P-piller og amning
SPONSORERET indhold

Må man tage p-piller, når man ammer?

Hvordan beskytter du dig bedst mod graviditet, når du ammer? Det har vi spurgt to eksperter om.

Af: Emma Kleist Christensen
20. feb. 2018 | Børn | Vores Børn

Selvom det er den største lykke at blive mor, er det nok ikke alle, der drømmer om en ny graviditet, mens man bruger al sin tid og energi på at amme og passe en lille ny. På nogle amme-sider kan man læse, at amning er prævention nok i sig selv, men ifølge jordemoder Charlotte Rigmor Utzon fra Baby Instituttet, er det en skrøne.

Hvordan beskytter du dig bedst mod graviditet, når du ammer? Det har vi spurgt jordemoder Charlotte Rigmor Utzon og sundhedsplejerske i Københavns Kommune Hanne B. Andersen om.

LÆS OGSÅ: Kan man blive gravid, når man ammer?

1. Må man tage p-piller, når man ammer?

Ifølge Charlotte Rigmor Utzon er p-piller ikke noget, der anbefales til kvinder, når de ammer. Hun forklarer, at hormonkoncentrationen er meget stor i pillerne, og at p-piller og amning derfor ikke går godt sammen.

- Det er alt for stor en hormonbombe, både til mor og til barn, siger hun og fortsætter:

- P-piller er noget, du skal bruge, når du vil være stensikker på ikke at blive gravid. Det er en fantastisk prævention. Men den skal du ikke bruge, når du fostrer nyt liv.

Denne betragtning er Hanne B. Andersen enig i. Hun mener, at p-piller kan være en effektiv præventionsform for nogle, men at der er stor risiko forbundet med at kombinere p-piller og amning.

- Der er en risiko for, at mælkeproduktionen daler. Så de fleste prøver at undgå det, forklarer hun.

LÆS OGSÅ: 10 facts om amning og alkohol

2. P-piller og amning: Hvorfor skal man undgå p-piller under amning?

- Der er masser af grunde, lyder det fra Charlotte Rigmor Utzon. Hun forklarer, at den store hormonkoncentration i pillerne kan gå ind og påvirke de naturlige hormoner, der skal til for at få en vellykket amning.

- P-pillerne forhøjer østrogenniveauet, men du har ikke brug for et højt østrogenniveau, når du ammer, forklarer hun.

Hanne B. Andersen fortæller også, at selvom hormonerne i p-pillerne ikke har en skadelig effekt på barnet, så er det meget problematisk for ammende kvinder, hvis mælkeproduktionen bliver påvirket.

- Mange kvinder værner rigtig meget om deres amning, og det er den største skræk for mange ammende kvinder, at mælken skulle forsvinde, fortæller hun og understreger, at samme risiko kan forekomme ved at tage minipiller under amning.

3. Hvilken prævention skal du bruge under amning?

Hvis du ikke vil udsætte dig og din mælk for forkerte hormoner, er der mange måder at beskytte sig på. Charlotte Rigmor Utzon foreslår at få en spiral, da den ikke påvirker amning lige så meget som p-pillerne.

- Hormonspiral er en meget lokal hormondækning, og dermed får du ikke et særlig stort niveau af ændrede hormoner, fortæller hun.

Et andet forslag på en mere passende prævention under amning er pessar eller kondom. Hanne B. Andersen anbefaler, at du taler med din læge om, hvad der er den bedste løsning.

- Man kan selv gå i gang med at bruge kondom. Ellers, så tal med lægen om at få kobberspiral eller pessar. Det er ikke noget, der påvirker mælkeproduktionen på nogen måde, siger sundhedsplejersken.

De to eksperter anbefaler altså både, at du kan overveje pessar, hormonspiral og kobberspiral. Dog er de begge enige om, at kondom er den mest oplagte prævention – specielt de første uger efter fødslen.

Jordemoderforeningen anbefaler ikke p-piller til ammende, men vær opmærksom på, at mange læger alligevel udskriver p-piller.

Anbefalet til dig