Børnepodcasts
Foto: Getty Images Vi har samlet 11 podcasts til børn, der er både underholdende og lærerige.

Podcast for børn

Påskeferie? Her er 11 gode podcasts for børn

Savner I lidt indspark til påskeferien? Podcastappen Talk Town har skabt et univers med gode og lærerige podcast for børn. Her er 11 podcasts, der kan holde børnene underholdt – og måske gøre dem klogere imens.

Vidste du...

  • At du kan få adgang til podcast-app'en Talk Towns indhold fra 33 kroner om måneden?
  • At du kan lytte til alle podcasts gratis de første 14 dage?
  • At Talk Town er gratis, hvis du allerede har et printabonnement hos Story House Egmont? Det gælder altså uanset, om du har abonnement på fx Alt for Damerne, Eurowoman, Euroman, Vores Børn, Hendes Verden, Hjemmet, Anders And eller Bolig. Se listen med alle vores printabonnementer her.

1. Danmarks historie for børn

Hvordan levede stenaldermenneskene? Hvem var ham der Thorvald Stauning egentlig? Hvorfor hedder Harald Blåtand som han gør? Og hvordan gik det til, at kvinder fik stemmeret? I denne podcasten "Danmarks historie for børn" er der historieundervisning for alle penge, når børnene bliver taget med helt ind i historien. Første episode fortæller den fascinerende historie om den fattige pige Kirsten Svendsdatter, der i 1639 snubler over et horn af guld på en mark i Sønderjylland og afleverer sit fund til kongen; men hornene bliver senere stjålet og smeltet om. Hvordan kunne det ske? Og hvorfor blev hornene overhovedet stjålet? En anden episode handler om Margrete 1., som blev forlovet som 6-årige, gift som 10-årig og senere kom til at regere over både Danmark, Norge og Sverige.

Podcasten "Danmarks historie fra børn" er for børn i alderen 5-12 år, og alle andre der elsker historie.

2. Verdens sejeste Sebastian Klein

Verden er fuld af dyr. Du kender sikkert mange af dem allerede. Måske har du også nogle yndlingsdyr. Dyr, du synes er ekstra spændende, fantastiske eller seje. I podcasten ”Sebastians sejeste dyr” fortæller natur- og dyreelsker Sebastian Klein om de dyr, han synes er de allersejeste. Blandt andet kan du få historien om alligatoren Totåede Tom og en flok forheksede løver, der spredte rædsel i en lille afrikansk landsby.

Podcasten ”Sebastians sejeste dyr” er for børn i alderen 4-12 år og alle andre, der elsker dyr.

3. Seje danske dyr

Faktisk behøver du slet ikke rejse helt om på den anden side af jorden for at se på spændende dyr. I ”Sebastians sejeste danske dyr” sætter Sebastian Klein spot på alle de dyr, der lever i vores egen baghave, på marken og i skoven. Vidste du for eksempel, at Danmark både huser verdens stærkeste dyr og en fugl, der kan flyve, mens den sover? Hvis vejret er til det, kan du jo sende ungerne i haven for at lede efter spor af nogle af dyrene – eller du kan selv tage en pause og gå med i skoven eller på marken for at lede efter dem.

Podcasten ”Sebastians sejeste danske dyr” er for børn i alderen 4-12 år og alle andre, der elsker dyr og den danske natur.

4. Farfar fortæller røverhistorier

Da Knuds farfar var barn, så han en vildfaren bjørn i Hvidovre og fandt en gammel kasse fyldt med granater. Eller hvad? Man skal ikke tro på alt, Knuds farfar siger, for han lyver rigtig meget, men Knud elsker alligevel, når han fortæller om dengang, han selv var dreng. I hvert afsnit fortæller farfar to historier om sin barndom til Knud – den ene er sand, den anden er falsk. Kan Knud mon gætte, hvilken historie der er løgn og latin? Og kan du?

Podcasten ”Knud & farfar” er for børn i alderen 4-12 år og alle andre, der elsker en god røverhistorie.

5. Klima i børnehøjde

Hvad i alverden er CO2, og hvorfor er det egentlig en dårlig ting, at planeten bliver varmere? Det kan altså godt være temmelig svært at følge med, når de voksne taler klima. Det vil Radionauterne lave om på. I podcasten ”Jorden kalder Radionauterne” kan børn i alderen 4-10 år hjælpe med at kurere Moder Jords hoste, møde den talende regndråbe Ivan og lære alt om klimaprutter og stigende temperaturer. Uden at blive skræmt fra vid og sans.

Podcasten ”Jorden kalder Radionauterne” er for børn i alderen 4-10 år og alle andre, der vil blive lidt klogere på vores klima.

6. Magiske væsener

Færøerne er et magisk sted. Her findes to meter høje trolde, hekse med kæmpestore fødder og andre mystiske skabninger. Mener nogen. ”Færøske fabler” er spækket med fortællinger fra den grønne øgruppe i Nord fortalt af lokale, der har mødt alt fra hekse til trolde og spøgelser. Podcasten kan oplagt bruges som afsæt til at lære børnene om den del af vores rigsfællesskab.

Podcasten ”Færøske fabler” kan være en smule uhyggelig for de helt små, så vi anbefaler den til børn på 5-12 år, eller i selskab med en voksen. Til børn, der elsker en god historie.

7. Hvad tænker børn om corona?

Som barn kan det være svært at forholde sig til corona. Særligt nu, hvor smitten er rykket tættere på og skolerne endnu engang er lukket ned. I podcastserien "Corona for Børn" fortæller danske børn i ind- og udland om deres oplevelser og tanker i en usikker og mærkelig pandemitid.

