Verden set med babyøjne

Verden set med babyøjne

For den nyfødte baby er alt, hvad der er længere end 30 centimeter væk, stadig sløret på grund af det ufærdige syn. Men kommer den lille helt tæt på forældrenes ansigter eller for den sags skyld på en glimtende, gyngende julekugle, bliver de små øjne fulde af fornøjelse og forundring.

Faktaboks

  • Nyfødt: Billeder med kontraster. Ting i bevægelse.

  • 3 måneder: En uro, som udvikler dybdeopfattelse og afstand. Et legetæppe med ting i forskellige former, farver og afstande.

  • 6 måneder: Et spejl, som er sjovt og lærer babyen at genkende ansigter. En bamse, som må komme i munden.

    Kilder: Klinik Syn og Indlæring og sundhedsplejerske Ulla Darre.

Med øjnene oplever vi verden. Blå, grønne eller brune observerer de alt, der bevæger sig og lyser op. Nogle kalder dem endda for sjælens spejl. For den lille baby er verden udenfor fuld af indtryk, og mange nybagte forældre kan fortælle om babys første intense blik.

Fra fostertilværelsen til etårsalderen sker der en rivende udvikling, hvor barnet gradvist kan se længere og længere væk og stadig mere nuanceret.

Foster

Alle vores sanser bliver til under graviditeten. Et foster kan både føle, høre og se lys og mørke inde i maven. I det sidste trimester bliver øjenlågene intakte, og den ufødte baby blinker og begynder at fokusere. Nogle ultralydsbilleder har vist, at babyen fra omkring 26. uge af og til holder en hånd tæt op foran ansigtet, som om den studerer hånden.

Nyfødt

Synet hos en nyfødt baby er ikke fuldt udviklet endnu. Babyen er meget nærsynet og ser kun omridset af ting, der er langt væk. Den lille kan bedst se på en afstand af cirka 30 centimeter – eller den afstand, der er mellem morens bryst og hendes ansigt.

Der er forskel på, hvor hurtigt børn udvikler sig, og fødselstidspunktet betyder noget i forhold til, hvor godt den lille kan se. Jo længere tid i maven, jo mere kan en nyfødt se. Man kan ikke forcere barnets synsudvikling, men det er en god ide at give det mulighed for at opleve og se på spændende ting. Julekugler eller anden julepynt i skinnende, klare farver er oplagte i den kommende tid.

3 måneder

Babys nærsynethed aftager, og evnen til at vurdere distancen udvikler sig meget. Samtidig kan den lille fastholde øjenkontakten i længere tid og vil forsøge at følge ting og personer med øjnene. Barnet har fortsat ikke kontrol over sine arme, men i to- til tremånedersalderen begynder det sporadisk at kunne gribe ud efter ting. Så pas på med julekuglerne, hvis de er lavet af glas!

Godt legetøj er farverige sager, der for eksempel hænger over kravlegården, puslebordet eller aktivitetstæppet. Dit tremåneders-barn elsker at se tingene gynge frem og tilbage og øver sig i at daske til dem med hænderne.

6 måneder

Øjenbevægelserne er nu godt udviklet, og barnet kan fokusere. Det vil følge med, når du bevæger dig rundt, og det kan genkende ansigter på forældre og søskende.

Barnet på et halvt år indtager verden gennem øjne, hænder og mund – så alt skal tygges på og mærkes på. Det er en god idé at udfordre barnets syn med genstande i varieret afstand, som man gerne må hive fat i og sutte på!

8 måneder

De fleste børn skeler, når de er helt små. Men normalt retter det sig, når barnet er omkring et halvt år. Du kan selv holde øje med det, og sundhedsplejersken vil også kigge efter synet på den lille.

Når barnet har været ude i den virkelige verden i 35 uger, altså cirka otte måneder, er det tid til den obligatoriske BOELprøve (blikket orienterer efter lyd). Det er en høre- og synstest, som kan vise, om dit barn udvikler sig, som det skal.

1 år

Det lille barns syn er godt udviklet, og det ser ret langt. De sjove lege, der dukker op omkring etårsalderen, er gemmelege. Barnet putter ting i æsker og tager dem op igen. Nu handler det ikke kun om at se farver, former og distancer og at genkende ansigter og figurer, nej, nu forstår den lille, at tingene er der, selvom man ikke kan se dem.

Det bedste legetøj er på det tidspunkt kasser og æsker, som kan åbnes og lukkes og fungerer som perfekte gemmesteder. Pas på nøglerne og andre livsnødvendige remedier, som ikke skal forsvinde i en dåse!

De første år

De fleste babyer har blå øjne, når de bliver født. I de første par år kan øjenfarven variere, men når barnet er omkring to år gammelt, kan man godt regne med, at øjnene beholder den farve, de har, resten af livet.

Barnets syn udvikler sig løbende, og først omkring skolealderen er det helt på plads. Ved treårsalderen laver din praktiserende læge et synstjek, og man skal selv sørge for at undersøge, om barnet ser ordentligt, så eventuelle problemer – for eksempel med skelen eller nærsynethed – kan korrigeres i tide.

Hvis man selv vil tjekke sit barns øjne, er der hjælp at hente på www.vos.dk, Værn om synet.