Marie-Louise Lubich
SPONSORERET indhold

Marie-Louise var træt af kedelig gløgg, så hun lavede sin egen – og den blev officielt Danmarks bedste

For Marie-Luise fra Valby er gløgg en lidenskab, hun dyrker året rundt, og som kulminerer hvert år til de danske mesterskaber i gløgg. I 2021 vandt hun foran alle sine professionelle konkurrenter, og nu håber hun på at få chancen igen.

Af: Marie Varming Foto: Sara Skytte
21. nov. 2023 | Bolig | Hjemmet

Der dufter af kanel, nelliker, kardemomme, rødvin, likører, bær og frugter, når man træder ind i Marie-Luise Lubichs køkken i hendes hus i Valby. På komfuret står adskillige gryder og simrer. Marie-Luise er nemlig såkaldt gløggolog, for hun laver sin helt egen gløgg. 

"Det startede, fordi jeg godt kan lide gløgg, men jeg var træt af supermarkedernes gløgg," husker Marie-Luise.

Hun har fødselsdag den 22. december, og hun plejer i den anledning at invitere sine venner på gløgg, men hun ville gerne prøve at forbedre den varme juledrik i forhold til den almindelige købe-gløgg. 

"For mange år siden så jeg, at Irma havde en opskrift på, hvordan man kunne lave sin egen gløgg, og så tænkte jeg, at man da var et skarn, om ikke man prøvede," smiler den 51-årige filmtekniker.

Først fulgte hun Irmas opskrift, men så fik hun den idé at lave sin egen gløgg-ekstrakt af appelsinjuice og krydderier, som hun så hældte rødvin og portvin på.

"Men så syntes jeg også, at der skulle lidt solbærrom i. Den blev ret god, og det syntes mine gæster den 22. december også," husker Marie-Luise.

Gennem årene blev gløgg-festen op til jul en fast tradition, hvor alle vennerne kom for at smage, hvad Marie-Luise havde gået og brygget på gennem året. Det tager hende nemlig et helt år at smage årets gløgg til, så den bliver helt perfekt og anderledes end de foregående år.

MarieLuisesGlogg2.jpg
Der eksperimenteres næsten året rundt i Marie-Luises køkken i Valby.

Et af hendes tricks er at lægge rosinerne i blød i snaps og portvin allerede lige efter jul, så de suger alkohol til sig hele året. Det er ikke sikkert, at hun får tømt rosinbøtten helt, men så putter hun bare flere rosiner og mere alkohol oveni år efter år. Det kan godt betyde, at hendes mand, Nicolaj, skal passe på med at drikke alt for mange smagsprøver, for de ældste rosiner er meget "alkoholpåvirkede".

Nicolaj er ellers fast mundskænk i Marie-Luises gløgg-køkken, for han kender hendes ambitionsniveau og er ikke bange for at sige sin mening. Parrets to døtre er endnu lidt for unge til at have fået smag for gløgg.

"Men når de er forkølede, laver jeg altid en varm drik til dem bestående af min gløgg-ekstrakt med honning i," smiler Marie-Luise.

Danmarks bedste

I 2017 var der en af Marie-Luises venner, der taggede hende i et opslag på Facebook. Der stod, at Torvehallerne i København søgte deltagere til DM i Gløgg.

"Det ville jeg jo gerne, men spørgsmålet var, om jeg kunne nå at have ti liter af årets gløgg klar til november," husker Marie-Luise.

Arrangørerne kræver også en opskrift, så sådan en måtte Marie-Luise for første gang i sit liv nedfælde.

"Jeg plejer ikke engang at måle ingredienser af. Jeg putter bare det i, som jeg synes, smager godt. Derfor er der heller aldrig to gløgg, der smager ens," forklarer hun.

Marie-Luise sendte en motiveret ansøgning til arrangørerne, og hun kom med. Men hvor de fleste deltagere i DM i gløgg er professionelle kokke, restauratører eller lignende, er Marie-Luise den eneste privatperson, der deltager. 

MarieLuisesGloggdm.jpg
Hele familien er med, når der er DM i gløgg. Fra højre er det MarieLuise, Nicolaj, Silja, fætter Malthe og Liv. Alle tre børn er 16 år gamle.

"Jeg er jo bare en amatør-gløggolog," siger hun med et smil og rører i ekstraktgryden.

I 2017 fik Marie-Luises gløgg ingen placering, men året efter fik hun en flot tredjeplads, og så havde hun fået blod på tanden. I 2019 deltog hun også uden at vinde, og i 2020 var arrangementet aflyst på grund af corona, men så i 2021 fik amatør-gløggologen fra Valby sin store triumf. Hun vandt!

"Det var min rødvinsgløgg lavet på en kirsebærekstrakt. Den var dommerne så vilde med, at jeg fik førstepladsen, og jeg fik faktisk også andenpladsen, da publikumsprisen skulle uddeles," husker Marie-Luise stolt og peger på de to diplomer på væggen, som siger, at hun er Danmarks bedste til at brygge gløgg.

Vilde ting

Men i stedet for at hvile på laurbærrene gik Marie-Luise direkte hjem og gik i gang med forberedelserne til DM i gløgg 2022. 

"Jeg kunne jo godt have spillet et sikkert kort og lavet en variant af min kirsebærgløgg igen, men det gider jeg ikke. Det blev en hvid gløgg med havtorn og stikkelsbær," siger Marie-Luise om 2022's gløgg, som dog ikke fik en placering.

Men i 2023 håber hun på at få chancen igen, hvis hun bliver udvalgt til at deltage i DM igen. Hun har nemlig en gløgg lavet på hyldebær klar til at dyste. 

"Jeg kan godt lide at lave vilde ting, men det betyder også, at jeg indimellem fejler. I 2019 lavede jeg en gløgg på rosé og ribs, som jeg havde smagt i Berlin, men den faldt dommerne ikke for," siger hun og kigger sig omkring i køkkenet. 

"Ja, mit hjem er jo lidt af et gløgg-laboratorium," siger hun og kigger ud over køkkenbordet, som har krydderier i engros-størrelser, en græsgrøn mjød lavet på skovsyre, forskellige former for rom og likør og gryder på blusset.

Det er sådan, Marie-Luise er i sit es, for gløgg er hendes store lidenskab. 

"Gløgg er essensen af alt det, jeg godt kan lide ved julen: At være sammen med dem, man holder af."

Anbefalet til dig