TÆRTEN er tilbage
SPONSORERET indhold

TÆRTEN er tilbage

I 80'erne var tærten et fast indslag i de fleste hjem mindst en gang om ugen, og dan var obligatorisk, når der blev kaldt til sammenskudsgilde eller buffet. Siden har tærten stået i skyggen af mere eksotiske retter, og det, synes vi, er synd. Så her bringer vi den frem i lyset igen og giver vores bud på tærten anno 2007.

11. jun. 2009 | Opskrift | BoligLivCITRUSTÆRTE MED MYNTE

Tærten med både lime og citron er frisk og sød på samme tid – en rigtig himmerigsmundfuld.

Tilberedningstid ca 30 minutter plus hvile og bagetid

(1 tærte ca. 27 cm diameter)
Mørdej:
200 g hvedemel
70 g flormelis
100 g smør
1 æg

Fyld:
10 kviste frisk mynte
3 æg
3 æggeblommer
150 g sukker
1½ dl saft af citron og lime

1.
Mørdej: Kom hvedemel og flormelis i en skål, og smuldr smørret heri. Saml dejen med ægget. Er dejen for klistret, tilsættes lidt mel. Er dejen derimod for tør, tilsættes lidt koldt vand. Lad dejen stå koldt i ca. 30 minutter, før den rulles ud.
2.
Rul tærtedejen ud, så den passer til en tærteform på ca. 27 cm diameter. Smør formen, læg dejen ned i den, godt ind i kanten, og klem overskydende dej af. Prik bunden med en gaffel. Læg et stykke bagepapir over bunden, og fyld den med tørrede bønner. Bag tærtebunden i forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 15 minutter. Fjern bønner og bagepapir, og sænk varmen til 125 grader.
3.
Fyld: Pil bladene af mynten, og hak dem fint. Pisk æg, æggeblommer og sukker sammen. Tilsæt citron- og limesaft samt mynteblade. Hæld fyldet over den forbagte tærtebund, og bag tærten færdig i ca. 40 minutter. Afkøl tærten.

MARCIPANTÆRTE MED SVESKER OG CHOKOLADE

Tærten er fyldt med marcipan, sveskemos, mørk chokolade og mandler. Hvad mere kan man ønske sig?

Tid: ca. 30 minutter plus hvile- og bagetid

(1 tærte på ca. 22 x 22 cm)
Mørdej:
200 g hvedemel
70 g flormelis
100 g smør
1 æg

Fyld:
150 g marcipan
500 g sveskegrød eller -mos, f.eks. fra Skælskør
100 g hakket mørk chokolade
50 g smuttede mandler
75 g hakkede cashewnødder.

Tilbehør: Cremefraiche eller flødeskum.

1.
Mørdej: Kom hvedemel og flormelis i en skål, og smuldr smørret heri. Saml dejen med ægget. Er dejen for klistret, tilsættes lidt mel. Er dejen derimod for tør, tilsættes lidt koldt vand. Lad dejen stå koldt i ca. 30 minutter, før den rulles ud.
2.
Rul tærtedejen ud, så den passer til en kvadratisk tærteform på ca. 22 x 22 cm. Smør formen, læg dejen ned i den, godt ind i kanten, og klem overskydende dej af. Prik bunden med en gaffel. Læg et stykke bagepapir over bunden, og fyld den med tørrede bønner. Bag tærtebunden i forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 15 minutter. Fjern bønner og bagepapir, og sænk varmen til 175 grader.
3.
Fyld: Skær marcipanen i skiver, og fordel dem på den forbagte tærtebund. Kom sveskegrød eller -mos i en skål, og rør den sammen med hakket chokolade og smuttede mandler.
4.
Fordel sveskefyldet på den forbagte tærtebund, og bag tærten i yderligere 25 minutter. Afkøl tærten, og server den med cremefraiche eller flødeskum.

SPELTTÆRTE MED RØGET LAKS, RUCOLA OG PEBERROD

Den delikate tærte med en grov mørdej af speltmel og fyld af røget laks, rucola og peberrod smager godt både lun og kold.

Tid: ca. 30 minutter plus hvile- og bagetid

(1 tærte på ca. 27 cm i diameter)
Mørdej:
120 g hvedemel
60 g groft speltmel
½ tsk. salt
100 g smør
2 spsk. koldt vand

Fyld:
400 g flødeost naturel
5 æg
150 g røget laks
100 g hakket rucola
100 g hakkede valnødder
2 spsk. friskrevet peberrod
½ tsk. fint salt
friskkværnet peber

1.
Mørdej: Bland hvedemel, speltmel og salt sammen. Skær smørret i mindre stykker, og smuldr det i melblandingen. Saml dejen hurtigt med koldt vand. Pak dejen ind i husholdningsfilm, og lad den hvile i ca. 30 minutter i køleskabet.
2.
Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir. Træk det ene stykke bagepapir af, og vend det andet med den udrullede mørdej nedad henover en smurt tærteform på ca. 27 cm i diameter. Træk forsigtigt bagepapiret af, og tryk dejen godt ned i formen, så den kommer op ad kanten. Prik tærtebunden med en gaffel. Læg et stykke bagepapir over bunden, og fyld den med tørrede bønner. Bag bunden i forvarmet ovn ved 200 grader i 12 minutter. Fjern bønner og bagepapir.
3.
Fyld: Pisk flødeost og æg til massen har en ensartet konsistens. Skær laksen i strimler, og vend dem i æggemassen sammen med hakket rucola, hakkede valnødder, peberrod, salt og peber.
4.
Hæld fyldet i den forbagte bund. Bag tærten færdig ved 225 grader i 20-25 minutter.

AF LONE KJÆR FOTO: HENRIK FREEK CHRISTENSEN