Hjælp! Mit barn har lus – igen!
Foto: Getty Har dit barn fået lus? Her får du de bedst tips til at komme de små hårglade insekter til livs.

Hjælp! Mit barn har lus – igen!

Børn og lus. Har du det ene, har du sikkert også prøvet at have det andet. Lus er en uvelkommen gæst, mange børn slæber med hjem igen og igen. Men hvordan kommer man bedst af med lus?

Du kender det helt sikkert. Allerede da beskeden popper op på børnehavens app, begynder det at krible og klø i dit hår. ”Lus i børnehaven: Vi har lus igen – husk at tjekke jeres børn!” Har man børn, har man nemlig helt sikkert også prøvet at have lus inden for dørene. Og hvis ikke, skal det nok komme. Lus er nemlig svære at udrydde. Ikke på hver enkelt beboer – der er det faktisk nogenlunde tilforladeligt at komme lusene til livs – det er det bare ikke i det store billede. For lusen, den lille, ovale sort-brune parasit, vandrer lystigt fra hoved til hoved, når børnene krammer, sidder tæt og læser historier eller mosler i puderummet. Men fat mod! Hvis vi alle starter med os selv og vores eget barn, og også husker at tjekke barnet for lus, når der ikke er annoncering om lus, så kommer vi formentligt ret langt, ifølge eksperter.

Sådan tjekker du dit barn for lus

Hovedlus kan særligt godt lide at holde til i nakken og omkring ørene, så dér skal du især kigge. Men tommelfingerreglen er at kigge barnets hår igennem sektion for sektion under godt lys. Brug gerne en tættekam. Har dit barn langt hår, er det nemmeste at vaske barnets hår og give det godt med balsam og så derefter gennemgå håret med tættekam:

– Lus bevæger sig ikke i vådt hår, og balsam gør det let at kæmme. Kæm fra hårbund til hårspids. Tør tættekammen af på et stykke køkkenrulle efter hver gennemredning, så du kan se fangsten, råder Kirsten Lindholm, farmaceut.

Hvordan ser lus og luseæg ud?

Hovedlus er små, ovale sorte, brunlige eller grålige parasitter på 2-3 millimeter med 6 ben. De hopper ikke, men kravler rundt og lever tæt på hovedbunden. Lusene lever cirka 30 dage og lægger 7-10 æg dagligt. Luseæggene klistrer til hårene som små 0,8 millimeter hvide perler, og klækkes efter 7-11 dage. Derfor er det nødvendigt at tjekke, kæmme og behandle sit barn igen jævnligt, hvis det har haft lus.

Læs også: 9 sjove brætspil til store og små

Hvor tit skal barnet tjekkes for lus?

– Ideelt set skulle alle børn gennemgås af deres forældre mindst en gang om ugen for at tjekke for og behandle eventuelle nye angreb, siger læge, Lise-Lotte Hergel.

Hun opfordrer til, at man får gjort lusetjek til en god, fast vane for at holde den tilbagevendende plage for døren:

–  Problemet med de gentagne luseangreb I alderen fra 3 til 10 år er, at børnene hele tiden smitter hinanden. Hvis alle ikke er behandlet samtidig og lige effektivt, er der hele tiden en potentiel smittekilde til at levere en ny omgang lus. Så kan I blive enige i børnehaven eller skolen om lidt mere opsyn og lidt mere ivrige weekendbehandlinger, kan I måske komme det til livs. I hvert fald for en periode, lyder rådet.

Lus i institutionen – hvornår skal man behandle?

Man kan nemt komme til at gå en smule i lusepanik, når meldingen lyder, at der er lus i børnehaven eller hjemme hos barnets bedste veninde, men behandling er kun til, når man finder levende lus barn, lyder rådet:

– Du skal kun behandle, hvis det er lus. Hvis datteren på fem kommer hjem med lus, skal resten af familien selvfølgelig tjekkes, men ikke behandles. Undgå det så vidt muligt for at forebygge resistens, forklarer Kirsten Lindholm.

