Juletræ
SPONSORERET indhold

5 tips til dit bæredygtige juletræ

Nu står julen atter for døren, og det betyder også juletræ for rigtig mange, men i en tid, hvor klima og miljø også fylder rigtig meget i de flestes bevidsthed, er det værd at tænke over alternativer til det klassiske juletræ – eller i hvert fald tænke over, hvordan du kan skåne miljøet mest muligt, hvis du skal have duften af gran ind i hjemmet.

Af:: Cæcilie Kallehave Jensen Foto: Getty Images
14. dec. 2021 | Bolig | ALT.dk

Det store, smukke juletræ er en tradition i mange danske hjemme, og sådan har det været i mange år efterhånden. Men i takt med at klima og bæredygtighed fylder mere og mere, kan vi med fordel prøve at se på, hvordan vi kan gøre vores juletræ bare lidt mere bæredygtig, forklarer Mads Pedersen, projektleder ved Danmarks Skove til alt.dk:

–  I bund og grund har vi jo ikke behov for et juletræ, men det er de færreste, som vil fejre jul uden et juletræ. Med 1,5 millioner juletræer i Danmark, som ofte bare bliver smidt ud efter 3-4 dage i stuerne, kan det være værd at se på, hvordan vi kan tænke klima og miljø ind i juletræerne – ligesom vi gør i resten af vores hverdag.

Juletræet behøver nemlig ikke være en engansfornøjelse længere - men selv hvis du holder fast i blot at bruge dit træ én gang, kan du også lave en række tiltag, som gør træet lidt mere klima- og miljøvenligt.

LÆS OGSÅ: 8 ting, du ikke vidste om dit juletræ

Vi har samlet fem bud på, hvordan du kan hjælpe miljøet bedst muligt og fået Mads Pedersen til at komme med sit besyv på de forskellige former for juletræer. Der er fordele og ulemper ved alle typer af juletræer, og der kan være forskellige grunde til, at I vælger det ene frem for det andet hjemme hos jer.

Glædelig jul!

 

1. Det økologisk juletræ

Det er ikke kun juleanden og kartoflerne, som kan være økologiske – det kan dit juletræ også være. Ligesom med andre produkter, som de køber økologisk, skal du gøre op med dig selv, hvad der betyder mest for dig, lyder det fra Mads Pedersen.

– Når man vælger det økologiske juletræ, kan man som forbruger være sikker på, at træet ikke er blevet sprøjtet mod skadedyr og ukrudt. Det er både en fordel hjemme i stuerne og for miljøet. Udbyttet fra den økologiske produktion kan dog være lidt lavere end den konventionelle, og der er ofte mere arbejde med pasningen af træerne.

Find dine nærmeste forhandler af økologiske juletræer her

2. Tænk over sorten

Der findes et hav af sorter, men nordmannsgranen og rødgranen indtager henholdsvis en første- og andenplads i Danmark. Men faktisk er der forskel på de to træers CO2-aftryk, forklarer Mads Pedersen.

– Rødgranen har et CO2-aftryk, som er 4 kg mindre end en normandsgran. Det er ganske enkelt fordi, det kræver mindre, når man dyrker en rødgran end en nordmannsgran. Rødgranen har et CO2-aftryk på 12 kg og en nordmands har et CO2-aftryk på 16 kg. En af grundene til, at nordmandsgranen er blevet det mest populære træ er, at rødgranen har en tendens til at smide nålene, og så stikker nålene også, så man kan sige, at klimamæssigt er det rødgranen, der er det bedste – og så dufter den også ofte af mere end nordmannsgranen.

Udover Nordmans- og rødgranen er blågran, sølvgran og serbisk søjlegran også op top fem over populære juletræer i Danmark. 

3. Lej et juletræ i potte

Et juletræ i potte ser anderledes ud end det normale juletræ, men der er flere fordele at hente, hvis man er indstillet på det ekstra arbejde, som træet medfører. Et juletræ i potte kan nemlig plantes ud igen, men det kræver, at det også er dyrket i potte, siger Mads Pedersen.

– Der er stor forskel på, om juletræet er groet i potte eller ej. Hvis man bare graver et træ op, kapper man rødderne, og så kan det formentligt ikke plantes ud igen. Det bedste er, hvis træet er blevet plantet som frø i en potte, og bliver pottet om med jævne mellemrum. Det betyder, at rodnettet er intakt i potten. Det gør træet mindre sårbart overfor temperaturforskellene, når man flytter træet ind og ud, og så kan træet sagtens bruge flere år i træk ved enten at blive lejet ud igen, eller ved at man selv beholder det. Rent klimamæssigt ville det bedste jo være, hvis hver familier havde deres familietræ ude i haven eller på terrassen, så man kunne minimere transportomkostningerne. Ved at genbruge et juletræ i ét eller flere år ved at leje det eller selv plante det ud og ind, vil man kunne reducere det areal, der bliver brugt til at dyrke juletræet. På den måde kan man anvende arealet til noget andet som for eksempel permanent skov for.

– Ulempen ved juletræet i potte er, at du selv skal passe det og have plads til det. Som enhver potteplante skal du vande det og give det gødning i løbet af året. Desuden kan man først plante det ud omkring påske, når jorden ikke er frossen mere.

4. Køb det skæve træ

De fleste går efter det pæne, æstetiske juletræ, men hvad med dem, som måske er lidt skæve? Måske du endda også kan få juletræet lidt billigere, hvis det er lidt tyndt i top eller bund. Hvis ingen vælger det træ, som mangler lidt grene hist og her, bliver det bare smidt ud, siger Mads Pedersen.

– Hvis de skæve juletræer ikke bliver solgt, bliver de smidt ud, og det skabet et unødvendigt spild. Jo flere, der køber de skæve træer, jo færre arealer med juletræer burde vi jo også have – og vi undgår, at de bare ryger direkte til forbrændingen, forklarer Mads Pedersen.

5. Plastikjuletræet

Det fælder ikke, det stikker ikke, og du undgår lugten af gran i hele hytten, men ellers er der ikke mange fordele ved plastiktræet, som skal bruges i 13 år, før det kan svare sig i forhold til klimaet, lyder det fra Mads Pedersen.

– Problemet ved plastikjuletræer er også, at levetiden på det ofte er begrænset til meget få år, så der er ingen klimamæssige fordele ved plastiktræet. Hvis man ikke kan eller vil have et rigtigt juletræ, er der andre alternativer, som er bedre end plastiktræet. Man kan for eksempel bygge sit eget træjuletræ af nedfaldsgrene- og pinde.

Anbefalet til dig