Påskeferie med børn
SPONSORERET indhold

Påskeferie med børn? Her er 14 sjove ting, I kan opleve

Ved du heller ikke, hvad påsken 2023 skal byde på af sjove oplevelser for hele familien? Vi har fundet 14 hyggelige bud på, hvad I kan lave sammen. Der er både gratis ting og masser af spændende kulturaktiviteter, som I kan besøge i påsken.

Af:: Redaktionen Foto: Getty Images
13. mar. 2023 | Børn | Vores Børn

Påsken er lige rundt om hjørnet, og det betyder, at der er tid til hyggelige og sjove aktiviteter med hele familien. Med forårets komme er der både mulighed for at nyde forårssolen udenfor eller at være kreative indenfor i ly for regn og blæst.

I kan male påskeæg for alle pengene, opleve seje dyr i både zoo, skovbunden og på bondegården, male på sten eller stikke en tur til havs. Der er masser af påskesjov for både store som små, aktive som kreative. 

Her er 14 ting, hele familien kan underholde sig med i påsken – uanset hvor i landet I bor.

1. Ud i det blå

De fleste børn elsker at være udenfor, og der er masser af muligheder for leg og aktiviteter i naturen. ­­­­Naturstyrelsen har lavet en guide over naturoplevelser i hele landet, og her kan I bl.a. se, hvilke seværdigheder, dyr og planter der gemmer sig i jeres nærområde.

Bor I for eksempel i eller i nærheden af Aabenraa, kan I besøge Rise Enge, hvor I kan se køer, som græsser på engen og på den måde forhindrer den i at gro til. På de samme breddegrader i Rise Skov levede der i gamle dage ulve, og i dag kan I se de dybe faldgrave, hvor man i 1700-tallet jagtede rovdyrene.

I hovedstadsområdet i Rude Skov kan I finde de damme og søer, hvor der under Christian IVs tid svømmede karper og karusser, som blev spist af de lokale.

Find sjove naturoplevelser i nærheden af din bopæl lige her.

2. Zoologisk Haver byder på påskesjov

Landets zoologiske haver er et evigt hit for både små og store. Her kan I sige hej til isbjørnene, tigerne og bavianerne, da alle udendørsanlæg holder åbent i både Aalborg, Odense og København.

I Zoologisk Have i Odense er der fuld fokus på dyrene i påskeferien, hvor besøgende kan få lov at komme helt tæt på. Det er fx muligt at besøge abernes ø, hvor dødningehovedaben bor - aben, som vist bedst er kendt som Hr. Nilsson i Pippi Langstrømpe. Det er også muligt at teste sin viden om seje, æg-læggende dyr og komme tæt på kryb og kravl i Darwins hus. 

I Zoologisk Have i Aalborg skal påsken handle om nogle af de smarte løsninger, vi mennesker har kopieret fra naturen. Natkikkerter er f.eks. lavet med indpiration fra kattens og uglens øjne. Sejt, ikke? Du kan også støbe din egen T-rex-tand eller udgrave din egen, farlige dinosaur. 

panda.jpg
Foto: Zoologisk Have København

LÆS OGSÅ: DIY: Lav skønne påskeæg af garnrester

3. På egen hånd i skoven

Pak turtasken og tag på opdagelse i skovbunden. Hvad gemmer der sig under mos, nedfaldsblade og grene? Tag en lup med, og kom helt tæt på skovens små dyr. 

Tager I en tur i skoven, kan I også gå på jagt efter dyrelorte og sammen blive klogere på, hvilke dyr der bor i skoven. Udseendet på lorten varierer nemlig meget fra dyr til dyr og fortæller en hel del om, hvordan dyret spiser, lever og opfører sig. Kan I mon gætte, hvilket dyr der har lagt hvilken lort, og hvad dyret spiser?

Skal de helt små med på skovtur, kan I opdigte spændende historier ud fra de ting, I oplever. I kan pege på dyrene, I ser, og sige deres navn eller lave dyrelyde. I kan også røre ved blade og grene og mærke teksturene, og måske kender I sjove sange om dyrene og naturen, som I kan synge?

