Påskeferie med børn
Foto: Colourbox Mal dine egne påskeæg, udforsk skovbunden eller tag på dyresafari. Her er 8 sjove og hyggelige påskeaktiviteter til hele familien.

Påskeferie med børn

11 hyggelige ting I kan lave i påskeferien

Tag på påskeægjagt, find dyrelort i skoven eller lav jeres egen påskepynt. Her er 11 ideer til oplevelser og aktiviteter i påsken.

Påsken er lige rundt om hjørnet, og det betyder, at der er tid til hyggelige og sjove aktiviteter med de små. Med forårets komme er der både mulighed for at nyde forårssolen udenfor eller være kreative indenfor i ly for regn og blæst. Vi har fundet 8 ting, I kan underholde jer med i påsken – uanset hvor i landet I bor.

LÆS OGSÅ: 19 sjove gækkevers til jeres gækkebreve

1. Ud i det blå

De fleste børn elsker at være udenfor, og der er masser af muligheder for leg og aktiviteter i naturen. ­­­­Naturstyrelsen har lavet en guide over naturoplevelser i hele landet, og her kan I bl.a. se, hvilke seværdigheder, dyr og planter der gemmer sig i jeres nærområde.

Bor I for eksempel i eller i nærheden af Aabenraa, kan I besøge Rise Enge, hvor I kan se køer, som græsser på engen og på den måde forhindrer den i at gro til. På de samme breddegrader i Rise Skov levede der i gamle dage ulve, og i dag kan I se de dybe faldgrave, hvor man i 1700-tallet jagtede rovdyrene.

I hovedstadsområdet i Rude Skov kan I finde de damme og søer, hvor der under Christian IVs tid svømmede karper og karusser, som blev spist af de lokale.

Find sjove naturoplevelser i nærheden af din bopæl lige her.

2. Nationalmuseet bliver levende i påskeferien

Hvis dine unger tror, at museumsbesøg er en kedsommelig affære, så må de tro om igen! Nationalmuseet ryster i hvert fald støvet af sig påskeferien og lancerer et omfattende børneprogram. Fra den 24. marts lancerer museet en kedsomhedsknap, som børnene kan gå på jagt efter, hvis montre med pilespidser eller potteskår ikke er spændende nok. Ideen med knappen er at gøre museet mere levende, så børnene oplever, at historien vil dem noget og inddrager dem. Alt kan ske, når børnene trykker kedsomhedsknappen: Statuer bliver levende, mumier rører på sig og hemmelige kister åbner sig.

I påsken har Nationalmuseet desuden premiere på en helt ny rundvisning for børn om døden.

LÆS OGSÅ: DIY: Lav skønne påskeæg af garnrester

3. På egen hånd i skoven

Vælger I at tage en tur i skoven, kan I også undersøge, hvad der gemmer sig i skovbunden. Tag en lup med, og kom helt tæt på skovens små dyr. 

Tager I en tur i skoven, kan I også gå på jagt efter dyrelorte. Ved at finde dyrelorte kan I sammen blive klogere på, hvilke dyr der bor i skoven. Udseendet på lorten varierer meget fra dyr til dyr og fortæller en hel del om, hvordan dyret spiser, lever og opfører sig. I kan tage på opdagelse i skoven og se, om I kan gætte hvilket dyr, der har lagt hvilken lort, og hvad dyret mon spiser.

Skal I med de helt små i skoven, kan I opdigte spændende historier ud fra de ting, I oplever. I kan pege på dyrene I ser, og sige deres navn eller lave dyrelyde. I kan også røre ved blade og grene og mærke teksturene, og måske kender I nogle sange om dyrene og naturen, som I kan synge?

I kan også besøge en af de mange naturlegepladser, der ligger over hele landet. Find en naturlegeplads her

4. Påske med Picasso

Louisiana slår dørene op til masser af aktiviteter i deres Børnehus, når påsken banker på. Og I år er de særligt inspirerede af Picasso. Lav påskeklip med Picasso-motiver eller forsøg at kopiere kunstmalerens penselstrøg på et påskeæg. Tag også et kig på de rigtige værker, når der er familieomvisning i udstillingen "Picasso Keramik".

5. Dyresafari

Dyr, dyr dyr! Mange steder i landet kan I kvit og frit besøge bondegårde og se høns, kaniner, geder og måske påskekyllinger. På Toftegården i Albertslund og Smidstrup farmen i Nordsjælland kan I blandt andet få lov til at deltage i arbejdet med pasning af gården og husdyrene.

Vil I se dyr, men styre uden om bondegården og den gængse zoologiske have? Mange steder i landet ligger der byggelegepladser, hvor I kan boltre jer på hængebroer, klatrelandskaber og sjove gynger – og på de fleste byggelegepladser kan I bl.a. klappe geder og holde kaniner. Befinder I jer i København, så kan I f.eks. lægge vejen forbi Bonderen midt i Urbanplanen på Amager.

