Maveskind efter graviditet
SPONSORERET indhold

Hvad sker der med maveskindet efter graviditeten?

Hvad kan du forvente af dit maveskind efter graviditet og fødsel? Kan det blive stramt igen, eller må du affinde dig med en blød mormave resten af livet? Få svarene her.

Af: Sarah Galán Foto: iStock
13. jun. 2017 | Børn | Vores Børn

Hvad sker der med maveskindet, når du er gravid?

Bindevævet i din hud består blandt andet af kollagene fibre, som gør huden stærk, og elastiske fibre, som gør den smidig og elastisk. Når dit maveskind bliver strakt maksimalt ud under en graviditet, bliver fibrene overstrakt, og samtidig gør graviditetens hormonelle påvirkning de kollagene fibre blødere. Det kan medføre, at nogle af fibrene bliver beskadiget, så de ikke kan trække sig helt sammen igen, uanset hvor meget vægt du taber efter graviditeten. Det svarer lidt til en elastik, der bliver strakt så meget, at den til sidst mister noget elasticitet.

Hvordan opstår strækmærker?

Man ved faktisk ikke præcis hvad der sker, når strækmærker opstår, men de kommer, når de kollagene fibre bliver strakt så meget ud, at der sker bristninger. Strækmærker – som medicinsk kaldes striae – er længdegående striber i huden, der viser sig som rødlige eller blåviolette linjer. Op mod 90 procent af alle gravide kvinder får en eller anden grad af strækmærker på mave, balder, bryster, lår eller arme i løbet af graviditeten.

LÆS OGSÅ: 11 ting, ingen fortæller dig om din nye morkrop

Hvad sker der med maveskindet efter fødslen?

Huden har en enorm evne til at tilpasse sig, så når presset indefra (livmoder, barn osv.) forsvinder, vil de elastiske fibre sørge for, at huden langsomt trækker sig sammen. Har du fået strækmærker på maven, vil de blive til ar, som med tiden bliver blegere og som regel også mindre. De forsvinder dog ikke fuldstændigt.

Kan huden trække sig helt sammen igen?

Huden kan godt trække sig så meget sammen, at din mave i høj grad kommer til at ligne sig selv fra før du blev gravid. Som udgangspunkt vil huden dog som regel være lidt løsere efter en graviditet, fordi den er blevet strakt så meget, at de elastiske fibre ikke kan få den til at trække sig helt sammen igen. Hvis du har taget mange kilo på under graviditeten, kan det være sværere for huden at trække sig sammen bagefter, fordi den er blevet strakt ekstra meget. Mængden af elastiske fibre falder med alderen samt når huden bliver udsat for sollys, og det spiller også en rolle i forhold til hvor meget netop dit maveskind kan trække sig sammen.

Hvor længe er huden om at trække sig sammen?

Det tager typisk et sted mellem otte og tolv måneder for huden at trække sig så meget sammen, som den kan, efter fødslen. Her spiller forskellige faktorer ind. Bl.a. hvor stærk din hud er (dvs. indholdet af kollagene og elastiske fibre), hvor hurtigt du vender tilbage til den vægt du havde før graviditeten, samt hvor stærke dine mavemuskler og bindevævet mellem dem er. Det sidste har betydning for, hvor meget dine tarme og det øvrige bugindhold presser udad mod maveskindet. Efter et år kan du ikke regne med, at huden vil trække sig mere sammen.

Spiller genetik en rolle?

Ja. Nogle kvinders hud har et naturligt højt indhold af kollagene og elastiske fibre og kan derfor tåle meget stræk uden at blive skadet, mens andre hurtigere får løs hud. Det samme gælder strækmærker – nogen får dem hurtigt, hvis de tager på i vægt, mens andre er heldige at gå fri. Risikoen for at få strækmærker under en graviditet er generelt større hos kvinder som er yngre, overvægtige inden graviditeten, tager meget hurtigt på eller føder store børn. Strækmærker er formentlig også arvelige i en eller anden grad.

LÆS OGSÅ: Morkroppen er moderne

Kan du selv gøre noget?

Det enkle svar er nej. Du kan ikke påvirke fibrene i din hud til at trække sig mere sammen end de gør af sig selv, og du kan desværre heller ikke forebygge strækmærker. Du kan dog godt gøre noget for at give huden optimale vilkår for selv at trække sig sammen: Du kan tabe de ekstra kilo, der har sat sig i forbindelse med graviditeten. Du kan styrke dine mavemuskler, når kroppen er kommet sig oven på graviditet og fødsel. Og du kan undgå at spise mad, som gør dig oppustet.

Hvad med cremer?

Der findes cremer, som hævdes at kunne styrke din hud og forebygge strækmærker, hvis du smører dig med dem i løbet af graviditeten, samt cremer, som hævdes at kunne reducere strækmærker og gøre din mave strammere efter fødslen. Ifølge eksperterne holder det dog ikke. Der findes ingen cremer på markedet, som kan trænge dybt nok ned i huden til at påvirke de kollagene og elastiske fibre.

Hvad kan gøres med kirurgi?

Hvis dit maveskind primært buler ud pga. fedt, du ikke kan komme af med, er det muligt at få en fedtsugning på maven. Har du meget løs hud, kan du få en maveplastisk operation med eller uden fedtsugning. Det er en operation, hvor lægerne fjerner overskud af hud og evt. fedt på maven.

Kilder: Marie Louise von Sperling, speciallæge i plastikkirurgi og forfatter til bogen ANTI-AGE, træk 10 år fra din alder, Tonny Karlsmark, speciallæge og ​ledende overlæge på Dermato-Venerologisk Afdeling og Videncenter for Sårheling på Bispebjerg Hospital og sundhed.dk.