Gravid uge 7 (7+0-7+6)
SPONSORERET indhold

Gravid uge 7: Har du været hos lægen?

Når du er gravid uge 7, vil du måske have mere udflåd, ømme bryster og øget tissetrang. Dit barns vigtigste organer er nu dannet.

Af:: Redaktionen Foto: Getty Images
01. jan. 2024 | Børn | Vores Børn

Har du været ved lægen endnu?

Inden uge 10 skal du forbi din egen læge og have bekræftet din graviditet. Her skal du også have tjekket dit blodtryk, blodprocent, urin og vægt.

Ud fra undersøgelserne og datoen for din sidste menstruation vil din læge fastsætte din foreløbige terminsdato, og du vil få udleveret din vandrejournal, som vil følge dig gennem hele graviditeten.

Det er også ved dette besøg, at I skal tale om, hvor du ønsker at føde – er det på nærmeste hospital, eller foretrækker du at føde på et andet hospital, derhjemme eller på en fødeklinik?

Lægen vil også tale med dig om dit arbejde, så I sammen kan vurdere, om der er behov for forandringer under din graviditet. Det gælder f.eks., hvis du arbejder med kemikalier.

Har du ikke været afsted endnu, så ring til din læge snarest. Du er kun gravid uge 7 og har derfor stadig tid at løbe på.

I maven vokser din lille baby stadig støt, og det lille ansigt begynder nu at tage form. Det samme gør det ydre øre og forstadiet til de små arme og ben. Der sker mange forandringer hos embryonet her i begyndelsen af din graviditet, og det kan sikkert også mærkes på dit energiniveau, mor. 

Næste uge 💚

Forrige uge 💚

Gravid uge 7: Din krop

Du er stadig gravid på et tidligt stadie, men de fysiske forandringer i din krop er allerede godt i gang. Måske oplever du at have øget udflåd fra skeden. Det er helt normalt og skyldes, at livmoderhals-slimhinden bliver tykkere og producerer mere sekret, når du er gravid.

Brysterne vokser også nu, og de er sikkert ømme på dette stadie i din graviditet - det er helt normalt. Det er også normalt, hvis din lugtesans er forstærket, og du pludselig kan blive overvældet af bestemte dufte. Selv dem, du før har elsket.

Måske pletbløder du også en lille smule, og det behøver ikke at være et tegn på fare eller begyndelsen på en spontan abort. Mange kvinder pletbløder for eksempel, hvis de har haft sex, fordi slimhinderne bliver mere følsomme ved berøring.

Hvis du er i tvivl, bør du altid ringe til din læge eller jordemoder, som kan guide dig med udfordringer i din graviditet.

Gravid uge 7: Din baby

Når du er gravid uge 7, er fosteret lidt over 10 millimeter langt fra hoved til hale. Alle organer – i hvert fald de vigtigste – er dannet hos din voksende baby, og de er nu i gang med at udvikle sig.

Det lille ansigt begynder også at forme sig, og det lille embryon har nu fået sin egen ansigtsform. På en eventuel tidlig scanning vil du kunne se barnets hoved og de små knopper, som snart bliver til arme og ben. På dette tidlige stadie er dit barns fysiske forandringer allerede godt undervejs.

Håndfladen udvikler sig også i denne uge, og afsæt til fingrene er nu tydelige på de små knopper. Tæerne begynder også at vise sig, og de bittesmå arme og ben kan nu bøjes i leddene. Du kan ikke mærke det, men det lille embryon er begyndt at bevæge sig.

Når du er gravid uge 7 er den livsvigtige navlestreng også helt færdigudviklet. Det er den, der fremover skal overføre næring og ilt fra dig til barnet, og affaldsstoffer fra barnet til dig.

Barnets tarme vokser også, og de skydes nu ud som en udposning på navlestrengen. Der er endnu ikke plads nok i bugen, men om nogle uger trækker tarmene sig ind på plads i kroppen.

Babyens udvikling er generelt i turbofart, og det lille hjerte går snart fra at bestå af to kamre til de fire kamre, det færdigudviklede hjerte består af. Forstadiet til hjernen begynder også at udvikle sig.

