Giv et blad i julegave. Eller forkæl dig selv med en skøn julegave. Priser fra 149 kr.

Varme hveder
Foto: Martin Dyrløv varme hveder med en syrnet fordej.

Varme hveder med fordej

Varme hveder med fordej

Bag dine varme hveder med en syrnet fordej (biga). Det giver hvederne masser af smag og er ikke spor svært – du skal bare gå i gang dagen før.

clock 45 minutter
printer Print
plate 12 store varme hveder

Varme hveder med fordej 

 

Hviletid: 12-24 timer
Hævetid: 3-4 timer
Bagetid: 20 min.
Fryseegnet


Fordej/biga:
250 g hvedemel (erstat evt. halvdelen med grahamsmel)
2½ dl vand
2-3 g gær


Dej:
15 g gær
3 dl vand (eller mælk)
1 æg
1 spsk. rørsukker
1½-2 tsk. salt
450-500 g hvedemel
1-2 tsk. stødt kardemomme
75 g blødt smør

Sådan laver du varme hveder med fordej

Fordej/biga:
1. Rør mel, vand og smuldret gær sammen i en skål, og læg en tallerken eller låg over. Lad skålen stå på køkkenbordet til næste dag.

Dej:
2. Rør gæren ud i vand eller mælk, og tilsæt æg, sukker og salt. Rør mel (gem lidt) og kardemomme i, og tilsæt fordejen fra dagen før. Ælt dejen godt igennem i 8-10 min. – gerne på maskine. Ælt smørret i dejen, og lad den hæve tildækket til dobbelt størrelse (det tager 1½-2 timer).

Hvedeknopper:
3. Vend dejen ud på et meldrysset bord, fold den sammen et par gange, og tril den løst til en pølse. Del den i 12 lige store stykker (a ca. 110 g), og form dem til boller. Sæt bollerne med lidt luft imellem i en dyb bradepande (ca. 22x30 cm) beklædt med bagepapir. Lad dem hæve tildækket til dobbelt størrelse, så de hænger sammen (det tager 1½-2 timer).

Bagning:
4. Varm ovnen op til 250 grader. Drys evt. overfladen med lidt mel, sæt bradepanden midt i ovnen, og bag hvedeknopperne i 15-20 min., til de er gennembagte. Mål evt. efter med et stegetermometer, der skal vise 98-99 grader. Løft hvedeknopperne op ved hjælp af bagepapiret, og sæt dem til afkøling på en rist.  

Servering:

5. Flæk hvedeknopperne, og rist dem i ovnen ved 250 grader i 5-10 min. eller brug en brødrister.

Tip

Jeg lavede fordejen med halvt grahamsmel. Du kan også bruge groft mel i selve dejen – erstat så op til en tredjedel af hvedemelet med grahamsmel eller dit fortrukne fuldkornsmel.

Se, hvad vi ellers skriver om: Varme hveder, Brød, Dansk mad og Bageopskrifter