Dans dig glad til ALT for damernes årlige danse-event i København

Tivoli-kager
Foto: Thomas Hergaard

Tivoli-kager - opskrift fra Hjemmet

Tivoli-kager

I alle de år, Konditoriet fandtes i Tivoli, var der bl.a. Tivoli-kager på kortet. Opskriften findes i flere variationer, denne er med æblefyld, marengs og romcreme og pyntet med ribsgelé. Det er en konditorkage, der tager lidt tid at lave, men de færdige kager er alt besværet værd.

8 stk.
Print

Arbejdstid: 1 time
Bage/kogetid: 1 time
Ikke fryse-egnede
Linsedej:
100 g smør
125 g hvedemel
25 g flormelis
1 lille æg (sammenpisket)
Italiensk marengs:
3 æggehvider + 1 spsk sukker
200 g sukker
½ dl vand
Æblemos:
500 g æbler (skrællede stykker)
ca. 50 g sukker + lidt vand
½ vaniljestang
Creme med rom:
2 æggeblommer (pasteuriserede)
25 g sukker
1-2 spsk brun rom
1 dl piskefløde (flødeskum)
Pynt:
1½ dl piskefløde (flødeskum)
ca. 50 g ribsgelé

  1. Linsedej: Smuldr smør og mel og tilsæt flormelis. Saml dejen med æg. Tryk den sammen og lad den hvile i køleskab ca. 30 min. Rul dejen ud til ca. 2 mm’s tykkelse. Stik runde cirkler ud med en diameter på ca. 10 cm. Læg dejen i linseforme eller brug en muffinpande. Sæt formene i køleskab ca. 15 min., så dejen bliver kold igen. Bag linserne i en 200 grader varm ovn i ca. 15 min., til de er lysebrune.
  2. Italiensk marengs: Kog vand og sukker til en tyk sukkerlage, til temperaturen er 120 grader målt med sukkertermometer, eller til der dannes seje bobler. Pisk æggehviderne med sukker i en røremaskine eller med en håndmikser, til det er skummende. Tilsæt sukkerlagen i en stråle og pisk, til skummet er koldt.
  3. Form 8 kugler på størrelse med golfkugler med 2 skeer. Sæt dem på bagepapir og bag ved 100 grader i 1 time. Hvis der er overskydende dej, kan den bages som marengs i små toppe i ovnen med kuglerne.
  4. Æblemos: Kog stykker af æble med sukker og vand. Blend til mos og tilsæt kornene af vaniljestangen. Lad mosen blive kold.
  5. Creme med rom: Pisk æggeblommerne skummende med sukker, tilsæt rom og vend flødeskum i cremen.
  6. Saml tivolikagerne: Fyld de bagte linsebunde med æblemos. Kom flødeskum i en sprøjtepose og pynt hele vejen i kanten af linserne. Dyp de bagte marengskugler i cremen og sæt dem på toppen af kagen. Kom ribsgelé i en anden sprøjtepose med et lille hul og sprøjt en spiral på toppen af hver af kagerne.
Se, hvad vi ellers skriver om: Dansk mad og Dessert