Kurt Ravn efter nærdødsoplevelse: 'Livet kan ende på et splitsekund'

Kurt Ravn efter nærdødsoplevelse: "Livet kan ende på et splitsekund"

Kurt Ravn kan slet ikke undvære sit arbejde, og for første gang i 25 år står han på scenen i Tivoli, hvor han denne sommer spiller revy. En genre han ellers har takket nej til i mange år.

hjemmet logo farve

Kurt Ravn har altid elsket at sejle. At komme helt tæt på naturen og følelsen af at blive ét med vand og vind. 

Bladrer man tilbage i hans feriealbum, har han tilbragt langt de fleste somre på vandet, og derfor har han også altid sagt nej tak, når tilbuddene er kommet om at lave sommerrevy. Idéen om at stå på scenen aften efter aften, måske endda i en anden by, matchede ikke med lysten til at nyde den danske sommer på bølgen blå.

For syv år siden stoppede Kurt Ravn dog sejleriet med egen båd, så da komiker Linda P, som er kreativ chef på Tivoli Revyen, i år ringede for at få ham med på holdet, blev de mange nej'er til et ja.

"Det er en revy, men det er ikke bare sådan en lagkagerevy i gammeldags forstand med sketch, sketch, sketch. Det er en anderledes revy med kant, hvor der også er noget alvor, så jeg synes, at det lød som en spændende udfordring, så den handske måtte jeg tage op," siger Kurt Ravn som svar på, hvorfor han nu er en del af holdet sammen med sangerinde og skuespiller Xenia Lach-Nielsen, komiker Thomas Warberg og Linda P selv, der har overtaget chefstolen efter Lisbeth Dahl stoppede i 2022.

Søs Egelind var oprindeligt også med på holdet, men hun forlod revyen, inden prøverne for alvor kom i gang, så nu byder Kurt Ravn og Xenia Lach-Nielsen ind med de mere traditionelle skuespillerkræfter mod de to komikere af en anden genre.

"Jeg har tidligere arbejdet meget sammen med Søs og har været meget glad for det, men nu er det endt sådan her, og så arbejder vi videre med en ny konstellation."

"Vi har en rigtig god kemi og god energi, og jeg har store forventninger til resultatet, fordi jeg synes, vi har noget fint materiale at arbejde med."

Privilegeret karriere

Sidst, Kurt Ravn stod på scenen i Tivoli, var for 25 år siden i forestillingen Tivoli Show, hvor han delte gulvet med Preben Kristensen, Per Pallesen og Sanne Salomonsen. 

Satirefans vil også huske ham fra DR's ”Den gode, den onde og den virkelig sjove” helt tilbage fra 1991, hvor han for alvor foldede sit komiske talent ud i selskab med bl.a. Niels Olsen og Ditte Gråbøl. 

Inden Kurt Ravn blev uddannet på Statens Teaterskole i 1973, var han først to år i lære som maskinarbejder, siden to år i flyvevåbnet og dernæst arbejdede han et år som musiker.

"Dengang var det ikke hverken smart eller klogt at gå skuespillervejen, og mine forældre var meget ulykkelige over, at jeg kunne finde på sådan noget, så jeg tænkte, at jeg hellere måtte gå i lære."

"Allerede efter det første år, kunne jeg mærke, at der altså var noget med det skuespil, som jeg hellere ville, så efter endnu et år stoppede jeg på min læreplads. Også selvom mine forældre var meget kede af det. De så jo bare en usikker fremtid som skuespiller."

Kurt Ravns karriere har dog vist at være alt andet end usikker. Udover det folkelige gennembrud som jernbanearbejderen ”Røde” i ”Matador”, har karrieren budt på alt fra roller i serier som ”Bryggeren”, ”Anna Pihl” og senest ”Sommerdahl”, film som ”Ved Vejen” og ”Oh Happy Day” samt ikke mindst en lang række musicalroller på teatret. 

Ved siden af skuespillet har Kurt Ravn også dyrket musikken, og til jul tager han atter på turné med sine julekoncerter rundt i landet. For 30. år i træk.

"Skal jeg sætte ét ord på min karriere, er det privilegeret. Jeg har fået så mange spændende opgaver og har fået lov til at prøve rigtig mange forskellige genrer."

