orangeri Nanette Bang Mogensen
SPONSORERET indhold

Nanette forvandlede grimt brændeskur til et hjemmebygget orangeri: Se det vilde resultat

Gør som Nanette, og indled jagten på flotte genbrugsmaterialer, så du kan bygge et stemningsfuldt orangeri i haven. Det behøver ikke at være ret stort, for at både varmekrævende planter og kaffeglade havemennesker får glæde af det.

Af: Bente Halkjær Foto: Tia Borgsmidt
11. jul. 2023 | Bolig | Hendes Verden

Det var et besøg i reklamemanden Peter Wibroes fortryllende have i Holte, der satte skub i Nanette Bang Mogensens drømme om et orangeri i haven.

Hun blev blæst bagover, som hun formulerer det, ved synet af stedets lille hus til haveudstyr, bygget i engelsk stil med synlige bjælker. Nanette blev så forelsket i ideen, at hun var nødt til at kopiere den. Og når Nanette får en ide, tøver hun ikke med at kaste sig ud i den!orangeri-nanette-mogensen2.jpg

Smuk genbrugsdør

Harmoni er kodeordet for Nanette, som går efter en æstetisk sammenhæng mellem hus og have. Og her skilte familiens gamle brændeskur sig mærkbart ud. Nanette øjnede derfor muligheden for at forvandle det til et kønt orangeri.

orangeri-foer-og-efter.jpg
Fra grimt brændeskur til hjemmebygget orangeri.
Med indgang i midten synes rummet større, fordi du ikke kan se alt på én gang.

Det viste sig dog, at det kun var skurets bærende bjælker, der egnede sig til genbrug, så Nanette måtte forbi genbrugsbyggecentralen Genbyg. Her fandt hun en perfekt dobbeltdør, og dermed var de første materialer i hus. Herefter gik jagten ind på vinduer, der passede til døren og ville resultere i et harmonisk udtryk.

Familien har dog ikke monteret vinduer hele vejen rundt i orangeriet, men ladet en del af væggen være beklædt med træ, så man også kan søge skygge i huset.

orangeri-nanette-mogensen3.jpg
Sæt krukker foran orangeriet, så du får en glidende overgang til haven.

Tag af vin

Det var desuden vigtigt for Nanette, at det lille orangeri fik en flot belægning, men da smukke gamle sten kan være en bekostelig affære, fandt hun et restparti hvidvaskede mursten hos et byggefirma. Stenene blev lagt i klassisk sildebensmønster med en bort langs kanterne – og et lille helle til vinen, der er plantet i det ene hjørne.

fliser-samlet.jpg
Mursten i blide toner danner flot gulv i orangeriet. Nanette søgte forgæves efter gamle sten med patina, men fandt i stedet disse nye, hvidvaskede sten (tv.).

Haveudstyr i blide farver falder godt ind i både orangeri og have. De små Jiffy-potter er perfekte til forkultivering, for de kan sættes direkte i jorden, så man undgår at beskadige rødderne (th.).

Vinen er placeret ud for den udvendige tagrende, hvilket gør, at den faktisk aldrig skal vandes, men alligevel slynger sig frodigt langs alle tagspær.

Orangeriet er i det hele taget bolig for varmekrævende planter som figen og oliven, der ligesom vinen stortrives i de beskyttede omgivelser.

Æstetisk afslapning

Orangeriet bliver ikke kun brugt til planter, for her bliver også opbevaret nipsting som opbindingssnor og plantepinde. Men på den pæne måde, som ikke leder tankerne hen på et skur.

orangeri-nanette-mogensen4.jpg
Det er en praktisk løsning at fylde en kasse med små remedier til havearbejdet, men det er også en fornøjelse at kigge på (tv.). 
Nanette hænger navneskilte på planterne, og årstallet for plantning bliver også anført. Her er det morbær plantet i 2020 (th.).

De æstetiske rammer er nemlig vigtige for Nanette, fordi rummet også bliver brugt til hygge og afslapning og et fredeligt sted at gemme sig med tegneblok og blyanter.

Det trætte brændeskur har altså vist sig at kunne forvandles til et charmerende refugium, der giver hele familien et herligt pusterum.

mistbaenken.jpg
Mistbænken er orangeriets ”lillesøster” og oplagt at bygge af rester. Mist betyder "møg" på tysk, og det er netop fx hestemøg, der er fidusen. Lægger du møg i mistbænken, gerne med halm, sker der en omsætning, som giver varme og dermed planterne gunstige vilkår. Lad hældningen vende mod syd, så planterne får gavn af solen.

Anbefalet til dig