Gravid uge 7 (7+0-7+6)

Foto: Getty Images Den første aftale hos lægen skal ligge før uge 10. Du er gravid i uge 7, så der er stadig tid til at få aftalen i kalenderen, hvis du ikke allerede har det.

Gravid i uge 7 (7+0 – 7+6)

Gravid uge 7: Har du været hos lægen?

Når du er gravid i uge 7, vil du måske have mere udflåd, ømme bryster og øget tissetrang. Dit barns vigtigste organer er nu dannet.

Har du været hos lægen endnu?

Inden uge 10 skal du forbi din egen læge og have bekræftet din graviditet. Her skal du også have tjekket dit blodtryk, blodprocent, urin og vægt. Ud fra undersøgelserne og datoen for din sidste menstruation vil din læge fastsætte din foreløbige terminsdato, og du vil få udleveret din vandrejournal, som vil følge dig gennem hele graviditeten. Det er også ved dette besøg, at I skal tale om, hvor du ønsker at føde – er det på nærmeste hospital, eller foretrækker du at føde på et andet hospital, derhjemme eller på en fødeklinik?

LÆS OGSÅ: Gravid uge 6: Du har sandsynligvis kvalme

Lægen vil også tale med dig om dit arbejde, så I sammen kan vurdere, om der er behov for forandring under din graviditet. Det gælder f.eks., hvis du arbejder med kemikalier.

Har du ikke været afsted endnu, så ring til din læge snarest. Du er kun gravid i uge 7 og har derfor stadig tid at løbe på.

LÆS OGSÅ: Følg din graviditet uge for uge

Gravid i uge 7

 • Din graviditetsuge: 8. uge (7+0 – 7+6)
 • Din graviditet i dage: 49-55
 • Dit barns gestationsalder: 5 uger
 • Dit barns mål: 1 gram og 1-1,5 centimeter (hoved-hale-mål)
 • Dit trimester: Første trimester
Scanning gravid uge 7
Foto: Jordemoder.dk

Din krop

Måske oplever du at have øget udflåd fra skeden. Det er helt normalt og skyldes, at livmoderhals-slimhinden bliver tykkere og producerer mere sekret, når du er gravid. Måske pletbløder du også en lille smule, og det behøver ikke at være et tegn på fare eller begyndelsen på en spontan abort. Mange kvinder pletbløder for eksempel, hvis de har haft sex, fordi slimhinderne bliver mere følsomme ved berøring.

Hvis du er i tvivl, bør du altid ringe til din læge.

LÆS OGSÅ: Få det bedste ud af din jordemoder

Din baby

Når du er gravid uge 7, er fosteret lidt over 10 millimeter langt fra hoved til hale. Alle de vigtigste, indre organer er dannet, og de er nu i gang med at udvikle sig. Barnet har også fået sin egen ansigtsform, og på en eventuel tidlig ultralyd vil du kunne se barnets hoved og de små knopper, som snart bliver til arme og ben.

Håndfladen udvikler sig også i denne uge, og afsæt til fingrene er nu tydelige. Tæerne begynder også at vise sig, og de bittesmå arme og ben kan nu bøjes i leddene. Du kan ikke mærke det, men dit barn er begyndt at bevæge sig.

I uge 7 er den livsvigtige navlestreng også helt færdigudviklet. Det er den, der fremover skal overføre næring og ilt fra dig til barnet, og affaldsstoffer fra barnet til dig.

Barnets tarme vokser også, og de skydes nu ud som en udposning på navlestrengen. Der er endnu ikke plads nok i bugen, men om nogle uger trækker tarmene sig ind på plads i kroppen.

LÆS OGSÅ: Er jeg gravid? Her er 16 tidlige tegn på graviditet

­Tegn på graviditet

Kvalmen er et velkendt graviditetssymptom, men andre symptomer holder du måske mere for dig selv. Det kan være, at du har oppustet mave og forstoppelse, meget udflåd og skedesvamp, hårvækst på maven eller hæmorider og åreknuder i underlivet og på benene. Måske er du også plaget af bumser. Symptomerne er ikke altid noget at råbe hurra for, men du kan trøste dig selv med, at du næppe er plaget af dem alle på én gang. Langt de fleste vil også fortage sig undervejs i graviditeten eller kort efter fødslen.

Måske er også du svært irriteret over, at du skal tisse hele tiden, når du er gravid i uge 7. Det skyldes, at der er øget blodgennemstrømning i området omkring livmoderen, og det kan trykke på din blære. Derudover er der også mindre plads til blæren, fordi livmoderen ligger lige ved siden af og vokser og skubber.  

Sådan beregner du din terminsdato

Den foreløbige terminsdato vil nemlig altid ligge 40 uger fra den første dag i din seneste menstruation.

Har du brug for hjælp til at udregne din terminsdag, kan du prøve vores terminsberegner lige her.

