Sur, sur, surdej fra Hjemmet

Sur, sur, surdej

Jeg har som regel en boblende surdej stående på køkkenbordet, og jeg elsker simpelthen at stikke næsen ned under klædet og indånde den syrlige duft af øl.

Lad det være sagt med det samme: rugbrød bagt på surdej er ikke noget, man laver på en eftermiddag. Min version tager fire dage, men den er værd at vente på.

Da flere har efterspurgt opskrifter på mine køkkensysler, vil jeg fremover supplere min blog med opskrifter. Det gælder også dette rugbrød.

  1. dag: Bland 2 ½ dl vand med 2 ½ dl mel (halvt rugmel og halvt hvedemel). Lad det stå et døgn i stuetemperatur.

  2. dag: Bland 1 dl vand og 1 dl rugmel i surdejen. Lad det stå et døgn i stuetemperatur.

  3. dag: Bland 1 dl vand og 1 dl rugmel i surdejen. Lad det stå et døgn i stuetemperatur.

  4. dag: Bland 2 ½ dl surdej med ½ liter vand, 250 g rugkerner, 250 g rugmel, 50 g hørfrø, 50 g solsikkekerner, 50 g havregryn, evt. 1 fintrevet gulerod, 35 g maltsirup (købes i helsekostforretninger), 20 g groft salt, 2 g økologisk gær. Græskarkerner til drys.

Rør alle ingredienserne sammen i fem minutter og fyld dejen i en smurt form. Lad dejen hæve i ca. 8 timer.

Bag brødet ved 160 grader i 1 ½ time. Tag brødet ud af formen og bag det i yderligere 30 minutter på en rist i ovnen.

Hvis jeg ikke lige har de nævnte frø og kerner, tager jeg, hvad jeg har, f.eks. en femkorns-blanding. Det gør bestemt ikke brødet dårligere.

Sur, sur, surdej