Gravid uge 5 (5+0-5+6)
SPONSORERET indhold

Gravid uge 5: Hjertet begynder at slå

Du er nu gravid i uge 5 og kan være plaget af både træthed, kvalme, svimmelhed og hovedpine. Dit barns hjerte begynder at slå i denne uge.

Af: Redaktionen Foto: Getty Images
02. jan. 2024 | Børn | Vores Børn

Du har kun vidst, at du er gravid i en uge eller to, men der sker allerede en masse fantastiske – og knapt så fantastiske – ting i din krop. Når du er gravid i uge 5, udvikler dit barn sig dagligt, men måske er kvalmen og trætheden også løbet afsted med dig. Og måske føler du, at dine bryster er eksploderet i størrelse.

Dit lille barn minder nu om noget, der kunne ligne en haletudse, og det voksende foster måler bare 2-5 millimeter.

Selvom ingen kan se, at du er gravid, er det nu meget tydligt på en ultralydsscanning. Her vil du i løbet af uge 5 eller 6 også kunne se det lille, primitive hjerte slå. Om et par uger vil du også kunne høre lyden af det galoperende hjerte.

Næste uge 💚

Forrige uge 💚

Gravid uge 5: Din krop

Inden uge 10 skal du til det første lægebesøg hos din egen læge og få lavet en vandrejournal. Har du endnu ikke fået ringet til lægen, bør du derfor gøre det inden længe.

Din livmoder er under stor forandring i øjeblikket, og i uge 5 er den på størrelse med en knytnæve eller en tennisbold. Du kan stadig ikke se det udefra, for den ligger endnu godt gemt inde i bækkenet, men snart vil livmoderen begynde at skubbe dine tarme opad, så maven buler ud.

Du kan opleve, at din mave ser større ud sidst på dagen. Det skyldes, at hormonerne fra graviditeten gør dine tarmbevægelser langsommere, og at der derfor ophober sig luft inden i dig. Det er ganske normalt, og hen ad aftenen kan du godt have lyst til at åbne bukseknappen eller skifte til joggingbukser.

Gravid uge 5: Din baby

Det er en måned siden befrugtningen, og udviklingen af alle organer er allerede i fuld gang.

Fosteret måler cirka fem millimeter, nyrer og lever fortsætter deres udvikling, og hovedet er ved at tage form. Embryoet har også fire, små knopper, som er klar til at udvikle sig videre til arme og ben.

Rygsøjlen og resten af skelettet med bruskanlæg er ligeledes begyndt at vokse. Det samme er anlæg til små tænder. Hjertet begynder at slå i begyndelsen af uge 5, og der er dannet et primitivt tarmsystem og et primitivt kredsløb i det lille foster, som pumper blodet rundt i kroppen. Navlestrengen er begyndt at udvikle sig og gør klar til, at barnet forbindes med moderkagen, der senere skal overtage al ernæring fra blommesækken. Navlestrengen sørger også for, at der kommer ilt fra dig til dit barn og kuldiooxid og affaldsstoffer den modsatte vej.

Allerede i løbet af denne uge vil næring fra din moderkage blive mere tilgængelig for barnet, og det er blandt andet derfor, at din kost er vigtig.

Fra du er gravid i uge 5 til uge 14 vil man ved en ultralydsscanning måle barnets længde fra hoved til ende. Benene er stadig bittesmå, og fordi de er krøllet sammen, er de endnu svære at måle med.

Læs også

Gravid uge 5: Tegn på graviditet

Dine hormoner kører på højtryk, og flere graviditetssymptomer kan allerede melde sig, når du er gravid i uge 5. Hvilke symptomer, og i hvilken grad de viser sig, er dog meget forskelligt fra kvinde til kvinde. Måske mærker du slet ingen forandring, måske mærker du kun et enkelt eller to af symptomerne, eller også er du én af dem, der mærker dem alle for fuld kraft.

Ømme og spændte bryster er én af de første forandringer, som mange kvinder opdager, når de bliver gravide. Blodforsyningen til brysterne øges, og du har måske fået blå veneaftegninger under huden. Nogle kvinders brystvorter begynder også at blive mere følsomme og måske bliver farven en tone mørkere. Jo mindre dine bryster er, jo tydeligere vil du typisk opleve forandringen i størrelse.

