En kvinde på omkring 50. Hun står i et køkken, og er ved at lave mad. På billedet er der broccoli, kikærter, avokado og tomater.

Diætistens bedste råd til et kolesterol i balance

Med små ændringer i din kost kan du styrke dit hjerte og bringe kolesterolet ned. Læs med her.

hjemmet logo farve

Omkring to millioner danskere lever med forhøjet kolesterol, desværre ofte uden at være klar over det. 

Heldigvis er der en række ting, du selv kan gøre for at sænke kolesterolet. 

Autoriseret klinisk diætist Pernille Baun Haaning, arbejder med hjertevenlig kost som diæt mod forhøjet kolesterol.

"Der findes fødevarer, der øger kolesterol i blodet, og fødevarer, der reducerer kolesterol i blodet, og her gælder det om at sammensætte en kost, der reducerer risikoen for hjerte-kar-sygdom. 

Derfor får vi forhøjet kolesterol

Forhøjet kolesterolniveau i blodet kan ifølge Hjerteforeningen opstå af forskellige årsager. Oftest er det en blanding af arvelighed og en uhensigtsmæssig livsstil, hvor der er for meget mættet fedt – fedt fra fx smør, fløde og ost – og for lidt fuldkorn på menuen kombineret med for lidt motion i kalenderen. 

Rygning, alkohol og et højt forbrug af sukkerholdige drikke kan også være medvirkende faktorer til at få forhøjet kolesterol.

Du skal forsat nyde velsmagende mad hver dag, det handler om balancen, mængden af mad og om at prioritere, hvad du spiser," siger Pernille Baun Haaning.

"Man kan tage udgangspunkt i Fødevarestyrelsens syv officielle kostråd, men indenfor hjertesundhed, er der også noget, der hedder de fem F’er, som er centrale råd til at opretholde et sundt hjerte. For at gøre dem til en del af din nye livsstil, kan du med fordel se på, hvor du kan lave byttehandler. 

Spiser du rugbrød med kødpålæg og smør til frokost, så skift gerne ud med fiskepålæg og et fedtstof fra planteriget som mayonnaise. Når du bytter mættet fedt ud med umættet og simple kulhydrater ud med komplekse, opnår du gode byttehandler, som har en positiv effekt på dit kolesterol. 

Byt stille og roligt ud, så du lige så stille opnår små sejre og nogle nye vaner, der fungerer i hverdagen."

Pernille Baun Haaning påpeger, at motivationen til at omlægge kostvanerne netop skal komme fra, at det nye godt kan minde om det gamle.

"Jo mere, du kan få din nye mad til at ligne den, du plejer at spise, jo bedre, for hvis kosten kræver alt for meget fokus, så ryger vi hurtigt tilbage i det samme spor. Tag én dag ad gangen og tænk på, hvad der skal til af byttehandler for, at du stadig nyder dine måltider. Madglæde er vigtigt, så sørg for at maden smager dig. 

Og hold dig til ilden ved tanken om, at du hurtigt vil se en effekt, når du bytter ud i din kost."

Kolesterol i kroppen

Kolesterol er et fedtstof, der indgår i alle kroppens celler, og som er nødvendigt for en lang række vigtige funktioner i kroppen. Det er vigtigt at være opmærksom på kostens indhold af mættet fedt, da et for stort indtag af netop det, øger indholdet af kolesterol i blodet, hvilket giver risiko for åreforkalkning og blodpropper. Behandlingen af forhøjet kolesterol er typisk en kombination af kostomlægning og motion samt evt. kolesterolnedsænkende medicin.

Kilde: Hjerteforeningen

Her får du Pernille Baun Haanings bedste råd til en hjertesund livsstil – også kendt som de fem F’er:

1. Fedt fra planteriget

Et højt kolesteroltal afhænger ikke at mængden af fedt, men af typen af fedt. Vælg det umættede fedt fra planteriget som erstatning for det mættede fedt fra dyreriget, både når du steger, og når du bruger olier i retter. 

Tilvælg olier som fx rapsolie og olivenolie og skær ned på smør og fede mejeriprodukter. Skift også gerne kød og kødpålæg ud med fisk, fiskepålæg eller bælgfrugter, og byt oste- og bacontern i salaten ud med avocado, oliven og kerner.

2. Fisk

Alt fisk på nær det panerede er lig med en hjertesund kost. Spis gerne både fede fisk, makrel i tomat, rejer, torskerogn, sild og tun på dåse. Den officielle anbefaling lyder på 350 gram fisk om ugen, heraf 200 gram fede fisk. 

