8 gode råd om mad, smag og børn
SPONSORERET indhold

Kræsen: Hvordan pepper jeg børnemenuen op?!

Jo Brand er mor til en femårig, der er kræsen, og helst kun spiser pasta. Men nu kan det være nok: Mor vil have smagen ind i familiens mad igen! Find ud af, om det lykkes – og hvad Jo lærer om gamle kasseroller, kødsovs og ramsløg undervejs.

Af: Jo Brand, Vores Børn PLUS, nr. 13 2013.
23. maj. 2014 | Børn | Vores Børn

Det kan jeg ikke lide!’ Ordene er min søn, Vilfreds, og jeg hører dem næsten hver dag. Han er nemlig typen, der er fem år, kræsen, og helst bare spiser pasta. Så det får vi tit.Når vi spiser, er vi bare os to, så jeg gider ikke kokkerere i timevis, hvis det alligevel ikke ryger indenbords.

Nej, okay, nu lyver jeg, for det gider jeg faktisk ikke alligevel (mad har ikke min store interesse, og jeg er ikke specielt god til at lave den), men pointen er, at jeg ikke vil stå og bruge tid på noget, der ikke bliver spist, og derfor er menuen nu gået fra uinspirerende til sølle.

LÆS OGSÅ: Bordskik: Kan du så spise ordentligt!

Men jeg vil jo også gerne være sådan en, der laver noget med ramsløg, og derfor forstår jeg ikke, hvorfor det er gået i absolut modsatte retning. I Vilfreds børnehave bliver der serveret kulinariske herligheder som risotto med friske ærter, parmesan og peberrod, og svampesuppe med hvidløgsbrød. Mit indtryk er, at han spiser det meste derhenne, mens jeg derhjemme ikke engang kan få ham til at hælde kødsovs på pastaen.

Hvad gør jeg galt?

“Jeg tror, at ‘kræsen’ er noget, vi voksne er med til at skabe. Børn er ikke født kræsne, det er noget, de bliver hen ad vejen,” siger køkkenleder i Berlingske Børnehus ved Kongens Have, Thomas Breum Knudsen.

Fra kedelig til krydret

Av, av, av, det gør ondt i mine ører. Thomas er nemlig manden, der kan få min søn til at spise broccolistokke (forklædt i frikadelle), så han ved nok, hvad han taler om.“Som udgangspunkt er der ingen grund til, at børn skal spises af med noget andet end voksne. Men det kræver, at man som voksen har lidt tålmodighed, for børn skal nogle gange smage maden flere gange, før de kan lide den,” siger han.Av igen. Jeg er med min korte fødevarelunte og utallige serveringer af pasta selv skyld i den gastronomiske tragedie, der udspiller sig hjemme hos os hver aften. Men nu skal det være slut: Kan jeg så gå direkte fra kedelig til krydret? spørger jeg Thomas, min mads redningsmand.“Børn kan sagtens spise stærke ting. Jeg har en kollega, som har arbejdet på et børnehjem i Thailand. Den mad, de små børn spiste dér, var for stærk for hende,” siger han, der dog mener, at der skal skrues langsomt op for krydderierne, hvis barnet er vokset op på pasta. Men hvad kan maden i børnehaven, som min hjemmebiksede kødsovs ikke kan?LÆS OGSÅ: Opskrifter: 5 børnefavoritter – på den sunde måde!“Jeg tror, det handler om, at børnene i børnehaven har et fællesskab, hvor de har mulighed for at spejle sig i hinanden, og når nogle spiser, gør de andre også. Derudover gør vi også meget for, at maden skal være en god oplevelse,” siger han.Thomas fortæller, at hvis du vil have dit barn til at spise nye ting, skal du tænke over, hvordan du præsenterer maden for dit barn, hvordan du taler om den, og hvordan du spiser den.

