Få styr på mærkerne

Få styr på mærkerne

CSR

Står for Corporate Social Responsibility og forstås som en virksomheds samfundsansvar og virksomhedens frivillige arbejde med at integrere sociale, etiske og miljømæssige hensyn i deres forretning. CSR er en forretningsform, der bliver mere og mere almindelig blandt virksomheder, der gerne vil mindske deres negative effekt på samfundet eller optimalt set skabe en positiv effekt.

Fair Trade

Et internationalt handelsfællesskab, der søger at sikre fattige bønder i udviklingslandene fair handelsbetingelser og priser på en række produkter, typisk kaffe, kakao, te, bananer, honning, bomuld, vin med mere. Fair Trade sikrer også ordentlige arbejdsforhold og tager også hensyn til miljøet under produktionen af varerne. Fair Trades strategi er bevidst at arbejde med de svageste og mest marginaliserede producenter i et forsøg på at gøre dem økonomisk selvkørende og mindre udsatte. Når ordet skrives i ét, henviser det til den selvstændige organisation bag mærket Fairtrade, i Danmark varetaget af Max Havelaar. For øjeblikket dækker Fair Trade i forbindelse med bomuld kun dyrkningen og ikke forarbejdningen af bomuld til tøj.

Miljømærker

Miljømærker findes på en lang række produkter. Det gælder dagligvarer som køkkenruller og rengøringsmidler. Og det gælder såkaldt langtidsholdbare forbrugsgoder som møbler, tøj og computere og også huse. Serviceydelser kan også miljømærkes, for eksempel hoteller og bilvaskehaller. Blomsten eller Svanen giver garanti for, at der er taget hensyn til miljø og sundhed i forarbejdningen af tøjet. I

kriterierne for mærkerne er der for eksempel sat en grænseværdi for, hvor meget klor, der

må være i spildevandet efter blegning af bomuld, og at tøjet ikke indeholder sundhedsskadelige kemikalier.

Blomsten og Svanen anvendes ikke på fødevarer, drikkevarer og medicin. Når et produkt bærer Blomsten eller Svanen, har produktgruppen været igennem en grundig vurdering af, hvordan det påvirker miljøet, fra det ‘fødes’, til den smides ud som affald. Blomsten retter sig primært mod det europæiske marked, mens Svanen retter sig mere mod det skandinaviske.Når det gælder krav til miljø, kvalitet og sundhed, er mærkerne dog stort set ens. En toiletrulle med Svanen er altså lige så god som en med Blomsten – og omvendt. I Danmark findes der flere Svaner end Blomster på hylderne. Det skyldes primært, at der stadig er flere slags produkter, der kan få Svanen end Blomsten. Fx kan kosmetik svanemærkes, mens der endnu ikke er lavet regler for blomstermærket kosmetik (kilde: ecolabel.dk og miljøogsundhed.dk. For den

fulde liste over miljømærker se miljøogsundhed.dk).

Økologisk tøj

Produktion af bomuldsplanten uden kemiske sprøjtemidler eller kunstig gødning. Økologiske bomuldsbønder bruger naturlig bekæmpelse af ukrudt og skadedyr. Den videre forarbejdning af tøjet som blegning og farvning er dog ikke nødvendigvis økologisk.

Emballagemærke

Vi kender pantmærkerne på flasker og dåser, som kan afleveres i genbrugscontainerne.

Plastik bruges i store mængder til emballage og kan også i nogle tilfælde genanvendes. Kig efter en trekant med et tal i midten. Tallet viser, hvilken plasttype der er tale om. Du kan bruge oplysningen, når du vælger plastprodukter. Og når du igen skal af med plasten, gør symbolet det lettere at sortere plasten. Det er nemlig lettere at forarbejde og bruge plasten igen, hvis den er sorteret efter type.

I dag genanvender man kun i begrænset omfang plasten fra husholdningerne, men EU-krav betyder, at vi skal blive bedre til at sortere og aflevere plasten på genbrugsstationen. Det er mest miljøvenligt at vælge PE(02) og PP(05). De kræver nemlig mindre energi at fremstille end andet plast.

CO2

CO2 er en luftart, kendt som kuldioxid eller kultveilte, som dannes ved afbrænding af

organisk materiale, og som også findes i menneskers og dyrs udåndingsluft. Vi udleder CO2, når vi producerer varme og el, og når vi bruger benzin og diesel i bilerne. Vi bidrager også til CO2-udledningen, når vi køber mad og tøj og andre produkter, som det har krævet energi at fremstille. Hver dansker udleder ti tons CO2 om året. CO2-udslippet bidrager til drivhuseffekten, der holder på jordens varme og får temperaturen til at stige, det vil sige den globale opvarmning. CO2-koncentrationen er netop nu den højeste i 600.000 år. (Kilde: 1tonmindre.dk)

EcoCert-mærket

EcoCert-mærket er oprindeligt en fransk et økologimærke, men mærket har bredt sig internationalt, og kan nu ses på produkter fra hele verden. EcoCert er en privat organsation, der er certificeret til at kontrollere og udstede mærket. For at kunne bære EcoCert-mærket, skal over 95 procent af indholdet i produkterne være af økologisk oprindelse.

EcoCert-mæerket findes ikke kun på fødevarer, men ses også på kosmetik og tekstiler.

Ø-mærket

Det røde Ø-mærke er et dansk kontrolmærke. Mærket fortæller, at det er de danske myndigheder, der fører kontrol med de gårde og virksomheder, der sidst har forarbejdet, pakket eller mærket de økologiske fødevarer.

EU's økologimærke

Få flere miljørigtige fif og information om miljømærker, genbrug med mere på forbrugerrådet.dk, » taenk.dk », miljøogsundhed.dk », ecolabels.dk » og maxhavelaar.dk »

I år 2000 blev der indført et EU-logo til mærkning af økologiske fødevarer. Mærket viser, at en vare er økologisk, og at den er produceret og kontrolleret i overensstemmelse med EU's økologiforordning. Økologimærket kan sættes på økologiske fødevarer og på uforarbejdede økologiske landbrugsprodukter, som fx juletræer. Mærket kan desuden anvendes på produkter importeret fra tredjelande, hvis det overholder visse retningslinjer.