"Mit arbejde betyder utrolig meget for mig, og jeg har altid haft lyst til at lave netop det, jeg gør. Lige fra skoletiden hvor jeg spillede den frække Nikolaj i ”Nøddebro Præstegaard”. Alt, hvad jeg laver, er lystbetonet, samtidig med at det selvfølgelig giver smør på brødet," siger Kurt Ravn.

Kurt Ravn huskes stadig
for sin glansrolle som
Lauritz Jensen, kaldet
”Røde” i Matador. 'Den rolle betyder, at
jeg kan tænke tilbage
på en fantastisk
tid, og en rolle som
åbnede nogle døre som
skuespiller.'
Kurt Ravn huskes stadig for sin glansrolle som Lauritz Jensen, kaldet ”Røde” i Matador.
"Den rolle betyder, at jeg kan tænke tilbage på en fantastisk tid, og en rolle som åbnede nogle døre som skuespiller."

Elsker at spille skurk

Passionen for sit fag bevarer Kurt Ravn netop på grund af de mange forskelligartede opgaver, han bliver tilbudt. Han er særligt forelsket i prøverne og hele processen i at nå frem til målet sammen med kollegaerne. At vende og dreje situationer, momenter og replikker.

"Jeg elsker at udfordre mig selv. Det skal man. Hvis alt, hvad man laver, skal være noget, man er helt sikker på, man er god til, bliver det kedeligt," siger Kurt Ravn.

Han udfordrede sig selv særligt i rollen som Jean Valjean i musicalen Les Misérables, som han spillede på Østre Gasværk tilbage i 1992. En rolle, der er et af højdepunkterne i hans karriere.

"Det er en fantastisk historie, så det var fuldstændig utroligt at spille den rolle. Men musikken var svær, fordi det er skrevet til tenor, og jeg er baryton, så jeg kæmpede med de høje toner."

"Det var det første, jeg tænkte på, når jeg vågnede om morgenen: 'Hvordan er stemmen nu i dag? Kan jeg nu klare det?'Det var en stor udfordring, men det giver også noget energi og styrke, når man skal klare noget svært," siger Kurt Ravn, der ikke selv tør give et bud på, hvorfor han rammer både ældre, de yngre og dem midt imellem med sine roller.

Den helt unge målgrupper har lært ham at kende både som Onkel Anders i den nye generation af ”Far til fire” film og som den onde Agent Grå i julekalenderen ”Tidsrejsen”. Og netop skurk er en af de roller, som Kurt Ravn helst tager på sig. 

Senest som den lyssky fiske- og narkohandler Otto i serien ”Sommerdahl”, hvor han endte med at blive myrdet.

"Det er så overvurderet at spille helt. Jeg kan bedst lide at spille en charmerende skurk, som ikke bliver afsløret lige med det samme, men som i stedet er skurk på den mest snedige måde. Det er der mange flere facetter i."

Når Kurt Ravn ikke arbejder, spiller han tennis. Helst flere gange om ugen. Og så slapper han af ved at læse bøger. Alt fra krimier til romaner. Fra Khaled Hosseini til Ib Michael

"Jeg elsker at læse. Jeg hører ikke lydbøger. Jeg vil læse selv, fordi jeg lever mig fuldstændig ind i en anden verden, når jeg læser en bog. Det er så fantastisk, og det er en måde for mig at slappe af på og være i nuet, selvom man er et andet sted, når man læser en bog."

Kurt Ravns sommer

1. Hvad er dit bedste barndoms-sommerminde? 

"Det er fra mine bedsteforældres gård ved Frøslev Mark i Sønderjylland. Det var en rigtig bondegård med masser af forskellige dyr, hvor der altid var noget at foretage sig."

"Høsttiden var fantastisk, hvor vi fik lov at køre med i traktoren, når høet blev stablet op, og i køkkenhaven kunne vi plukke jordbær og hive gulerødder op ad jorden og spise dem efter en tur under vandposten. Jeg kom der hver sommer som barn."

2. Hvad er det bedste ved den danske sommer? 

"”Du danske sommer, jeg elsker dig, skønt du så ofte har sveget mig”. Jeg elsker foranderligheden ved den danske sommer, og jeg bliver ikke skuffet, hvis der ikke er godt vejr hver dag."

"Hvis man har været på øhop i Grækenland, hvor der bare er knaldende varmt fra morgen til aften, så kan det være skønt med lidt regn."

