1) Brug rigeligt med solcreme
De hyppigste fejl ved brugen af solcreme er, at man enten smører for lidt på eller glemmer at påføre jævnligt. Det er ifølge skønhedsekspert Charlotte Torpegaard den største fejl, vi begår, når det kommer til sikkerhed i solen.
- En høj solfaktor betyder blot, at du kan være længere tid ude i solen, men smører du ikke et tykt nok lag på, mister det effekten. En god tommelfingerregel er, at når, du tror, du har brugt nok, så kom lige lidt mere på, siger Charlotte Torpegaard og tilføjer, at det ikke er meningen, at en tube solcreme skal række til en hel familie over hele sommeren.
LÆS OGSÅ på ALTfordamerne.dk: Strandklar på 2 uger: sådan
2) Vær opmærksom på UVA stråler
UVB strålinger er dem, der giver os D-vitamin og gør os sommerbrune, men også dem der forårsager solskoldninger og risiko for hudkræft. UVA strålerne er til gengæld dem, der trænger dybere ind i huden og kan forandre cellerne over længere tid. Dette kan forårsage aldring i huden, pigmentforandringer og hudkræft.
UVA stråler, der er tilstede hele året, kan trænge igennem glas og skyer og tæller for 95% af alle UV stråler, der rammer jorden. UVB strålerne bliver til gengæld bremset af glas og skyer, og dækker kun de restende 5. Det er derfor vigtigt at huske beskyttelse til huden året rundt, mod de skadelige UVA stråler.
- Du kan tjekke om solcremen dækker UVA stråler ved at kigge efter det runde mærke med UVA på emballagen, siger Charlotte Torpegaard.
3) Undgå at bruge for gammel solcreme
Der er ingen pointe i at gemme gamle rester. De kan alligevel ikke det, de skal, forklarer Charlotte Torpegaard.
- Det gælder alle cremer, ikke kun solcremer. Så snart du har åbnet en creme, mindskes effekten for hver dag. Så har du købt en dyr solcreme, så sørg for at få den brugt samme sommer, siger hun.
Har du rester af solcremen tilbage efter sommeren er ovre, kan du bruge det sidste som en håndcreme i løbet af efteråret, lyder tippet fra Charlotte Torpegaard. På den måde kan du samtidig beskytte håndryggen, når du kører på cykel.
LÆS OGSÅ: 7 trin: Få en smuk og holdbar sommerglød
4) Påfør solcreme efter du har været i vandet
Mange producenter skriver, at deres solcremer er vandfaste, men det betyder ikke, at du uden videre kan boltre dig i vandet i flere timer. Vandfast betyder, at solcremen beskytter huden i vand i et bestemt antal minutter.
- Det er vigtigt, at du påfører et nyt lag, hver gang du har været i vandet, og især hvis du bruger et håndklæde til at tørre dig med. Dette gælder også, hver gang du vasker hænder. Effekten bliver mindre og mindre for hvert minut, siger hun.
5) Glem ikke de små områder på kroppen
De fleste husker at bruge solcreme på ryggen, skuldrene og de andre større områder på kroppen, men glem endelig ikke de mere oversete område som øreflipperne, hagepartiet, læberne og skilningen i håret.
- Jeg fik lavet en skanning, hvor jeg selv blev gjort opmærksom på, at hårgrænsen var en af de steder jeg kunne være tilbøjelig til at få solskader, fordi jeg ikke brugte nok solcreme der siger Charlotte Torpegaard.
- Området omkring øjnene kan også være en udfordring. Mange oplever, at solcreme om øjnene kan svide eller irritere. Gå efter en decideret solcreme til øjnene, som er uparfumeret og beregnet til den tynde, sarte hud, siger Charlotte Torpegaard.
På den måde kan du undgå kragetæer og solskader i området omkring øjenene. Og glem heller ikke dine fødder og tæer.
SE OGSÅ på ALTfordamerne.dk Se de nyeste og bedste solcremer til dit behov
OM CHARLOTTE TORPEGAARD
Charlotte Torpegaard er Danmarks førende skønhedsekspert og kvinden bag skønhedsbestsellerne "Skønhed kommer indefra - men lidt læbestift skader jo ikke" og senest ”Yummy Mummy” til gravide og nybagte mødre. Desuden driver hun bloggen Ilovebeauty.dk, hvor du kan følge hende dagligt.
Fakta om solbeskyttelse
- Et voksent menneske kan (i gennemsnit) være i solen 10 mimutter uden at tage skade
- Solcreme med solfaktor 20 giver 20 gange længere tid i solen – dvs. 20x10 = 200min
- Solcreme med solfaktor 40 giver 40 gange længere tid i solen – dvs. 40x10 = 400min
- Solfaktor 40 dækker altså ikke dobbelt så godt som solfaktor 20, men blot længere tid
- Pigmentforandringer i huden kan stamme fra soldyrkning flere år tilbage. Nuværende tegn på skadet hud kan altså være forårsaget langt tidligere end du måske tror.
- Kræftens bekæmpelse anbefaler de 4 solråd; skygge, solhat, solcreme og sluk solariet
- Den største koncentration af UV stråler findes mellem kl 12-15
Kilder: Cancer.dk, Charlotte Torpegaard