Vær opmærksom på kød

Hold dit indtag af kød, kødpålæg og kødprodukter fra firbenede dyr på 350 gram om ugen, da større mængder har en negativ effekt på kolesterolet.

Det svarer til at spise fisk to gange om ugen som hovedret samt flere gange om ugen som pålæg. Spiser du ikke fisk, så fokuser i stedet på planteolie fra olier, nødder og kerner. De indeholder også en form for omega-3, som omdannes i kroppen. 

Det vil ikke give dig lige så store mængder omega-3, som hvis du spiser fisk, men det kan være et alternativ, der giver lidt af den gavnlige effekt, hvis du ikke spiser fisk.

3. Frugt og grønt

600 gram om ugen, eller gerne helt op til 800 gram, hvis det er muligt. Varier gerne i farver, når du vælger grønt, så du er sikker på at få en del af de fiberrige grøntsager som blomkål, gulerod, broccoli og grønne bønner. Fordel gerne de 600 gram frugt og grønt på to til tre stykker frugt og 300 til 400 gram grønt. Dit indtag af frugt og grønt kan med fordel fordeles over hele dagen, så det bliver nemmere at når de 600 gram. 

Risiko ved forhøjet kolesterol

Forhøjet kolesterol er ikke en sygdom, men en tilstand, der kan føre til åreforkalkning og øget risiko for blodpropper og hjerte-kar-sygdom. Det er ikke muligt at mærke, om indholdet af kolesterol i blodet er for højt, men åreforkalkning kan give en række symptomer:

  • Hjertekrampe
  • Blodprop i hjertet eller hjernen/hjerneblødning
  • Dårligt kredsløb i benene
  • Dårlig forsyning af blod til hovedet.

Kilde: Hjerteforeningen

Ét stykke frugt kan erstattes af én deciliter juice i løbet af dagen. Når vi juicer, sorterer vi de gode kostfibre fra, men blender du frugt eller grøntsager bevarer du alle fibre, og det er en fin måde at få både frugt og grønt på.

4. Fuldkorn

Fuldkorn kan være med til at sænke kolesterolet, og samtidig giver det mere mæthed og kan dermed være med til at forebygge overvægt. 

Prioriter gerne fuldkornsprodukter i de fleste måltider. Vælg havregryn, en fuldkornsbolle eller rugbrød til morgen og fuldkornspasta eller -ris til aftensmad, så vil du være godt dækket ind. Den daglige anbefaling af fuldkorn lyder på 75 gram, som svarer til en skål havregryn, et stykke rugbrød eller fuldkornsfranskbrød til morgenmad samt noget fuldkornspasta til aftensmad.

5. Fysisk aktivitet

Vi optager fedt bedre, når vi er fysisk aktive, fordi motion er med til, at kroppen bliver bedre til at transportere sukker og fedtstoffer væk fra blodet. Få gerne 30 minutters daglig aktivitet i kalenderen, hvoraf de to gange består af styrketræning. 

Kig efter Nøglehullet

Lige nu er der meget fokus på ultraforarbejdede fødevarer, som indeholder ingredienser, der ikke rimer på hjernesund kost. Det kan dog være en jungle at navigere i hvilke fødevarer, der er okay at lægge i kurven, og hvilke, du helst skal lade stå på hylden. Har du svært ved at tyde varedeklarationers ingredienser, så gå i stedet efter fødevarer mærket med ernæringsmærket Nøglehulsmærket. På den måde er du sikret, at der er tænkt over indholdet af salt, sukker og kostfibre.

Tænk også over, hvor du kan få aktivitet ind i hverdagens gøremål.

Tag cyklen i stedet for bilen og trappen i stedet for elevatoren og stil gerne bilen lidt længere fra endestationen, så du får flere skridt på bogen.

Om diætisten

Pernille Baun Haaning er uddannet klinisk diætist. Hun står bag Madglad Diætist, hvor hun arbejder med bl.a. hjertevenlig kost, vægttab, type 2-diabetes og overgangsalder. 

Opskrifterne i dette tillæg stammer fra Madglad Diætist. Hun har tidligere arbejdet med sygdomme og diætetiske problemer i kommunalt regi og på Steno Diabetes Center, hvor hun arbejdede med kirurgisk og medicinsk behandling af overvægt.

Se mere på Madgladdiaetist.com og @madglad_diaetist.