Måske har du fået mistanke om, at du er gravid, fordi du får følelsen af at skulle tisse hele tiden, men når du så sidder dér klar og parat, bliver det kun til et par enkelte dråber. Din blære er under hårdt pres fra din voksende livmoder, og fordi graviditetshormonerne øger blodgennemstrømningen, bliver blæren også mere følsom i starten af graviditeten.

Læs også

I uge 5 kan du allerede begynde at få kvalme og måske endda kaste op. Nogle begynder at lide af hovedpine, og andre er ved at kaste op over forskellige lugte. Du oplever måske en øget appetit, eller en manglende appetit. Måske spiser du bare, som du plejer.

Mange rammes også af ekstrem træthed. Nogle i sådan en grad, at de kan sove når som helst og hvor som helst. Det er der ikke noget at sige til. Din krop bruger nemlig i øjeblikket lige så meget energi, når du sover, som andres gør, når de træner.

Fordøjelsesproblemer, oppustet mave og halsbrand kan også være generende symptomer på graviditet, som allerede kan forfølge dig nu. Måske er du også én af dem, der mærker enorme humørsvingninger. Det ene øjeblik kan du være helt på toppen, kun for at være dybt begravet i kulkælderen i det næste. Du kan takke dine hormoner.

Det skal du vide om uge 5

Lysten til sex kan forandres flere gange gennem din graviditet, og det kan være meget forskelligt fra kvinde til kvinde, om sexlysten øges eller daler. Måske har du så meget kvalme, at sex er det sidste, du tænker på. Måske har du aldrig følt dig mere tiltrækkende og kan ikke vente med at kaste dig i lagnerne med din partner. Husk at giv udtryk for jeres følelser, så I ikke ender med at gå skævt af hinanden. Og husk, at medmindre din læge har sagt andet, så er sex fuldstændig ufarligt under graviditeten. Dit barn ligger godt beskyttet og vil intet mærke.

Dog kan en lille pletblødning opstå efter samleje. Det kaldes en kontaktblødning og skyldes, at slimhinden i din skede og din livmoderhals er særligt sårbare lige nu. Det er ganske normalt, men er du i tvivl, så kontakt hellere din læge eller jordemoder en gang for meget.

Gravid uge 5: Sundhedstips

Hvis du lider af voldsom kvalme, kan du prøve at spise mindre måltider flere gange om dagen.

Kiks er gerne gravide kvinders bedste ven, og det kan hjælpe at drikke meget vand og spise frisk, let mad. Måske en smoothie? Eller en wok med kylling og friske grøntsager?

Morgenmad på sengen kan redde dagen for nogle, ligesom en banan eller en lille håndfuld mandler i ny og næ kan gøre underværker. Spis små og sunde, men hyppige måltider.

Har du slem kvalme, og kaster du så meget op, at du taber dig, skal du selvfølgelig spise lige akkurat det, du har lyst til. Om det så er kartoffelchips. Prøv at starte dagen lidt roligt, og tag det generelt lidt med ro.

Hvis du lider af halsbrand, kan det være en god idé at holde dig fra fedtholdig mad. Det kan også hjælpe mod kvalme, selvom lige netop fedtholdig mad kan være det eneste, du har lyst til lige nu. Er din halsbrand særligt slem, kan du gå på apoteket og købe et lindrende produkt, som gravide gerne må tage. Balancid er blandt andet godt til den slags gener.

Læs også

Gravid uge 5: Til dig, der venter tvillinger

Man kan stadig ikke se det på dig, men hvis du bærer tvillinger, arbejder din krop meget hårdere, end hos gravide, der kun bærer ét barn. Dit hormonniveau er ikke bare højere end normalt – du har også to embryoer, som udvikler sig med lynets hast i denne kritiske fase af din graviditet. Og det tærer forståeligt nok på dit energiniveau.

Symptomerne på graviditet er derfor gerne langt mere udtalte hos tvillingemødre, der kan lide af voldsom kvalme og træthed. Måske er dine humørsvingninger også til at tage og føle på. Det er således helt i orden, at du giver dig selv nogle pauser.

Lyt til din krop, sov, når du er træt og tag dig generelt godt af dig selv.

Anbefalet til dig