Har du kastet babytegn efter din baby i dag?
Er du sulten? Tørstig? Træt? At lege gætteleg kender du sikkert alt for godt, men med babytegn kan dit barn give udtryk for sine behov og følelser.
“Dah”, siger baby og ser forventningsfuldt på dig. Men “dah” er ikke så nemt at afkode, og til sidst bliver baby gal – mor forstår jo ingenting! Babytegn styrker kommunikationen mellem dig og dit barn og gør, at barnet ikke bliver så frustreret. Og måske bruger du allerede tegn uden at vide det.
Babytegn handler nemlig om at udbygge enkle tegn, som de fleste allerede anvender i dagligdagen. Vinke, nikke eller ryste på hovedet, for på den måde at sige hej, ja og nej.
LÆS OGSÅ: Guide over 10 babytegn
Ofte er små børns behov for at kommunikere langt større, end deres evner tillader, og derfor vil din baby højst sandsynligt være mere end samarbejdsvillig. Det er ikke så svært, og du får kæmpe respons fra baby, siger Line Fagerholt, som underviser i babytegnsprog og er lærer på en skole for døve og hørehæmmede børn.
Helt naturligt
Sprog: Husk at tale med din babyStyrker sproget
Julia-sprog
Dit barn bruger babytegn, til det begynder at lære at tale, det vil sige til omkring to år. Lige så snart barnet kan sige nogle ord, lægger det tegnene fra sig.
– Hvis barnet sidder på værelset og lægger puslespil, kan det jo bare råbe til mor i stedet for at rejse sig og gå ind i stuen, og så er det meget nemmere i mange situationer at tale, og det vil barnet så vælge. Dit barn vil også gerne udvide kommunikationen, og der er babytegnsprog ikke godt nok, så der opstår et naturligt behov for at fralægge sig det, siger Line Fagerholt.
Der er som regel en overgangsperiode, hvor barnet bruger begge dele, men snart bliver babytegnene glemt fuldstændig.
– Da min store datter blev storesøster, havde hun helt glemt tegnene, men hun har lært dem igen med vores yngste og synes, det er sjovt. Hun kalder det Julia-sprog.
LÆS OGSÅ: Se hvad din babys første ord bliver
LÆS OGSÅ: Den sjove guide til babysprog
LÆS OGSÅ: Babyer hører ord inde i maven