Unge modeller
SPONSORERET indhold

Diskussion: Skal modeller under 18 forbydes at gå catwalk?

I England er diskussionen om catwalkmodellernes alder blusset op igen, og det forventes nu, at et forbud mod at bruge modeller under 18 år vil blive taget op i det britiske parlament senere i denne måned. Et lignende forbud er ikke relevant i Danmark, mener man hos Danish Fashion Institute.

Foto: Ben Pruchnie/Getty Images
26. feb. 2016 | Mode | Eurowoman

Modeugen i London er netop forbi, og i kølvandet på denne er diskussionen om catwalk-modellernes alder blusset op igen. Flere medier, herunder BBC, skriver, at et forbud mod modeller under 18 på catwalken sandsynligvis vil blive taget op i parlamentet i slutningen af denne måned.

Forslaget kommer efter, at modellen Rosie Nelson sidste år fortalte om, hvordan hun gentagne gange var blevet bedt om at tabe sig hos sit bureau, selvom hun allerede var så tynd, at hendes ribben tydeligt stak frem. Hun startede en underskriftindsamling for mere fokus på modellers sundhed og fik hurtigt samlet underskrifter ind fra 119.000 mennesker. I december præsenterede hun indsamlingen for det konservative parlamentsmedlem Caroline Nokes, som nu står i spidsen for, at forslaget om et forbud mod modeller under 18 på catwalken bliver taget op politisk.

LÆS OGSÅ: Designerne hylder en ny type kvinde på catwalken

England har ellers i årevis haft et frivilligt charter, som skulle holde teenagere fra at gå catwalk på modeugerne. Alligevel har man kunnet se modeller helt ned til 14-års-alderen gå catwalk på London Fashion Week – i tøj til voksne kvinder, vel og mærket.

– At hyre en pige, som er underudviklet og tynd, når det handler om kvindetøj – det er ikke en ordentlig måde at repræsentere kvinder på, udtaler Rosie Nelson til BBC.

Caroline Nokes har tidligere udtalt til samme medie, at lovgivning er den sikreste vej at gå, hvis man virkelig vil se forandring på området:

– Lovgivning ville med ét slag forhindre, at 15-18-årige med en BMI på 15,6 ender i en situation, hvor de får at vide, at de skal tabe sig.

Danish Fashion Institute: Lovgivning er ikke vejen frem
I Danmark har vi indført Modebranchens Etiske Charter, som skal beskytte modellerne i deres arbejde og forebygge spiseforstyrrelser. En af reglerne i charteret er en nedre aldersgrænse på 16 år, dog med mulighed for dispensation, hvis man som 15-årig model er ledsaget af en voksen. Charteret er frivilligt at underskrive, men er et krav, hvis man som modevirksomhed, butik, bureau eller magasin ønsker at blive optaget i Copenhagen Fashion Weeks officielle modeugeprogram.

LÆS OGSÅ: Derfor holder de største modebloggere nu op med at blogge

På Danish Fashion Institute mener man ikke, at det i dansk sammenhæng er vejen frem med lovgivning omkring catwalkmodellernes alder.

– Vi har siden 2007 gjort en indsats for at forbedre modellernes vilkår. Og vi følger selvfølgelig også med i, hvad der sker i andre lande, både omkring BMI-grænser i Frankrig og nu det engelske forslag omkring alder. Det, vi er skeptiske overfor, er, at man bare vedtager et eller andet tal ved lov, der hverken tager højde for modellens velvære eller det kropsideal, branchen sender. En model på 18, 19 eller 28 år kan også sulte sig, være syg og se for tynd ud, fuldstændig ligesom vi ser modeller, som er 16-17-år gamle, som har en sund krop og et sundt forhold til mad. Så det er derfor, at vi synes, at det er bedre, at det kommer fra branchen selv - at den vælger at forpligte sig til charteret og dermed også tænke over det kropsideal, den kommunikerer ud.

Du taler meget om modellernes udseende og det kropsideal, man signalerer, når man bruger dem som modeller. Men handler det ikke også om modenhed – om pigerne overhovedet er klar til at være i en branche, som er så fokuseret på deres udseende?

– Det gør det helt sikkert. Og lige netop den diskussion, synes jeg, er rigtig relevant at tage. Vi har jo selv sat en aldersgrænse, som hedder 16 år – sådan var det ikke for bare et par år siden. Så vi har allerede taget stilling til problematikken omkring alder, og blevet enige om i branchen, at vi starter med en 16-årsgrænse.

Hun mener, at de unge modeller, der arbejder på den københavnske modeuge får en blid start på deres karriere:

– Det kunne være relevant hvis alle modeuger tog den samme beslutning om en aldersgrænse. Men så længe, der er forskellige regler rundt omkring, synes vi, at det er fint, at vores danske modeller kan starte op som 16-årige og blive oplært og få noget erfaring med at gå catwalk på den københavnske modeuge, som er ret stille og rolig, inden de skal ud på de større modeuger, som stiller nogle andre krav til dem.

Du kan selv læse Modebranchens Etiske Charter her.

Parlamentsmedlem Charlotte Nokes (TV) og model Rosie Nelson er gået sammen for at kæmpe for at få modeller under 18 væk fra catwalken. Foto: Ben Pruchnie/Getty Images

LÆS OGSÅ: Se traileren til den nye dokumentar med Vogue-dronningen

LÆS OGSÅ: Modeverdens skarpe pen runder 90 år

LÆS OGSÅ: Sports Illustrated bruger plus size-model i deres badetøjsudgave for andet år i træk