Påskeferie med børn

Foto: Getty Images Hvad skal vi lave i påskeferien med børn? Her er 14 sjove påskeaktiviteter for hele familien.

Påskeferie med børn

Påskeferie med børn? Her er 14 sjove ting I kan opleve

Påsken 2021 bliver nok en smule anderledes, end vi kender den. Men heldigvis har vi fundet 14 sjove og hyggelige bud på, hvad I kan opleve sammen. For der er nemlig både gratis ting at finde på og kulturaktiviteter at besøge i påsken.

Påsken er lige rundt om hjørnet, og det betyder, at der er tid til hyggelige og sjove aktiviteter med de små. Med forårets komme er der både mulighed for at nyde forårssolen udenfor eller være kreative indenfor i ly for regn og blæst.

Og selvom corona betyder, at mange kulturinstitutioner fortsat har lukket, er der flere udendørsaktiviteteter, som har fået lov at åbne. Vær opmærksom på, at deltagelse og besøg de fleste steder kræver, at du kan fremvise en negativ corona-test, som er maximalt 72 timer gammel, eller at du er fuldt vaccineret. Dette gælder for alle over 15 år.

Her er 14 ting, I kan underholde jer med i påsken – uanset hvor i landet I bor.

1. Ud i det blå

De fleste børn elsker at være udenfor, og der er masser af muligheder for leg og aktiviteter i naturen. ­­­­Naturstyrelsen har lavet en guide over naturoplevelser i hele landet, og her kan I bl.a. se, hvilke seværdigheder, dyr og planter der gemmer sig i jeres nærområde.

Bor I for eksempel i eller i nærheden af Aabenraa, kan I besøge Rise Enge, hvor I kan se køer, som græsser på engen og på den måde forhindrer den i at gro til. På de samme breddegrader i Rise Skov levede der i gamle dage ulve, og i dag kan I se de dybe faldgrave, hvor man i 1700-tallet jagtede rovdyrene.

I hovedstadsområdet i Rude Skov kan I finde de damme og søer, hvor der under Christian IVs tid svømmede karper og karusser, som blev spist af de lokale.

Find sjove naturoplevelser i nærheden af din bopæl lige her.

2. Zoologisk Haver byder på påskesjov

Landets zoologiske haver har igen fået lov at åbne dørene, og det betyder, at små og store kan få sagt hej til isbjørnene, tigerne og bavianerne, da alle udendørsanlæg holder åbent i både Aalborg, Odense og København.

I Zoologisk Have i Odense er der fuld fokus på dyrene i påskeferie, hvor besøgende kan få lov at komme helt tæt på. Det er fx muligt at besøge abernes ø, hvor dødningehovedaben bor - aben, som vist bedst er kendt som Hr. Nilsson i Pippi Langstrømpe. Det er også muligt at komme helt tæt på girafferne, når de skal fodres - og endda røre ved den bløde mule! Vær dog opmærksom på, at på grund af de nuværende restriktioner sælges der kun fem billetter til hver fodring.

I Zoologisk Have i Aalborg skal påsken handle om forplantning - for vidste du fx at en slange har to penisser? Dyreguiderne fortæller om dyrernes forplantning, og så kan I deltage i den store familiequiz "Sex and the Zoo".

panda.jpg
Foto: Zoologisk Have København

LÆS OGSÅ: DIY: Lav skønne påskeæg af garnrester

3. På egen hånd i skoven

Vælger I at tage en tur i skoven, kan I også undersøge, hvad der gemmer sig i skovbunden. Tag en lup med, og kom helt tæt på skovens små dyr. 

Tager I en tur i skoven, kan I også gå på jagt efter dyrelorte. Ved at finde dyrelorte kan I sammen blive klogere på, hvilke dyr der bor i skoven. Udseendet på lorten varierer meget fra dyr til dyr og fortæller en hel del om, hvordan dyret spiser, lever og opfører sig. I kan tage på opdagelse i skoven og se, om I kan gætte hvilket dyr, der har lagt hvilken lort, og hvad dyret mon spiser.

