Carina Abildgaard Frank

Foto: Christian Als Carina Abildgaard Frank fortæller om sin første barsel her.

Mor på første barsel: ”Jeg troede, andre mødre overdrev, men det hele passer”

Barsler er lige så forskellige, som morlivet er uforudsigeligt. Vi er taget på barselsbesøg hos tre mødre, der befinder sig præcis samme sted i livet – og så alligevel ikke. Den ene savner sit gamle festlige liv, den anden havde baby med på job to uger efter fødslen, og den tredje flyttede fra by til provins for at udleve drømmen om at hjemmepasse sine fire børn.

Hvad er det særlige ved at være på barsel?

Det er helt vildt forvirrende, fordi jeg både elsker den nye hverdag, men slet ikke var forberedt på, at min gamle hverdag forsvandt så abrupt. Det hedder sig, at når man bliver mor, bliver man født på ny. Men jeg kunne ret godt lide hende, jeg var før. Så jeg skal lige acceptere, at lige nu er jeg ‘kun’ mor. Jeg fik den store kærlighedsfølelse til Darwin med det samme, men jeg har ikke forelsket mig lige så hurtigt i den nye identitet. Jeg vil gerne hellige mine weekender til min lille familie – men jeg vil også gerne drikke vin med mine veninder. Det er det, jeg kan græde lidt over. Samtidig er jeg slet ikke klar til at give Darwin fra mig. Jo, for at hente take away eller en kort gåtur, men ikke mere end det.

Hvad har overrasket dig?

At alle klichéerne passer. Jeg savner min søn, når han sover lur. Og allerede nu kigger jeg på billeder af ham, der er to uger gamle, og synes, tiden går for hurtigt. Og at jeg hele tiden har gylp på tøjet, og at jeg ikke kan planlægge noget. Jeg troede, at andre mødre overdrev, men det hele passer.

Hvordan er arbejdsfordelingen mellem dig og din kæreste?

Min kæreste havde tre ugers barsel, og i den periode var vi helt lige. Nu tager min kæreste ham om morgenen, så jeg kan gå i bad eller ligge lidt længere. Han rydder også op og ordner alting derhjemme, når det sejler. Det har vi aftalt, så jeg ikke skal føle mig for husmoragtig. Det ville mit temperament ikke kunne klare. Han er meget en 2021-mand.

LÆS OGSÅ: Iværksætter på barsel: ”Når jeg kan få lov at arbejde med Frank på armen, kan jeg holde fast i mig selv”

Hvordan får du tiden til at gå?

Jeg var ensom den første uge, og der var bange jeg for, hvad jeg skulle lave i de næste 11 måneder. Nu har jeg mange aftaler, for jeg er bange for at kede mig. Jeg ses med andre veninder med babyer, hygger med min søster, der skriver speciale, og så går jeg mange ture. Inden jeg fødte, troede jeg, at jeg skulle lære japansk og lave ramen fra bunden i min barsel. Det kommer ikke til at ske. Ammehjernen har ramt hårdere, end jeg troede, den ville. En dag, hvor vi skulle spise sushi, dækkede jeg bord med en pind til hver.

Hvad mangler du ikke? 

Babytøj. Vi har købt alt for meget. Og vi har fået sindssygt meget tøj og legetøj forærende. Særligt fra Frederiks forældre, der bor i Australien, og derfor er det deres måde at vise deres omsorg, når de ikke kan være her. Men en baby kræver ikke meget andet end en body og et bryst.

Er du i mødregruppe?

Jeg er lige startet, og jeg ved ikke, om jeg bliver i den. For jeg har egentlig nok veninder med babyer. Men der var noget spændende over at møde fem kvinder, der ikke er fra min private kreds eller arbejdsliv, og som derfor er helt anderledes end mig. Men mødet gjorde mig også usikker. Det var som om, de havde læst hele pensum til mor-skolen, og jeg ikke havde forberedt mig nok. Jeg plejer at hvile i mig selv og have en veludviklet intuition, og lige pludselig blev jeg i tvivl, om jeg havde styr på det.

LÆS OGSÅ: Hjemmepasser: ”Jeg vil gerne gå hjemme, indtil alle er begyndt i skole”

Hvad lærer du om dig selv i din nye rolle som mor?

At jeg er mere moderlig, end jeg troede, jeg ville være. Det er som om, at det har ligget i mig og bare skulle vækkes. Jeg tror, at mange af mine veninder blev overraskede over, at jeg var gravid, så hurtigt efter vi havde mødt hinanden, for der gik kun et års tid, og ingen så mig som “mor-typen” inden. Men det kan de jo så se, at jeg er nu. Det har overrasket mig selv, at jeg ikke er så tough, som jeg troede. Jeg bliver rørt til tårer dagligt og kan blive slået helt ud af en dårlig nattesøvn.

Er der noget, du fortryder?

Alle de barselsbesøg. Vi havde besluttet kun at være den nære familie, særligt på grund af corona, men fordi han var så nem en baby, åbnede vi lidt for meget op for besøgene. Det blev hurtigt alt for meget. Vi blev for overmodige. Det var megasvært, for jeg ville gerne vise ham frem, og jeg var taknemmelig for, at folk viste interesse, men vi skulle have holdt os til den oprindelige plan, for det var også stressende og overvældende. Jeg fik kort lunte og kunne slet ikke finde ud af at sige fra.

Hvad ville du sige til andre kvinder, der står foran deres første barsel?

Tag det, som det kommer. Du kan ikke planlægge noget. Du kommer ikke til at lave ramen fra bunden, lære et nyt sprog og få ordnet negle. Der er dage, hvor du ikke kommer ud af nattøjet – selvom det er intentionen. Man hører en masse om graviditeten og dens faser, men meget lidt om tiden efter. Men månederne efter fødslen er faktisk lige så hårde, forvirrende og kropsligt udfordrende, som mens du er gravid. Så omfavn forvirringen og manglen på kontrol. Jeg har altid haft styr på tingene, været målrettet og vidst, hvad jeg ville – nu føler jeg mig som hovedrollen i en humoristisk sit-com. Lidt Bridget Jones-agtig. Det er da sjovt.

Interviewet blev oprindeligt udgivet i magasinet Vores Børn 01 (januar-marts 2021)

Carina Abildgaard Frank

31, er Account Manager på et reklamebureau og mor til Darwin, der kom til verden 26. september 2020. Hun bor på Vesterbro med Darwins far, Frederik. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Barsel og Mor

610x200_woordy_dmjpg.jpg