Prisen er underordnet - kun 2.000 kvinder på verdensplan køber dette design
300.000 glitrende perler, 2.000 koncentrerede timer og 60 myreflittige petites mains.Det er nogle af de dele, der skal til for at gøre Karl Lagerfelds ypperste designerdrømme til virkelighed. Som et af de få modehuse praktiserer Chanel stadig de stolte traditioner bag haute couture. Eurowoman fik over to dage et eksklusivt kig ind i den overdådige verden, som kun anslås at have omkring 2.000 købere på verdensplan.
Med et godt greb i begge sider af jakkens revers træder Karl Lagerfeld ind på catwalken. Han har netop præsenteret sin seneste haute couture-kollektion i Grand Palais i Paris. Klædt i knælang grå jakke, smalle sorte bukser og hvid skjorte med fejlfri stivet flip går han, modsat langt de fleste designere, der nøjes med et hurtigt lille vink efter endt show, hele catwalken rundt.
De sorte solbriller skjuler umiddelbart hans lune, men det diskrete smil i mundvigen og de små vink til publikum afslører, at designeren må være i godt humør. Og med god grund. Han bliver mødt af bragende klapsalver og fulgt af modeller iklædt rober, der med sit uovertrufne design og overdådige håndværk endnu en gang sætter en tyk streg under, at Chanel er en af de ypperste aktører, når det gælder den mode, der af kendere betegnes som kunst. Håndlavet tøj, skræddersyet til kunden. Haute couture.
Kun 10 fuldgyldige medlemmer
Eurowoman klapper med fra tætteste hold. Helt ekstraordinært har vi fået adgang til et af de få shows, som udgør haute couturens modeuge i Paris, der afholdes i januar. Selv om reglerne for at komme med i den eksklusive klub, der laver haute couture, er blevet blødt op, er kun 10 modehuse fuldgyldige medlemmer. Adgangsbilletten reguleres af syndikatet Chambre Syndicale de la Haute Couture i Paris, som opsætter en lang række krav for sine medlemmer (se faktaboks). Og at der ikke blot lægges uvurderlige kræfter i selve tøjet, men også i de shows, som syndikatet kræver, er tydeligt for enhver, der klapper med i Grand Palais. Fremførelsen spiller en mindst lige så stor rolle.
Den grandiose udstillingshal med det smukt buede glastag omdannes hver sæson til et nyt tema med udgangspunkt i Karl Lagerfelds idérigdom. Til husets spektakulære pret-a-porter-shows har han bl.a. ladet opføre en gigantisk kørende karrusel, et supermarked fyldt med Chanel-varer samt et vaskeægte isbjerg. Men når det er tid til at fremvise husets ypperste kreationer, tones omgivelserne ned, ligesom pladserne svinder ind fra hele 2.000 til kun 500.
Kun 2.000 kunder på verdensplan
Denne tirsdag formiddag er kulisserne sat i et luksuriøst ovalt drivhus. En miniudgave af Grand Palais, om man vil, malet i lys grøn, der signalerer forårets komme. Hele vejen rundt langs ydervæggen er sat enorme blomster og træer udformet i lysegrønt og hvidt pap. Foran de fem rækker med pladser er den ovale hvide catwalk og i midten heraf et kæmpemæssigt rundt bed med samme type blomster og træer som på bagvæggen.
Annonse
Foran blomsterbedet tager en gruppe på seks amerikanske kvinder selfies med hver sin iPhone 6. De hviner "Chaaaneeel" i kor og griner. Alle klædt i modehusets tøj fra top til tå og alle med hver sin Chanel-taske over armen. På den anden side af blomsterbedet tager en japansk kvinde klædt i en sort knælang blazer oversået med gyldne perler og sten – sidste sæsons haute couture, betror Chanels PR-kontakt – billeder af japansk Vogues redaktør, Anna Dello Russo, klædt i en hvid Chanel-jakke med farvestrålende blomstermotiv. Godt nok ikke haute couture, men alligevel.
Publikum er et miks af indkøbere, moderedaktører og journalister samt et lille udvalg af de kunder, der aftager couturen. Hvor mange der reelt er af dem, er svært at få et nøjagtigt tal på. Det siges, at ca. 2.000 kvinder på verdensplan køber haute couture, heraf er kun omkring 200 stamkunder. Smalltalken afslører, at de inviterede primært kommer fra USA, Asien, Rusland og Mellemøsten.
