Bliver min baby mæt nok med amning?

Spørgsmål:

Vores søn Frederik er 14 uger, og han bliver ammet fuldt ud, hvilket fungerer perfekt. Nu er det bare som om, han ikke bliver mæt nok om aftenen, for han er pludselig begyndt at vågne en ekstra gang om natten samt ligger mere uroligt. Han vil ikke tage flaske eller sut, og derfor lyder mit spørgsmål så, om jeg allerede må starte med grød nu, eller om jeg skal prøve at give ham noget udmalket mælk på ske om aftenen.

Hvis jeg må give grød, må han så gerne få det som det sidste måltid til natten? Eventuelt blandet sammen med min mælk? Jeg klager ikke over min nattesøvn, synes bare det er synd for Frederik, hvis han ikke bliver mæt.

Glæder mig til at høre fra dig.

Susanne

Læs sundhedsplejerskens svar på næste side.

Svar:

Kære Susanne,

Det lyder som om, jeres Frederik har, hvad jeg ville kalde et appetit-spring. Når man ammer, vil der ofte komme perioder, hvor mælkeproduktionen skal stimuleres lidt ekstra, fordi barnet gerne vil have mere at spise. Man oplever – ganske som du siger – at barnet ikke bliver helt mæt, og måske vågner hyppigere eller spiser oftere om dagen.

Dette er en helt naturlig måde at få mælkeproduktionen op på. Ofte kan man i løbet af et par dage og op til en uge få produktionen sat op, til man kommer ind i en ny rytme med måltiderne. Natamning er specielt godt for at få mælkeproduktionen op, da der om natten frigøres mere mælkeudløsende hormon, oxytocin.

Jeg vil derfor foreslå, at du lægger Frederik til noget oftere, eventuelt flere gange om natten, til han er inde i god gænge igen. I kan naturligvis også starte med tilskud, eventuelt som modermælkserstatning. Umiddelbart ville jeg vente med skemaden, grød og mos, til efter firemånedersalderen. Når man starter grød/mos, vil der ofte gå noget tid, før barnet kan spise større mængder af skemad. Så effekten vil ofte først komme efter tre–fire uger.

Hvis børn har svært ved at sove om natten, og man oplever, at det skyldes sult, behøver det ikke nødvendigvis at være aftensmåltidet, som bliver ”stort.” Groft sagt kan man sige, at børn sover på den mad, som de har fået igennem hele dagen, og ikke kun det sidste aftensmåltid. Man kan derfor sagtens tilbyde grød/mos om formiddagen eller eftermiddagen, hvor han ikke er så træt, og dermed måske har nemmere ved at spise med ske.

God fornøjelse med spiseriet, Ulla Darre

Faktaboks

Om eksperten:

Ulla Darre arbejder som ledende sundhedsplejerske i Frederikssund Kommune, hvor hun har været siden marts 2004. Inden da har hun arbejdet som sundhedsplejerske i Kgs. Lyngby og København. Hun er uddannet sygeplejerske og sundhedsplejerske.

Det er ikke længere muligt at stille spørgsmål til Ulla Darre.

Ret i stedet spørgsmål til: Dorte Fischer, sundhedsplejerske@voresborn.dk