Caroline Fleming

Foto: Franne Voigt Caroline Fleming er blevet ambassadør for ADHD-foreningen, efter både hun og sønnen Nicholas har fået diagnosen.

Caroline Fleming om ADHD: ”Jeg vil ikke sige, at det er blevet nemmere…”

45-årige Caroline Fleming har altid følt sig "ekstrem." Men i februar i år fik hun diagnosen ADHD, og pludselig gav alt mening, fortæller hun i denne uges ALT for damerne.

Caroline Fleming er hele livet blevet kaldt ”Prinsessen på ærten”, fordi hun har haft strenge krav til, hvilken seng hun skulle sove i.

Der måtte hverken være den mindste krølle på lagnet eller en lille rille mellem madrasserne.

Hun har også haft angst, ekstrem hjertebanken, uro i benene, søvnproblemer, rengøringsmani, været sukkerafhængig… Ja, der er næsten intet i Caroline Flemings liv, der ikke har adskilt sig fra de fleste andres.

Hun har altid været ”ekstrem”, siger hun, og altid mærket alting meget kraftigt.

Men det var først, da hendes søn Nicholas fik konstateret ADHD for halvandet år siden, og hun i februar i år fik selvsamme diagnose, at alt pludselig gav mening.

Det fortæller hun i et stort interview i denne uges ALT for damerne.

”ADHD har skabt mig en karriere, fordi jeg ikke kan sidde stille et øjeblik. Men det er a double-edged sword. For det betyder også, at jeg aldrig stopper. Aldrig sætter mig ned. Og det er ret vildt, for nu, hvor jeg er blevet bevidst om det, kan jeg se, at selv når jeg er ved at falde helt fra hinanden indeni, stopper jeg ikke,” siger den tidligere baronesse og nu ambassadør for ADHD-foreningen.

Hvad er ADHD?

ADHD er en neuropsykiatrisk diagnose, du fødes med eller udvikler i dine første leveår.

Den påvirker blandt andet ens kognitive funktioner, da dele af hjernen modnes langsommere – særligt de områder, der handler om koncentration, planlægning og at målrette tanke og handling.

Det betyder, at mennesker med ADHD kan have vanskeligheder med at indgå i sociale fællesskaber, problemer med at overholde tiden, oplever uro i kroppen og har svært ved at koncentrere sig. Ting, der alle knytter sig til opmærksomhed, aktivitet og impulsivitet.

Det gælder piger såvel som drenge, men langt flere drenge får konstateret diagnosen end piger, selvom det er den mest almindelig neuropsyaktriske diagnose blandt børn.

Kilde:  ”ADHD hos piger og kvinder”, Lotta Borg Skoglund

For travlt til at registrere det

ADHD er en neuropsykiatrisk lidelse, der giver børn, unge og voksne problemer med opmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet. Undersøgelser peger på, at tre til fem procent af alle børn opfylder diagnosekriterierne for ADHD, og mindst to procent af alle voksne har ADHD.

For Caroline Fleming har ADHD’en betydet, at hun hele livet har kunnet køre et gear, som kun de færreste kan.

”Når jeg ser tilbage på mit liv, har jeg altid lavet ting, der har været forbundet med ekstrem spænding, og jeg har altid kørt i et meget højt gear. Lad os bare gå 15-20 år tilbage, da jeg begyndte at arbejde på tv. Jeg lavede ”Baronessen flytter ind”, jeg kørte en full on uge med mine børn. Hver anden weekend, når de skulle bo hos deres far, afleverede jeg dem i skolen, tog i lufthavnen, fløj til Danmark og optog intensivt i to-tre dage. Så hoppede jeg på en flyvemaskine tilbage til London og var mor i de næste ti dage, samtidig med at jeg skrev bøger, designede forskellige kollektioner, passede en kæmpe venskabskreds og kørte et hus på et højt niveau,” siger hun og tilføjer:

”Jeg sad aldrig ned, men det var min normal. Som min psykiater i dag siger, så har jeg haft for travlt med at have ADHD til overhovedet at registrere det.”

Kan ikke ignorere støjen mere

Selvom den nyligt konstaterede diagnose har givet Caroline Fleming en forståelse for, hvorfor hun aldrig har kunnet finde ro – hverken mentalt eller fysisk –  har hun endnu ikke fundet en måde at dulme ”støjen” på, fortæller hun.

Foruden ADHD lider hun også af OCD - Obsessive Compulsive Disorder – som for eksempel betyder, at hun aldrig går på stregerne på fortovet, at kaffen på caféer skal laves på en helt bestemt måde, og at hun er nødt til at tjekke ti gange, om hun har slukket for gassen og låst døren, forklarer hun.

”Selvom jeg VED, at jeg har gjort det. Hvis ikke jeg gør det, vil der ske min familie noget dårligt. Og det samme gælder faktisk, hvis puderne ikke er puffet og overfladerne steriliseret. Så vil der ske noget dårligt.”

For nylig begyndte Caroline Fleming på samme ADHD-medicin som sin søn. Men den virkede ikke på hende. Tværtimod blev hun med egne ord ”speedy”.

Nu vil hun i stedet prøve at dyrke motion, hvor hun får pulsen op, og har lovet sig selv at gå en tur i rask tempo to gange om dagen. I det hele taget har det ændret hendes liv at få denne diagnose.

”Men jeg vil ikke sige, at det er blevet nemmere…,” siger hun.

”Bevidstheden om, at jeg har ADHD, gør, at jeg ikke længere kan ignorere hverken min egen støj eller Nicos støj. Så på den ene side får jeg dobbelt støj, men på den anden side forstår jeg den i dag. Jeg kan lægge armen rundt om min lille Nico og sige: ”Jamen, skat, jeg forstår dig SÅ godt, for jeg er helt ligesom dig på rigtig mange områder,” lyder det fra den tidligere baronesse.

Læs hele artiklen med Caroline Fleming i denne uges ALT for damerne, hvor hun også fortæller om, hvordan det er at være mor en søn med ADHD.

Om Caroline Fleming, 45 år

Ambassadør for ADHD-foreningen og iværksætter, tidligere baronesse og model

Kendt for tv-programmer som ”Baronessen flytter ind” og ”Ladies of London” og som vært på ”Danmarks næste topmodel”. Har udgivet kogebøger og står bag to duftserier

Laver strømper med JBS og homewearserien ”Affordable Luxury” for Salling Group. Er i gang med at opbygge virksomheden Clover Wellbeing ApS

Har sønnen Alexander, 17, og datteren Josephine, 14, med Rory Fleming, og sønnen Nicholas, 10, med Nicklas Bendtner.

Se, hvad vi ellers skriver om: Psykologi, Sygdom og Caroline Fleming