Stjerner på første række
Lige inden showstart ankommer Chanels kampagnepiger, der altid kaster stjernestøv over showet fra første række, og fotograferne falder over hinanden for at få billeder. Først ankomne er Kristen Stewart, der trods sit Twilight-mutte udtryk drister sig til at sætte de sorte solbriller op i panden og fremtvinge et beskedent smil.
Mere karisma er der over ærkefranske Vanessa Paradis, der iklædt chik mavekort sort blazerjakke over en hvid silkeskjorte skaber så meget tumult, at hendes medbragte bodyguard må bane vejen. Efter showet afsløres det, at hun er kommende ansigt for husets seneste taskesats, Girl Bag, udformet som Chanels udødelige tweedjakke, og Kristen Stewart for bestselleren Boy.
Lagerfeld fornemmede noget
Uret viser 12.05, da showet går i gang, og de næste 18 minutter skabes en forståelse for, hvorfor haute couture har overlevet i en verden, hvor håndværkets særlige dyder ikke altid er i højeste kurs. Elektroniske beats blander sig med klassiske undertoner, og i takt med musikken folder de opstillede papblomster sig ud og afslører de yndigste blomsterhoveder i changerende nuancer af lilla, lyserød, orange, gul, grøn og blå.
En blomstrende have danner nu en poetisk baggrund for den farvematchende kollektion bestående af gulvlange pencilskirts tilsat mavekorte jakker besat med perler fra top til tå. Korte kjoler gemt under A-formede jakker overstrøet med glitrende pailletter og festkjoler i både kort og lang med florlet tyl og ærmer skabt af tusindvis af stof- og fjerbesatte blomster.
Selv om Chanel er særlig kendt for sit sorte og hvide univers, udtaler Karl Lagerfeld efter showet, at han pludselig fornemmede noget i luften, der higede efter farver og blomster. At lag på lag-kjolerne skulle laves af chiffon, så de bliver graciøse og ikke tunge, og at nederdelene skulle ned på hoften for at skabe en sommerlig lethed. Voila.
2.000 timer brugt på at keere blomster
Accessories består af sorte læderstøvler og hatte af strå med skysvævende tyl på pullen, tweedhuer pyntet med blomster og sten og de fineste dekorerede blomster for enden af modellernes lange løse fletninger. Detaljerne er så ekstraordinære og forarbejdningen så forfinet, at hvert lille stykke tøj ligner et kunstværk.
Ypperst er showets brudekjole bestående af en overdel af ene hvide perler samt en underdel drysset med den ene fantasifulde blomst efter den anden. To forskellige slags fjer, seks forskellige stykker stof og lige så mange forskellige slags plastik er samlet til i alt 2.400 blomster, som det har taget 15 piger op til 2.000 timer at kreere. Så mageløst, at det kræver et nærmere kig. Og den mulighed får Eurowoman en uge før, Karl Lagerfeld modtager sin hyldest på catwalken.
Chanel: én af haute couturens største spillere
30 minutter uden for Paris ligger Pantin. En lille intetsigende industriby, som ved første øjekast ikke ligner et område, der rummer ret meget skønhed. Men allerede få skridt inde i en række hvide fabriksbygninger afslører, at det er langtfra sandheden. Bygningerne rummer nemlig de systuer og værksteder, hvor verdens haute couture bliver skabt. Ikke kun for Chanel, men også for modehuse som Dior og Valentino.
Chanel spiller dog den helt afgørende rolle for, at alt er samlet under ét tag, da de de seneste 15 år har opkøbt 12 atelierer, der alle arbejder med hvert sit særlige håndværk, som tilsammen skaber et stykke haute couture. Opkøbet er lavet for at bevare og sikre den fortsatte eksistens af samme. Et af de største atelierer er Lesage. Et broderiværksted etableret i 1858 med navnet Michonet, men overtaget af Albert og Marie-Louise Lesage i 1924. Siden har de skabt broderier for navne som Balmain, Yves Saint Laurent og Christian Lacroix til både haute couture og pret-a-porter-kollektioner. Sammenlagt arbejder 60 personer i de 12 atelierer, bl.a. syersker, brodøser og modister, populært kaldet les petites mains – de små hænder.
Det første rum, vi kommer ind i, fungerer som arkiv for Lesage. Væggene består af små skuffer fra gulv til loft, alle fyldt med små broderistykker fra alle de kollektioner, atelieret har arbejdet på gennem tiden. Rummet er brandsikret, og skufferne er vandtætte, så de mere end 75.000 stofprøver er sikret for eftertiden. Designerne fra de modehuse, der samarbejder med Lesage, er velkomne her.