Hvordan kommer man bedst af med lus?

Der er mange måder at bekæmpe lus på, og det handler nok mest om temperament, overbevisning og erfaring, hvad I skal hjemme hos jer. Den ene fremgangsmåde er lusekur eller -shampoo:

–  Det mest effektive er shampoo eller vandige opløsninger med lusedræbende midler, som Nix eller Prioderm. I kender formentlig de forskellige fremgangsmåder, men det vigtigste ved disse produkter er, at de bliver brugt efter vejledningen. Det kan godt betyde, at produkterne skal bruges i ret store mængder, hvis I har langt og meget hår, og at det skal sidde længere tid. Den ene form skal for eksempel gnubbes ind i tørt hår om aftenen og så sidde i 12 timer, før den vaskes ud. Efter en hvilken som helst behandling skal der kæmmes grundigt, hvilket er nemmere sagt end gjort, hvis håret er langt, forklarer Lise-Lotte Hergel.

Læs også: Skoleklar: Kan dit barn holde på en blyant?

Skal lusebehandling altid gentages?

– Efter en behandling så undersøg håret grundigt dagen efter, for ser du levende lus allerede der, har behandlingen ikke virket. Det kan skyldes, at lusene har en tendens til at udvikle modstandsdygtighed over for stofferne i luseprodukterne, eller det kan skyldes, at behandlingen ikke var grundig nok, siger Lise-Lotte Hegel.

Kan mit barn blive lusefri uden kemi?

Mange forældre har ikke lyst til at udsætte barnet for kemi og kradse kemikalier fra lusekure og luseshampooer, hvis det ikke er strengt nødvendigt. Heldigvis behøver vi det heller ikke.

– I kan også vælge den rent mekaniske fjernelse af lusene med lusekam. Det kræver lidt mere arbejde, men hvis luse-produkterne igen og igen svigter, kan det være en effektiv facon. I skal smøre det let fugtige hår godt ind i balsam, så lusene ikke render rundt, og så kæmme hvert et lille område grundigt. Behandlingen skal gentages hver anden dag i to uger for at få alle nyudklækkede lus med, råder Lise-Lotte Hergel.

8 tips til at blive lusefri – og til at forebygge lus

 1. Tjek dit barn mindst en gang om ugen
  Gør det til en vane på linje anden god hygiejne som tandbørstning og aftenbad og tjek barnet regelmæssigt. Det kan faktisk blive en hyggelig nussestund fuld af omsorg at få tjekket håret.
 2. Læg tættekammen på hylden ved badeanden og børneshampooen
  Placér rent praktisk tættekammen fremme, så du husker den. Hverdagen er travl og fuld af praktiske gøremål. Så du kan lige så godt gøre det nemt for dig selv at huske kæmningen.
 3. Sæt ind med behandling
  Er der lus, så sæt ind med det samme med grundig kæmning og eventuel luseshampoo.
 4. Tjek også resten af familien
  Finder du lus, så husk at tjekke resten af husstanden, så I kan komme dem helt til livs.
 5. Lus? Fortæl det i børnehaven eller skolen
  Underret barnets institution, hvis I har haft lus. Husk på at det på ingen måde er pinligt. Det har intet med dårlig hygiejne eller dårligt forældreskab at gøre.
 6. Husk huer, hætter, elastikker, kamme og børster
  Har I haft lus, så husk at kogevaske eller skolde ting, der har været i kontakt med hoved og hår. Det gælder også sengetøjet.
 7. Gentage proceduren
  Tjek og kæm barnet igen hver anden dag i fjorten dage efter, der har været konstateret lus, så I får eventuelt nyudklækkede lus med af vejen.
 8. Luseepidemi? Læg en fælles strategi
  Bliver der ved med at være lus i institutionen? Så lav en plan sammen i forældregruppen. Aftal fx at alle tjekker og kæmmer sine børn hver weekend, indtil i er kommet epidemien til livs.

Kilder: Sundhed.dk 

Se, hvad vi ellers skriver om: Lus og Børneopdragelse