Opskrift på rugbrød med rugkerner og rugmel
SPONSORERET indhold

Rugbrød med rugkerner og rugmel

×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

Af: Cecilie Svensson Foto: Line Thit Klein
07. okt. 2011 | Opskrift | ALT for damerne
2

Ingredienser

500 g rugkerner, udblødte
11 dl vand
evt. 5 g gær
300 g surdej »(Surdej)
2½ spsk groft salt
2 spsk maltsirup
700 g rugmel
75 g sesamfrø
300-400 g hvedemel
6 spsk olie
2 store rugbrødsforme, ca. 35 x 10 cm

Sådan laver du rugbrød

1. Sæt de skårne rugkerner i blød i koldt vand, og stil dem til side. I en anden skål blandes vand, gær, surdej, salt, maltsirup og rugmel til en grødet masse. Lad både fordej og rugkernerne stå utildækket til næste dag, ca. 12 timer. Det er vigtigt, at rugkernerne får tid til at stå og blive bløde – det giver i sidste ende et dejligt saftigt brød.

2. Si vandet fra før brug. Bland nu dejen med rugkernerne, og tilsæt sesamfrø og hvedemel, indtil dejen er som tyk risengrød. Det kan være, at der skal lidt mindre eller mere hvedemel i i forhold til opskriften – det kan variere alt efter, hvor meget fugt rugkernene giver, og hvor meget melet suger.

3. Hæld ca. 3 spsk olie i bunden af hver form, og fyld dejen ca. 2/3 op. Lad brødene hæve i ca. 3-4 timer, indtil dejen når op til kanten. Brødene sættes i en kold ovn på 170 grader og bages i 2-2 ½ time, indtil overfladen er mørkebrun og hård.

4. Tjek om brødene er færdige, ved at vende dem ud af formen. Undersiden skal være mørk gyldenbrun, og brødet skal lyde hul, når du banker forsigtigt på det. Er brødene, som de skal være, tages de ud af formen og stilles til afkøling med overfladen nedad på en rist. Når brødene har stuetemperatur, pakkes de ind i et viskestykke, for at du undgår at de bliver alt for hårde i skorpen.

Tip:
Hvis du ønsker brødet mere groft, kan der tilsættes 200 g solsikke- eller græskarkerner til dejen.