stærkt immunforsvar & mere energi
SPONSORERET indhold

Sådan spiser du dig til et stærkt immunforsvar & mere energi

Et effektivt immunforsvar er vigtigt i de kolde måneder. Læs her, hvordan du gennem kosten kan give dit immunforsvar, humør og vægt et boost og få lækre opskrifter på mad, der giver flad mave.

Af:: Søren Lange & Mette Bender Foto: Line Falck
05. okt. 2016 | Sundhed

Vi går en kold tid i møde. Det betyder kortere og mørkere dage, et dalende energiniveau og flere sygedage på kontoen. Men alt det kan du forebygge ved at være ekstra opmærksom på, hvad du spiser.

En dårlig kost forstyrrer bakteriebalancen i tarmen og svækker dit immunforsvar. Dine tarme skal nemlig ikke bare fordøje din mad. De har også en stor betydning for dit velvære og din sundhed og ved at skabe en sund bakteriebalance i tarmene, forhindrer du problemer med fordøjelse, immunforsvar, humør og sygdomme. Man mener i dag, at størstedelen af immunforsvaret befinder sig i tarmene. Når tarmene fungerer, som de skal, advarer de hjerne og resten af kroppen om farlige mikrober, der kan komme fra mad, luft eller infektioner i kroppen. 

Forskere har dokumenteret, at især præbiotiske fibre er det rene guld for helbredet og sikrer en god balance i tarmens bakterieflora. Præbiotika er den mad, som de gode bakterier i tarmene lever og vokser af. Jo mere præbiotisk mad, du spiser og derved giver de gode bakterier, jo bedre er balancen, jo gladere er tarmene, og jo gladere er du. For så sker der gode ting i kroppens systemer.

Præbiotika findes i store mængder i bl.a. jordskokker, hvidløg, porrer, løg og asparges.

LÆS OGSÅ: Dårlig kost får denne svamp i din krop til at vokse

FLERE FORDELE VED AT SPISE PRÆBIOTIKA
Når tarmene har det godt, fungerer kroppen og hjernen optimalt. Tarmene styrer nemlig også din vægt, din hud og andre vigtige funktioner. 

1. Flad mave
For meget sukker og animalsk fedt kan give dig oppustet mave, da sukkeret fodrer de skadelige bakterier i tarmene. Ved at tune tarmen med præbiotika og skrue ned for sukker og animalsk fedt kan du komme din oppustethed til livs.

2. Smuk hud
Hvis du har problemer med tør hud, eksem, kløe eller uren hud, kan det skyldes dårlig fordøjelse og ubalance i tarmbakterierne. De præbiotiske fibre skaber ro og balance i huden ved at normalisere tarmfloraen.

3. Mere energi
Præbiotika optimerer tarmenes funktion, så næringsstoffer kan passere fra tarmene og ind i blodbanen, og dit energiniveau får dermed et boost.

4. Allergier
Døjer du med høfeber, fødevareallergi, eksem eller andre former for allergiske reaktioner kan det skyldes en ubalance mellem tarmbakterier og immunforsvar.

5. Mindre stress
Præbiotika virker mod stress ved at øge mængden af mælkesyrebakterier i tarmene, der dæmper stress og uro i kroppen.

6. Bedre humør
En sund bakteriebalance påvirker dit humør gennem nervesystemet.

LÆS OGSÅ: Sådan kommer du nemmest af med de genstridige kilo på maven

10 RÅVARER MED MAKS. PRÆBIOTIKA
Her er toppen af poppen, når det kommer til råvarer, der indeholder præbiotika. Du skal gerne have mellem 15-20 gram præbiotika om dagen for at nære de gode bakterier i dine tarme.

• Jordskok, hvidløg, mælkebøtte, skorzonerrod, porre, artiskok, løg, asparges, julesalat, julesalat, radicchio, fuldkorn

10 RÅVARER, DER OGSÅ ER RIGE PÅ PRÆBIOTIKA
Disse 10 råvarer indeholder masser af vitaminer, mineraler og fibre der er gode for kroppen.

• Nødder, rucola, rosenkål, grønkål, broccoli, banan, tomat, majs, bønner & linser, persille

LÆS OGSÅ: Sund morgenmad: Dét spiser sundhedseksperterne

LÆS OGSÅ: Test dig selv: Kender du dine vitaminer?

LÆS OGSÅ: 4 fødevarer, der øger din forbrænding