3. Hvad laver du på den bedste sommerdag? 

"Det er, når solen skinner, og jeg ude i naturen eller ude at sejle. Naturen giver mig ro. Der er for eksempel en helt speciel atmosfære i en skov, som man bare skal suge til sig. Næsten som at være i et kirkerum."

4. Hvilken ferie er den bedste, du har været på? 

"Min kone og jeg har været to gange i New Zealand, og det er et fantastisk smukt land. Jeg kan godt lide at gå i naturen, og på New Zealand er den helt utrolig. Man kan slet ikke lade være med at stoppe op hele tiden og sige ”nej, prøv at se der”, ”jamen så prøv at se der.”"

"Vi elsker også Bali. Maden, musikken, de mange utrolige ceremonier og en smuk, smuk religion, der er en form for hinduisme."

5. Hvilken bog læser du denne sommer? 

"Ib Michaels seneste bog ”Fra den anden side af solskinnet”, hvor han fortæller om at blive ramt af et slagtilfælde. Det er en gribende bog, hvor han deler de tanker, der kommer bagefter."

Taknemmelig for livet

Det meste af sommeren kommer til at gå på scene i Glassalen for Kurt Ravn, men når holdet har bukket af for sidste gang, overvejer han og hustruen Annette Ravn at tage en tur til Bali. Her har de været flere gange, og de elsker begge to den indonesiske vulkanø. 

I det hele taget er de begge to vilde med at rejse. Også selvom det var på en anden eksotisk destination, at de oplevede den største katastrofe.

Parret var begge på stranden i Thailand, da en tsunami ramte 2. juledag 2004. De blev skilt fra hinanden under flugten fra vandet, og først efter 24 timer fandt de ud af, at den anden var i live. 

Forinden blev Kurt Ravn fanget i en garage fyldt med vand, hvor han ikke troede, han ville slippe ud. Mirakuløst slap han med brækkede ribben.

"Efter sådan en oplevelse forstår man, at der er mange ting i verden, der er så uendeligt ligegyldige. Bagateller, som man ikke skal bruge en masse energi på, og ting, som ikke er værd at brokke sig over."

"Livet kan ende på et splitsekund, så jeg vil hellere prøve at se på det positive og koncentrere mig om de gode ting. Jeg synes, at nogle folk brokker sig for meget over alt muligt ligegyldigt."

"Vi tænker ikke over det, men tænk at vi i Danmark kan skrue på en hane, og så kommer der rent vand ud, som vi kan drikke. Det er jo fantastisk," siger Kurt Ravn.

Året efter katastrofen rejste Kurt Ravn med sin hustru tilbage til Thailand for at genopleve situationen og se stedet igen.

"Det lå tungt i mig i lang tid efter. Men efterhånden, som tiden går, bliver det en af de ting, man tager med i rygsækken, som vi jo alle sammen har en masse ting med i. Det fylder ikke for mig i dag, men taknemmeligheden over, at jeg er her, den føler jeg stadig."

At der måske var noget eller nogen, der holdt hånden over Kurt Ravn den skæbnesvangre dag i Thailand, kan han have en følelse af. Måske en engel. Måske noget andet.

"Jeg elsker linjen ”lønligt iblandt os de gå” i julesangen ”Glade jul, dejlige jul”, altså englene, der går skjult imellem os."

"Jeg er jo også en vantro Thomas nogle gange, der tænker ”ej, det er da klart, at der ikke er nogle engle eller noget som helst, når man tænker på de vanvittige krige og sultkatastrofer”. Men lige så ofte tænker jeg, at der måske er nogen eller noget, der passer på os."

"Jeg kan godt få den tanke, at det altså ikke var nu, jeg skulle dø, selvom det var tæt på. Så kan man kalde det skæbnen, eller hvad man vil. Vi ved det ikke, men jeg tør i hvert fald ikke sige, at der ikke er noget."

Kurt Ravn

Kurt Ravn

Kurt Ravn er 77 år og arbejder både som skuespiller og sanger. Er bl.a. kendt fra serier som ”Matador”, ”Rita” og ”Sommerdahl”. 

Er gift med skulptør Annette Ravn og bor i Vedbæk. Han er aktuel i Tivoli Revyen, der spiller frem til 13. juli i Glassalen.