I kan også gå all in på dyreoplevelsen og tage på bondegårdsferie. Her er det oplagt at snakke om, hvor maden kommer fra: Vi kan spise havregryn, fordi bondemanden har korn på marken, vi kan få mælk på vores havregryn, fordi koen bliver malket, og vi slagter køer, så vi kan få kødsovs på vores spaghetti.

Se mere på Bondegårdsferie.dk

LÆS OGSÅ: Inspiration: 22 idéer til kreative påskeæg

6. Æggejagt på Naturhistorik Museum

Påskeharen har været et smut forbi Naturhistorisk Museum i Aarhus, hvor han har lagt sine æg rundt omkring i museets udstillinger. Se om I kan finde dem, og stil så sulten efterfølgende i lækre pandekage ri kantinen. Det er nemlig ikke kun påskeharen, der er på besøg – pandekagemanden har også lagt sin vej forbi.

7. Påskeklassikere

En anden traditionel påskeaktivitet er trille æg-disciplinen. Der trilles æg mange steder i Danmark, f.eks. Gimle i Roskilde, hvor I kan konkurrere om at blive trille-æg-mester.

Påskeklassikerne kan også laves på egen hånd. Pak påskeæg ind og gem dem i haven, og giv børnene ledetråde eller gåder, der skal afsløre, hvor haren har gemt de søde æg. I kan også lave jeres egen trille æg-konkurrence ned ad en lille bakke i haven.

LÆS OGSÅ: Guide: 10 tips til sunde aktiviteter for hele familien

8. Kreativ påske

Endnu en påskeklassiker er at puste æg. Skold ægget og lav hul i hver sin ende med en nål. Sæt ægget op til munden, og pust blomme og hvider ud. Mal det herefter i flotte påskefarver eller lav et håndaftryk på ægget. På den måde kan alle aldre være med, og I får søde og fine æg ud af det, der pynter flot derhjemme.

Måske er det svært at male æg uden at knække skallen, hvis man ikke er så stor? Så kan du i mange hobbyforretninger heldigvis købe træ-æg, som kan males. En god erstatning for de skrøbelige skaller.

Påskepynt kan også laves med pap, hobbymaling og snor. Klip pappet i fine æggeformer, hareformer eller vintergækkeformer – der er muligheder, så langt kreativiteten rækker. Har I pailletter, klistermærker eller andre pyntesager liggende i gemmerne, er det også oplagt at give de små lov til at dekorere med det.

LÆS OGSÅ: DIY: Klip det sødeste påskepynt

9. Påskesjov med sand og vand

Indehygge er dejligt, men frisk luft gør godt for hele familien. En tur til stranden er en god mulighed for at få røde kinder og luft til hovedet. 

Der findes masser af muligheder for sjov i vandkanten. Lav for eksempel en flaskepost hjemmefra, som I kan sende ud i det store hav. Er I mere til spil og konkurrencer? Find en pind hver og leg kryds og bolle, eller se hvem der kan finde flest mulige muslingeskaller og sten på kortest tid.

Muslingeskallerne kan bruges til at dekorere tændstikæsker og på de store sten kan I male farverige påskemotiver, der kan pynte både indenfor og udenfor.

10. Nam nam

Ingen påske uden mad. Disk gerne op med hjemmedyrket karse til påskefrokosten. Den er hyggelig at lave selv. Kom karsefrø i vat, og tilføj lidt vand. Inden for få dage vil I kunne se, hvordan de små karsefrø vokser sig store. På under en uge bliver de til små planter, der er klar til at spise på æggemaden.

I påskehelligdagene er der også god tid til lange hyggelige morgener med brunch eller kreering af aftensmad med hjælp fra de små. Skal der også være noget til den søde tand, har vi opskrifter på harescones og påskeæg med lemon curd. Mums! BLiv inspireret af ALT.dk's mange påskeopskrifter lige her.

11. Helt ÆG-stremt og ÆG-straordinært

...det kalder Kattegatcenteret selv deres påskeprogram. Og vi må indrømme, at det ser imponerende ud. Der er både påske-ægge-banko med akvariets dykker, meet'n'greet med maskotten Sharky der både deler påskeæg og påskekram ud, og så kommer Doktor Knivskarp og dissekerer æg-stremt spændende fisk.

LÆS OGSÅ: Skøn påskefrokost: 6 lækre opskrifter

LÆS OGSÅ: 9 lækre opskrifter på hjemmelavede påskeæg

LÆS OGSÅ: Årh, det er sødt! Se 10 fantastiske kager og brød, der kan redde din påske

Se, hvad vi ellers skriver om: Påske og Aktiviteter for børn