"Arkivet er som en bog med smukke billeder, vi kigger i efter en lille detalje, et materiale eller en særlig teknik, som kan inspirere. Når designerne kommer her, viser vi dem udvalgte eksempler, der har relation til det, de gerne vil lave. Hvis de fx gerne vil lave noget blåt eller er inspireret af en kop kaffe, finder vi de stykker broderier, som afspejler det, for at vise dem mulighederne," siger Hubert Barrère, der er Artistic Director hos Lesage.
"Der findes to slags designere i dag. Dem, som gerne vil lave det samme med et moderne twist. Og så dem, som drømmer om at lave noget helt nyt. For dem kan arkiverne bruges til at fantasere med, men det må ikke ligne det, der allerede findes. Det er mere Karls måde at arbejde på. Han vil gerne have noget nyt. Noget, der overrasker," siger han.
Har en måned til at sy det hele
Vi møder Hubert Barrère på hans kontor, hvor væggen er beklædt med de 13 af Karl Lagerfelds design, der indeholder broderielementer, til det kommende haute coutureshow. Til en sart lyserød kjole er 300.000 lyserøde pailletter syet på i hånden, mens der er brugt 10 meter tyl til hver en lille blå pompon, som en anden kjole er pyntet med i hundredvis.
Hubert Barrère kom til Lesage for tre år siden, hvor han fungerer som Karl Lagerfelds højre hånd. Ca. en måned før showstart præsenterer Karl Lagerfeld sin vision for kollektionen, og herefter udformer hvert atelier en lang række forskellige stofprøver, hvor Karl Lagerfeld skal godkende det endelige.
Hubert Barrère fortæller, at det normalt kræver ca. 20 forskellige broderieksempler, før han er tilfreds. Til denne kollektion er han inspireret af den tysk-danske maler Emil Nolde, som bl.a. er kendt for sine blomsterbilleder. Når prøverne er godkendt, starter produktionen.
"Vi har en måned til at lave det hele, så vi har hele tiden travlt," siger Hubert Barrère og slår ud med armene.
"Lesages knowhow har eksisteret i meget lang tid, og vi bruger stadig de traditionelle færdigheder. Udviklingen ligger i nye materialer, og hvordan vi kan gøre livet nemmere for dem, der tegner eller broderer, ved fx at kunne bruge nogle digitale hjælpemidler."
Prisen er ikke noget man taler om
Et kig ind i Lesages broderistuer slår hurtigt fast, at når haute couture betegnes som håndlavet, så er det ikke falsk varebetegnelse. Alt er rent faktisk lavet i hånden. Kun en enkelt maskine bruges til at tegne mønstre på tekstiler, ellers håndbroderes og -sys det hele. Lesages 20 kvinder og en enkelt mand sidder bøjet over korte aflange borde. Et ærme dannes af små orange blomsterperler oven på hinanden. Nogle højere end andre for at skabe en 3D-effekt. Ved siden af syes en top bestående af lyserøde perler på uendelige rækker. Her er en stille koncentration, kun afløst af svag snak og klikkende nåle, der rammer sølvfarvede fingerbøl. Når et broderi er færdigt, får det et identitetskort med brand, materialer og sæson.
"Det er en gave at arbejde med haute couture i dag, fordi vi har muligheden for at lave nogle helt unikke og fantastiske ting. Kreativiteten har ingen grænser, og prisen er ikke et problem. Forestil dig det," smiler Hubert Barrère.
Jeg har svært ved at forestille mig, hvad et stykke haute couture fra Chanel rent faktisk koster. Så hypet et brand, så eksklusive materialer og så mange arbejdstimer. Og hverken hos Lesage eller Chanel er pris noget, man taler om, men mit foreslåede bud på et par hundrede tusind kroner rystes der ikke på hovedet af. Det virker næsten til at være i den billige ende. Afgørende for den endelige pris er ikke perler og stof, men arbejdstimer.
Ved siden af hvert arbejdsbord ligger en lille dagbog, hvor der hver dag skrives ind, hvor mange timer der er arbejdet på det pågældende broderi. I gennemsnit går der 500 timers arbejde på hvert look. Og det er kun på broderisiden.
På næste etage ligger atelieret Lemarié, der har eksisteret siden 1890, og som arbejder med fjer og Chanels ikoniske kameliablomster. Nadine Dufat er Generel Manager og viser rundt. Først ved tromlen, hvor alle fjer vaskes, tørres og sorteres, så kun de smukkeste tages i brug.
