstand mellem ideal og virkelighed, jo stærkere følelse af utilstrækkelighed. Og jo sværere at bede om hjælp. Men for at være glad i moderrollen er det vigtigt at passe på dig selv, at kunne bede om hjælp og omsorg og at kunne give opgaver fra dig.
Fortæl din mand, at du har brug for hans hjælp til at få sovet. Find ud af, hvor meget søvn du har brug for, og find frem til en ‘vagtplan’, der passer jer. Overvej at sove et sted, hvor du ikke kan høre soveværelsets lyde. Og acceptér, at din mand gør tingene på en anden måde end dig, når han er ‘på vagt’. Og det er godt, at du får ro til at skabe det overskud, der skal til for at være den mor og partner, du ønsker at være.
De bedste hilsener
Anette Buur Bangsgaard, parterapeut
BARSELSCOACHEN
BARSEL MED HJEMMEARBEJDE
Jeg skal snart på barsel, hvilket egentlig ikke passer ind i mit skema, da jeg er super glad for mit job. Min chef er også lidt ked af, at jeg skal på barsel, men det er alle arbejdsgivere vel. Jeg går derfor og pusler med en løsning, hvor jeg kan arbejde lidt hjemmefra under min barsel i løbet af de første seks måneder. Men må jeg det?
Venlig hilsen Gitte
Kære Gitte,
Jeg vil opfordre dig til grundigt at gennemtænke den model, du er ved at brygge sammen. Du får kun den ene barsel med dit barn. Set i forhold til, hvor længe vi skal være på arbejdsmarkedet, er barslen en ualmindelig kort pause fra vores arbejdsliv. Og der er umådelig mange fordele for vore hjerner og arbejdsgivere ved en barsel.
Forskere har fundet ud af, at det at blive mor/forælder skaber flere hjerneceller og større samarbejde mellem de to hjernehalvdele. En udvikling, der forøges, jo mere vi er sammen med vore børn. Det betyder med andre ord, at vi som mennesker tilegner os en masse kvaliteter og kompetencer ved forældreskabet, der er i høj kurs på vore job. Det kan være effektivitet, konfliktstyring, organisering, motivering, overblik, social og emotionel intelligens samt forøget empati. Og det er videnskabeligt bevist!
Du aner heller ikke, hvilket barn du får. Du ved ikke, hvordan du reagerer, når du først ligger med en lille guldklump i armene og overstrømmes af hormoner og impulser fra hjernen og kroppen. Og hvis du så oplever, at det eneste, du har lyst til, er at snuse til din lille babys nakke og kigge på barnevognen hele tiden, mens baby sover, så ville det være super ærgerligt, at du skal stresse rundt og være produktiv jobmæssigt. Skulle du opleve, at dit englebarn sover hele tiden, og at du har masser af tid og lyst til at lave en enkelt arbejdsopgave eller to, så tror jeg sagtens, du kan lave den aftale bagefter.
Tænk over det, så du ikke berøver dig selv en enestående chance og mulighed for at lære din lille baby at kende og samtidig lave en masse hjerneudvikling, der forøger dine kompetencer.
De bedste hilsener
Nina K. Brandt, barselscoach
BØRNEPSYKOLOGEN
“JEG HEDDER MOR!”
Min snart toårige søn kalder mig ved fornavn i stedet for mor. Jeg kan mærke, at det er begyndt at gå mig på. Han ved godt, jeg er mor. Og han kalder sin far for far.
Hilsen mor Pia
Kære Pia,
Jeg kan godt forstå, at du undrer dig over, at dit lille pus på to år har valgt at kalde dig Pia – og ikke mor. Ordet mor sagt af vores børn rammer ofte os kvinder dybt i hjertet. Vi kan godt lide det ord. Men nogle gange vælger barnet et andet ord end mor (og far), og oftest er det vores fornavn. Og når først barnet har indlært det, ja, så sidder det ofte godt fast.
Jeg tror, du skal tænke, at når han siger Pia, så er der kun én Pia i hele verden, der dur, og det er dig – mor Pia. Samtidig ved han jo, at du er hans mor, hvilket er meget vigtigt. Jeg tror, du skal slappe af og ikke gøre det til et problem. Du kan prøve at kalde dig mor Pia, så han forbinder de to ord med hinanden. Det er ikke sikkert, det virker, men dit barn er et rigtig dejligt eksempel på, at børn ikke altid gør det, der står i forældreguiden.
Med venlig hilsen
Margrethe Brun Hansen, børnepsykolog
SUNDHEDSPLEJERSKEN
DÅRLIG SØVNRUTINE
Min dreng på treenhalv måned falder nemt i søvn om aftenen, men vågner kort tid efter. For det meste er vi nødt til at tage ham op igen og vugge ham i søvn, da han græder og græder. Kan vi begynde at lade ham ligge og bare give ham sutten? Hvor gammel skal han være, før han kan forstå, at nu skal han sove. Jeg er bekymret for, at det med at vugge ham i søvn bliver en dårlig vane.
