hvordan vande under hedebølge
SPONSORERET indhold

Begår du denne fejl? Mange vander deres have på det forkerte tidspunkt af dagen

Når solen bager, skal du være ekstra opmærksom på, om du vander dine planter på det bedste tidspunkt i løbet af døgnet. For ellers kan du risikere at gøre langt mere skade end gavn – især når det er rigtig varmt, advarer haveeksperter.

Af: Susanne Baden Jensen Foto: Getty Images
18. jul. 2022 | Bolig | ALT.dk

En frodig grøn og blomstrende have midt i sommersolen. Det er drømmen for mange haveejere.

Derfor er det heller ikke ualmindeligt, at mange tyer til at vande deres afgrøder ekstra meget, når solen for alvor bager ned fra himlen.

Men hvis du er en af dem, skal du måske begynde at kigge på uret, om det er det helt rigtige tidspunkt på døgnet, du hiver haveslagen eller vandekanden frem?

Det er nemlig ikke lige meget, hvornår og hvordan du vander din have – særligt under en hedebølge, lyder de gode råd fra britiske haveeksperter til avisen Express

LÆS OGSÅ: Gødning: Her er 8 overraskende ting, kan du bruge

Der er særligt 3 ting, som kan være rigtig gode at være opmærksom på:

1. Det bedste tidspunkt at vande din have = morgen

Hvis du altid har tænkt, at dine afgrøder efter en lang dag i solens varme stråler fortjener en ordentlig balje vand, når mørket begynder at falde på, så stop op. For faktisk er det langt fra et optimalt tidspunkt at vande på.

"En af de værste fejl, du kan begå, er at vande dine planter på det forkerte tidspunkt. Det bedste tidspunkt er tidligt om morgenen, når udendørstemperaturen er køligere, mellem kl. 05.00 og 09.00, hvilket resulterer i mindre vand går tabt ved fordampning,” lyder det fra den britiske haveekspert og tv-personlighed Mark Lane til avisen.

For på den ene side ønsker du ikke, at vandet fordamper, før dine planter får gavn af det, men på den anden side har dine planter ikke godt af at stå længe i alt for fugtig jord.

Han forklarer, at tidlig morgen er at foretrække frem for sen aftenvanding, fordi planterne tørrer hurtigere om morgenen, hvilket hjælper med at beskytte dem mod udviklingen af ​​svampesygdomme.

"Vanding om natten kan resultere i, at vand samler sig på jordens overflade, omkring rødderne og på løvet, hvilket kan føre til svampevækst, råd, insekter og endda en plantes død," advarer ham.

2. Hedebølge? Du kan vande FOR meget!

Solen brager løs, og du kigger med frygt på græsset, de frodige frugttræer og urtehaven og ser for dig, at alt vil indtørre og blive helt gult. Derfor sætter du gang i et sprinkleranlæg, som kan sørge for, at dine afgrøder bliver vandet jævnligt i "dråberegn" gennem hele dagen.

Hvis det er tilfældet, bør du også straks stoppe op.

Overvanding er en almindelig fejl at begå ved høje temperaturer, da mange typisk antager, at planterne har brug for vanding ofte. Men dette er ikke tilfældet, forklarer en anden haveekspert til The Express.

"Giv ikke dine planter vand med et sprinkleranlæg dagligt. Hellere giv dem en god portion vand hver anden dag - især i varmere vejr - end et hurtigt plask hver dag,” siger Henry Bartlam, som står bag havebloggen DigClub.uk

"Vær dog forsigtig med ikke at overvande og mætte jorden – det kan ikke kun i sidste ende skade planterne, men det spilder også værdifuldt vand," understreger han.

Når en hedebølge rammer, kan ”mindre” altså være bedre, lyder tippet fra ham, og han understreger, at der ikke er en præcis videnskab omkring dette, men at du skal holde øje med, om jorden ser fin og fugtig ud og ikke tørrer hurtigt ud. I så fald har du gjort et godt stykke arbejde.

3. ”Solcreme” for planter: Beskyt jorden

Har du tænkt over temperaturen på den jord, som dine planter står i?

Ligesom vi mennesker kan fortrække solcreme og skygge under en hedebølge, har dine planters omgivelser også godt at ekstra beskyttelse.

Din afgrøders evne til at optage vand og næringsstoffer kan nemlig blive hæmmet af for meget varme – og her kan du hjælpe dem på vej ved at skabe ”skygge” for jorden.

"Den bedste måde at gøre dette på er at sprede et lag barkflis over din jord for at beskytte den mod solen. Et lag på omkring fem centimer er bedst, og dette vil sikre, at dine planter vil være glade i det varme vejr," lyder rådet fra Sean Lade, der er direktør for Easy Garden Irrigation, til The Express.

Find mange flere gode råd til, hvordan du passer dine have i ALT.dks store haveunivers lige her.

Anbefalet til dig