På jordomrejse med tre børn

På jordomrejse med tre børn

Fem måneder uden stressede morgener, skrig og skrål i ulvetimen og regninger der vælter ind ad brevsprækken. Det lyder som en drøm, men blev virkelighed for familien Zethsen.

Faktaboks

Institutionspladsen kan holdes, hvis man betaler nedsat takst. Ring til kommunen, og hør hvad du præcist skal betale.

Vaccinationer – Begynd i god tid. Flere af dem gives af to-tre omgange, og der skal gå et vist stykke tid i mellem hvert stik.

Sikkerhed – Tjek udenrigsministeriets hjemmeside inden køb af billetter. Af sikkerhedsmæssige årsager samt epidemier frarådes visse lande.

Forsikringer – Et dumt sted at spare – især når man har børn. Køb de bedste og få garanti for den bedst mulige behandling, hvis uheldet er ude.

Rejsegaranti – Man skal have booket minimum to overnatninger et eller andet sted på rejsen for at være dækket af Rejsegarantifonden i tilfælde af, at rejseselskabet f.eks. lukker.

Flybilletter – Flyprisen stiger markant efter barnet er fyldt to år.

Faktaboks

Medicin: Husk medicinpas og husk at informere flyselskaberne inden afrejse, hvis det er nødvendigt at medbringe en større mængde væske.

Solcreme uden parabener er svært at finde i Thailand, men ellers kan man nemt købe alt medicin.

Legetøj: Børnene havde lidt legetøj med hjemmefra. Når familien Zethsen rejste til et nyt sted, blev det doneret til de lokale børn.

Mange ting kan købes undervejs til langt billigere priser end herhjemme.

Familien tog orlov og vovede sig ud på eventyr, der bød på fem måneder med sandslotte på stranden, elefantridning i junglen og oplevelser for livet.

Lejligheden på Nørrebro var fremlejet, Joachim og Johannes institutionspladser sat på standby og aftalen med Ibens skole var på plads. Tilbage var blot at lade eventyret begynde.

Det triste danske vintervejr blev vendt ryggen og med store forventninger i rygsækken fløj Sara og Nikolaj, otte-årige Iben, fire-årige Joakim og tre-årige Johanne mod eksotiske oplevelser.

Første stop var Thailand efterfulgt af Tonga, Australien og USA.

Hæsblæsende trafik i Thailand

Tiden i Thailand bliver et møde med hæsblæsende trafik, smukke guld-buddhaer, eksotiske madretter og masser af elefanter. Familien Zethsen har god tid til hinanden, der er tid til afslapning ved poolen og tid til snorkling blandt farverige fisk. For tre-årige Johanne, fire-årige Joakim og otte-årige Iben byder rejsen naturligvis også på masser af indtryk.

Børnene finder hurtigt på lege som “Find Buddha”, når de mange templer besøges, og andre gange er en lille miavende missekat bare mere interessant end selv det smukkeste tempel.

Nogle dage er hurtig glemt, men mange af oplevelserne bliver indarbejdet i deres lege eller talt om igen og igen.

Værd at vide om rejse i Thailand:

Visum: Man får turistvisum for 30 dage ad gangen. Forlænges ved at forlade landet og rejse ind igen.

Prisniveau: En familie med fem personer kan for 25 kr. spise sig mætte.

Billeje: Pris: 100-200 kr. pr. dag. (Honda Jazz og Toyota Avensis). Det kan ikke betale sig at leje gennem rejseburesuet. Lej lokalt og pres prisen med “bedre tilbud fra naboen”-metoden.

Læs på næste side, hvad hele turen kostede:

Prisen for fem måneders rejse afhænger naturligvis af, hvilke destinationer samt hvilke vaner man har. Er du vant til at sove på pæne hoteller, eller er du frisk på overnatninger i telt?

Her er et løst overslag over, hvad familien Zethsen budgetterede med for to voksne og tre børn.

Flybilletter: Ca. 18.000 kr. pr. voksen og ca. 14.000 kr. pr. barn (75 procent af den fulde billetpris).

Forsikring: Ca. 13.000 kr. for alle. Familien Zethsen valgte en Gouda Rejseforsikring, der dækkede sygdom, skade, hjemtransport, bagage o.l. Flere kreditkort-selskaber har også forsikring. F.eks. dækker American Express tyveri og tab af varer købt i udlandet med kortet.

Kost: I Thailand meget billigt. Hele familien kunne spise ude for 25 kr. I Australien, Tonga og USA er maden lidt billigere end herhjemme.

Logi: Brug god tid på nettet. Der findes et utal af tilbud på forskellige typer hoteller, hostels, bed&breakfast og lignende til enhver smag.

Aktiviteter: Beslut hjemmefra om der er noget du vil prøve (dykke på Great Barrier Reef, Disneyland m.m.). Benyt ellers de lokale kupontilbud, der findes på turistkontorer til at få de bedste priser.

Billeje: Det kan ikke betale sig at leje gennem rejsebureauet. Brug tid på nettet. Det er ligesom med flybilletter. Slå til når prisen er lav. Ellers lej lokalt og pres prisen med “bedre tilbud fra naboen”-metoden.

Prisniveau:

Thailand: 100-200 kr. pr. dag.

(Honda Jazz og Toyota Avensis.)

Australien: 250 kr. pr. dag.

(Toyota HiAce “Hitop Campervan”)

USA: 280,- pr. dag.

(Ford Focuslejet hjemmefra).

Bedste køb på rejsen:

Thailand: Billige “mærkevarer” som f.eks. Lacoste skjorter og Speedo badetøj til børnene.

USA: Billigt: sko, jeans, fotoudstyr. Bedre: alt det ”originale” (Nike i Portland, Oregon – Patagonia i Ventura, Californien – sportsudstyr: baseball, football….)

Hvis man rejser rundt i flere stater i USA, kan det være en fordel på forhånd at undersøge hvilke stater, der lægger skat oveni priserne. Der kan være mange penge at spare, hvis man nøjes med at købe stort ind i staterne uden ”sales tax”.