Læs også

Gravid uge 7: ­Tegn på graviditet

Kvalmen er et velkendt graviditetssymptom, men andre symptomer holder du måske mere for dig selv. Det kan være, at du har oppustet mave og forstoppelse, meget udflåd og skedesvamp, hårvækst på maven eller hæmorider og åreknuder i underlivet og på benene.

Måske er du også plaget af bumser.

Det er helt normalt, og selvom symptomerne er ikke altid noget at råbe hurra for, kan du trøste dig selv med, at du næppe er plaget af dem alle på én gang.

Nogle af generne kan du komme til livs ved at røre dig jævnligt, bruge støttestrømper eller ved hjælp af forskellige præperater, din læge kan udskrive til dig. Langt de fleste vil også fortage sig undervejs i din graviditeteller kort efter fødslen.

Måske er også du svært irriteret over, at du skal tisse hele tiden, når du er gravid uge 7. Det skyldes, at der er øget blodgennemstrømning i området omkring din livmoder, og det kan give et øget pres på din blære. Derudover er der også mindre plads til blæren, fordi livmoderen ligger lige ved siden af og vokser og skubber.

Det skal du vide om uge 7

Der går ikke længe, før dine jeans bliver for stramme om din mave. Selvom din baby ikke er meget større end et stikkelsbær, er din livmoder lige så stor som en appelsin, og når du er gravid uge 7, er din krop også i gang med at opbygge en del væske.

Du døjer nok også med en oppustet mave.

Begynd derfor at undersøg markedet for rart og elastisk tøj. Det behøver ikke nødvendigvis at være ventetøj, men det er en god idé at tænke fremad, så din mave kan vokse i det, du vælger.

Dine bryster vokser også, så måske skal du til at investere i nye bh'er.

Læs også

Sundhedstips

Kemi er godt for en lang række ting i vores hverdag. Bare ikke for det lille liv i maven. Når du er gravid, er det derfor en god idé at gå dine plejeprodukter og rengøringsmidler igennem og skrue ned for kemien, hvor du kan.

Miljøstyrelsen anbefaler, at du for en sikkerhed skyld kun bruger produkter, som er markeret med miljømærkerne Svanen og Blomsten, og som helst også er uden parfume.

Vær også forsigtig med rengøringsmidler, maling, spraydåser og hårfarve. Arbejder du med kemikalier, skal du tale med din egen læge om, hvorvidt der skal tages særlige forholdsregler.

En god, ugentlig rengøring kan også gøre underværker for dit kemikalieforbrug, da kemikalier binder sig til støvet i dit hjem. Hvis du eller din partner lufter ud to gange om dagen og sørger for, at der bliver gjort rent og tørret støv af én gang ugentligt, vil I derfor nedsætte mængden af kemi i hjemmet.

Bor du alene, og kan du ikke selv overskue at gøre grundigt rent hver uge, kan du overveje at spørge om hjælp fra venner eller familie eller betale dig til rengøringshjælp.

Tænk dig generelt godt om, brug din næse til at lugte dig frem til kemikalier og husk din sunde fornuft. Så er du allerede nået langt.

Læs også

Sådan undgår du kemikalier, når du er gravid

  • Luft ud to gange om dagen og gør rent og tør støv af én gang ugentligt
  • Vær forsigtig med rengøringsmidler
  • Undgå maling og spraydåser
  • Undgå så vidt muligt hårfarve, parfume og kosmetik
  • Gå efter produkter med miljømærkerne Svanen og Blomsten
  • Undgå tobaksrøg og drik ikke alkohol
  • Spis varieret og gerne økologisk
  • Vask nyt tøj og sengetøj før brug
  • Minimér dit medicinindtag
  • Undgå produkter, der lugter af kemikalier

Kilder: Miljøstyrelsen og Forbrugerrådet Tænk Kemi

Til dig, der venter tvillinger

Alle gravide skal tage godt vare på sig selv, men er du i gang med at producere to mennesker på én gang, gælder det særligt for dig.

Husk, at dine to, små embryoer får alt, de har behov for, først, hvilket kan efterlade dig i underskud for vitaminer og mineraler.

Måske har du brug for ekstra jern og folin? Måske er det nok med de graviditetsvitaminer, du allerede tager. Spørg din læge eller jordemoder, og husk, at du kommer langt med at spise sundt og varieret.

Anbefalet til dig