Spis mere klimavenligt
SPONSORERET indhold

7 tips: Sådan spiser du mere klimavenligt

Det er ikke kun din forbrug af el, varme og benzin, der belaster klimaet. Faktisk er den mad, du spiser, en af de største klimasyndere og bidrager til den globale opvarmning. Få tips til hvordan du spiser mere klimavenligt.

Af:: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty Images
19. aug. 2022 | Mad | Hendes Verden

De fleste ved egentlig godt, at røde bøffer, fedt kødpålæg og matadormix ikke ligefrem gavner sundheden. Men vidste du, at disse fødevarer og en lang række andre, også er med til at skade planetens sundhed?

Global fødevareproduktion er en af de værste miljøsyndere, og faktisk belaster vores madforbrug i gennemsnit klimaet mere end den samlede belastning fra vores forbrug af el, varme og benzin. Der er stor forskel på, hvilket aftryk de forskellige fødevarer har på klimaet, men skal man tro forskerne, er den bedste vej til mere klimavenlig kost helt kort at skrue ned for kødet og op for det grønne.

At spise klimavenligt betyder altså ikke, at du helt skal droppe kødsovsen og i stedet leve af kikærter, for du kan sagtens spise klimavenligt uden af blive fanatisk. Men vil du gøre både planeten og din sundhed en tjeneste, så handler det helt overordnet om at sætte fokus på en mere plante- og fuldkornsbaseret kost fremfor kød, sukker og mættet fedt – og samtidig spise med måde.

LÆS OGSÅ: Nyt studie: Gør du dette med din hund, skal du stoppe i dag

7 råd til at spise mere klimavenligt

De officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen rådgiver om sundere og mere bæredygtige fødevareindtag. Ved at følge disse syv råd, får du dækket behovet for næringsstoffer – og samtidig gør du en grøn forskel.

1. Spis mindre kød

Rødt kød har et højt klimaaftryk. Det skyldes, at køer og andre drøvtyggere prutter og bøvser metan – en klimagas, som er 25 gange så kraftig som CO2. Spis derfor fisk, kylling eller svinekød i stedet for okse- og lammekød og skær ned på mælkeprodukterne. Udskift desuden en stor del af kødet med grøntsager, fuldkornsprodukter og proteinrige bælgfrugter og gør kød til tilbehør, der spises et par gange om ugen.

2. Byt kød ud med fisk

Fisk og skaldyr har generelt et lavere klimaaftryk end kød, så derfor er det en god ide at vælge fisk frem for kød. Fisk og skaldyr har dog forskellig klimapåvirkning. Muslinger og marineret sild har for eksempel et lavt klimaaftryk, mens klimaaftrykket er højere for rejer og fladfisk.

3. Spis grønt og frugt

Frugt, grøntsager og nødder indeholder vegetabilsk protein, der er mere bæredygtigt end kød. Desuden er det nogle af de fødevarer, der belaster klimaet mindst. Gå efter årstidens grønt og frugt og gerne dem, der er lokalt dyrket.

4. Masser af bælgfrugter

Bønner, linser og andre bælgfrugter er et godt alternativ til kød og en god vegetabilsk kilde til protein og andre vigtige næringsstoffer. Desuden er klimabelastning ved bælgfrugter næsten 50 gange lavere end fx oksekød.

5. Kartofler og groft brød

Ris har højere CO2-belastning og belaster klimaet mere end fx kartofler, pasta og fuldkorn. Det skyldes, at ris ofte dyrkes på oversvømmede arealer, hvor der bliver frigivet drivhusgas. Spiser du pasta eller brød så vælg fuldkornsvarianten. Den indeholder nemlig flere vitaminer og mineraler og mætter bedre.

6. Begræns sødt og salt

Slik, snacks, alkohol, sodavand og andre nydelsesmidler indeholder sukker, salt og fedt og dermed mange kalorier. Desuden udgør de en betydelig del af det samlede CO2-aftryk fra mad, så ved at skære ned gavner du både sundhed og klima.

7. Sluk tørsten i vand

Vand er den sundeste måde at dække væskebehovet på. Vand fra vandhanen er langt mindre CO2-belastende end flaskevand, juice, sodavand eller øl og vin. Vidste du, at det kræver 1500 gange så meget energi at producere flaskevand end vand fra en vandhane?

Kilder: DTU Fødevareinstituttet, Hjerteforeningen, Madpyramiden.dk, Fødevareministeriet, Concito

LÆS OGSÅ: 7 gode tips: Sådan kommer du godt i gang efter ferien

Anbefalet til dig