Maj-Britt malede en akvarel – og fik en helt anden idé, som hun kunne sælge

Maj-Britt malede en akvarel – og fik en helt anden idé, som hun kunne sælge

Tænk dig at male et værk, som du bliver så tilfreds med, at du får det trykt på smukt stof. Det er netop, hvad der skete for Maj-Britt Henriksen – som genvandt sin lyst til det kreative, efter at hun begyndte at overføre sine akvareller til metervarer.

Hendes Verden logo

Der gemmer sig lidt af et skatkammer i sidebygningen til et ganske almindeligt parcelhus i Fredericia. Herinde, i det lille rum, bliver man mødt af farverige motiver fra hver en krog i form af stofruller på rad og række og giner med kjoler og bluser. Glade giraffer, enhjørninger og koalabjørne i hobetal er at finde på stoffet.

Det er nemlig her, Maj-Britt Henriksen har sin lille butik, hvor hun sælger det stof, hun selv designer. Det særlige ved hendes design er, at hun håndmaler hvert eneste motiv med akvarelmaling, bearbejder det elektronisk og sender filen til tryk på en tekstilfabrik.

"Jeg har brugt lang tid på at finde ud af, hvordan man egentlig gør, men det har været en utrolig lærerig proces, og jeg er så glad for, at jeg kastede mig ud i mit tekstileventyr," siger Maj-Britt, der begyndte at producere stof for seks år siden.

Maj-Britt bruger lang tid på at
tilpasse motiverne i Photoshop,
så de ender som et flot og
harmonisk stofdesign.
Maj-Britt bruger lang tid på at tilpasse motiverne i Photoshop, så de ender som et flot og harmonisk stofdesign.
Maj-Britt nyder at male
motiverne til stoffet – og
er umulig for familien at
komme i kontakt med, så
længe hun er i flow.
Maj-Britt nyder at male motiverne til stoffet – og er umulig for familien at komme i kontakt med, så længe hun er i flow.

Gav tegningerne væk

Hun har arbejdet som social- og sundhedsmedarbejder og er i dag uddannelsesvejleder på SOSU-uddannelsen, for hun kan ikke leve af at producere og sælge stof endnu, men arbejder hele tiden på at lære nyt og forbedre sine teknikker.

"Det startede med, at jeg havde en stand på messen Kreative Dage i Fredericia i 2018, hvor jeg solgte plakater og postkort med mine akvarelmotiver," fortæller hun.

"En kvinde kom forbi og spurgte, om hun måtte bruge mine motiver på stof og sælge det i sin forretning. Det gik jeg med til. Men jeg tænkte senere, at det kunne jeg måske også bare selv gøre."

Kort tid efter gik Maj-Britt i gang med at undersøge, hvordan man får trykt sine egne malerier på stof. Hun kunne jo finde ud af det med at tegne og male, men hun vidste intet som helst om alt det tekniske.

"Jeg så en masse youtubevideoer og fandt frem til, at jeg skulle lære computerprogrammet Photoshop for at kunne lave mønstrene, og samtidig fandt jeg nogle steder, hvor jeg kunne få trykt stoffet i lille skala," forklarer hun.

"Jeg har begået mange fejl, for eksempel vidste jeg ikke, hvordan man gentager en tegning og skaber et mønster, og jeg kom til at sende for store filer af sted i forkert format. Men man må fejle lidt for at lære."

Det første stof,
Maj-Britt fik
produceret for
seks år siden,
var dette med
biler på.
Det første stof, Maj-Britt fik produceret for seks år siden, var dette med biler på.
Maj-Britt elsker også at sy,
og hendes stof egner sig
særligt til børnetøj, kjoler
og bluser, da det primært
er bomuldsjersey.
Maj-Britt elsker også at sy, og hendes stof egner sig særligt til børnetøj, kjoler og bluser, da det primært er bomuldsjersey.
Maj-Britt får hele tiden
sjove ideer, og hun er
særligt stolt af sit design
med sakse, som hun lavede
til Kreative Dage, da
messen fyldte 15 år.
Maj-Britt får hele tiden sjove ideer, og hun er særligt stolt af sit design med sakse, som hun lavede til Kreative Dage, da messen fyldte 15 år.

Tag det ikke personligt

Mens Maj-Britt lærte det tekniske, fik hun flere og flere ideer til motiver, og i 2020 havde hun et færdigt design, som hun havde fået produceret på 30 meter stof. Hun nød at mærke sin virkelyst efter en lang periode, hvor hun havde gemt det kreative lidt væk.

"Som ung elskede jeg at sy, og jeg har altid været glad for at tegne og male. Men inden jeg begyndte at producere stof, havde jeg næsten pakket det kreative væk," fortæller Maj-Britt.

"Jeg var ikke glad for at vise mine tegninger frem; når jeg fik besøg, skyndte jeg mig at gemme det væk. Men da jeg mødte min mand, fik han mig til at forstå, at jeg ikke har noget at være flov over. Han har været en kæmpe støtte i, at det her eventyr kunne lykkes. 

I dag har Maj-Britt ikke længere trang til at pakke malerierne væk.

"Jeg er holdt op med at tage det hele så personligt. Nogle kan lide det, jeg laver, andre kan ikke. Det har ikke noget med mig som person at gøre," siger hun.

"Når jeg er på messer, er det skønt, når folk spørger til stoffet, for jeg elsker at forklare processen – mange er ikke klar over, at jeg rent faktisk selv maler alle motiverne."

Det ville ikke give mening for Maj-Britt at producere stof, hvis hun ikke selv fremstillede mønstrene, for det er arbejdet med penslerne, der giver hende pusterummet i en travl hverdag.

"Jeg elsker at sætte mig med en kop kaffe og bare male. Min mand og mine børn har vænnet sig til, at når jeg lukker mig inde i mit eget univers, er det ikke sikkert, at jeg svarer," siger Maj-Britt.

"I weekenderne maler jeg ofte, lige når jeg står op – og jeg kan også finde på at male, inden jeg skal på arbejde – bare fem i minutter."

Lav stof af dine tegninger og malerier – sådan!

Tegn dit motiv 

Skab det motiv, du ønsker trykt som metervare, fx i A4-størrelse.

Digitaliser din tegning 

Skan tegningen, eller tag billeder af den med din telefon i god belysning. Foto/skanning skal være i høj opløsning, 300 DPI eller mere, og gemmes som en png- eller jpeg-fil. 

Rediger filen 

Sæt tegningen op som et mønster, hvis den skal gentages over hele stoffet. Brug programmer som Canva eller Photoshop, som kan gentage motivet. Her kan du samtidig tilføje baggrundsfarve, ændre størrelsesforhold og tilpasse designet. 

Maj-Britt gemmer filen i størrelse 30 x 30 centimeter og bruger RGB-farver (man kan også bruge cmyk). 

Send til tryk 

Når din fil er klar, skal du bruge et sted, som kan trykke mønstret på stof, fx cottonbee.com, muzefabrics. com eller family-fabrics.com. Her kan du bestille få meter ad gangen eller vareprøver af dit design.

På Spoonflower.com kan du skabe dit mønster ved at uploade et enkelt motiv og herefter vælge stof, fx bomuld, jersey eller lærred.