GIV ET BLAD I JULEGAVE TIL ÉN, DU HOLDER AF

Battenbergkage: Sådan bager du den engelske kageklassiker
Foto: Martin Dyrløv En battenbergkage er en skøn engelsk sandkage med det fineste ternede mønster indeni...

Battenbergkage: Sådan bager du den engelske kageklassiker

En battenbergkage er en fin skærekage er af engelsk oprindelse, og den kan laves i mange forskellige farvekombinationer. Jeg har valgt at bruge naturfarver til denne version, så kagen er bagt med mandler, vanilje og kakao, og overtrukket med ren marcipan.

printer Print
plate 1 kage til ca. 12 skiver

Arbejdstid: 1 time
Bagetid: 25 min.

Dej:
175 g blødt smør
150 g sukker (gerne bagesukker)
3 æg str. L
1 tsk. vaniljepulver
125 g kagemel
1½ tsk. bagepulver
50 g mandelmel
¼ tsk. salt
2 spsk. mælk

Chokoladedej:
3 spsk. kakao
1 spsk. sukker
2 spsk. mælk

Pensling:
400 g abrikos- eller appelsinmarmelade

Overtræk:
400 g marcipan

Pynt:
evt. chokolade- eller sukkerkugler

Sådan bager du en battenbergkage

  1. Pisk smør og sukker luftigt med en håndmikser i 2-3 min. Pisk æggene i ét ad gangen, og tilsæt vanilje.
  2. Sigt mel og bagepulver sammen, og tilsæt mandelmel og salt. Rør det i dejen á et par omgange, og tilsæt mælken.
  3. Del dejen i to lige store portioner (á ca. 350 g). Rør kakao, sukker og mælk sammen, og rør det i den ene portion dej.
  4. Hæld de 2 deje i hver sin smurte form (9x28 cm), og bag kagerne midt i ovnen ved 180 grader i 20-25 min. Tjek med et træspyd, om de er gennembagte. Lad dem stå i formene i 10 min., og vend dem så ud på en rist til afkøling.
  5. Smelt marmeladen i en lille gryde, og pres den gennem en sigte.
  6. Læg kagerne ved siden af hinanden, og ret deres overside til med en kniv, så de er lige høje og flade. Læg kagerne ovenpå hinanden, og ret dem evt. til, så de er ens i siderne. Skær dem igennem på langs i 2 eller 3 ens lange stykker.
  7. Pensl kagestykkerne med marmelade, og sæt dem sammen i 2 lag, så de danner et ternet mønster. Pensl hele kagen med marmelade.
  8. Rul marcipanen ud mellem 2 stykker bagepapir, og skær den til et rektangel på 30x30 cm.
  9. Løft kagen med en palet, og sæt den midt på marcipanen på. Fold marcipanen op omkring kagen, og læg den på et fad med samlingen nedad.
  10. Tryk et rudemønster i marcipanen med en kniv, og pynt evt. med chokolade- eller sukkerkugler.

    Tip: Du kan bruge frugtfarve i stedet for kakao, hvis du vil have en mere farverig kage. 
    battenberg-kage-txt.jpg

Se, hvad vi ellers skriver om: Kage og Bageopskrifter