Viki Weiland keramiker
SPONSORERET indhold

Fra første dag på keramikkurset var hun tryllebundet. I dag er keramikken hendes levevej

Viki Weiland er uddannet designer og arbejdede i mange år med beklædningsdesign. Efter at være hjemvendt fra en årrække i Barcelona, begyndte hun at tage keramikkurser, og fra dag ét var hun tryllebundet, og gik efter et professionelt job som keramiker. I dag er det tre år siden hun gjorde keramikken til sin levevej.

Af: Mette Kirstine Brinch Foto: P. Wessel
12. apr. 2022 | Bolig | BoligLiv

Hvad er det ved leret, der fascinerer dig?

Jeg elsker hvordan jeg kan tage en klump uformelig rå ler og forvandle det til et lille stykke kunst. For selvom det er en brugsgenstand, får den også funktion som en lille skulptur i rummet. Jeg nyder at arbejde med især drejning, da det giver en ro og kræver koncentration og tålmodighed. Kombinationen af at kunne forme og kontrollere leret og samtidig blive inspireret af de tilfældigheder, der kan opstå, er helt fantastisk.

Viki_Weiland_Keramiker_1.jpg
Vikis værksted er indrettet i et rum i hendes eget hjem i Hellerup. Her er der et skønt lysindfald og plads til både drejebænk, arbejdsbord og reol med de færdige produkter.

Hvordan har din keramik udviklet sig?

Igennem tiden er mit formsprog blevet mere organisk. I starten var formerne mere kantede og stringente. Nu holder jeg af de mere svungne men stadig enkle former. Håndværket er også blevet udviklet, men det har altid handlet om at skabe vedvarende og personlige produkter. Farvemæssigt arbejder jeg overvejende i neutrale og naturlige og rolige nuancer.

Viki Weiland Keramiker
De høje reoler bruges til udstilling og opbevaring. Det er nødvendigt for Viki at have produkter på lager, så kunder kan bestille med kort frist.

Hvor finder du inspiration?

Som de fleste andre kunstnere og håndværkere finder jeg inspiration alle mulige tænkelige og utænkelige steder. I kunst, i naturen og når jeg færdes i byen. I det menneskeskabte såvel som i det naturlige. Tit afføder et produkt et andet, og ideer opstår ud fra produkter, jeg tidligere har skabt.

Viki Weiland Keramiker
I kælderen laver Viki glasur til sin keramik, inden produkterne brændes. Ind i mellem laver hun ting i farver, og hun har derfor udviklet sit eget system, så hun altid kan finde den rigtige nuance.

Hvilket projekt husker du som noget særligt?

Jeg lavede nogle overdimensionerede lysestager til en super lækker butik for noget tid siden. Det synes jeg var meget inspirerende, og mine lysestager blev mere kunstobjekter end brugsgenstande.

Viki Weiland Keramiker
Et udvalg af Vikis arbejdsredskaber der med rester af tørret ler danner et smukt udtryk.

Hvad er dit næste store projekt?

I noget tid har jeg arbejdet med større gulvvaser og skulpturer. Mit næste projekt er mange flere skulpturer og kunstobjekter.

Viki Weiland Keramiker
En stor vase er formet men endnu ikke brændt.

Hvordan har du indrettet dit værksted?

Det er indrettet i mit eget hjem, så jeg er her meget. Jeg arbejder ofte også sen aften og nat eller tidlig morgen, så det betyder meget for mig at kunne arbejde hjemme. Min radio kører konstant, og jeg nyder at have et sted, hvor jeg kan arbejde, koncentrere mig og gå til og fra, som det passer.

Viki Weiland Keramiker
Et arbejdsbord fungerer mest som opbevaringsplads for produkter, der tørrer, inden de skal i ovnen. Men der er også en lille skrivebordsplads til at sidde og nørkle med nye ideer og få styr på ordrer.