Beef Wellington
SPONSORERET indhold

Sådan laver du beef wellington

×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

Boeuf wellington eller beef wellington er en skøn luksusret, som passer godt til festlige lejligheder. En beef wellington er en indbagt oksemørbrad, der pakkes ind i lækkert svampefyld og butterdej. Her får du opskriften + en trin for trin guide til at lave beef wellington. Velbekomme!

Af: Sandra Leigh Draznin Foto: Martin Dyrløv/Thomas Hergaard
29. jan. 2022 | Opskrift | Hjemmet
Beef Wellington til 6 personer | Total: 2 timer

Ingredienser

Bouef Weelington til 6 personer.
Arbejdstid: 1 time.
Køle-/hviletid: 1 time.
Stegetid: 50 min.

  • 1 kg oksemørbrad (afpudset)
  • salt og peber
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 rulle butterdej (250 g)
  • 1 æggeblomme (til pensling)
  • evt. 1 tsk. flagesalt

  • Duxelles (svampefars):
  • 2-3 skalotteløg
  • evt. 1-2 fed hvidløg
  • 250 g markchampignon
  • 25 g smør
  • 1 dl madeira (eller portvin)
  • 3 spsk. persille
  • 3 spsk. rasp (eller brødkrumme)

  • Tilbehør:
  • f.eks. flødestuvet/smørdampet spinat og små ristede kartofler/flødekartofler (se flere forslag til tilbhør længere ned på siden)

Sådan laver du beef wellington

Det gode ved denne lækre ret er, at den kan forberedes i god tid, så du ikke skal stå med sved på panden i køkkenet, mens dine gæster hygger sig ved bordet. Og så kan du faktisk variere ud fra den klassiske opskrift og tilføje fx. parmaskinke eller serranoskinke og eksperimentere med at putte flere grønsager og andre slags svampe i den 'duxelles' eller svampefars, som du pakker kødet ind i. Så den kunne meget vel være det perfekte bud på hovedretten til nytårsmenuen, der venter forude, eller til andre lejligheder, hvor du virkelig vil forkæle dine gæster.

Sådan laver du beef wellington:

Beef_Wellington_trin_1.jpg

  1. Krydr det afpudsede kød grundigt med salt og peber, og brun det hurtigt på alle sider på en brandvarm pande med olie.
  2. Læg kødet på en tallerken, og lad det køle af

Duxelles - svampefars:

Beef_Wellington_trin_2.jpg

  1. Pil skalotteløg og evt. hvidløg, og hak dem fint.
  2. Rens champignonerne, og hak dem fint - det er nemmest i en foodprocessor.
  3. Steg skalotteløgene bløde på en pande med smør, tilsæt de hakkede champignon og evt. hvidløg, og steg under omrøring i 5 min.
  4. Tilsæt madeira, og kog igennem, til væsken er kogt væk.
  5. Tilsæt hakket persille og rasp, og krydr med salt og peber.
  6. Bred blandingen ud på en tallerken, og lad den køle af.

Sådan samler du retten

Beef_Wellington_trin_3.jpg

  1. Læg butterdejen på et stykke bagepapir, og smør duxelles på dejen i samme bredde som kødstykket - og ikke helt ud til kanterne.
  2. Dup kødet tørt med køkkenrulle, og læg det på duxelles-laget.
  3. Luk dej med duxelles omkring kødet, tryk samlingerne sammen med en gaffel, og skær overskydende dej væk.
  4. Pisk æggeblommen med 1 spsk. vand og 1 knsp. salt, og pensl den på dejen. Rids evt. forsigtigt et mønster i dejen med bagsiden af en kniv, og sæt butterdejspakken i køleskabet i mindst 30 min.
  5. Varm ovnen op til 250 grader (225 grader varmluft).
  6. Sæt butterdejspakken på en bageplade med bagepapir, pensl med æggeblomme, drys evt. med flagesalt, og sæt pladen i ovnen i ca. 25 min.

    Beef_Wellington_trin_4.jpg
  7. Mål evt. med et stegetermometer: det skal vise 52-55 grader, da temperaturen i kødet stiger 8-10 grader, mens det hviler.
  8. Flyt den indbagte mørbrad over på et trancherbræt med saftrille, og lad den hvile i 10 min. før du skærer den i tykke skiver.

GODE TIP til din beef wellington

Undgå at dejen rundt om kødet bliver bliver blød i bunden:

Dejen kan godt blive blød i bunden pga. kødsaften. Det kan du undgå ved først at pakke kødet ind i filodej. Læg et ark filodej på et bræt og bred duxelles (svampefarsen) ud som beskrevet i punkt 3. Læg kødet på, og pak ind. Læg denne pakke på den udrullede butterdej, og fortsæt som i opskriften.

God sovs til beef wellington

Hvis du vil servere sovs til retten, kan du koge bøfpanden af med madeira og bouillon og jævne med majsstivelse eller sovsejævner. Se Katrine Klinkens forslag til lækkert tilbehør til retten længere nede på siden.

 Hvad er beef Weelington?

