Kvinde på bænk

Foto: Getty Forårskåd? Læs her, hvad foråret gør ved dig.

Forårskåd? Bliv klogere på, hvad der sker i din krop, når det er forår

I takt med at dagene bliver længere, og verden får flere farver, så stiger humøret også, vi får mere energi og bliver mere kåde. Men hvad skyldes det egentlig? Og hvad sker der i kroppen, når foråret sætter ind?

Det kribler ikke kun i skovbunden men også i kroppen, når foråret kommer, og dagene igen bliver længere, lysere og lunere. De fleste af os kommer ud af vores dvale og liver simpelthen op, og undersøgelser viser da også, at det virker direkte stimulerende på psyken, når solen titter frem, og det bliver lunere i vejret.

Skiftet fra den mørke tid til den lyse har en positiv effekt på både kroppen og sindet, og forklaringen skal findes i en stribe hormoner i kroppen, som lokkes frem af lyset og påvirker både vores sindstilstand, energi- og aktivitetsniveau – og gør os forårskåde.

Bedre humør

De fleste bliver gladere og mere opstemte om foråret. Når humøret tager et opsving i de lysere måneder, skyldes det, at glædeshormonerne serotonin og endorfin stimuleres af dagslyset. Samtidigt opholder vi os mere udenfor, vi dyrker mere motion og er i det hele taget mere aktive – noget der også er med til at booste humøret.

Øget sexlyst

Det er ikke kun temperaturerne, men også sexlysten, der stiger om foråret. Udover at vi føler os mindre trætte, så sætter forårslyset skub i produktionen af lutropin – et hormon, der producerer testosteron hos mænd, udløser ægløsning hos kvinder og øger lysten til sex. Samtidigt virker den lettere påklædning med udsigt til bar og brun hud pirrende. En norsk undersøgelse af forholdet mellem lys og sexlyst afslører, at mens kvinder følger lyset og har størst sexlyst i april/maj, så topper mænds lyst i august.

Læs også: Hvad tænder du på? Sådan bliver du bedre til at sætte ord på

Mere energi

I takt med at lyset tiltager, bliver nætterne kortere, og det reducerer mængden af sovehormonet melatonin. Melatonin har betydning for vores døgnrytme og energiniveau, og jo mindre vi har af det i kroppen, jo mere energi. Samtidig stiger niveauet af dopamin i hjernen, hvilket er med til at forklare, at mange føler sig mere veloplagte, effektive og aktive om foråret.

Bliv klogere på kroppens forårshormoner

Dopamin

Dopamin udskilles i hjernen, når du belønner dig selv eller andre og bruges af hjernens belønningssystem. Har du fx gjort noget godt, er glad eller stolt, bliver du belønnet med en følelse af ro, lykke, velvære og eufori. Dopamin booster humøret og reducerer symptomerne på depression.

Serotonin

Hormonet er vigtigt for vores søvnregulering, seksualitet og humør. Lys og dagslys har stor betydning for mængden af serotonin i hjernen, og derfor producerer hjernen mere serotonin om foråret, ligesom mængden af serotonin falder om efteråret og vinteren.

Melatonin

Melatonin kaldes også kroppens søvnhormon. Det er et naturligt hormonlignende stof, der regulerer døgnrytmen, hjælper kroppen til at falde i søvn og sove dybt. Melatonin udskilles i små mængder om natten, når det er mørkt. Om vinteren bliver der udskilt mere end om foråret og sommeren.

Mindre søvnbehov

I de mørke vintermåneder producerer hjernen mere af søvnhormonet melatonin. Når forårssolen igen titter frem, rammer lyset nethinden inde i øjet og fortæller hjernen, at den skal nedsætte produktionen af melatonin. Ændringen i niveauet af søvnhormonet gør, at søvnbehovet nedsættes, og vi føler os mindre trætte og har mere energi.

Mere social

Forårets stærkere lys og øgede antal solskinstimer reducerer ikke kun produktionen af søvnhormoner og gør os mere vågne. Lyset øger også udskillelsen af dopamin og serotonin og påvirker vores sindstilstand og introverthed, så vi bliver mere åbne og lyse af sind. Samtidigt er dagene længere, og det åbner mulighed for at tilbringe mere tid sammen med andre.

Større selvtillid

Om foråret er vi mere udenfor. Det er varmere, solen skinner mere, og i takt med at vi bliver brune, føler vi os mere veltilpasse og nyder i højere grad vores eget spejlbillede. Vi har en større glæde ved vores krop, udstråler mere selvtillid og bliver typisk mødt med større opmærksomhed fra det modsatte køn. Alt sammen noget der understøtter, at vi føler os attraktive.

Kilder: Psykiatrifonden, Netdoktor, Videnskab.dk

Når foråret gør trist

For de allerfleste er foråret lig med energi, overskud og glæde, men for nogen er de lysere tider knapt så lyse. Særligt for dem, der i forvejen har tendens til depression, kan foråret faktisk være den værste tid på året. I stedet for at føle sig opstemte og fyldt med overskud, føler de sig udkørte, energiforladte med et negativt syn på både sig selv og livet.

Der forskes i årsagerne til denne oversete sindstilstand, som ifølge nogle forskere skyldes de skiftende lysforhold. Altså fysiske forhold, som skulle indvirke på psyken. Andre hælder til en mere psykologisk baseret forklaring – nemlig at man bliver trist og depressiv af at opleve, hvordan verden omkring en blomstrer op og er glad uden selv at have den samme positive følelse.

Se, hvad vi ellers skriver om: Sund livsstil, Sex, Energi og Søvn