I kan også besøge en af de mange naturlegepladser, der ligger over hele landet. Find en naturlegeplads her.

LÆS OGSÅ: Her er 13 af Danmarks bedste naturlegepladser

4. Dyresafari

Mange steder i landet kan I kvit og frit besøge bondegårde og se høns, kaniner, geder og måske påskekyllinger. På Toftegården i Albertslund og Smidstrup farmen i Nordsjælland kan I blandt andet få lov til at deltage i arbejdet med pasning af gården og husdyrene.

Vil I se dyr, men styre uden om bondegården og den gængse zoologiske have? Mange steder i landet ligger der byggelegepladser, hvor I kan boltre jer på hængebroer, klatrelandskaber og sjove gynger – og på de fleste byggelegepladser kan I bl.a. klappe geder og holde kaniner. Befinder I jer i København, så kan I f.eks. lægge vejen forbi Bonderen midt i Urbanplanen på Amager.

I kan også gå all in på dyreoplevelsen og tage på bondegårdsferie. Her er det oplagt at snakke om, hvor maden kommer fra: Vi kan spise havregryn, fordi bondemanden har korn på marken, vi kan få mælk på vores havregryn, fordi koen bliver malket, og vi slagter køer, så vi kan få kødsovs på vores spaghetti.

Se mere på Bondegårdsferie.dk

LÆS OGSÅ: Inspiration: 22 idéer til kreative påskeæg

5. En tur til havs

Trænger familien til at få lidt luft i håret, så kan en sejltur i Københavns Kanaler i en Goboat måske være en idé til påskesjov. Der må sidde otte mennesker i én båd, og så kan man ellers sejle ud og udforske Københavns Havn sammen med en medbragt madpakke. Der er i øvrigt sørget for redningsveste - også til de mindste.

Læs lidt op på Københavns mange bygninger, inden I sejler afsted. Så kan kaptajnen fortælle sjove historier fra Christian 4. tid eller udstikke opgaver til bådens besætning. Hvor mange vinduer kan I tælle på BLOX? Eller hvor mange ænder møder I på jeres vej? 

6. Påskesjov med sand og vand

Indehygge er dejligt, men frisk luft gør godt for hele familien. En tur til stranden er en god mulighed for at få røde kinder og luft til hovedet. 

Der findes masser af muligheder for sjov i vandkanten. Lav for eksempel en flaskepost hjemmefra, som I kan sende ud i det store hav. Er I mere til spil og konkurrencer? Find en pind hver og leg kryds og bolle, eller se, hvem der kan finde flest mulige muslingeskaller og sten på kortest tid.

Muslingeskallerne kan bruges til at dekorere tændstikæsker og på de store sten kan I male farverige påskemotiver, der kan pynte både indenfor og udenfor.

Male_sten.jpg

7. Æggejagt i Tivoli 

Tivoli og deres udendørsforlystelser holder åbent i påsken. Her kan I opleve den de spirende tulipanfrø, 130.000 spirende blomsterløg og farverige påskeæg, der påskepynter haven. Der er også arrangementer for børn, hvor det blandt andet er muligt at deltage i den hæsblæsende æggejagt. Finder I dem alle, venter der en lækker påskeoverraskelse som præmie. De små kan også hilse på påskelam og få en krammer af Rasmus Klump. 

8. Påskeklassikere

Der er masser af gode påskelege, som er knaldhyggelige i familiens selskab. I kan f.eks. pakke påskeæg ind og gemme dem i haven. Giv så børnene ledetråde eller gåder, som er med til at afsløre, hvor påskeharen har gemt de søde æg. 

En anden traditionel påskeaktivitet er trille æg-disciplinen. Der findes mange steder i landet, hvor I kan konkurrere om at blive trille-æg-mester. Besøg f.eks. Bakkehuset på Frederiksberg, hvor I selv kan dekorere jeres æg inden konkurrencen, som har selveste Sebastian Klein som vært.

I kan selvfølgelig også bare lave jeres egen trille æg-konkurrence ned ad en lille bakke i haven. 