Skal I med de helt små i skoven, kan I opdigte spændende historier ud fra de ting, I oplever. I kan pege på dyrene I ser, og sige deres navn eller lave dyrelyde. I kan også røre ved blade og grene og mærke teksturene, og måske kender I nogle sange om dyrene og naturen, som I kan synge?

I kan også besøge en af de mange naturlegepladser, der ligger over hele landet. Find en naturlegeplads her

LÆS OGSÅ: Her er 13 af Danmarks bedste naturlegepladser

4. Dyresafari

Dyr, dyr dyr! Mange steder i landet kan I kvit og frit besøge bondegårde og se høns, kaniner, geder og måske påskekyllinger. På Toftegården i Albertslund og Smidstrup farmen i Nordsjælland kan I blandt andet få lov til at deltage i arbejdet med pasning af gården og husdyrene.

Vil I se dyr, men styre uden om bondegården og den gængse zoologiske have? Mange steder i landet ligger der byggelegepladser, hvor I kan boltre jer på hængebroer, klatrelandskaber og sjove gynger – og på de fleste byggelegepladser kan I bl.a. klappe geder og holde kaniner. Befinder I jer i København, så kan I f.eks. lægge vejen forbi Bonderen midt i Urbanplanen på Amager.

I kan også gå all in på dyreoplevelsen og tage på bondegårdsferie. Her er det oplagt at snakke om, hvor maden kommer fra: Vi kan spise havregryn, fordi bondemanden har korn på marken, vi kan få mælk på vores havregryn, fordi koen bliver malket, og vi slagter køer, så vi kan få kødsovs på vores spaghetti.

Se mere på Bondegårdsferie.dk

LÆS OGSÅ: Inspiration: 22 idéer til kreative påskeæg

5. En tur til havs

Trænger familien til at få lidt luft i håret, så kan en sejltur i Københavns Kanaler i en Goboat måske være en idé til påskesjov. Der må sidde otte mennesker i én båd, og så kan man ellers sejle ud og udforske Københavns Havn sammen med en medbragt madpakke. Der er i øvrigt sørget for redningsveste - også til de mindste.

6. Påskesjov med sand og vand

Indehygge er dejligt, men frisk luft gør godt for hele familien. En tur til stranden er en god mulighed for at få røde kinder og luft til hovedet. 

Der findes masser af muligheder for sjov i vandkanten. Lav for eksempel en flaskepost hjemmefra, som I kan sende ud i det store hav. Er I mere til spil og konkurrencer? Find en pind hver og leg kryds og bolle, eller se hvem der kan finde flest mulige muslingeskaller og sten på kortest tid.

Muslingeskallerne kan bruges til at dekorere tændstikæsker og på de store sten kan I male farverige påskemotiver, der kan pynte både indenfor og udenfor.

Male_sten.jpg

7. Æggejagt i Tivoli og påskeåbent i Tivoli Friheden

Tivoli og deres udendørsforlystelser holder åbent i påsken. Her kan I opleve den de spirende tulipanfrø, 20.000 påskeliljer og farverige påskeæg, der påskepynter haven. Der er også arrangementer for børn, hvor det blandt andet er muligt at deltage i den hæsblæsende jagt på de forsvundne guldæg eller være med til at pynte æggetræerne med dit eget hjemmebragte påskeæg på snor. 

Vær opmærksom på, at du skal bestille plads til dit besøg på Tivolis hjemmeside.

Tivoli Friheden i Aarhus åbner dørene for denne sæson fra torsdag d. 1. april og holder dermed også påskeåbent.

8. Påskeklassikere

En anden traditionel påskeaktivitet er trille æg-disciplinen. Under normale omstændigheder bliver der der trillet æg mange steder i Danmark, hvor I kan konkurrere om at blive trille-æg-mester. Men i år må påskeklassikeren laves på egen hånd i familien.