Dernæst ved opslagstavlen, hvor Karl Lagerfelds skitser dikterer fjerbelagte boaer og kapper samt origami og plissé, der også er en del af atelierets kunnen. Og til sidst en rundtur ved arbejdsbordene, hvor bl.a. den overdådige brudekjole breder sig over flere meter, og hvor fire kvinder arbejder på at danne færdige blomster ved at sætte en enkelt hvid fjer på ad gangen.
"Ingen kunder kommer og siger, at de vil have noget lavet specifikt i fx strudsefjer. De kommer med en idé, og så laver vi flere forslag. Vi skiller os ud, fordi vi kan så mange teknikker, og fordi vi kan tilbyde et enormt lager af forskellige fjer," forklarer Nadine Dufat, der ikke har et klart svar på, hvor mange fjer de arbejder med til hver kollektion.
Men lageret er fyldt med flere hundrede kilo fra bl.a. påfugle, struds og haner. Alle indkøbt fra Sydafrika. I rummet ved siden af er bordene belagt med den genkendelige kameliablomst formet i et utal af materialer og farver. Her er tweed, silke, slange, kroko, denim og læder. De mest simple tager 50 minutter at lave, mens en haute couture-blomst kan tage op til 20 timer. Til et Chanelshow kreeres typisk mellem 20 og 40 forskellige blomster. Den klassiske kameliablomst består af 16 blade, der alle formes enkeltvis i hånden.
"Uanset hvilke blomster vi laver, hedder de det samme. Hos Chanel er alle blomster en kamelia. De er en del af Chanels ånd," fortæller Nadine Dufat.
Haute couture er begær
Hver for sig er hvert enkelt broderi, hver lille fine blomst og hver yndige fjerkreation ypperligt smukke. Små kunstværker, hvis delikate æstetik er så luksuriøs og gennemarbejdet, at uanset hvor himmelråbende mange penge et stykke haute couture koster, giver det mening, når det ses helt tæt på.
Selv ser de mange håndværkere på fabrikken meget sjældent det færdige resultat. Hver lille del sendes af sted til haute coutureatelieret på Chanels hovedkontor i Rue Cambon 31 i Paris, hvor de sættes sammen til det endelige stykke tøj. Når Karl Lagerfeld er tilfreds, er de det også på Lesage, Lemarié og alle de andre atelierer i Pantin. Og trods en verden, der er så overdådig, at det kun er et fåtal, der nogensinde kommer til at træde ind i den for alvor, tror Hubert Barrère på, at den vil fortsætte.
"Haute couture vil også eksistere om 50 år. Kreativitet er nødvendigt for at leve, og haute couture er en repræsentant for kreativitet. Dør kreativiteten, dør verden. Det er ikke muligt at forestille sig. Og haute couture er ikke kun skabt for at sælge kjoler. Det er for at skabe et image og kreere en drøm. Det vigtige i dag er at skabe et begær, og det er netop det, haute couture er. Meget få mennesker har mulighed for at købe en kjole, men mange drømmer om det, fordi looket er fantastisk," siger han.
Husker ikke, hvad han tidligere har lavet
Fakta om haute couture
Haute couture reguleres af syndikatet Chambre Syndicale de la Haute Couture i Paris. Ved fransk lov kan kun medlemmer af syndikatet kalde deres kreationer haute couture.
Et medlemskab kræver, at modehuset har coutureatelier i Paris, hvor alt tøjet sys i hånden af mindst 20 anerkendte teknikere (skræddere, brodøser, hattemagere etc.). En enkelt kjole kan tage over 100 timer at fremstille.
Modehusene skal vise to couturekollektioner årligt, i januar og juli, med mindst 25 styles. Fuldgyldigt couturemedlemskab opnås efter 10 kollektioner over fem år. Indtil da regnes et modehus som gæstemedlem.
I januar 2015 deltog 10 fuldgyldige medlemmer i coutureugen, deriblandt Chanel, Dior og Givenchy. Hertil kom flere gæstemedlemmer og udenlandske medlemmer som Maison Martin Margiela, Valentino, Elie Saab og Bouchra Jarra.
Han er stolt af alt det tøj, som Lesage er med til at producere, men han går ikke og husker på de ting, han har været med til at lave. Ligesom Karl Lagerfeld, der er kendt for altid at ville skabe nyt, går Hubert Barrères tanker kun én vej. Frem.
"Jeg er sikker på, at det mest exceptionelle stykke tøj bliver lavet i morgen."
Med den holdning og Karl Lagerfelds lige så innovative tankegang glæder vi os allerede til næste gang, Chanel sender sin haute couture ud på podiet i Grand Palais. Når tingene er smukke nok, kan det nemlig være lige så sjovt blot at kigge med fra sidelinjen.