LÆS OGSÅ: 12 hyggelige lege og aktiviteter til påskeferien

9. Kom højt til vejs

I Gladsaxe, København, Odense og Kolding er det muligt at få luft under fødderne og klatre højt op under trækronerne på GoMonkeys mange sjove og udfordrende klatrebaner. Der findes forskellige sværhedsgrader, der passer til hele familien, og der er garanti for sus i maven på de lange svævebaner. Hvem ved, måske du ender med at stå i 15 meters højde sidst på dagen og tage det frie fald? Børn ned til seks års-alderen kan deltage i klatringen.

10. Camp Adventure

Det 45 meter høje Skovtårn beliggende i en af Gisselfeld Klosters skove byder på 360 graders vue ud over den smukke, sydsjællandske natur. En tur igennem bøgeskoven, op i tårnet og tilbage igen er cirka 3,2 kilometer lang og varer cirka to timer. Klapvogne kan kun bruges på en del af turen. Det er også muligt at besøge klatreparken på Camp Adventure, som er Danmarks største med baner til alle størrelser.

11. Kreativ påske

Endnu en påskeklassiker er at puste æg. Skold ægget og lav hul i hver sin ende med en nål. Sæt ægget op til munden, og pust så blomme og hvider ud. Mal det herefter i flotte påskefarver eller lav et håndaftryk på ægget. På den måde kan alle aldre være med, og I får søde og fine æg ud af det, som kan pynte flot derhjemme.

Måske er det svært at male æg uden at knække skallen, hvis man ikke er så stor? I mange hobbyforretninger kan du heldigvis købe træ-æg, som kan males. En god erstatning for de skrøbelige skaller.

Påskepynt kan også laves med pap, hobbymaling og snor. Klip pappet i fine æggeformer, hareformer eller vintergækkeformer – der er muligheder, så langt kreativiteten rækker. Har I pailletter, klistermærker eller andre pyntesager liggende i gemmerne, er det også oplagt at give de små lov til at dekorere med det.

Camp_Adventure_1.jpg

12. Hej fra skibakken

Har du og børnene en skiløber gemt i maven, som måske ikke har haft den store mulighed for at udfolde sig det seneste år? Den kunstige skibakke på toppen af Amager Forbrænding Copenhill holder åbent - også i påsken. Arealet på Amager Bakke er 41.000 m2, og det er muligt at booke skiskole til små ben, der endnu ikke mestrer plov og slalom. 

Copenhill
Foto: Press/CopenHill

13. På museum 

Der sker masser af sjove helligdagssager i landets museer henover påsken. Frilandsmuseet i Brede holder f.eks. åbent, og her kan I pynte påskeæg, komme med på påskeæggejagt eller se, hvis høne der skider først til hønseskidning. Det er også muligt at møde påskelam, nuttede kaniner og små påskekyllinger. Hos Louisiana forvandler børnehuset sig til påske-krea-land, og hos Aros kan små, kreative fingre også få lov til at lege med påskeæg. Hos Vikingeskibsmuseet kan I gå i arkæologens fodspor og opdage, hvad vi kan lære om fortidens mennesker ved at studere knogler og gravgaver, men i på Museet for Søfart kan møde søuhyre og havmonstre! 

Der findes mange flere, sjove påskeaktiviteter på landets museer. Hold øje med deres hjemmesider. 

14. Nam nam

Ingen påske uden mad. Disk op med hjemmedyrket karse til påskefrokosten - det er så hyggeligt at lave selv. Kom karsefrø i vat, og tilføj lidt vand. Inden for få dage vil I kunne se, hvordan de små karsefrø vokser sig store og begynder at spire. På under en uge bliver de til små planter, der er klar til at spise på æggemaden. Skal det være ekstra festligt, kan I lave en lille karse-beholder af en halv mælkekarton, som ungerne får lov til at pynte. Det er både hyggeligt at lave og festligt at have stående. 

I påskehelligdagene er der også god tid til lange, hyggelige morgener med brunch eller kreering af aftensmad med hjælp fra de små. Skal der også være noget til den søde tand, har vi opskrifter på harescones og påskeæg med lemon curd. Mums!

I kan også blive inspireret af ALT.dk's mange påskeopskrifter lige her.