Det skal du vide om uge 7

Der går ikke længe, før dine jeans bliver for stramme om maven. Selvom din baby ikke er meget større end et stikkelsbær, er din livmoder lige så stor som en appelsin, og når du er gravid i uge 7,  er din krop også i gang med at opbygge en del væske. Begynd derfor at undersøg markedet for rart og elastisk tøj. Det behøver ikke nødvendigvis at være ventetøj, men det er en god idé at tænke fremad, så din mave kan vokse i det, du vælger.

LÆS OGSÅ: Do’s and dont’s før, under og efter din graviditet

Sundhedstips

Kemi er godt for en lang række ting i vores hverdag. Bare ikke for det lille liv i maven. Når du er gravid, er det derfor en god idé at gå dine plejeprodukter og rengøringsmidler igennem og skrue ned for kemien, hvor du kan.

Miljøstyrelsen anbefaler, at du for en sikkerhed skyld kun bruger produkter, som er markeret med miljømærkerne Svanen og Blomsten, og som helst også er uden parfume. Vær også forsigtig med rengøringsmidler, maling, spraydåser og hårfarve. Arbejder du med kemikalier, skal du tale med din egen læge om, hvorvidt der skal tages særlige forholdsregler.

LÆS OGSÅ: Gravid: Sådan beskytter du din krop mod farlig kemi

En god, ugentlig rengøring kan også gøre underværker for dit kemikalieforbrug, da kemikalier binder sig til støvet i dit hjem. Hvis du eller din partner lufter ud to gange om dagen og sørger for, at der bliver gjort rent og tørret støv af én gang ugentligt, vil I derfor nedsætte mængden af kemi i hjemmet. Bor du alene, og kan du ikke selv overskue at gøre grundigt rent hver uge, kan du overveje at spørge om hjælp fra venner eller familie eller betale dig til rengøringshjælp.

Tænk dig generelt godt om, brug din næse til at lugte dig frem til kemikalier og husk din sunde fornuft. Så er du allerede nået langt. 

Sådan undgår du kemikalier, når du er gravid

 • Luft ud to gange om dagen og gør rent og tør støv af én gang ugentligt
 • Vær forsigtig med rengøringsmidler
 • Undgå maling og spraydåser
 • Undgå så vidt muligt hårfarve, parfume og kosmetik
 • Gå efter produkter med miljømærkerne Svanen og Blomsten
 • Undgå tobaksrøg og drik ikke alkohol
 • Spis varieret og gerne økologisk
 • Vask nyt tøj og sengetøj før brug
 • Minimér dit medicinindtag
 • Undgå produkter, der lugter af kemikalier

Kilder: Miljøstyrelsen og Forbrugerrådet Tænk Kemi

Til dig, der venter tvillinger

Alle gravide skal tage godt vare på sig selv, men er du i gang med at producere to mennesker på én gang, gælder det særligt for dig. Husk, at dine to, små embryoer får alt, de har behov for, først, hvilket kan efterlade dig i underskud for vitaminer og mineraler. Måske har du brug for ekstra jern og folin? Måske er det nok med de graviditetsvitaminer, du allerede tager. Spørg din læge eller jordemoder, og husk at du kommer langt med en sund og varieret kost.

Ugens tip til mor

Åreknuder går ikke nødvendigvis væk efter graviditeten. Er der tendens til åreknuder i familien, kan det derfor være smart at forebygge. Støttestrømper er i så fald en god investering og bør bruges af alle gravide, der skal ud at flyve. Strømperne reducerer nemlig faren for blodpropper.

Gør det også til en vane ikke at sidde eller stå for lang tid ad gangen. Gå en god tur hver dag - det øger nemlig blodcirkulationen.

Ugens tip til partneren

Er det vanskeligt at få hende op fra sofaen? Vær en god turkammerat og tag initiativet til en romantisk aftentur et par gange om ugen. Husk også, at hendes bryster kan være temmelig ømme i denne periode af hendes graviditet. Spørg derfor om lov, inden du rører ved dem. Du kan også gøre hele huset rent en gang om ugen for at holde kemikalieniveauet nede.

Om eksperten

Artiklen er gennemlæst og rettet af jordemoder Stine Roswall. Hun har været jordemoder siden 2010 og har arbejdet på både Herlev og Hvidovre Hospital. Hun har erfaring med alt fra jordemoderkonsultation til fødsler og tiden efter fødslen.

Siden januar 2017 har hun haft sin private jordemoderpraksis i København, hvor hun hjælper gravide og fødende. Derudover er hun bestyrelsesmedlem i Dansk Jordemoderfagligt Selskab, som arbejder for at holde jordemødre opdateret på den nyeste viden om graviditet og fødsel.  

Stine Roswall er født i 1986 og bor i Rødovre med sin mand og deres to døtre.

Jordemoder gravid uge 7
Foto: Stephansen Photography
Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid uge for uge og Gravid

610x200_woordy_knap2.jpeg