Giv et blad i julegave. Eller forkæl dig selv med en skøn julegave. Priser fra 149 kr.

Træn dig fri for skader på skiferien
Foto: Getty Du kan minimere risiko for skader på skiferien ved at begynde at træne kroppen klar allerede nu.

Træn dig fri for skader på skiferien

Undgå skader på skiferien: Sådan bliver du og din krop klar og du skal i gang allerede nu

Det er især vores knæ, ledbånd samt arme og skuldre, det går ud over, når uheldet er ude. Men vi kan undgå ømme muskler og op mod halvdelen af skaderne, hvis vi træner inden skiferien.

Ifølge Europæiske ERV tager op mod 500.000 danskere hvert år på skiferie. Desværre er det de færreste, som har forberedt sig til at suse ned af løjpen, for det viser sig, at omkring 10.000 kommer hjem med skader, men også ømme muskler og overbelastningsskader gør skiferien til en mindre sjov oplevelse.

Fysioterapeut med speciale i ski, Mikael Germann Jørgensen fra FysioDanmark, anslår, at over 50 % af vores skiskader kan undgås, hvis vi træner kroppen, inden vi tager på skiferie. For er du i form, er din risiko for at blive skadet langt mindre.

Læs også: 4 øvelser til skiferien

”En skiferie er lig med fysisk aktivitet hver dag. Er du normalt ikke aktiv i hverdagen, er det vigtigt at forberede kroppen, ellers risikerer du overbelastning og alvorlige skader. Ofte ser vi skader, som folk må leve med i mange år eller resten af deres liv,” fortæller Mikael Germann Jørgensen, der opfordrer til, at man går i gang med træningen 6-8 uger inden ferien.

Og der er flere fordele ved at gå i gang med træningen i god tid.

”God fysisk form er ensbetydende med stærkere muskler og øget smidighed. Det reducerer chancerne for forstuvninger, vrid og overbelastning. Derudover styrker du din udholdenhed og din reaktionsevne, hvilket gør dig til en bedre skiløber og reducerer risikoen for fald,” forklarer Mikael Germann Jørgensen.

5 tips, der får dig i form til skiferien

For mange bliver træningen ved snakken, men det handler om at gøre det simpelt og integrere øvelserne i din hverdag og eksisterende træning. Her er fem gode tips, der klæder dig godt på til skiferien.

1. Træn din balance. En god balance kan hjælpe dig med at afværge fald på glat underlag og ujævnheder. Balancen kan trænes stående på ét ben, fx mens du børster tænder, reder dit hår eller taler i telefon. For at træne lidt mere skirelateret kan du med fordel træne på et balancebræt, eller du kan prøve at hoppe på ét ben frem/tilbage og finde balancen og hoppe til højre/venstre og finde balancen.

Læs også: Skadet ryg: Sådan træner du dig rask

2. Øg din udholdenhed og reaktionsevne. Skiferien er motion fra morgen til aften, og det er derfor meget sjovere, hvis din udholdenhed er god. Konditionstræning som løb, cykling (især MTB), svømning og gode raske gåture kan øge din udholdenhed og dermed også forbedre din reaktionsevne. Men pulsen skal op, så du bliver stakåndet hver gang.

3. Styrk de vigtige muskler og minimer risikoen for skader. Kombiner din konditionstræning med styrketræning. Hav især fokus på dine ben, ryg og mave, da disse er mest aktiverede, når du står på ski. Mavebøjninger og squats er gode øvelser, som du kan sagtens kan lave derhjemme eller i frokostpausen.

4. Husk at ski er udfordrende for hele kroppen – ikke kun for benene. Mange tror, at ski primært handler om benene, men hele kroppen er aktiv, og særligt vores arme og skuldre er udsatte for skader. Sørg derfor for at træne hele overkroppen. Det kan være push-ups og planken. Hvis du synes det er svært, så start med at have knæene i gulvet. Du bliver hurtigt stærkere. 

5. Øg din smidighed med stræk. Når du strækker ud efter træning, holder din krop sig smidig og mobil, og det gør det lettere for dine led og muskler at modstå svære vrid, som vi ofte kommer ud for på ski. Så brug gerne fem minutter på at strække ud efter hver træning, og hold hvert stræk i minimum 30 sekunder.

Se, hvad vi ellers skriver om: Træning og Skiferie