Det er blevet hot at drikke te. Se, hvad det kan gøre for dig
SPONSORERET indhold

Derfor er te hottere end nogensinde

ALT for damernes madskribent Mette Helbæk dyrker den nye trend tesmagning.

Af:: Mette Helbæk Foto: Maria P.
13. feb. 2015 | Mad | ALT for damerne

"Kvinde kend din vin" og "Sådan brygger du den bedst kop kaffe", vi er vant til at vin og kaffe er hipt at gøre til nærmest en videnskab. Men nu er det te, der er noget af det mest hippe, du kan drikke og tale om, og du kan ligefrem finde ud af, hvilken te-type du er.

Sluuuurp. Nogenlunde sådan skal det lyde, når man er til professionel tesmagning, får jeg at vide. Den dybe smage-ske skal op til en let spidset mund, nakken skal en smule tilbage, og så skal man ellers suge alt det, man har lært, så teen forstøves rundt i munden, mens den rammer så mange som muligt af de smagssensorer, som kan opfange drikkens subtile aromaer.

"Pldrpldrpldr" lyder det nærmere fra mig, og en del af teen havner på hagen. Det kræver en god håndfuld forsøg, før det professionelle slurp sidder bare nogenlunde i skabet, men så begynder det også at ske. Teernes forskellige smage udfolder sig for mig. Den dybe smag af sort te og hibiscus i teen Blushing Black, den aromatiske syrlighed i earl grey'en som er smagssat med skræl og æterisk olie fra bergamottefrugten, chokoladenoterne i den røde Oolong fra Darjeeling, blomster og honning i den sarte, hvide te og den friske, rene smag af grøn te fra en berømt tehave i Nepal.

Min guide og med-slurper denne dag er Jonas Astrup, som, ud over at have et dagjob som forsker i fødevareviden-skab, netop har været med til at smage sig igennem flere tusind teer i forbindelse med udviklingen af det nye te-mærke T-Town Copenhagen. Han er en mand, der kender sin te, og han øser glad og gerne ud af sin viden.

– Rigtigt mange af de teer, du finder på hylderne, er enten tilsat såkaldte natur-identiske- eller kunstige aromastoffer. Står der for eksempel "natural flavors" på tedåsen, er det som regel ensbetydende med, at man i et laboratorium har forsøgt at efterligne de stoffer, som fremkalder en bestemt duft- eller smagsassociation. Så at finde en te, som er så ren og velsmagende som muligt, kan være lidt af en jungle, fortæller han.

Tedrikning er ligesom vinsmagning
Der er ingen tvivl om, at te er det nye hotte, som flere trendeksperter spår vil feje i hvert fald nogle kopper kaffe af banen. I New York skyder der tebarer op med større hast, end du kan nå at stave til Teavana (Starbucks' nystartede kæde af tebarer), du kan blive uddannet til te-olog, gå til tesmagninger, bestille fra restauranternes tekort, og købe enkeltmarkste fra økologisk certificerede tebønder i butikkerne. Nogle af de samme tendenser ser vi herhjemme med Claus Meyers satsning på dyr enkeltmarkste som et af eksemplerne.Hvorfor egentlig? For at finde ud af det, ringer jeg til livsstilseksperten Anne Glad. Hun giver mig ret i, at te er blevet trendy og forklarer:

"Vi dyrker glæden ved fordybelse og håndværk lige nu, og når det kommer til avantgarden, så er teen et af det steder, hvor de kan vise deres kvalitetssans. Ligesom de dyrker den langsomme kaffe, filterkaffen, som det tager enormt lang tid at lave, og som du nærmest skal drikke på stedet for at undgå, at den når at blive kold. Hvor man med sidste årtis caffe latte kunne gå rundt på gaden og manifestere, at man havde råd til at give 50 kroner for en kop kaffe, er filterkaffen, og nu også teen, mere underspillet. Her gælder det så til gengæld om at have sat sig ind i, hvor teen kommer fra og have indsigt i de forskellige tesorter. Næsten som med vindrikning."

Men der er også en anden forklaring på, hvorfor det lige nu er te, der topper trendlisten.
"Siden 2008 har vi set en eksplosion i antallet af mennesker, som dyrker sport og passer på sig selv, ligesom superfoods og sundhedsmæssige quickfixes er hot som aldrig før. Der er prestige i at have en sund og slank krop. Her passer teen med sine sundhedsgevinster og lave kalorieindtag lige ind."


Parlør til te-novicer:

Grøn te:
Er te, som blot er tørret. Grøn te bliver til på en måde, som efterlader mange vitaminer og mineraler i teen, hvilket er grunden til, at tetypen er kendt for at være rig på antioxidanter.

Hvid te:
Hvid te er en specialitet som består af tørrede bladknopper fra teplanten, som plukkes i det tidligere forår, inden bladene folder sig ud. Teen er stort set fri for tanniner og derfor meget mild. I Kina bruges den blandt andet ved mavebesvær og væskeophobning.

Sort te:
Er te, som ud over at være tørret også er oxideret. Sort te er den mest almindelige type og også den, som bruges i populære teblandinger som for eksempel earl grey. En af de mest almindelige sorte tetyper er den indiske Darjeeling.

Matcha:
Matcha er grøn te fra Japan, som er kværnet til helt fint pulver. På grund af sin pulverform er matchaen velegnet til for eksempel bagværk, og den har, ligesom almindelig grøn te, en lang række sundhedsgevinster. Matcha brygger man ved at piske pulveret ud i varmt vand.

Oolong:
Er te, som er halvfermenteret, og dermed en mellemting mellem grøn og sort te. Oolong-te siges at være god for fordøjelsen, og har en let, frisk smag. Teen bliver ikke bitter og indeholder kun ganske lidt koffein.

Aromatiseret te:
Earl grey, mangote, skovbærte, myntete, kvædete og mange, mange andre typer af te falder ind under denne kategori. Der er som regel tale om sort te med en eller anden form for aroma, som ikke sjældent er kunstigt fremstillet.

Urtete:
Urtete kan laves af alle mulige typer af tørrede urter, og er faktisk ikke te. Urteteerne har i årtusinder været brugt som medicin også herhjemme og indeholder hverken garvesyre eller koffein.

Rooibos:
Ligesom urtete er rooibos heller ikke te i traditionel forstand, men bladene fra et træ, som vokser i Sydafrika. Teen indeholder hverken koffein eller garvesyre. Den har en fin, rød farve og en nærmest sødlig smag.


LÆS OGSÅ: Sundt og nemt - 5 skønne supper

LÆS OGSÅ: Er det sundest at drikke eller spise sine grønsager?

LÆS OGSÅ: Sådan holder du dig mæt med få kalorier