Hilsen Tanja
Kære Tanja,
Der kan være flere grunde til, at dit barn vågner, kort tid efter at han er puttet. Derfor vil der også være forskellige handlemuligheder.
→ I skal være sikre på, at der ikke er væske i mellemøret. Det kan nemlig genere og gøre ondt, når barnet har sovet lidt, fordi trykket i øret ændrer sig. Hvis han ikke allerede er blevet undersøgt i øret, skal I hen til jeres læge.
→ Nogle børn i den alder vågner, fordi der er for lidt plads i vuggen, og det generer dem. Så kan det være tid til, at jeres barn flytter over i en tremmeseng.
→ Er han godt mæt og ikke tørstig?
→ Er han træt nok på det tidspunkt til at skulle sove til natten? Eller tager han bare en power nap og vil derfor gerne lidt op igen, inden han skal sove til natten lidt senere?
→ Det kan også være en dårlig vane, han er kommet ind i, hvor I skal hjælpe ham med at sove videre.
Det er vigtigt at få afklaret grunden til, at han vågner, før I starter på sovetræning. Hvis det er, fordi det er blevet en dårlig vane, skal I hjælpe ham til at falde i søvn igen. Han må godt ligge at græde lidt, men kun kort tid. Går der længere tid, skal I gå ind til ham. Når I kommer ind, skal I tale stille til ham og sige, at han skal sove. I skal udstråle, at I mener det, og at det er godt at sove. Nus ham på kinden, giv ham sutten, og gå ud igen.
Hvis han bliver helt ulykkelig, skal I sidde hos ham, prøve at trøste ham og eventuelt tage ham op. Bliv inde i soveværelset, og lad være med at tænde lys eller kun en dæmpet pære. Hvis I tager ham op, så trøst ham, og læg ham ned igen. Sig godnat, og giv ham sutten. Det tager ofte en uges tid at ændre en søvnvane, men hvis I er indstillet på at ændre vaner, er det godt at gøre det nu. Held og lykke med det.
Venlig hilsen
Dorte Fischer, sundhedsplejerske
JORDEMODEREN
LUSSINGESYGE
Jeg er 13 uger henne og har nogle spørgsmål angående lussingesyge. Er det noget, jeg skal være bange for? Jeg har ikke haft sygdommen. Hvis jeg får den, hvad er så konsekvensen for barnet?
Hilsen Margit
Hej Margit,
Lussingesyge er en virusinfektion, som giver let feber og et kløende, rødt udslæt på begge kinder, der kan sprede sig til arme og ben. Lussingesyge kaldes også parvovirus B19-infektion eller den femte børnesygdom.
Sygdommen smitter ved tæt kontakt, særligt gennem spyt og host. Tiden, fra du bliver smittet, til du får sygdommen, er cirka 10 dage. Du kan give smitten videre i cirka en uge, og det sker, inden du får udslæt. Når udslættet kommer, er du smittefri. Omkring halvdelen af dem, der bliver smittet, får aldrig synlige symptomer. Sygdommen gør en immun resten af livet, ligesom det gælder for de andre børnesygdomme. Men der findes ingen medicin mod lussingesyge, og du kan heller ikke blive vaccineret mod den.
Mange kvinder i Danmark har, som du, ikke haft lussingesyge før graviditeten. Kommer du som gravid i kontakt med lussingesyge, skal du gå til lægen, der med en blodprøve kan afklare, om du er immun. Hvis man, som dig, ikke er immun, tages en ny blodprøve efter nogle uger for at se, om man er blevet smittet. Skulle du blive smittet under graviditeten, er der omkring 25 procents risiko for, at dit foster også bliver smittet. Sker det, vil der være en lille risiko for, at virus medfører, at fosteret får blodmangel. Blodmanglen kan enten forsvinde af sig selv, eller ved at barnet får en blodtransfusion, mens det endnu er i livmoderen, men den kan også føre til, at du aborterer spontant, eller at fosteret dør. Lussingesyge giver ikke medfødte misdannelser. Får du lussingesyge, mens du er gravid, vil du blive henvist til dit fødested, der så vil følge graviditeten med ultralydsscanninger for at holde øje med, om barnet bliver smittet. Du kan gøre dine venner med børn opmærksomme på problematikken, så de kan fortælle dig, hvis der er lussingesyge omkring dem.
Med venlig hilsen
Nina Sepstrup, jordemoder
HAR DU SPØRGSMÅL TIL EN AF VORES EKSPERTER?
Dorte Fischer, sundhedsplejerske sundhedsplejerske@voresborn.dk
Nina Sepstrup, jordemoder jordemoder@voresborn.dk
Nina K. Brandt, barselscoach barselscoach@voresborn.dk
Margrethe Brun Hansen, børnepsykolog bornepsykolog@voresborn.dk
Anette Buur Bangsgaard, parterapeut parterapeut@voresborn.dk