Kvinde i en skov
SPONSORERET indhold

8 vitaminer, der holder dit hjerte sundt

Dit hjerte er afhængigt af vitaminer og mineraler for at holde sig sundt, og for at du kan beskytte dig mod blodpropper og andre hjerte-kar-sygdomme. Se her, hvordan du giver dit hjerte en vitaminindsprøjtning.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed og Susanne Knutzen Foto: Getty
02. okt. 2018 | Sundhed | Hendes Verden

1. D-VITAMIN

D-vitamin er særligt vigtigt for kroppens optagelse og omsætning af kalk. Studier peger desuden på, at et lavt niveau af D-vitamin i blodet kan være forbundet med risiko for hjertesvigt og hjerte-karsygdomme og øge blodtrykket. Så meget bør du spise: Det anbefales at få 10 mikrogram/ dagligt. Her finder du det: Solens stråler er alletiders kilde til Dvitamin. Du får også D-vitamin gennem kosten, men det kan dog være svært at få dækket behovet gennem maden alene, da vitaminet kun findes i få fødevarer, herunder i fede fisk som laks, ørred, sild, torskerogn og makrel samt æg og mælkeprodukter.

2. MAGNESIUM

Udover at magnesium giver stærke knogler, spiller det også en vigtig rolle for dit kredsløb. Magnesium sørger nemlig for at hjertet, som jo er en muskel, pumper godt og effektivt til gavn for bl.a. dit blodtryk. Så meget bør du spise: Det anbefales, at kvinder får 280 mikrogram/dagligt. Her finder du det: Gode kilder til magnesium er skaldyr, fisk, hvedeklid, brød, havregryn, mælkeprodukter, nødder, mandler, kikærter, tørrede ærter, bønner og linser, ris, bulgur og fuldkornsbrød. Desuden kartofler, banan, spinat, squash, hvidkål, hindbær, salat, kiwi samt tørret frugt.

Læs også: Energi hele efteråret

3. FISKEOLIE

Fiskeolier er flerumættede omega-3 fedtsyrer, der gavner hjertet og kredsløbet, fordi de bl.a. stabiliserer hjerterytmen og udvider blodkarrene, og derved er med til at nedsætte risikoen for bl.a. åreforkalkning og blodpropper. De sunde fedtsyrer menes samtidigt at sænke blodtrykket og blodets fedt-indhold og øge det ”gode” kolesterol (HDL). Så meget bør du spise: Det anbefales at spise 350 gram fisk om ugen. Heraf bør 200 gram være af den fede slags. Her finder du det: Der er navnlig tre omega-3 fedtsyrer, der har betydning. Det drejer sig om EPA og DHA, som fortrinsvis findes i fede fisk som laks, sild, makrel, og alfa-linolensyre (ALA), der bla. findes i raps- og sojaolie. Er du ikke fiskespiser, er olivenolie, nødder, frø, kerner, mandler og avocado også spækket med sunde fedtsyrer.

4. SELEN

Selen har en gavnlig effekt på både hjertet og kredsløbet, og flere studier tyder på, at mangel på selen kan være med til at forårsage åreforkalkning og hjertesvigt. Så meget bør du spise: Kvinder anbefales at få 50 mikrogram/dagligt. Her finder du det: Selen findes særligt i lever, skaldyr, rødt kød, mandler, æg, linser og grøntsager, f.eks. avocado, broccoli, hvidkål, bladselleri, løg, hvidløg. Mængden af selen i grøntsager afhænger dog af, hvor meget selen jorden indeholder.

5. VITAMIN B1

B1-vitamin (tiamin) er vigtigt for mange af kroppens funktioner, herunder hjertet og kredsløbet. Vitamin B1 er særligt interessant i behandling af hjertesvigt, da mangel på vitaminet bl.a. kan forringe hjertefunktionen. Så meget bør du spise: Kvinder anbefales at få 1,1 mikrogram/dagligt. Her finder du det: B1-vitamin findes i de fleste fødevarer fra dyreriget og i mange fra planteriget, men særligt i kornprodukter, bælgfrugter som ærter og bønner samt i magert kød, mælk og ost.

Læs også: Test dig selv: Kender du dine vitaminer?

6. VITAMIN C

C-vitamin er med til at sænke blodets indhold af det ”dårlige” LDL-kolesterol og hæver indholdet af det ”herlige” HDL-kolesterol. Desuden styrker vitaminet karvæggene og hæmmer inflammation (be tændelseslignende reaktion) i blodårerne. C-vitamin er også med til at gøre blodet mere letflydende og sænke blodtrykket. Så meget bør du spise: Anbefalet daglig dosis er 75 mg for kvinder. Gravide og ammende bør dog indtage henholdsvis 85 og 100 mg/dagligt. Her finder du det: Særligt citrusfrugter, kiwi, bær, havtorn, tomater, blomkål, nye kartofler og grønne bladgrøntsager er spækket med C-vitaminer.

7. CALCIUM (KALK)

Calcium har stor betydning for blodets størkning. Desuden kan calcium forebygge forhøjet blodtryk, men det vides dog ikke med sikkerhed, om ekstra calcium også kan sænke blodtrykket. Så meget bør du spise: Det anbefales at få 800 mikrogram/dagligt. Her finder du det: Ost, mælk og mælkeprodukter, sesam frø, mandler, nødder, spinat, grønkål, fig-ner, bønner, ærter, broccoli, hvidkål, gryn samt sild og sardiner.

8. E-VITAMIN

E-vitamin har stor betydning for hjerte og kredsløb. Det beskytter mod åreforkalkning og er i stand til at danne nye blodkar. E-vitamin styrker arterier, vener og blodkar, hæmmer blodets evne til at klumpe sig sammen og forebygger blodpropper. Så meget bør du spise: Kvinder anbefales at få 8 mikrogram/dagligt. Her finder du det: Findes særligt i hvedekims-, solsikke- og sojaolie, mandler, nødder, fuldkornsprodukter, fede mælkeprodukter, ost, æg, broccoli, bær og torskerogn.

Anbefalet til dig