Forældre - før og nu

Forældre - før og nu

Far er trådt i karakter siden 1989, og det er godt for både forældre og børn, mener familieterapeut Jesper Juul. Til gengæld er han ikke vild med moderne forældres tendens til at ville være populære og købe aflad hos deres børn.

På nogle områder er 20 år ikke meget. På andre har vi virkelig rykket os. Det gælder ikke mindst fars rolle i familien. Ganske vist blev det allerede i 1989 forventet, at far hjalp til med madlavning, bleindkøb og så videre, men:

“I 1989 var far en medhjælper for mor. Han var med til at løse opgaverne. Men han delte ikke ansvaret for børnene. Og der er en verden til forskel,” siger Jesper Juul.

I dag er fædrene ifølge Jesper Juul selv begyndt at definere, hvad det vil sige at være far.

“Det at være far handler ikke længere kun om at få balance i de praktiske opgaver. I mange familier har både mor og far 100 procent ansvar. Det sidder lige så godt fast i fars hoved som i mors, hvornår der er vaccination, eller at den lille trænger til nye bukser,” siger Jesper Juul.

Årsagen er blandt andet, at mændene har opdaget, hvor sjovt og menneskeligt berigende det er at være far, mener Jesper Juul. “Og så er kvinderne generelt blevet mere villige til at give plads til far. Mødrene vil ofte have den bedste fornemmelse for barnet – den knowhow har de siddet med i tusinder af år – men de løfter ikke længere øjenbrynene over, at far gør det på sin måde,” siger Jesper Juul.

Far på barsel

Mens fædre på barsel i 1989 var et særsyn, er det i dag nærmest forventet, at far som minimum tager 14 dage lige efter fødslen, og gerne en større del af barslen. Set med Jesper Juuls øjne er det fantastisk, at lovgivningen har givet fædrene nye muligheder. Men de skal selv vælge.

“Jeg synes, at fædrene skal benytte sig af det, i det omfang det giver mening for dem. Hvis de går på barsel på grund af et forventningspres, har det ikke værdi for nogen,” mener Jesper Juul.

For 20 år siden var det også primært kvinderne, der stod for natteroderiet med baby. Manden skulle jo op på arbejde. I dag deles mange nybagte forældre om opgaverne, også om natten.

“Jeg glæder mig over den udvikling af to grunde. Den første er, at det hjælper fædre og børn med at få en stærk tilknytning i det første leveår. Den anden er, at oplevelsen af teamwork er god for parforholdet.”

Problematisk projekt

Mens Jesper Juul er begejstret over, at fædrene tager ansvar, så er der andre områder, hvor nybagte forældre i dag godt kan skele lidt til, hvordan de gjorde det i 1989. I dag har vi forældre ifølge terapeuten tendens til at gøre vores børn til projekter og overøse dem med ting og opmærksomhed.

“Forældre i dag har hele tiden øjne og ører på børnene og roser og korrigerer dem. De går også meget op i mærketøj og i at give børnene de helt rigtige ting,” lyder det fra familieterapeuten.

“I 1989 havde forældre ikke det samme behov for at blive populære hos deres børn. Jeg ser, at mange forældre i dag er nervøse for ikke at gøre det godt nok, og så køber de sig aflad. Det er, som om de ikke ved, at børn elsker deres forældre lige meget hvad.”

Også forholdet til børns sikkerhed og sundhed har ændret sig markant de seneste 20 år.

“Nogle ændringer giver god mening, for eksempel rygning og autostole. På andre områder er hele voksenverdenen gået amok i sikkerhed og sundhed. Der er en tendens til overbeskyttelse i samfundet,” mener Jesper Juul.

Det gælder blandt andet amputerede legepladser på grund af regler om faldunderlag og forældre, der ikke kan takle, at en anden toårig bider deres lille pode.

“Barndommen er som et maraton. Forældre i dag har en tendens til at ville løbe de mange kilometer for deres børn. I stedet bør far og mor stille sig op ude på ruten og bidrage med mad og drikke og opmuntrende råb undervejs – men lade børnene løbe selv.”