Pak påskeæg ind og gem dem i haven, og giv børnene ledetråde eller gåder, der skal afsløre, hvor haren har gemt de søde æg. I kan også lave jeres egen trille æg-konkurrence ned ad en lille bakke i haven.

LÆS OGSÅ: 12 hyggelige lege og aktiviteter til påskeferien

9. Kom højt til vejs

I Gladsaxe, København, Odense og Kolding er det muligt at få luft under fødderne og klatre højt op under trækronerne på GoMonkeys mange sjove og udfordrende klatrebaner. Der findes forskellige sværhedsgrader, der passer til hele familien, og der er garanti for sus i maven på de lange svævebaner. Hvem ved, måske du ender med at stå i 15 meters højde sidst på dagen og tage det frie fald? Børn ned til seks års-alderen kan deltage i klatringen.

10. Camp Adventure

Det 45 meter høje Skovtårn beliggende i en af Gisselfeld Klosters skove byder på 360 graders vue ud over den smukke sydsjællandske natur. En tur igennem bøgeskoven, op i tårnet og tilbage igen er cirka 3,2 kilometer lang og varer cirka to timer. Det er også muligt at besøge klatreparken på Camp Adventure, som er Danmarks største med baner til alle størrelser.

I påsken er der mulighed for at blive kviktestet for corona ved Skovtårnet.

11. Kreativ påske

Endnu en påskeklassiker er at puste æg. Skold ægget og lav hul i hver sin ende med en nål. Sæt ægget op til munden, og pust blomme og hvider ud. Mal det herefter i flotte påskefarver eller lav et håndaftryk på ægget. På den måde kan alle aldre være med, og I får søde og fine æg ud af det, der pynter flot derhjemme.

Måske er det svært at male æg uden at knække skallen, hvis man ikke er så stor? Så kan du i mange hobbyforretninger heldigvis købe træ-æg, som kan males. En god erstatning for de skrøbelige skaller.

Påskepynt kan også laves med pap, hobbymaling og snor. Klip pappet i fine æggeformer, hareformer eller vintergækkeformer – der er muligheder, så langt kreativiteten rækker. Har I pailletter, klistermærker eller andre pyntesager liggende i gemmerne, er det også oplagt at give de små lov til at dekorere med det.

Camp_Adventure_1.jpg

12. Hej fra skibakken

Har du og børnene en skiløber gemt i maven, som måske ikke har haft den store mulighed for at udfolde sig det seneste år? Den kunstige skibakke på toppen af Amager Forbrænding Copenhill holder åbent - også i påsken. Arealet på Amager Bakke er 41.000 m2, og det er muligt at køre max 100 skiløbere på skibakken ad gangen af hensyn til afstand mellem de besøgende.

Copenhill
Foto: Press/CopenHill

13. På museum - udendørs 

Det er faktisk muligt med et museumsbesøg i påsken. Frilandsmuseet i Brede holder nemlig åbent for sine udendørsaktiviteter. Og selvom de mange traditionelle påskeaktiviteter ikke er muligt i år, vil det stadig være muligt at komme på påskeæggejagt, når børnene skal finde påskeharens æg. Det er også muligt at møde påskelam, nuttede kaniner og små påskekyllinger, ligesom I kan hilse på museets geder, køer, høns og gæs.

14. Nam nam

Ingen påske uden mad. Disk gerne op med hjemmedyrket karse til påskefrokosten. Den er hyggelig at lave selv. Kom karsefrø i vat, og tilføj lidt vand. Inden for få dage vil I kunne se, hvordan de små karsefrø vokser sig store. På under en uge bliver de til små planter, der er klar til at spise på æggemaden.

I påskehelligdagene er der også god tid til lange hyggelige morgener med brunch eller kreering af aftensmad med hjælp fra de små. Skal der også være noget til den søde tand, har vi opskrifter på harescones og påskeæg med lemon curd. Mums! BLiv inspireret af ALT.dk's mange påskeopskrifter lige her.

Se, hvad vi ellers skriver om: Påske og Aktiviteter for børn