Varme hveder
SPONSORERET indhold

Varme hveder med fordej

×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

Bag dine varme hveder med en syrnet fordej (biga). Det giver hvederne masser af smag og er ikke spor svært – du skal bare gå i gang dagen før.

Af: Sandra Leigh Draznin Foto: Martin Dyrløv
28. mar. 2017 | Opskrift | Hjemmet
12 store varme hveder | Total: 45 min

Ingredienser

Varme hveder med fordej 

 

Hviletid: 12-24 timer
Hævetid: 3-4 timer
Bagetid: 20 min.
Fryseegnet


Fordej/biga:
250 g hvedemel (erstat evt. halvdelen med grahamsmel)
2½ dl vand
2-3 g gær


Dej:
15 g gær
3 dl vand (eller mælk)
1 æg
1 spsk. rørsukker
1½-2 tsk. salt
450-500 g hvedemel
1-2 tsk. stødt kardemomme
75 g blødt smør

Sådan laver du varme hveder med fordej

Fordej/biga:
1. Rør mel, vand og smuldret gær sammen i en skål, og læg en tallerken eller låg over. Lad skålen stå på køkkenbordet til næste dag.

Dej:
2. Rør gæren ud i vand eller mælk, og tilsæt æg, sukker og salt. Rør mel (gem lidt) og kardemomme i, og tilsæt fordejen fra dagen før. Ælt dejen godt igennem i 8-10 min. – gerne på maskine. Ælt smørret i dejen, og lad den hæve tildækket til dobbelt størrelse (det tager 1½-2 timer).

Hvedeknopper:
3. Vend dejen ud på et meldrysset bord, fold den sammen et par gange, og tril den løst til en pølse. Del den i 12 lige store stykker (a ca. 110 g), og form dem til boller. Sæt bollerne med lidt luft imellem i en dyb bradepande (ca. 22x30 cm) beklædt med bagepapir. Lad dem hæve tildækket til dobbelt størrelse, så de hænger sammen (det tager 1½-2 timer).

Bagning:
4. Varm ovnen op til 250 grader. Drys evt. overfladen med lidt mel, sæt bradepanden midt i ovnen, og bag hvedeknopperne i 15-20 min., til de er gennembagte. Mål evt. efter med et stegetermometer, der skal vise 98-99 grader. Løft hvedeknopperne op ved hjælp af bagepapiret, og sæt dem til afkøling på en rist.  

Servering:

5. Flæk hvedeknopperne, og rist dem i ovnen ved 250 grader i 5-10 min. eller brug en brødrister.