Retten beef wellington stammer fra England og er i bund og grund en indbagt oksefilet ellert oksemørbrad. Kødet brunes først og pakkes så ind i butterdej og steger færdig i ovnen. Der findes mange forskellige versioner af den klassiske beef wellington, i nogle opskrifter indgår der også parmaskinke og svampe.

Her på siden finder du Hjemmets klassiske opskrift på beef wellington, der består af en lækker oksemørbrad, et lag svampefyld lavet med madeira eller portvin og markchampignon. Når oksemørbraden er brunet og svampefyldet lavet, smører du svampefyldet ud på butterdejen, lægger kødet på og kommer det i ovnen.

Alt dette kan du gøre i forvejen, sådan at du bare skal putte din beef wellington i ovnen, lige inden gæsterne kommer, eller lade den bage i ovnen, men I spiser forret. Vælger du at lave din beef wellington i forvejen er det en god ide, at pakke den brunede oksemørbrad ind i et stykke filodej, inden den pakkes ind i butterdejen, som beskrevet under GODE TIP til din bøf wellington

Kan man lave beef wellington med andet end oksemørbrad?

Du kan sagtens lave beef wellington med andet, end en oksemørbrad. Du kan fx bruge en svinemørbrad eller kalvemørbrad, men så er det jo af gode grunde ikke en 'beef' wellington mere. Du kan også lave en 'hverdags wellington', den finder du opskriften på nederst på denne side. Har du en vegetar i familien eller selskabet, der også skal spise med, kan du sagtens lave en vegetarisk version fx. med svampe og spinat.

Hvad serverer man til beef wellington?

Der er mange muligheder for at vælge lækkert tilbehør, når du servere beef wellington. Her får du Katrine Klinkens bud på tilbehør til en beef wellington som på som på en god, engelsk pub.

Server den indbagte oksemørbrad med madeirasovs og smørdampede grønsager.

Sådan laver du tilbehøret:

  • ½ liter brun sovs (jævnet, velsmagende kalvebouillon)
  • 1 dl madeira

Smørdampede grønsager:

  • 500 g gulerødder
  • 250 g pastinakker
  • 1 bundt forårsløg (eller 6-8 små porrer)
  • 2 spsk smør
  • Tilbehør: kogte, skrubbede kartofler

Sådan laver du smørdampede grønsager: Kog grønsagerne møre, lad dem dryppe af og tilsæt smør.

Skær skiver af den indbagte mørbrad og servér med grønsager, kartofler og brun sovs smagt til med madeira.

Vidste du...

Du kan også lave beef wellington med hakket oksekød - her får du en skøn opskrift på en 'hverdags-wellington' med madeirasovs & grønt

4 personer
Arbejdstid: ca. 1 time
Stege-/bage-/kogetid:
ca. 45 min.
En opskrift af Katrine Klinken

Indbagte hakkebøffer med svampefyld:

  • ca. 600 g hakket oksekød
  • 1 spsk. smør + 1 spsk. olie
  • salt og friskkværnet peber
  • Svampefyld:
  • 500 g markchampignoner (eller portobellosvampe)
  • 4-5 skalotteløg
  • 1 spsk. kartoffelmel (eller majsstivelse/maizena)
  • 1 æg
  • 4 plader butterdej (ca.20x20 cm, evt. optøet)
  • Madeirasovs:
  • 1/2 l brun sovs (evt. jævnet med kalvebouillon)
  • 1 dl madeira
  • Grøntsager:
  • 500 g gulerødder
  • 250 g grønne bønner
  • 25 g smør
  • ca. 2 dl vand
  • Tilbehør: brød

Sådan gør du:

  1. Form 4 hakkebøffer.
  2. Brun dem i gyldent smør og olie på begge sider.
  3. Krydr med salt og peber.
  4. Tag kødet fra varmen, og lad det køle lidt af.
  5. Svampefyld: Kom rensede svampe og skalotteløg i en foodprocessor, og kør det helt fint.
  6. Steg blandingen på en tør pande, til væsken er fordampet.
  7. Krydr med salt og peber, og rør sammen med kartoffelmel.
  8. Pensl 4 stykker butterdej med sammenpisket æg.
  9. Læg 1 hakkebøf på hvert stykke dej. Fordél svampefyldet på hver bøf.
  10. Pak bøfferne ind, læg dem på bagepapir på en bageplade. Pensl med sammenpisket æg.
  11. Sæt bagepladen i ovnen ved 225 grader i ca. 20 min.
  12. Bøfferne skal være 75 grader i midten (målt med stegetermometer).
  13. Skær gulerødderne i stave på størrelse med bønnerne. Damp dem med smør og vand i ca. 5 min. i en gryde under låg, til grøntsagerne er tilpas møre. Krydr med salt
  14. Servér indbagte bøffer med svampefyld, smørdampede grøntsager, brun sovs smagt til med brun sovs smagt til med madeira og hertil brød.

Så alt i alt er der masser af muligheder, hvis du vil kaste dig ud at lave en din helt egen wellington - det gælder både, hvis du vil lave luksusversionen med oksemørbrad til fx. nytårsaften, eller du blot vil lave en hverdagsvariant med hakket kød. Under alle omstændigheder er retten god til både hverdag og fest, så bare kast dig ud i det. Velbekomme!

Anbefalet til dig