Podcasten "Corona for børn" er for børn i alderen 5-12 år, og alle andre, der er interesseret i, hvordan børnene oplever corona-pandemien.

8. Stil Sebastian et spørgsmål om dyr

Hvorfor har sommerfuglen farver på vingerne? Hvor hurtigt kan en slange sno sig? Og hvor mange hanløver kan der være i en flok? Se, det er gode spørgsmål. I podcasten ”Spørg Sebastian” svarer naturformidler Sebastian Klein på spørgsmål fra nysgerrige børn om dyr og natur.

Du kan selv stille et spørgsmål ved at indtale det på mobilen og sende det til sebastian@talk-town.dk - så er det måske DIT spørgsmål, han besvarer i næste episode. Lad børnene finde på gode spørgsmål til Sebastian, måske skal de have lidt hjælp til at optage på mobilen.

Podcasten ”Spørg Sebastian” henvender sig til børn i alderen 4-12 år.

9. Bidt af en gal videnskabsmand

Hvorfor er vand vådt, hvorfor skal man sove, og hvorfor uddøde dinosaurerne? Tag med Radionauterne på tur i videnskabens verden, og bliv klogere på alt fra det ydre rum til autisme, regnbuer og evolution.

"Radionauterne" er god til både børn og voksne, men særligt til børn på 4-10 år.

10. Helt ned i gear

Det er godt at få brændt energi af, men det er lige så vigtigt at kende sin krop og kunne finde ro i den. Med ”Guidede meditationer for børn” kommer I på en rolig sanserejse ind i jer selv og bliver guidet til at trække vejret godt og finde ro.

God for både børn og voksne, men særligt til børn på 5-8 år.

11. I fuld galop

Wendy er Danmarks mest elskede hestepige. Rid med, når Wendy tager på farefulde, spændende og sjove eventyr sammen med Joy, Dixie, Camilla, Clara og alle de andre venner på rideskolen Lindehøj. Du kommer med til konkurrenceridning, på redningsaktion til et dyreinternat, ud for at finde hesten Zeus og er med til at opklare, hvad det er for en mystisk hest, der strejfer rundt ved rideskolen... Sadl hesten og puds dine ridestøvler. Nu rider vi på hesteblæsende eventyr! Pruuuhhh…

"Wendy" henvender sig til heste- og dyreglade piger i alderen 8-14 år.

3 situationer, hvor podcasts i børnehøjde redder enhver forælder

Bilturen

Johan slår! Hvornår er vi der? Jeg skal tisse… Der er laaang vej til sommerhuset på den anden side af Storebælt med to små lopper på bagsædet. Men med en podcast på anlægget er der chance for at få ro på tropperne, og som bonus flyver tiden afsted for både store og små.

Aftenputningen

Forny putteritualet, og skift godnatlæsning ud med godnatlytning. Det er vildt hyggeligt at ligge under en varm dyne og lytte til gode fortællinger i mørket inden sengetid. Har du et barn, som er vanskeligt at få til at sove, kan podcastlytningen skabe en behagelig ramme omkring søvnen. Sådan at han ligefrem glæder sig til at skulle puttes.

Hjemmeskolingen

Flere end nogensinde før har prøvet kræfter med hjemmeskoling som følge af den landsdækkende coronakrise, der ramte i midten af marts og lukkede landets skoler og institutioner. Lige siden har der været gang i modellervoks, malebøger og vinkelmålere rundt om i de danske hjem. Men på et tidspunkt slipper fantasien op, og så kan du og dit barn sammen gå på opdagelse blandt Talk Towns lærerige podcasts om alt fra klima til videnskab.

Podcasts sætter gang i fantasien

Talk Towns podcasts er rettet mod børn i alderen 4-12 år, og fælles for dem alle er, at den gode, velfortalte historie er i højsædet.

"Mange børn sidder i dag passivt med øjnene fæstnet til en skærm. Til tablets eller tv. Vi vil gerne motivere børnene til at skabe billederne ved hjælp af deres egen fantasi – og måske endda blive en lille smule klogere, imens de lytter", siger Mette Hovmand-Stilling, redaktør for Talk Town, og forklarer, at det geniale ved podcasts er, at ungerne kan gøre andre ting, imens de lytter – f.eks. tegne tegninger, bygge Lego eller lægge puslespil, og hele familien kan have glæde af podcasts under bilture.

Når det kommer til selve indholdet, er børnene taget med på råd.

"Alt vores indhold til børn er naturligvis testet af børn i målgruppen for at sikre, at koncepterne og fortællingerne er medrivende nok. Børn er et ret kritisk publikum, fordi de ikke foregiver, at noget er interessant, hvis de ikke mener det", forklarer Mette Hovmand-Stilling og understreger, at børneformaterne i øvrigt er underlagt nøjagtigt de samme kriterier som alt andet indhold på Talk Town: Podcastene skal være af høj kvalitet og så medrivende, at man bare MÅ lytte dem til ende.

Podcastene til børn er i udgangspunktet en smule kortere end dem til voksne – nemlig ca. 10-20 minutter.

Talk Town er ejet af Egmont Publishing, der udgiver velkendte blade og magasiner som Vores Børn, ALT for damerne, Eurowoman, Euroman, Hendes Verden og Hjemmet.

Talk Town for børn

FB_profilbillede.jpg

På Talk Town finder du masser af andre fede podcasts til børn, bl.a. kan ungerne lade sig fortrylle af fortællinger om hekse og trolde i ”Færøske fabler” eller tage en tur med ind i videnskabens verden med ”Radionauterne”. Anbefales til børn i alderen 4-12 år. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Podcast, Børneopdragelse, Corona og Aktiviteter for børn