
Helle tog hammeren i hånden og byggede et drivhus – og du kan gøre det samme
Står et drivhus højt på din ønskeseddel? Så lad dig inspirere af Helle Damgaard, som tog hammeren i egen hånd og byggede sig et charmerende glashus af genbrugsmaterialer. Herinde både trives planterne, og der er plads til, at Helle selv kan snuppe en hyggestund, når vejret ikke arter sig.
Helle Damgaard og hendes kæreste, Jan, havde længe puslet med tanken om at bygge et drivhus på Helles store sommerhusgrund, og hun havde samlet masser af ideer – og havde store drømme.
"Jeg havde forestillet mig, at det skulle være 30 kvadratmeter, for et drivhus kan jo ikke blive for stort," siger Helle med et smil.
Sådan kom det dog ikke helt til at gå.
Ville undgå gardiner
Helle forspirer både frøplanter og dahliaknolde i sin lejlighed, og hun ønskede sig et sted at flytte væksterne hen, når de var kommet fra start, så de kunne blive robuste og ikke ranglede og sarte, som hvis hele forspiringen foregår i stuen.

Samspillet mellem lys og temperatur er nemlig afgørende for at få perfekte småplanter.
"Jeg var tæt på forspiringssæsonen, så jeg var tidspresset, og derfor måtte min kæreste og jeg bygge efter, hvad vi kunne få fat i," fortæller Helle, som havde udset sig den ideelle placering til drivhuset: Et sted med en passende mængde sol og en smule skygge indimellem, så hun kunne undgå gardiner.
Lidt mindre end drømmen
Heldet tilsmilede Helle og Jan, for på deres vej skulle nogen skifte vinduer, og de gamle var til salg og havde tilmed samme højde, så de var lette at arbejde med.

Helle vidste ikke, nøjagtigt hvordan drivhuset skulle se ud, så hun tog udgangspunktet i vinduerne, som blev lagt op på terrassen. På den måde kunne hun og Jan få en fornemmelse af det færdige resultat. De manglede et par vinduer til den ene gavl, men fandt dem på Christianshavn og besluttede at lade bagvæggen være vinduesløs.
Nu var de klar til at kaste sig ud i byggeriet – som dog ikke endte i et drivhus på 30 kvadratmeter, men et lille ét på syv.
Det afgjorde materialerne.

"Det er en fordel, at de materialer, du finder, spiller sammen, altså, har samme stil – så bliver resultatet harmonisk. Derudover er det nemmest at arbejde med vinduer i rammer," råder Helle, som også har genanvendt både grus og mursten.
Det uundværlige grej
Hjørnebjælkerne blev banket i, og Helle og Jan lavede et skelet af dør, karme og vinduer. Til taget lykkedes det dem at finde noget hærdet glas, og spærene placerede de ud fra glassenes størrelse.
Drivhusbyggeriet lod sig gøre med forholdsvis lidt værktøj, men et par ting er guld værd, påpeger Helle. For eksempel en såkaldt kap-geringssav, en elektrisk sav, der saver helt lige, hvilket betyder alverden, når træ-enderne skal mødes. Derudover er en skruemaskine uundværlig.
"Det er en fordel, at du har prøvet at bygge noget eller har en kæreste, der har," påpeger Helle desuden.

Hendes egen partner er håndværker, men har du ikke en sådan, er der hjælp at hente i adskillige videoer på You Tube.
Nu med brændeovn
Der er både fordele og ulemper ved at bygge i genbrugsmaterialer, indrømmer Helle. Ulemperne er, at det tager tid at finde materialer i ønsket stil, stand og størrelse. Desuden kræver gamle vinduer en del vedligeholdelse. Ulemperne bliver dog vejet op, mener hun, for du får vejens flotteste drivhus fyldt med charme og æstetik. Og en god klimasamvittighed.
"Og så giver det bare en dejlig stolthedsfølelse, at du selv har bygget dit drivhus," som Helle siger.
Skulle hun i gang med drivhusbyggeriet i dag, ville hun gå efter at sin drøm på 30 kvadratmeter og få endnu mere plads til forspiring og tomater, agurker og chilier. Men der skulle også installeres en brændeovn, så huset kunne bruges længere hen på sæsonen.

"Og så ville det være et skønt sted at holde middagsselskab," slutter Helle.
Se mere til Helle på @helles_hoest – og på @helle_damgaard, hvor du kan følge hendes arbejde som scenograf.