Mad med farver

“Når det kommer til præsentationen, skal der smagsmæssigt, farvemæssigt og konsistensmæssigt være lidt af det hele. Har jeg en meget brun palet af flæskesteg, sovs og kartofler, tænker jeg eksempelvis, at der også skal være noget grønt eller rødt, så det ser indbydende ud,” siger Thomas.“Derudover skal der være respekt omkring måltidet: Sørg for, at bordet ser pænt ud, at mobilen er gemt godt af vejen og så videre,” fortæller Thomas, der også mener, at diskussioner omkring maden skal tages inden, man sætter sig til bords.“Lad være med at tale om, hvad der skal spises, under middagen. Det er ikke hyggeligt at have konflikter, når I skal spise. Sig i stedet til dit barn inden maden, at du gerne lige vil have, at han smager på det hele,” siger han.LÆS OGSÅ: Hjælp, mit barn vil ikke spise!Av, for tredje gang. Den er gal. Med det hele. Jeg tænker på fejlslagne forhandlinger hen over kødsovsen, og hvordan jeg igen og igen har serveret den i en gammel kasserolle på et spækbræt, min lillebror lavede, da han gik på fritidshjem. Ikke et syn, der får gang i mundvandet.

Nå, sku’ vi aldrig ha’ ramsløg?!

Nå, men det er aldrig for sent at gøre det godt igen. Men hvordan får jeg sønnike til at spise den kødsovs? Og noget med ramsløg?“Det er dumt at stille krav til et barn, der er virkelig sultent. Så lad dit barn starte med at spise det, han har lyst til, og når der så er kommet lidt ro på, så sig, at han lige skal prøve at smage på det andet, hvis han beder om mere.”Av, for fjerde gang. Jeg har gjort præcis det modsatte. Startet med et kræve, at sønnike skulle spise kødsovs, hvorefter jeg har kastet grydeskeen i kasserollen og sagt, at han bare kan nøjes med pastaen. Helt forkert ifølge Thomas.“Jeg synes, at du som voksen skal blive ved med at insistere på, at barnet skal smage. Jeg ved godt, at det ikke er et sikkert hit, når jeg serverer moules frites i børnehaven, men bare det, at børnene får set en musling, har betydning,” siger Thomas.LÆS OGSÅ: Test: Hvor sunde er dine børns madvaner?Han er klog. Og jeg er lidt mindre dum. Allerede samme aften får den planlagte menu (pasta med flødesovs) derfor et par småjusteringer: Jeg serverer retten i en hvid skål, og så er jeg simpelthen så kulinarisk løssluppen, at jeg drysser noget persille ud over. Så kan min søn lære det! ‘Det kan jeg ikke lide’ siger han og fjerner persillen med det samme. Men nu har han rørt ved den, det er en start, og det kan jeg lide.

8 gode råd om mad, smag og børn

1. Lad være med at blande for mange ingredienser sammen. Børn bryder sig ikke om, at de ikke kan gennemskue hvad, der er i maden, og opdager de bare en ingrediens, de ikke kan lide, ødelægger det hele retten for dem. Derfor er det også de færreste børn, der bryder sig om blandet salat.

2. Involver dit barn i madlavningen – så længe han har lyst og gider. På den måde bliver mad en positiv oplevelse, og barnet får ejerskab til maden. Men sørg for, at du har god tid og overskud til ujævne agurkeskiver og nys i sovsen, ellers er det bedre at lade være.

3. Sørg for, at der altid er noget ‘sikkert’ i måltidet – noget som du ved, dit barn godt kan lide.

4. Lad være med at tvinge dit barn til at spise eller smage, men bed ham om det. Og giv aldrig op, selv om du igen og igen får et ‘det kan jeg ikke lide’. Det tager op til ti gange, før et barn vænner sig til en ny smag. Mange forældre giver op alt for tidligt.

5. Snyd med måde. Hvis dit barn siger, at han ikke kan lide løg, kan du godt blende det i frikadellerne, og sige der ikke er løg i. Men lad være med at bilde barnet ind, at fisk er kylling, og at porretærte er kage.

6. Sørg for at skabe en rar spisesituation med hyggelige rammer – dæk for eksempel bordet pænt, læg mobilen væk, og bliv siddende, i hvert fald så længe dit barn spiser.

7. Lad være med at fortælle dit barn, hvad det ikke kan lide. Det skal barnet nok selv finde ud af!

8. Gode rollemodeller virker også, når det kommer til mad. Hvis barnet ser dig, en søskende eller en ven spise den nye fødevare, øger det chancen for, at barnet selv vil smage på den.

Kilder: Adjunkt, ph.d. ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, Annemarie Olsen, køkkenleder i Berlingske Børnehus ved Kongens Have, Thomas Breum Knudsen.

LÆS OGSÅ: Madvaner: Derfor er dit barn kræsent

LÆS OGSÅ: Opskrifter: Uhm, indisk!

LÆS OGSÅ: 5 genveje til madglade børn