Stearinlys
SPONSORERET indhold

Sådan bruger du stearinlys med omtanke

Stearinlys i stuen kan udsætte dig for en højere luftforurening end en trafikeret vej i myldretiden. Det bedste er at puste dem ud, men hvis du også elsker hyggen ved levende lys, så læs med her.

Af: Julie Svarrer Foto: Getty Images
01. dec. 2019 | Bolig | Hjemmet

Levende lys skaber hygge i julen, men afgiver desværre også en del sodpartikler og røggasser. Faktisk viser målinger, at et enkelt bloklys sender mere end syv gange så mange partikler ud i luften som bilerne på en meget trafikeret vej.

Du kan heldigvis gøre dit til, at de levende lys soder mindre:

Fyrfadslys, stage- eller bloklys

Vælg fyrfadslys frem for stage- eller bloklys, da de udleder færre skadelige partikler. Gå desuden langt uden om duft- og gelelys samt lys med tryk. Om du vælger lys i ren stearin eller ej, gør ikke den store forskel, for levende lys afgiver partikler uanset hvad, de er lavet af.

Levende lys

Begræns mængden af levende lys – det er nok det allerbedste råd. For selvfølgelig skal vi hygge med stearinlys i den mørke tid, men i stedet for at tænde i gangen, på badeværelset, i køkkenet og flere steder i stuen, kan du måske nøjes med to på sofabordet.

Mindre sod

Klip vægen ned til maksimalt en centimeter, så soder lyset langt mindre. Og du reducerer desuden risikoen for brand betydeligt.

Træk fra vindue

Stil ikke levende lys i træk, f.eks. lige foran et utæt vindue, da det bare frigiver endnu mere sod. Omvendt må lyset heller ikke blive afskåret fra at få ilt. Hvis dit bloklys brænder langt ned i midten imellem høje kanter, skal du fjerne kanterne.

Brug lyseslukker

Brug en lyseslukker i stedet for at puste lyset ud og luft så ellers ud i ti minutter med gennemtræk. Så sørger du for, at de skadelige partikler ikke bliver i rummet.

Astma

Lad være med at tænde, hvis du har astma eller problemer med lungerne. Vælg i stedet det batteridrevne ”stearinlys”.

Anbefalet til dig