Giv et blad i julegave. Eller forkæl dig selv med en skøn julegave. Priser fra 149 kr.

Foto: Line Falck Følg trin for trin vejledningerne og lær at male akvarel.

Lær at male akvarel trin for trin

Find papir, pensler og farver frem, og nyd et par timers ro og fordybelse i selskab med din indre kunstner. Lær at male med akvarel med vores trin for trin guide.

Perlehyacinter akvarel

Perlehyacinter

1. Tegn flere blyantsskitser af motivet på almindeligt tegnepapir. Tegn gerne hurtigt og evt. på tid – først 10 minutter, så 5 og dernæst 3 minutter, og afslut med 2 minutter. Når du tegner hurtigt, træner du øjet i at se hele motivet og dermed, på kort tid, få de vigtigste linjer/detaljer ned på papiret. Skravér de skyggefulde områder, og få klarlagt, hvor lyset og også skyggerne ligger på motivet.

2. Fortsæt på akvarelpapir. Start med en hurtig skitse, hvor motivets vigtigste linjer tegnes på papiret med blyant. Læg derefter lidt bundfarve på løg, stængler og blomsterhoveder, og lad samtidig udvalgte områder stå uberørte.

3. Byg motivet op ved at lægge tynde lag farve ovenpå hinanden. BEMÆRK her arbejdes tørt, så bundfarven skal tørre helt op, før et nyt lag lægges på. UNDGÅ at mætte motivet med farve, men giv det liv med en kombination af farvemættet og lyst, næsten uberørt.

4. Fortsæt med at bygge motivet op med farve – kommer du til at lægge for kraftig farve på, kan en kant udlignes med en fugtig pensel og for meget farve kan løftes af papiret med en næsten tør pensel.

Perlehyacinter akvarel

5. Til sidst males bladene på motivet. Bladene males med hurtige strøg – brug evt. flere nuancer af grønt, for at få et spil i bladene.

6. Den færdige akvarel er her scannet ind på computeren, og trykt på groft papir.

LÆS OGSÅ: DIY: 23 unikke ideer med Mega Mussel mønster

Porcelænshyacint akvarel

Porcelænshyacint

1. Skitsér motivet. At starte med at skitsere motivet op er godt som opvarmning og øvelse, især hvis du ikke tegner jævnligt. På skitsen hér er der lagt skygger ind med skraveringer. Prøv at lægge skygger på, og træn således i at se og skelne selv de mindste farvenuancer.

2. Skitsér motivet let op på akvarelpapiret – HUSK det er ikke en færdig tegning, du skal lave, men en hurtig tegning af motivet, hvor du udelukkende tager de vigtigste linjer med. Her er skitsen tegnet med vandopløselige farveblyanter, så de optegnede linjer opløses og forsvinder, når den våde akvarelfarve lægges på.

3. Derefter males motivet op. Også hér males motivet vådt på tørt, så man lægger meget tynde og nærmest gennemsigtige farvelag/farveblandinger oven på hinanden og således bygger motivet op. DOG kræver metoden at bundfarven er helt tør, inden det nye lag farve lægges på. Der arbejdes let og med en ikke alt for våd pensel – brug et stykke papir eller et stykke køkkenrulle til at duppe overskudsfarven af på. 

LÆS OGSÅ: Skønne ideer til at male på sten

Vintergækker akvarel

Vintergækker

1. Tegn flere hurtige blyantsskitser af motivet på almindeligt papir. Er du i tvivl om motivet vælter eller drejer i en forkert retning, så vend tegningen på hovedet, og du vil kunne se, om der er linjer, der ligger helt forkert. Brug én af skitserne til at klarlægge lyse og skyggefulde områder. Skraver de skyggefulde områder.

2. Skitsen her er tegnet op med blyant på akvarelpapir (200 g). Efterfølgende er der lagt lette skraveringer på de mørke/skyggefulde områder, stadig med blyant. Brug herefter Derwent/Pastel pencils fra Panduro. Farveblyanterne kan ”tværes” ud og kan give en fantastisk blød ”akvarel”. Læg lidt farve på ad gangen, og gnid farven ud med en finger, eller en vatpind. Fortsæt, til din tegningen er som ønsket.

3. Fortsæt med en almindelig akvarel. Tegn motivet let op med blyant på akvarelpapir (300g). Hvis du vil viske blyantsstregerne ud, så skal du bruge knetgummi og ikke viskelæder, da almindeligt viskelæder ødelægger akvarelpapirets overflade. Læg derefter svage grundfarver på motivet.

4. Byg nu motivet op ved at lægge tynde farvelag oven på hinanden – de lyseste områder på motivet skal stå uberørt på papiret, så motivet får liv med en kombination af farvemættede, let farvede og helt uberørte områder.

TIP

Har du bare en eventyrlig lyst til at male blomster, så find en plante eller enkelte blomster i en vase, og brug det valgte motiv som forlæg. Brug din kunstneriske frihed til at male den eller de dele af planten, du har lyst til, og lad resten være.

Materialer

Materialer

  • Tegnebræt A4 med klemme 
  • Almindeligt tegnepapir (til skitser)
  • Blyant HB Akvarelpapir – alle motiverne er malet på kraftigt akvarelpapir (300g). Akvarelpapir fra 200-300 g er at foretrække, frem for meget tyndt akvarelpapir, der let kommer til at bule
  • Plasticpalet til at blande farver i
  • Pensler
  • Akvarelfarve, se herunder

Pensler

Er du nybegynder er der ingen grund til at investere i de dyreste pensler, dog skal du også gå uden om de billigste, da de taber hårene meget hurtigt. Panduro har et pænt udvalg af pensler til rimelige priser.

Farver

Der er forskellige muligheder, nemlig Brik-farver (half-pans) fra Windsor & Newton (panduro.dk sælger Sketchers Box Akvarel, der indeholder 12 små farver samt 1 lille pensel) eller flydende akvarelfarver (10 farver findes hos Creativ Company, cchobby.dk) eller vandopløselige farveblyanter, der kan anvendes både med og uden vand (fra Panduro)

Se, hvad vi ellers skriver om: DIY